ciasto - 164325 przepisów (strona:2136/10955)

Wielkanocne babeczki z ajerkoniakiem 47

aromatyczne i wyjątkowo urocze. To małe, ale dopracowane w każdym szczególe słodkości, które ucieszą zarówno podniebienie, jak i oko. Ich lekka, puszysta struktura skrywa subtelną nutę ajerkoniaku, który nadaje ciastu nie tylko charakterystyczny aromat, ale też przyjemną wilgotność. Każda babeczka została polana aksamitną polewą z mlecznej czekolady, która delikatnie spływa po jej brzegach, tworząc słodką, kremową glazurę. Nie sposób przejść(...)Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia dokładnie przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Całość wymieszać delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki drewnianej - tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do foremek silikonowych w kształcie babeczek o średnicy 8 cm, tak żeby zostało po 5 mm od krawędzi i piec w piekarniku na środkowej półce przez około 30 minut

Świat Ciasta
Sernik Milion Dolarów 47

włoskich. Tak naprawdę przygotowuje się go podobnie jak tradycyjny biszkopt, dodaje się tu jednak trochę więcej oleju, dlatego uzyskujemy naprawdę wilgotny biszkopt orzechowy , który nadaje się do wielu różnych ciast. Jeśli interesuje Cię biszkopt orzechowy na tort , możesz użyć tych proporcji do upieczenia biszkoptu w małej tortownicy (ok. 21 cm).  Z czym łączyć biszkopt orzechowy? Dzisiejszy Sernik Milion Dolarów(...)jedyne ciasto, do którego pasuje biszkopt z orzechami. Można przełożyć go na przykład czarną porzeczką i kremem budyniowym albo bitą śmietaną i udekorować galaretką. Sernik Milion Dolarów na biszkopcie Sernik Milion Dolarów to połączenie sernika z biszkoptem. Może to być sernik z sera wiaderka (UWAGA, używamy sera z wiaderka bardzo dobrej jakości). Taki sernik wychodzi wilgotny i przez to jest

Lekcje w kuchni
Wielkanocne drożdżowe plecionki 46

Wielkanocne drożdżowe plecionki z kropelkami czekolady , o smaku kardamonu, z mąki orkiszowej  To idealny wypiek na świąteczny stół! Składniki: Na ciasto: 500 g mąki orkiszowej (może być pół na pół jasnej i pełnoziarnistej) 80 g cukru 10 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant 1 jajko 250 ml mleka 80 g masła (rozpuszczonego) 1 łyżeczka kardamonu mielonego(...)gorącym!) mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten krok i dodaj je bezpośrednio do mąki. Przygotowanie ciasta : W dużej misce wymieszaj mąkę, kardamon, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodaj jajko, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy (jeśli używasz drożdży świeżych). Mieszaj, aż składniki się połączą, a ciasto stanie się gładkie

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto marmurkowe 43

Klasyczne ciasto marmurkowe (ciasto dwukolorowe) Składniki: 350 g mąki typu "00" 150 g cukru 180 g masła (lub margaryny, ewentualnie 120 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek) 200 ml mleka 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego  1 opakowanie proszku do pieczenia (ok. 16 g) 30 g gorzkiego kakao w proszku Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół(...)przestudzone masło (lub olej) i mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Wsyp suche składniki – przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy, mieszając aż powstanie jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej do formy – najpierw wlej część jasnego ciasta, potem ciemnego. Możesz przemieszać widelcem, tworząc efekt marmuru. Pieczenie – wstaw

Zakamarki mojej kuchni
Ucierane Ciasto Mandarynkowe 54

zrobić gdy trafiły nam się bardzo kwaśne mandarynki? Wycisnąć z nich sok i zrobić ciasto, bo ciasto zawsze wyjdzie pyszne, słodkie i idealne do kubka herbaty ;) Składniki na foremkę 25 x 10 cm 100 g masła miękkiego 2 jajka kl L 100 ml soku z mandarynek 1 łyżka miodu 130 g cukru 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody(...)ewentualnie mandarynki na wierzch ciasta kilka kropel esencji pomarańczowej polewa z mleka w proszku <--klik   1.  Masło ucieramy wraz z cukrem aż pojaśnieje, następnie dodajemy miód i znów miksujemy, następnie wbijamy jajka i znów miksujemy, na koniec dodajemy mąkę oraz sodę.  2. Teraz dodajemy sok z mandarynek i esencje pomarańczową. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Gotowanie...to proste !
Babka bananowa z orzechami 65

Wypieki z dodatkiem bananów zawsze są, w moim odczuciu, bardzo trafione. Nie ważne, czy dodajemy banany w formie plasterków i zalewamy je galaretką, czy też jako puree dajemy do ciasta i zapiekamy. Moim zdaniem ciasta z bananami są po prostu pyszne. W przypadku takiej babki, nie dość, że jest ona pyszna w smaku, to dodatkowo daje okazję do wykorzystania mocno(...)przesiewamy wraz proszkiem do pieczenia, solą oraz imbirem. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie z mlekiem wymieszanym z ekstraktem waniliowym. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Po przestudzeniu babkę wyjmujemy

