ciasto - 162322 przepisów (strona:2177/10822)

Łatwy i szybki piernik 102

osób które nie miały czasu na pieczenie pierniczków lub mają w kuchni dwie lewe ręce. Piernik możecie dodatkowo oblać czekoladą, jednak ja z niej zrezygnowałam ze względu na kaloryczność. Ciasto jest wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Pycha! Łatwy i szybki piernik piekłam w keksówce o wymiarach 20×10. Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Oszukany sernik(...)kruchym cieście Proste ciasto bananowe Muffinki czekoladowe Wściekła szarlotka Babci Zosi Sernik wiedeński z rodzynkami Sernik wiedeński z rodzynkami Przepis na łatwy i szybki piernik Drukuj przepis Porcji: forma o wymiarach 20x10 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki pół szklanki cukru pół szklanki miodu 2 jajka 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki kakao

Kuchnia Bazylii
Ciasto na białkach z jabłkami – Blogmas 2019 #16 90

Dzisiaj coś cynamonowego – ciasto na białkach z jabłkami. Bardzo lekkie, mało słodkie i proste do wykonania. Wystarczy zmielić płatki owsiane i wykorzystać białka, które zostały po  ciasteczkach Ciasto na białkach z jabłkami 4 białka 150 g płatków owsianych 3 jabłka (po obraniu ok. 300 g) 2 łyżki oleju lub oliwy(...)połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Wmieszać suche składniki do masy z białek. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasto na białkach z jabłkami udekorować

Fitkot
Karpatka 86

Karpatka to znane i lubiane ciasto z kremem. Są to dwa blaty ciasta parzonego (które podczas pieczenia pięknie wyrasta tworząc pagórki) przełożonego kremem budyniowym oprószonego dużą ilością cukru pudru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 23x38cm. Składniki: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny szczypta soli Na krem: 2 szklanki(...)wsypywać mąkę z solą. Mieszać, aż powstanie szklista masa odstająca od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części. 3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 25 minut. Następnie upiec drugą

Danka Pichci
Mazurek kajmakowy z powidłami 82

Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii.  Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)push({}); Przygotowanie: 1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i twarde masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem na kruszonkę. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut. 2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem

Danka Pichci
Ciasto ucierane ze śliwkami 140

zamrażarce? Jeśli tak, to zapraszam na szybki przepis na solidny kawał ciacha. Bardzo proste do zrobienia i smaczne. Przepis dostałam od mojej chrzestnej, dziękuję  💗 Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, masło rozpuszczone 250 g, skórka starta z pomarańczy 1 łyżka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo(...)śliwki mrożone lub świeże 700 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i ucieramy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy do oddzielnej miski, a następnie dodajemy do masy jajecznej wraz z rozpuszczonym masłem oraz startą skórką pomarańczy. Wszystko miksujemy mikserem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzchu układamy

kulinarne odsłony pati
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 121

Paszteciki z kapustą, grzybami i kiełbasą zawsze będą smaczną przekąską. W poniższej wersji z ciasta francuskiego przygotowuje się je bardzo szybko. Można oczywiście wykorzystać ciasto drożdżowe. Takie paszteciki świetnie sprawdzą się na Sylwestra, karnawałową imprezę lub urodziny. Są smaczne równie bardzo na zimno, jak i na ciepło. SKŁADNIKI 2 kiełbasy (np. śląskie) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się

Passions hobbies life
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU 136

przepis przypadnie do gustu wszystkim - nawet tym, którzy z glutenu rezygnować nie chcą czy nie muszą. KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU (blacha o wymiarach 30 x 21 cm) Składniki na ciasto 250 g miękkiego masła lub margaryny 150 g cukru pudru  4 jajka 150 g mąki owsianej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 200 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku(...)migdałowych posiekane włoskie orzechy Jak przyrządzić? Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa podczas przekładania ciasta do formy).  Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się

W kuchni Karmel-itki
Piernik długodojrzewający 111

Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je zdecydowanie powtórzyć. Nie jest to zbyt skomplikowane. Wydawać by się mogło, że czasochłonne(...)Przekonajcie się sami.  Piernik długo dojrzewający, jak sama nazwa wskazuje musi swoje odleżeć. A gdy już to nastąpi i dojrzeje (po tych 4-6 tyg.), to należy ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z nich upiec osobno (najlepiej z tydzień przed planowaną konsumpcją).  Składniki: • 500 g miodu • 2 szklanki cukru • 250 g masła (ew margaryny mlecznej

Karczma Honorietty
Piernik z kremem i powidłem śliwkowym 146

powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)  Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 2 jajka L 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła (roztopione) 1 szklanka kefiru 3 łyżki ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody(...)Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy nasze sypkie, wymieszane składniki na zmianę z kefirem. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niego ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Składniki masa: 2 żółtka 2 szklanki mleka

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania