Już jakiś czas temu otrzymałam od mojej Obserwatorki fajne silikonowe foremki, których kształt przypadł do gustu szczególnie moim dzieciom. Zazwyczaj robiłam w nich zwykłe ucierane ciasto, niemal identyczne jak na muffinki. Tym razem postawiłam na bananowe, bo moje owoce wołały już o litość ;) Czym banan ciemniejszy tym ciasto słodsze, więc z cukrem nie ma co przesadzać. Jakie jeszcze jest(...)ciasto? Bardzo wilgotne i smaczne! No i uroczo wygląda, sami przyznajcie! Składniki: 2 mocno dojrzałe banany (ok 200g) 250ml mleka 1 jajko 125ml oleju rzepakowego ½ szklanki drobnego cukru (100g) 50g masła orzechowego ok 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ok 4 sztuki ciastek oreo Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka wiórki
Kuchnia w czekoladzieKurpiowską z Młynów Jelonki ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: białko do smarowania ciasta Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy(...)kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki. Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem. Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto kroimy
Fascynacje Anijedno z moich ulubionych ciast według receptury siostry Anastazji. Trochę je zmodyfikowałam, upiekłam niższy biszkopt (choć mógłby być jeszcze trochę niższy), a zamiast białej masy na bazie masła zrobiłam bitą śmietanę. Wyszło pysznie. Mój synek stwierdził, że to jego ukochane ciasto🙂 Składniki (35x23cm): Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)tarce jarzynowej. Przełożyć do rondelka i chwilę smażyć. Do gorących jabłek dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać. 4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć resztę masy budyniowej, na masę wyłożyć okrągłe
Kuchnia domowa Aniczujnym nadzorem je przygotowały – mieliśmy przy tym mnóstwo fajnej zabawy. Możecie od razu przygotować większa ilość ślimaczków – świetnie się mrożą. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM Składniki: Ciasto : 400g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 150g masła klarowanego rozpuszczonego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli(...)jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Zaraz potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto
Dorota Smakujeużyć dżemu malinowego lub wiśniowego 70% Darbo. Dżem świetnie przełamuje czekoladowy smak i nadaje charakteru ptysiom, nie pomijaj go! To on sprawia, że od ptysi ciężko się oderwać. Ciasto na ptysie powinno być gęste i ciężko się nakładać. Rzadkie ciasto spowoduje utratę kształtu i klapę ptysiową. Zrobienie dobrych ptysi to kwestia wprawy i wyczucia ciasta, jeżeli nie wyjdzie(...)Wodę z masłem zdejmujemy z ognia. Dodajemy sporą szczyptę soli i przesianą mąkę. Całość krótko mieszamy, a następnie smażymy 2-5 min. na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ciasto ucieramy powoli z jajkami (dodajemy powoli, jedno jajko na jedną minutę ucierania). Ciasto końcowo powinno być gładkie, lśniące, dość gęste (przy wyciskaniu go na blaszkę powinno być dość "ciężko". Ciasto
Czarnawisienkaaromatyczne, a krem mascarpone dobrze komponuje się z kawą i miękkim biszkoptem . Babeczki to obowiązkowa propozycja dla każdego miłośnika kawy i mascarpone ! Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych(...)foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 6 jajek – 110 g oleju kokosowego rozpuszczonego – ½ łyżeczki soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 50 g mąki kokosowej – 250 ml mleka kokosowego – ½ szklanki
Zdrowy Styl JoannyPuszysta babka trójkolorowa na oleju jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Jej przygotowanie zajmie jakieś 15 minut, potem jedynie trzeba poczekać, aż się upiecze. Będzie pysznym ciastem nie tylko w czasie Wielkanocy, ale również świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Babka ładnie wyrasta, jest miękka i wilgotna. Za sprawą trzech warstw: białej, kakaowej i cappuccino bardzo ładnie wygląda(...)kolejnej cappuccino. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 11 na 30 cm) wlewamy najpierw masę z kakao, następnie z cappucino, a na końcu masę bez dodatków. Ciasto można również piec w formie do babek, wtedy smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut
e-PrzepisyKulinarnePaszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i chrzanem sprawdzą się idealnie jako Wielkanocna przekąska. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszną potrawę świąteczną. SKŁADNIKI 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 6 grubych białych kiełbas 120 g chrzanu 1 jajko sól, świeżo mielony pieprz, majeranek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać(...)temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli białe kiełbasy mają twardą skórkę/powłoczkę, to ją zdjąć. Ciasto francuskie rozciągnąć i posmarować równomiernie chrzanem. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski. Zaczynając od lewej strony położyć białą kiełbasę "na stojąco" (patrz zdjęcie na końcu postu) i ciasno zawinąć ją ciastem. Ciasto dobrze
