Drożdżówki – jeden z tych deserów, które z czasów kiedy byłam małą dziewczynką, najbardziej utkwiły mi w pamięci. Ten zapach świeżego ciasta roznoszący się po całym domu… Jestem pewna, że nie tylko u mnie przywołuje bardzo miłe wspomnienia. Dziś mam dla Was propozycję na pyszne drożdżówki z powidłami śliwkowymi. Choć nie ma w nich nawet jednego jajka, są lekkie(...)puszyste i niezwykle smaczne. Powidła śliwkowe możecie zastąpić marmoladą lub dowolnym dżemem a nawet nutellą (choć z powidłami wyszły pyszne, są jednak one nieco za rzadkie, przez co krojenie ciasta jest nieco utrudnione i powidła nieco wypływają podczas pieczenia- ale dla chcącego nic trudnego). Składniki (na ok 12 sztuk): 250 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 500 g mąki
Fascynacje Anirozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Zimne masło siekam z mąką pszenną, dodaję cukru pudru i rozcieram w palcach na masę przypominającą mokry piasek. Dodaję żółtka i ugniatam szybko gładkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję łyżkę lub dwie zimnej wody. Owijam ciasto folią i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut wałkuję ciasto, podsypując odrobiną mąki(...)grubość około 7 mm. Przekładam na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy i wylepiam. Nakłuwam widelcem w kilku miejscach i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Następnie wyjmuję z pieca i studzę. Z cytryn ścieram skórkę, wyciskam sok. Mieszam z jajkami i mąką (na kształt budyniu). W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję do niego cukier, wodę
W kuchni Karmel-itkiBardzo szybkie i bardzo smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Szczególnie polecam tym, którzy nie mają piekarnika. Przepis na blachę 25 x 36 Co potrzeba na ciasto: 1000 g sera waniliowego z wiaderka, 200 g masła, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g), ok. 350 g herbatników Petit Beurre(...)herbatników. Składniki na polewę dajemy do mniejszego rondelka, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając. Zmniejszamy płomień, gotujemy "do nitki" cały czas mieszając. Gotową gorącą polewę wylewamy na środek ciasta i za pomocą płaskiej szpatułki lub szerokiego noża rozprowadzamy równomiernie po całym cieście a następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Czekamy, aż ciasto ostygnie a następnie wkładamy do lodówki
Bułka z ChlebemCiasto francuskie jest jednym z tych, które staram się mieć zawsze w "pogotowiu". Można z nim wyczarować przekąski na słodko i słono, a przy tym zbytnio się nie napracować. Podobnie było w przypadku tych pasztecików. Stwierdziłam, że pracy przed świętami jest zawsze wystarczająco dużo, by jeszcze stać przy pasztecikach krucho- drożdżowych, więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam je właśnie(...)cieście francuskim. Polecam! Na takie karnawałowe spotkania sprawdzą się znakomicie! Składniki na ok 30 pasztecików: 2 płaty ciasta francuskiego 650g pieczarek 500g gotowanego, drobiowego mięsa 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 małe ząbki czosnku 2 pełne łyżki masła Sól, pieprz do smaku Ziarna kminku lub jeśli ktoś woli- sezamu 1 żółtko (ubite białko można dodać do farszu) 2 łyżki
Kuchnia w czekoladzieCiasto nie wymaga wiele czasu jeśli chodzi o przygotowanie, trochę więcej czasu spędza w piekarniku. Dla ułatwienia, gotowa masa makowa, z firmy helio. Przepis na formę: 36cm x 25cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 210g mąki 100g masła 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki śmietany 18% 1 żółtko 50g cukru pudru SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ 1200g sera twarogowego trzy razy(...)cukier waniliowy 45g mąki ziemniaczanej 5 łyżek śmietany 18% SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ 850g masy makowej firmy HELIO aromat migdałowy 4 żółtka 5 białek WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Wkładamy je do lodówki na około 50 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy aż ciasto
Dziś Ja gotujeKolejny miodowiec w mojej kolekcji. Tym razem w formie torcika. Cztery miodowe blaty posmarowane powidłami i przełożone kremem z kaszy manny,całość wykończona czekoladą. ciasto: 300 g mąki pszennej 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła 2 łyżki miodu naturalnego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli krem: 8 łyżek kaszy manny(...)czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki śmietanki 30% posypka do dekoracji Mąkę wymieszać z cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować na kształt koła o śred. 24 cm ułożyć
Kolorowa kuchnia Elkipolędwica wołowa, która otoczona jest warstwą pasztetu lub farszem grzybowym. Czasami możemy spotkać przepis zarówno z farszem grzybowym jak i pasztetem. Na końcu całe mięso z farszem zawinięte jest ciastem francuskim i zapieczone. Przyrządzenie wołowiny wellington nie należy do najłatwiejszej sprawy. Bardzo często uczestnicy słynnych kulinarnych show polegają właśnie na tym przepisie. Jednak uważam, że warto zmierzyć się(...)potrzebną nam energię, co docenią osoby o dużej aktywności fizycznej. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 kg polędwicy wołowej Świeży tymianek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 400 g grzybów (pieczarek, prawdziwków, kurek) 1 łyżka klarowanego masła Musztarda angielska lub dijon 150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka) Sól, pieprz Opis przygotowania
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGalette ze śliwkami to pyszne kruche ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli. Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu i osoba(...)która odkrywała w swoim kawałku ciasta owo ziarno, stawała się „królem” (lub „królową”), i nosiła przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę. Moje galette różni się nie co od oryginału ale zapewniam jest pyszne:) Składniki 240 g mąki pszennej 140 g masła, schłodzonego 80 ml maślanki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 550 g śliwek , pokrojonych na połówki lub plasterki
gotuj ze mnąwypełnionych masą makową, którą przygotowałam z maku, który pozostał mi po robieniu makowego mleka [<- klik]. Makowe Panienki łączą w sobie wdzięk, delikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku ;) Na budyniowym bereciku każdej Panienki błyszczą się rubinowe koraliki klasy i szyku z najlepszych francuskich butików - lekko kwaśna kandyzowana żurawina, która wspaniale przełamuje smak całości(...)wykonaniu i znikają prawie od razu po podaniu! Przy stole słychać ciche mlaskanie, trzaskanie maku pod zębami i przyjemne mruczenie jedzących. Warto poświęcić im chwilę, a z resztek ciasta powycinać ozdobne gwiazdeczki i w zimowe dni rozkoszować się smakiem i różnorodną teksturą Makowej Panienki :) Siadajcie do stołu, zacznijmy ten rok słodko i niech się dzieje! Makowe Panienki - kremowe babeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 1 kg Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką. Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka. Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek i schować do zamrażarki na 20 minut. Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu(...)poukładać na cieście. Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu poukładać na cieście. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, wystudzić i pokroić na porcje - bardzo proste, szybkie, łatwe i smaczne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, jest aromatycznie pachnące.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiast, które w tym roku zrobiło furorę na świątecznym stole. Lekki biszkopt przekładany galaretką, czekoladowym kremem i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. W oryginalnym przepisie użyto morele w syropie, ja zamieniłam je na brzoskwinie. Biszkopt: 4 jajka 140 g cukru 140 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Galaretka: 1 puszka brzoskwiń w syropie(...)następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej, delikatnie łączymy. Na końcu dodajemy aromat waniliowy. Formę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko studzimy. Dodajemy
Fascynacje Anidopiero teraz pojawia się na blogu. Ważne, że już jest i nigdzie się nie zgubił 😊 Przepis na seromakowiec już na blogu był kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina(...)delikatnie wymieszać. Przełożyć na masę makową i rozprowadzić w miarę równomiernie. Seromakowiec wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, wtedy piekarnik wyłączyć. Uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia. Wystudzony seromakowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ja zrobiłam gęsty lukier
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Pieczarki 200 g Mięso mielone z indyka 400 g Przecier pomidorowy 2 łyżki Cebula średnia Natka pietruszki łyżka Ser żółty 100 g Jajko Sezam Przygotowanie: Na patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę. dodać pokrojone pieczarki i smażyć je do odparowania wody. Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy, aż straci swój "surowy kolor(...)Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy z ognia do przestudzania. Gdy farsz przestygnie dodać żółtko i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Na środku ciasta francuskiego wyłożyć farsz. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej
Kulinarne przygodySzybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu to ekspresowa propozycja na pyszny wypiek, który zaskakuje smakiem i nie zawiera mnóstwa kalorii. Ciasto jest lekkie oraz puszyste, a ananas nadaje mu nietuzinkowego charakteru. Możecie też użyć Waszych ulubionych owoców, a ciasto udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Jednakże najpierw spróbujcie ananasowego połączenia, które jest obłędne w smaku, a później zachęcam do osobistych(...)eksperymentów! Szybkie ciasto z ananasem - składniki: (Forma o wymiarach około 11 x 23 cm) 3 jajka 150g mąki pszennej/orkiszowej 50g kefiru/maślanki 50g cukru/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 100-150g świeżego ananasa (waga po obraniu) 1 łyżeczka mąki/kaszy manny do obtaczania Szybkie ciasto z ananasem - przygotowanie: Ananasa pokroić w niewielką
Di gotujeDość długo to trwało. Przed świętami jednak postanowiłam wypróbować kilka nowinek – jak dla mnie nowinek. Zabrałam się w końcu za tę tartę. Moje spostrzeżenia podczas jej robienia. Wykleić ciastem brzegi do samej góry. To muszę sobie wbić do głowy następnym razem. Wykleić porządnie brzegi, wykleić porządnie brzegi… Człowiek uczy się na własnych błędach, na cudzych jakoś niestety ciężko(...)zrobienia tarty potrzebowałam: Ciasto: * 18 dkg mąki pszennej * 1 żółtko * 10 dkg masła * szczyptę soli * zimna woda, tak ok. 2 łyżki * 2 łyżki cukru pudru Wszystko zagniotłam, owinęłam folią spożywczą i wsadziłam do lodówki na ok. 1 godzinkę. Wysmarowałam porządnie blachę do tarty masłem i wykleiłam rozwałkowanym ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam
Pieprzyć z Fantazją