ciasto - 162907 przepisów (strona:2138/10861)

Ciasta na Komunię – najlepsze przepisy 298

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Komunia to bardzo ważny dzień, który obchodzimy wspólnie z rodziną przy stole pełnym smakołyków. Wiele mam szykujących przyjęcie z tej okazji szuka przepisów na ciasta na komunię. Postanowiłam Wam ułatwić poszukiwania i przygotowałam zestawienie, w którym znajdziecie ciekawe propozycje na komunijne wypieki. Każde ciasto jest inne, ale równie smaczne i warte wypróbowania. Przepisy są sprawdzone i naprawdę(...)łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do zapoznania się z poniższymi przepisami na pyszne ciasta na komunię. Na pewno każdy z Was znajdzie coś dla siebie. 1. Leśny mech z malinami Przepis na: Przepiski.pl 2. Kostka truskawkowa Przepis na: Alledobre.pl 3. Wiśniowa chmurka na kruchym spodzie Przepis na: ProstaKuchnia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Ciasto z brzoskwiniami i galaretką Przepis na: KulinarneCuda.pl

Damusia.pl
Waniliowe cake pops 95

ciasteczka na patyku. Są w miarę proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie i na pewno zrobią furorę na każdej imprezie, nie tylko wśród dzieci. Polecam!     Składniki: 300g ciasta babkowego, biszkoptowego lub herbatników 80g serka mascarpone 60g białej czekolady Dodatkowo: 200g białej czekolady ok 20 patyczków do cake pops       *** Ciasto babkowe, biszkoptowe lub herbatniki drobno kruszymy(...)rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej *** *** Około 2 łyżki czekolady odkładamy na później. Do pozostałej czekolady dodajemy serek mascarpone, mieszamy *** *** Tak powstały krem czekoladowy dodajemy do pokruszonego wcześniej ciasta *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta lepimy kulki o wadzę około 20gram i układamy na talerzu *** *** Patyczki do lizaków moczymy w pozostałej rozpuszczonej czekoladzie *** *** I wkładamy

Blog z Apetytem
Ciasto szpinakowe z kremem i galaretką 96

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); `Przepyszne ciasto ze szpinakowym biszkoptem pokryty delikatnym kremem, owocami i galaretką. Wszystkie warstwy świetnie się komponują dając dając cieście niebiański posmak. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dosłownie rozpływa się w ustach. Ze szpinakiem zrobiłam pierwszy raz , jakoś nie miałam przekonania. Powiem szczerze ,ze szpinaku nie czuć, a biszkopt jest bardzo smaczny i wilgotny. Koniecznie spróbujcie(...)naprawdę warto. Ja dodałam do ciasta ananasy , ale można użyć innych owoców np. kiwi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Składniki na biszkopt : 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g rozdrobnionego szpinaku Składniki na krem śmietanowy: 5 łyżek mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 1 puszka

Olcia gotuje!
Szyszkowy król 135

Szyszkowy król Delikatne, lekkie i łatwe w wykonaniu ciasto na biszkopcie, z kremem śmietankowym, dmuchanym ryżem i kajmakiem. Bardzo smaczny i efektownie wyglądający deser, w sam raz do popołudniowej kawki!       Składniki: Biszkopt: 3 jajka 35g cukru (ok 1/3 szklanki) 25g mąki (ok 1/3 szklanki) 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki oleju Krem: 250g serka mascarpone 350g schłodzonej(...)przesiewamy do niej suche składniki (mąkę i kakao) i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Na koniec dolewamy olej i ponownie bardzo dokładnie mieszamy go z ciastem *** *** Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 20 x 32 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165’C i pieczemy przez 25-30 minut

Blog z Apetytem
Szarlotka z płatkami owsianymi 63

Szarlotka / Jabłecznik / Ciasto z jabłkami / Placek jabłkowy / Apple pie jak zwał tak zwał, ważne, żeby było dużo jabłek, cynamon i dobry ciastowy obkład :) Tym razem padło na szarlotkę z płatkami owsianymi z kruszonką migdałową. Do zrobienia standardowej okrągłej blaszki potrzebujemy: Ciasto: 1 szklanka płatków owsianych 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru (może(...)następnie mieszamy z cynamonem.  Do kruszonki również blendujejmy, a następnie zagniatamy szybko z migdałami, cukrem oraz masłem. Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto, na ciasto jabłka i przykrywamy kruszonką. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.  Podajemy z lodami waniliowymi i dobrą herbatą lub kawą

Emskie Smaki
Mazurek kajmakowy z bakaliami 176

mnóstwem bakalii będzie idealnym wypiekiem na świątecznym stole. Jest bardzo prosty do zrobienia a do dekorowania można zaprosić dzieci, będą miały mnóstwo frajdy angażując się w przygotowania przedświąteczne :) Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g masła w temp. pokojowej 50 g cukru pudru jajko puszka kajmaku 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Bakalie:  orzechy(...)laskowe, pistacje migdały, wiórki kokosowe skórka pomarańczowa jajeczka czekoladowe Ciasto kruche:  Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki 11x35cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Można zrobić ozdobne ranty z kuleczek z ciasta. Mazurki włożyć ponownie do lodówki

Smakołyki Asi
babka piaskowa z nutą cytryny 207

pokojowej 2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier a następnie jajka (ciasto może wydawać się zwarzone, nie przejmujemy się tym). Następnie dodajemy wymieszane mąki, mleko oraz ekstrakt i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek kokosowy Rafaello 82

Delikatny, kruchy spód z czekoladowo-kokosowym kremem to pomysł na przepyszny wielkanocny mazurek. Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g masła w temp. pokojowej 50 g cukru pudru jajko Krem: 400 ml śmietanki 30% 300 g białej czekolady 100g wiórków kokosowych Dekoracja: praliny rafaello migdały czekoladowe jajeczka Ciasto kruche:  Wszystkie składniki przełożyć do miski(...)zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas

Smakołyki Asi
Biszkopt z kremem budyniowym 64

Ciasto z kremem budyniowym i kokosem Szybki biszkopt z kremem budyniowym, bitą śmietaną i kokosem. Dziś podpowiem jak z prostych składników zrobić rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe z kremem . To nie tylko pyszne ciasto, ale także eleganckie ciasto na przyjęcie mniejsze lub większe. Sprawdzi się dla gości w domu, jak i kolegów w pracy. Biszkopt do ciasta z kremem(...)samo jak do tradycyjnej karpatki. Biszkopt z masą budyniową Biszkopt z masą budyniową i galaretką lub z budyniem i dżemem jeżeli nie lubisz kokosu. Gdy zaś jesteś fanem , ciast jasnych, delikatnych polecam biszkopt z z kremem i kokosem. Czym nasączyć biszkopt z masą budyniową? Możliwości jest wiele, może to być woda z cytryną lub innym sokiem owocowym. To się stosuje

Dieta moja pasja
Szarlotka z galaretką i pianką 81

Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na mega szarlotkę. Nie jest trudna do przygotowania, może odrobinę czasochłonna, ale efekt zdecydowanie jest tego wart! Ciasto świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje, szczególnie dzieciom – u nas znika zbyt szybko Tym razem trochę inna odmiana ciasta, którą popełniłam z pysznym skutkiem na imieniny synka ostatnio, mając w pamięci inne ciasto, które(...)bardzo lubię tj. szarlotkę na zimno zwaną też ciastem Zielone Jabłuszko . PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z GALARETKĄ I PIANKĄ Składniki: biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia galaretka jabłkowa: 4 duże jabłka (ok 800g) 2 galaretki pomarańczowe pianka: 1 galaretka rubinowa 150ml mleka kolorowa posypka cukrowa Jak zrobić szarlotkę z galaretką i pianką

Dorota Smakuje
Marcello 66

zbliżające się święta polecam wypróbować pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem karmelowym. Mięciutki biszkopt i rozpływające się w ustach pyszne kremy, które smakują idealnie z filiżanką kawy. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna tortowa 1/3 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kakao 3 łyżki, krem czekoladowy: śmietanka 36% 500 ml, czekolada gorzka(...)śmietanex 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, Poncz: woda 1 szklanka, cukier waniliowy 16 g, sok z cytryny do smaku, Dodatkowo: biszkopty podłużne 1 paczka. kakao do oprószenia ciasta,  dżem wiśniowy 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem (10min) dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec

kulinarne odsłony pati
Mazurek z paloną białą czekoladą i malinami 317

Obłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa. Mazurek przygotowany na spodzie z ciasta kruchego z kremem z palonej białej czekolady na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz konfiturą malinową. Wierzch zdobią płatki migdałowe oraz świeże maliny. Masa przygotowana z serka mascarpone, kremówki(...)świeże Wykonanie: Spód:  Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min.  Po tym czasie ciasto wyciągamy. Kawałek ciasta odkładamy i formujemy z niego wałeczki

Kuchnia MagdaLeny
BABKA DROŻDŻOWA MOJEJ MAMY. 70

puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W chłodniejsze(...)korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30-40 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. A potem

Walijskie Pichcenie
Ciasto korzenne ze śliwkami w czekoladzie 53

Składniki: Ciasto ? 4 jajka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 1 przyprawa do szarlotki (u mnie Kamis) ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie ? 75 dkg śliwek mieszanych fioletowych i żółtych ? 2 łyżki rumu ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1 czekolada gorzka ? 3 łyżki mleka ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Śliwki umyć(...)kawałeczki, dolać mleko i rozpuścić w kuchence mikrofalowej. ? Połączyć czekoladę ze śliwkami. ? Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i miksować dalej. ? Suche składniki ciasta wymieszać, dodawać po trochu do ucieranego ciasta. ? Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. ? Na to dać śliwki, przykryć resztą ciasta. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C

To co kocham
Śliwki pod bezową kołderką 61

Składniki: Ciasto ? 125 g masła ? 4 żółtka ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 cukier z prawdziwą wanilią ? 2 łyżki cukru Śliwki ? 1 kg śliwek ? 300 ml soku wiśniowego ? 2 budynie waniliowe ? 3 łyżki cukru ? 10 dkg orzechów włoskich Beza ? 4 białka ? 3/4 szklanki cukru ? 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: ? Z podanych składników zagnieść szybko elastyczne ciasto, wstawić do lodówki(...)minut. ? Śliwki z cukrem i połową soku zagotować. Poddusić ok 2 minuty. ? Budyń wymieszać z pozostałym sokiem, wlać do śliwek i zagotować. Dodać orzechy, wymieszać. ? Ciastem wyłozyć boki i dno średniej tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. ? Ciasto podziurkować widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. ? Po tym czasie wyłożyć śliwki i piec jeszcze

To co kocham