Passions hobbies lifeCiasto jajko sadzone bez pieczenia to bardzo proste i szybkie ciasto , które wyglądem przypomina sadzone jajko, stąd taka nazwa. Pyszny , delikatny sernik na spodzie z biszkoptów, na wierzchu są połówki brzoskwiń a całość zalana jest przeźroczystą galaretką. Takie ciasto to super pomysł na lekkie ciasto , idealne na stół wielkanocny . Składniki na ciasto jajko sadzone bez pieczenia (blacha kwadratowa(...)godziny. Połówki brzoskwiń odsączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Brzoskwinie poukładać na masie serowej w równych odstępach od siebie. Na wierzch wlać lekko tężejącą już przeźroczystą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc. Przy okazji kochani zapraszam Was do zajrzenia na stronę marpuch.pl , gdzie znajdziecie szeroki wybór obrusów
Zrób to smaczniebabki dodaje się szampana lub gazowane prosseco, a dzięki temu ciasto ma fantastyczny, lekko wytrawny smak. Z podanej porcji zrobisz 1 średnią babkę, ale jeśli masz w domu dużą formę, taką pojemności 2,5 l to zrób podwójną porcję ciasta i nieco wydłuż pieczenie. Też będzie idealnie! Podoba Ci się babka w kształcie kwiatu? Już teraz możesz kupić w moim(...)sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane BABKA CZEKOLADOWA Z PROSSECO Przygotowanie : 60 minut Ciasto na średnią formę pojemności 1,25 l Składniki: – 250 g mąki pszennej typ 500-550 – 4 łyżki czubate kakao – 2 jajka rozmiar L – 220 g białego cukru – 125 ml oleju
nietylkopasta.plnajlepsze w jednym mazurku, w lżejszej wersji niż tradycyjny wypiek na masełku. Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie(...)łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Miską wyciąć kształt koła, ale nie do końca
Chocolate Muffin BlogMazurek z czekoladową krówką , z migdałami, na kruchym spodzie. Z podanej proporcji ciasta upieczemy dwa kruche spody o wymiarach 25x16 centymetrów. Natomiast polewa, tytułowa krówka jest na jeden blat. Drugi blat można wykorzystać do innego mazurka. Ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 żółtka, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej marmolady, polewa : 50 g masła(...)skondensowanego słodzonego mleka, 200 g czekolady deserowej, 100 g posiekanych migdałów, Ciasto : mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. U mnie dwa blaty o wymiarach 25x16
królestwo garówtemacie. Co roku mogłabym jeść właśnie jeden z nich i nie miałabym z tym większego problemu. Do tej kategorii wpisuje się jednak ogrom innych moich przepisów na bazie kruchego ciasta , bo to akurat regularnie pojawia się w moich keto ciastach . Tak więc wybór jest dosyć spory. Keto wegański mazurek – wariacja na temat rodzinnego przepisu Wegańskie kruche ciasto – lepszy smak(...)konsystencja Zdecydowałam się jednak przerobić tradycyjny w naszej rodzinie przepis na wielkanocnego mazurka nie tylko na wersję keto, ale nawet vegan keto. Okazuje się, że kruche ciasto bez jaj smakuje jeszcze lepiej niż w wersji z nimi. Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale jego konsystencja odpowiada mi dużo bardziej. Stąd decyzja o wegańskim spodzie do mazurka. A nadzienie? Nadzienie
Modern Cave Girldzisiaj na obiad będą pierogi. Pierogi przygotowuję w różnych wariantach, klasyczne ruskie, pierogi z mięsem, a także z kapustą i serem. Sekret idealnych pierogów tkwi oczywiście w perfekcyjnie przygotowanym cieście, na który przepis znajdziecie na moim blogu, poniżej Wam go podlinkowałam ponownie. Smak pierogów nie zależy tylko i wyłącznie od ciasta, ale także od farszu. Powinien być odpowiednio doprawiony(...)dokładnie odsączamy. Kapustę siekamy drobno. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Cebule łączymy z kapustą i białym serem. Przyprawiamy dość mocno solą, pieprzem, maggi i papryką. Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem CIASTO NA PIEROGI Pierogi podajemy ze skwarkami, podsmażonym boczkiem lub masłem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierogi z Kapustą i Serem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plCiasto czekoladowe ... moooocno czekoladowe ... z bitą śmietaną i borówkami. Takie proste, szybkie ciasto dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Zamiast borówek można użyć np. malin lub truskawek. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady min 80%, 4 jajka, 100 g masła 300 ml śmietany 30%, otarta skórka z połowy cytryny, łyżka cukru pudru lub 3 łyżeczki erytrytolu, borówki, mięta do dekoracji szczypta soli Przygotowanie(...)ubite białko. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy czekoladową masę do keksówki. Pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy ciasto - studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty. Bardzo zimną śmietanę ubijamy wraz z cukrem / erytrytolem na sztywno, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto śmietaną, na wierzchu dekorujemy małymi
Lena Gotuje