temacie. Co roku mogłabym jeść właśnie jeden z nich i nie miałabym z tym większego problemu. Do tej kategorii wpisuje się jednak ogrom innych moich przepisów na bazie kruchego ciasta , bo to akurat regularnie pojawia się w moich keto ciastach . Tak więc wybór jest dosyć spory. Keto wegański mazurek – wariacja na temat rodzinnego przepisu Wegańskie kruche ciasto – lepszy smak(...)konsystencja Zdecydowałam się jednak przerobić tradycyjny w naszej rodzinie przepis na wielkanocnego mazurka nie tylko na wersję keto, ale nawet vegan keto. Okazuje się, że kruche ciasto bez jaj smakuje jeszcze lepiej niż w wersji z nimi. Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale jego konsystencja odpowiada mi dużo bardziej. Stąd decyzja o wegańskim spodzie do mazurka. A nadzienie? Nadzienie
Modern Cave Girldzisiaj na obiad będą pierogi. Pierogi przygotowuję w różnych wariantach, klasyczne ruskie, pierogi z mięsem, a także z kapustą i serem. Sekret idealnych pierogów tkwi oczywiście w perfekcyjnie przygotowanym cieście, na który przepis znajdziecie na moim blogu, poniżej Wam go podlinkowałam ponownie. Smak pierogów nie zależy tylko i wyłącznie od ciasta, ale także od farszu. Powinien być odpowiednio doprawiony(...)dokładnie odsączamy. Kapustę siekamy drobno. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Cebule łączymy z kapustą i białym serem. Przyprawiamy dość mocno solą, pieprzem, maggi i papryką. Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem CIASTO NA PIEROGI Pierogi podajemy ze skwarkami, podsmażonym boczkiem lub masłem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierogi z Kapustą i Serem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plCiasto czekoladowe ... moooocno czekoladowe ... z bitą śmietaną i borówkami. Takie proste, szybkie ciasto dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Zamiast borówek można użyć np. malin lub truskawek. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady min 80%, 4 jajka, 100 g masła 300 ml śmietany 30%, otarta skórka z połowy cytryny, łyżka cukru pudru lub 3 łyżeczki erytrytolu, borówki, mięta do dekoracji szczypta soli Przygotowanie(...)ubite białko. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy czekoladową masę do keksówki. Pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy ciasto - studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty. Bardzo zimną śmietanę ubijamy wraz z cukrem / erytrytolem na sztywno, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto śmietaną, na wierzchu dekorujemy małymi
Lena GotujeUwielbiamy moje Ciasto Cytrynowe za jego pyszny cytrynowy smak i proste przygotowanie bez miksera . Wymyśliłam już kilka wersji tego ciasta (“Ciasto cytrynowe z Lemon Curd”, “Szybki Tort na Dzień Mamy”) czy “Muffiny cytrynowe bez miksera”), ale ze względu na nadchodzące Święta Wielkanocne, koniecznie chciałam wymyślić coś nowego. Bo przecież Wielkanoc nie może się obejść(...)ciasta cytrynowego… Z pomocą przyszły mi prześliczne słoiki do wekowania, w które właśnie się zaopatrzyłam. Czytaj dalej "Ciasto w słoiku – ciasto cytrynowe pieczone w słoiku" na blogu Moja Delicja
Moja DelicjaMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Przedstawiam przepis na mazurek migdałowy z miodem . Ciasto : 100 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy), 3 jajka, 200 g mąki żytniej razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 50 g mielonych migdałów, 120 g rodzynków, 1/2 łyżeczki do kawy(...)soli, masa migdałowa : 100 g płatków migdałowych, 100 g posiekanych migdałów, 100 g cukru, 80 g miodu, 2 łyżki śmietany 30%, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy, Ciasto : rodzynki zalać gorącą wodą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką migdałową. Masło utrzeć na śmietanę, dodawać cukier, a następnie jajka. Pod koniec ucierania dodać wanilię, roztopiony miód i sól
królestwo garówstole pojawiają się również inne, pyszne wypieki. Pewnie wiele z Was zastanawia się co upiec na święta w tym roku? W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które będą idealnym wyborem na tegoroczne święta! Pośród tylu przepisów na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie! A Wy, macie jakieś swoje ulubione ciasta, które pieczecie tradycyjnie co roku(...)Ciasto śmietanowe z musem porzeczkowym Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Ciasto orzechowo – truflowe Przepis na: Alledobre.pl 3. Wiśniowa fantazja Przepis na: panitereska.pl 4. Karpatka Przepis na: Kulinarne Przeboje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pyszne Ciasta na Wielkanoc – TOP 14 Propozycji na Wielkanocne Wypieki pochodzi z serwisu Damusia.pl
Damusia.plpięknie prezentował się na wielkanocnym stole obok (lub zamiast) Babki drożdżowej . Jako nadzienia użyłam masy makowej, bo moi domownicy to wielcy fani maku, ale wybór smaku zależy od was. Ciasto jest pyszne z kubkiem ciepłego kakao. Jest u was zwyczaj pieczenia takiego wieńca na Wielkanoc? PRZEPIS WIELKANOCNY WIENIEC Z MAKIEM Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego(...)wyrośnięcia. Następnie jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. W kolejnym kroku miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Potem kiedy ciasto podwoi swoją objętość
Dorota Smakujejajko – 30 ml mleka (3 łyżki) – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: W misce dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, następnie na mocno rozgrzanej patelni rozsmaruj ciasto za pomocą łyżki na okrągły placek. Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty). Następnie przewróć na drugą stronę(...)szkl. ciepłej wody – 2 saszetki suchych drożdży ( 2×7g) lub 28g świeżych – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli – 2 łyżki oliwy – do posmarowania ciasta : passata pomidorowa + sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka) – dowolne dodatki ( u mnie cebula, papryka, wędlina drobiowa, brokuł, fasola, kukurydza, parówki drobiowe i ser mozarella ) PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać
Czynniki pierwszeMagda Pachnące piernikiem ciasto jest zawsze mile widzianym dodatkiem do gorącej kawy. Takie zwykłe, piernikowe ciasto można ciekawie urozmaicić dodając do niego gorącego espresso – świetnie podkręci smak przypraw, a także przeplatając go kleksami z kremowego serka. Niewielkie patenty, a dobrze znane, może już lekko nudzące się piernikowe ciasto, dostanie zupełnie nowego wyrazu. Składniki (na formę o bokach około 23x23cm(...)się cukru. Do tego wbijamy jajka i dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą cukierniczą. Cały czas mieszając, dodajemy do mokrej mikstury suche składniki, stopniowy, i mieszamy do połączenia. Wylewamy gotowe ciasto do blaszki wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy małe porcyjki sera – małą łyżeczką układam je na wierzchu. Nie przejmujcie się jeśli ser zacznie się zapadać w ciasto, to jest pożądany
Smaczna StronaPotem jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Zaraz potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze(...)minutkę. Następnie ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy na prostokąt (na jednym końcu robimy nacięcia w formie pasków), kładziemy na cieście po jednej stronie trochę musu jagodowego i trochę jabłek, zawijamy formując podłużną bułeczkę – układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra – dół). Pieczemy
Dorota Smakujeprzygotowałam i jadłam. Już sama nazwa przypisana jest do zupełnie innego, wytrawnego dania. A składniki? Wyobrażacie sobie nadzienie z ugotowanych ziemniaków wymieszanych ze zmielonymi orzechami pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta? Na słodko? Choć to wszystko brzmi nietypowo, taki wypiek znany jest w gminie Lubenia. Mówiąc szczerze smak placka ziemniaczanego nie jest w moim guście, jednak postanowiłam opublikować przepis bardziej jako(...)regionalną ciekawostkę, niż zaproszenie do testowania dania. Przepis został zamieszczony w książce pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto : 400 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa ziemniaczana: 1 kg ugotowanych ziemniaków (około
Trzeci talerzmojprzepisna.pl | Torcik PavlovaPavlova, królowa wśród bez. Jeżeli nigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka
moj przepis namojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a
moj przepis na