ciasto - 162322 przepisów (strona:2179/10822)

Puszysty sernik limonkowy 170

Sernik limonkowy puszysty jak chmurka Puszysty sernik limonkowy Czas przygotowania: 90 min. | Liczba porcji: 16 | Kuchnia światowa   | Rodzaj dania: ciasto Sernik limonkowy z serka mascarpone oraz śniadaniowego z dodatkiem limonki to pyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami. Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Warto do piekarnika, poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje

Korniszonki
Szarlotka w wersji odchudzonej z chrupiącymi, surowymi jabłkami 116

chrupiącą wersję szarlotki Jabłka o tej porze roku są zdecydowanie najlepsze – odmiany polskie są aromatyczne, dojrzałe, miękkie, niemalże kremowe i bardzo słodkie! Dzięki temu można z nich przygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru. Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę(...)ksylitolu (lub z 4 łyżkami cukru trzcinowego) przez około 5 minut. Przelej masę jajeczną do miski z sypkimi produktami, dodaj olej kokosowy lub masło. Wyrabiaj dłońmi aż powstanie gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie możesz dodać trochę mąki. Ulep z ciasta kulę, przełóż do lodówki i zajmij się jabłkami. Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i zatrzyj na tarce

Eat me! Fit me!
Ciasto dyniowe z jabłkami 128

sezon na dynię dalej trwa. Dla tych co mają jeszcze świeżą lub tych co zrobili zapasy i zamrozili upieczone kawałki, mam przepis idealny – pachnące, słodkie i wilgotne ciasto dyniowo-jabłkowe. Bardzo w klimacie na jeszcze piękne jesienne popołudnia z kawą. Proste w wykonaniu, pyszne i do tego piękne, nic tylko przeczytać przepis i brać się do działania. Składniki(...)blachę o średnicy około 21cm): szklanka purée z dyni szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej – można zastąpić pszenną 1/3 szklanki płynnego miodu i odrobina do posmarowania ciasta 3 duże łyżki jogurtu greckiego 2 duże jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu 2 słodkie, twarde jabłka – użyłam jedno czerwone i jedno żółte jabłko 2 łyżki

Smaczna Strona
łatwe, smaczne ciasto czekoladowe z truskawkami... 127

wsypać cukier, wlać olej rzepakowy, wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem utrzeć na gładką masę z 3 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto. Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wyrównać wierzch. Umyte truskawki (mrożone prawie odmrożone) maczać w mące ziemniaczanej i układać gęsto na wierzchu ciasta(...)Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, zostawić w formie do wystudzenia. W garnuszku stopić margarynę, wlać mleko, wsypać cukier, kakao i rózgą mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia. Od razu wsypać kulki czekoladowe, wymieszać i polewę wlać na ciasto w formie, posypać od razu kokosem i zostawić w lodówce do zastygnięcia polewy - ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z "na szybko" z owocami 172

kolejny banalnie proste ciasto "na łyżki", które można modyfikować na wiele sposobów. Tym razem jako sernik dla leniwych i zabieganych. Może być z dodatkiem owoców lub bakalii, albo po prostu sernik z kruszonką. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 15 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 opakowania cukru wanilinowego z cytrynową(...)duży budyń (na 3/4 L mleka) waniliowy lub śmietankowy 2 jabłka kilkanaście malin 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru            Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser wymieszać ze śmietaną, cukrem i proszkiem budyniowym. Masę wyłożyć łyżką na ciasto (nie trzeba wyrównywać). Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry

Praktyczna pl
Piernik na ziemniakach z czekoladą 78

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą. Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Kiedy piernik wystygnie, rozpuszczam czekoladę

Słodki sentyment
pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu... 111

cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i mielony anyż ( gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję ), wlać roztrzepane jajka. Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę. Forma 28x20 cm z papierem(...)pieczenia, silikonowa keksówka 20 cm (do pracy męża) lub 1 forma 34x30 cm, ciasto wyrośnięte przełożyć do form, na wierzchu rozsmarować łyżką twaróg. Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna drożdżówka z nutą

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe paluchy z serem 108

dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę(...)wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około

e-PrzepisyKulinarne
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY- PRZEPIS NA CIASTO 106

Piernik staropolski- najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Samo ciasto należy wymieszać 5-6 tygodni przed świętami, a następnie musi ono leżakować w lodówce przynajmniej 4 tygodnie. Upiec placki należy tydzień przed świętami (ale o tym będzie osobny post). Z tego samego ciasta można też wykrawać ciasteczka. Przepis na to ciasto mam już kilka lat i z niego piekę piernik(...)roku. Wychodzi przepyszny, przełożony powidłami śliwkowymi, polany czekoladą. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście ciasta to jest to już ostatni dzwonek na jego wymieszanie :) Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy  Huzar ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 250 g masła * 1 kg mąki pszennej * 3 łyżeczki sody oczyszczonej * pół łyżeczki soli * około 60-80 g przyprawy korzennej

Zrób to smacznie
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście 141

się zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Dodałam rodzynki i mielony cynamon. Cudownie pachnie. Upieczcie taki sernik na kruchym cieście. Polecam i udanych wypieków życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko Na masę serową: 50 dag sera białego(...)pół litra mleka każdy i bez cukru ) 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką na krążek większy niż

Izabelawkuchni
Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką 128

środka nadzienie z białego serka. Wystarczy wtedy trochę serka kanapkowego (albo mascarpone) ok 150 g wymieszać z żółtkiem i cukrem a następnie wykładać do foremki na muffinki łyżkę ciasta, na to łyżeczkę serka i na wierzch znów łyżkę ciasta. Wtedy proste muffinki zmienią się w rarytas z niespodzianką w środku. Do Was należy wybór, w której wersji je upieczecie, będzie(...)szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka Instructions Przygotować kruszonkę: Palcami wymieszać wszystkie składniki. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić), ale ja najczęściej wyrabiam w zbite ciasto i wkładam do zamrażarki a potem ścieram na tarce Ciasto : w jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy.W drugiej misce wymieszać pure z dyni, cukier, olej i jajka.Połączyć

Cooking for Emily
pierogi z pieczarkami 176

kroimy w plasterki. Przekładamy do cebuli, smażymy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do wysmażonych pieczarek dodajemy bułkę tartą i mieszamy (podany farsz starczył mi na ok. 35 pierogów). składniki na ciasto: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko ok. 180-190 ml letniej wody wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką

Domowy Smak Jedzenia
ciasto na pierogi 1034

składniki: 450 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok.4 min. od wypłynięcia

Domowy Smak Jedzenia
Maxi Słomka Ptysiowa 115

perlisty) jajko do posmarowania 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem. 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksujemy wszystko(...)połączenia. Idealna konsystencja ciasta jest wtedy gdy rozciąga się ono między palcami. 4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy paluszki o grubości 2,5 cm (jeśli słomka  ma być chuda to wyciskamy ciasto o grubości 1 cm) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia ! Słomkę smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem

Gotowanie...to proste !
Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami 125

Mamy niespełna połowę listopada, a na blogu już wyszukujecie świątecznych ciast i przeglądacie wigilijne propozycje. Mam wrażenie, że z roku na rok wszystko jakoś się szybciej dzieje, ale może to tylko moje odczucie. W każdym razie, mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować(...)jedną część powidłami, które zrobiłam jeszcze zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się z Wami przepisem, ale po konsumpcji wiem, że śmiało mogę Wam je polecić i to nie tylko przy okazji świąt, ale także na co dzień. Doskonale prezentuje się na zastawie marki Ambition

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania