Rewelacyjne ciasto, biszkoptowy - orzechowy spód i masa z macarpone i kajmaku. Cudowne połączenie orzechów i kajmaku. Polecam przepis. CIASTO : 4 jajka 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mielonych orzechów włoskich(...)mascarpone 6 zagęstników do śmietany lub 3 łyżki żelatyn rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku 1/2 puszka kajmaku ( puszka ma 510 g ) kakaowe herbatniki na wierzch ciasta orzechy do posypania PRZYGOTOWANIE : BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukry, żółtka i miksujemy. Następnie wlewamy olej i przesiewamy maki z proszkiem i wsypujemy
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis na proste ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Jest bardzo maślane i wilgotne od jabłek. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 3 jajka 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 600 g jabłek(...)puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Rada: mogą być nieco większe ok. 2cm x 2cm, wtedy ładnie zatopią się w cieście. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, Białka ubij ze szczyptą soli. Jak zaczną się robić sztywne, dodaj cukier kryształ i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce utrzyj miękkie masło
Słodki BlogOlejek pomarańczowy pół buteleczki, Polewa: Czekolada mleczna 100 g, Mleko 4-5 łyżek, Ponadto: Bułka tarta 1-2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki kruchego spodu zagnieść. Ciasto rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, wierzch przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie przyklejało się do wałka, a następnie gotowe(...)przenieść razem z papierem na blachę. Ciasto posypać bułką tartą. Masa serowa: Ser twarogowy zmielić. Jajka oddzielić białka od żółtek. Wszystkie składniki oprócz białek przełożyć do miski i zmiksować blenderem do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie w 3 partiach dodać ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę serową wylać na ciasto
kulinarne odsłony patispód z herbatników: 160 g herbatników kakaowych 80 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy dnem szklanki. składniki na masę serową: 500 g sera białego, zmielonego 250 g serka typu mascarpone(...)łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Całość przelewamy do foremki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała (najlepiej na noc). składniki na wierzch ciasta: 200 g śmietanki kremówki 36 % 1 łyża cukru pudru plasterki banana sok z ok. 1/2 cytryny wykonanie: Plasterki banana zalewamy sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dowolnie
Domowy Smak Jedzeniarazy w miesiącu smażycie naleśniki? Ja przynajmniej 2 razy w miesiącu. Korzystam z mojego wiele razy wypróbowanego przepisu na ciasto naleśnikowe, ale nadzieniem lubię zrobić niespodziankę. Prawda jest taka, że smak naleśników zależy od nadzienia. Zatem pożywne, smaczne, zdrowe i domowe naleśniki to te pysznym nadzieniem. Domowe naleśniki – cienkie, czy grube, bezglutenowe czy pszenne, na śniadanie, obiad lub kolację(...)jest ogromny! Dodatkowo, naleśniki świetnie sprawdzają się na każdą porę dnia: od śniadania, przez obiad, aż po kolację. Co niektórzy jedzą naleśniki na deser. Jeśli usmażymy naleśniki z perfekcyjnego ciasta naleśnikowego to będą one idealne na każdą okazję. Cienkie naleśniki – klasycznie! Cienkie naleśniki, często nazywane francuskimi crêpes , to prawdziwa klasyka. Delikatne, miękkie i elastyczne, idealnie nadają się do zawijania
codojedzeniadokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, cukrem oraz 200 g mąki i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Forujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 60 min. Następnie ciasto dzielimy na 6 części, z których formujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na kształt okrągłego placki
Domowy Smak Jedzeniagorącej wody 450 g malin wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć dodajemy do niej maliny, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała
Domowy Smak JedzeniaCiasto z malinami łyżką mieszane to pomysł na prosty i szybki deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Przygotujesz je w 5 minut! Artykuł Ciasto z malinami łyżką mieszane pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plProsty przepis na pyszną przekąskę. Kiełbaski (u mnie z szynki), owinięte plasterkiem sera, i mięciutkim, lekkim drożdżowym ciastem. Fajny pomysł na ciepłą kolację, lunch do pracy czy spotkanie ze znajomymi. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania. Wyrasta chwilę tylko rozczyn. Takie domowe hot-dogi pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym albo ketchupem. Składniki na ciasto(...)wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Kiedy zaczyn zacznie rosnąć dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy na długie paski. Każdą kiełbaskę owijamy serem, a następnie paskiem ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Walijskie PichcenieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zainspirowała mnie rustykalna tarta z francuskiego magazynu kulinarnego, a ponieważ jest sezon na śliwki – pomysł na ciasto zakiełkował w kilka chwil. Połączenie orzechów i śliwek jest tak pyszne, że trudno przestać na jednym kawałku. Bosko smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów albo bitą śmietaną, jak również na zimno(...)Gwarantuję! Spróbujcie i Wy! Tarta na orzechowym cieście ze śliwkami Składniki: · 140g mąki · 40g orzechów włoskich · 80g masła w temp. pokojowej · 60g cukru · 1 żółtko Nadzienie
Obiad gotowyKruchy placek ze śliwkami Dziś mój ulubieniec ciasto z budyniem i śliwkami pod kruszonką. Pyszny kruchy placek, jasny słodki budyń i kwaśne ciemne śliwki. Sezon śliwkowy w pełni, w handlu i w ogrodach dostępne są różne śliwki, te małe i całkiem duże. Jak się kładzie śliwki na ciasto, czy je obtaczać czy nie? O tym w dalszej części. Najłatwiejszy placek(...)który da się zrobić tak ze świeżymi jak i śliwkami mrożonymi. A kruchy placek z budyniem przyjmie każde owoce, nie tylko śliwki. Dlatego z racji na sezon polecam pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem. Zapraszam 🙂 Szybkie ciasto z budyniem i śliwkami przepis Kruche ciasto mąka pszenna uniwersalna 2,5 szklanki jajka 2 sztuki masło 100 g gęsta śmietana
Dieta moja pasjaskładniki na masę budyniową cappuccino: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kawy rozpuszczalnej cappuccino 70 g cukru 200 g masła
Domowy Smak Jedzeniajajka roztrzepane widelcem, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy i NIE MIESZAĆ ❗❗❗ Miskę nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin na blacie kuchennym. Po tym czasie ciasto drewnianą łyżką wyrobić do połączenia składników. Dwie formy silikonowe 22 cm spryskane olejem, ciasto podzielić na 2 foremki, na wierzchu poukładać gęsto ćwiartki nektarynek bez pestek. Formę włożyć do airfryer(...)program ciasto, 175C, 35 minut, wsunąć kosz i włączyć, pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest zwłascza na środku upieczone, patyczek suchy, jeśli nie to dodać do 10 minut czas pieczenia, gdy gotowe upiec drugą foremkę. Wystudzone ciasto ma spód upieczony, nie blady, wierzch posypać pudrem cukrem przed podaniem - w airfryer ciasta drożdżowe dobrze się piecze, nie trzeba rozgrzewać przed
W Mojej Kuchni Lubiękrem i zaopatrzyć się w masę cukrową (można zamówić na allegro). Robiąc tort dla dzieci zazwyczaj przekładam go klasycznym kremem śmietankowym z malinami, bo wiele dzieci nie lubi udziwnień Ciasto robi się dość szybko, ale trzeba sobie rozłożyć pracę na dwa lub trzy dni, gdyż po każdym etapie trzeba je schłodzić. Niespodzianka i szczęście w oczach dziecka gwarantowane! *Kupując(...)przestudzenia *** *** Powstały krem dzielimy na dwie lub trzy równe części – w zależności ile mamy blatów biszkoptu. Rant ustawiamy ponownie na średnicę biszkoptu i umieszczamy w nim pierwszy blat ciasta. Blat nasączamy ponczem *** *** Na blacie rozsmarowujemy pierwszą część kremu, rozsypujemy garść mrożonych malin (nie rozmrażamy ich wcześniej), wyrównujemy łyżką. Całość przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy ponczem, rozsmarowujemy krem, dajemy maliny
Blog z Apetytem