Smaki Na Talerzu
Ciasto marchewkowe z orzechami pekan 47

ciasto marchewkowe to prawdziwa uczta dla zmysłów – wilgotne, aromatyczne i pełne głębokiego smaku. Starta marchewka nadaje mu delikatnej słodyczy i puszystości, a chrupiące orzechy pekan dodają przyjemnej struktury! Całość dopełnia aksamitny krem z mascarpone i masła orzechowego – gładki, lekko słony i niezwykle kremowy, idealnie komponujący się z delikatnym wnętrzem ciasta. To połączenie sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach(...)pozostawiając niezapomniane wrażenie. To ciasto jest doskonałe na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po wyjątkowe chwile przy filiżance kawy.    Składniki na keksówkę o dł. ok 25cm 200g startej na małych oczkach marchewki  1 starte na większych oczkach jabłko  50g orzechów pekan drobno posiekanych 2 jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego 180ml oleju np rzepakowego  ok 220g mąki

Kuchnia w czekoladzie
Chlebek cukiniowy z owsianą kruszonką 59

Magda Jak już znacie jedno z moich ciast cukiniowych i polubiliście się z nim, teraz pora pokazać Wam jak można je ciekawie zmodyfikować i uzyskać zupełnie nowy pomysł i smak ciasta. Wystarczy że na bazę dodamy przepyszną kruszonkę owsianą, chyba jedną z moich ulubionych i zdecydowanie najbardziej chrupiących. U mnie takie ,,bochenek” idzie na jeden podwieczorek, moje głodomory(...)olej, jogurt, esencję waniliową oraz cukier – mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto powinno być gęste aby utrzymać kruszonkę.   Przekładamy ciasto do keksówki, na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę, możemy lekko wcisnąć pierwszą jej warstwę w ciasto. Wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Zakręcona babka trójkolorowa – efektowny i pyszny wypiek na każdą okazję 58

spotkania, święta czy po prostu do filiżanki kawy. https://youtu.be/lI-XXEQu7zU Jak zrobić idealną babkę trójkolorową? Choć może wydawać się skomplikowana, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy przygotować podstawowe ciasto, a następnie podzielić je na trzy części: do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecia pozostaje jasna. Następnie warstwy układamy naprzemiennie w formie i można wstawiać do piekarnika. Gotową(...)Masy przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 10,5 × 25 cm) rozpoczynając od warstwy jasnej, potem tej z kakao, a na końcu z makiem. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około godzinę i dziesięć minut – do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia

e-PrzepisyKulinarne
Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowo-bananowym 64

Idealny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego od Henglein ! Nadzienie stanowi jabłuszko i banan! Mmm... Pycha! Składniki: Ciasto 375 g ciasta francuskiego Nadzienie 180 g jabłka bez nasion 100 g banana bez skórki 100 ml wody 10 g erytrytolu Sposób przygotowania: Ciasto - kieszonki Ciasto podzielić na 12 kwadratów. Między czasie przygotować nadzienie Nadzienie Jabłko dokładnie umyć, usunąć nasienie i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka. Dodać rozgniecionego banana. Dodać wodę i erytrytol. prażyć do całkowitego wchłonięcia wody. Gotowe nadzienie nałożyć na ciasto francuskie. Zawinąć w koperty. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sernik czekoladowy 69

maślanych ciasteczek 2)       2 łyżeczki kakao 3)       70 g roztopionego masła Ciasto: 1)       650 g twarogu sernikowego 2)       3 jajka 3)       100 g czekolady gorzkiej 4)       130 g czekolady mlecznej(...)jajka budyń waniliowy oraz cukier i miksujemy, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i delikatnie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasteczkowy spód. 4.     Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 50 minut. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej (ja wlewam wodę na głębszą blachę piekarnika, a tortownicę z ciastem ustawiam

Na kulinarnym poligonie
Sernik waniliowy 47

Sernik waniliowy Sernik waniliowy, to ciasto o delikatnym smaku i kremowej konsystencji, który zachwyca swoją prostotą i elegancją. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny deser na każdą okazję.     Składniki: *na tortownicę o średnicy 22cm Spód ciasta: ok 200g ciastek pełnoziarnistych 60g masła Masa serowa: 1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego(...)czasie przygotowujemy krem śmietankowy. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na schłodzony sernik wyrównujemy *** *** SMACZNEGO ***     Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Sernik waniliowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pieczone pączki z klonowym kremem i czekoladą 54

pyszności jeszcze jedną propozycję, jaką są pączki pieczone! Chociaż omija je kąpiel w złotym jacuzzi, to są tak samo puszyste i rozkosznie mięciutkie, jak klasyczne pączki smażone. Tu drożdżowe ciasto zyskuje delikatność dzięki śmietanie, która wzbogaca też nieco jego smak. Pachnące, leciutkie i o rumianych brzuszkach pieczone pączki nadziałam aksamitnym kremem słodzonym syropem klonowym, który nadał in wyjątkowy smak :) Jeżeli(...)tego naprawdę prosta w przygotowaniu, więc koniecznie sprawcie sobie tę przyjemność pod postacią Pieczonych pączków z kremem klonowym! Pieczone pączki z kremem klonowym na 10 szt Potrzebujesz: Ciasto: 30g świeżych drożdży 50g cukru 60g letniego mleka 60g śmietany 18% 3 żółtka jaj 250g mąki pszennej szczyta soli 70g masła Krem klonowy: 3 żółtka jaj 1,5 szklanki mleka / mleka roślinnego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek cukiniowy z owsianą kruszonką 60

Magda Jak już znacie jedno z moich ciast cukiniowych i polubiliście się z nim, teraz pora pokazać Wam jak można je ciekawie zmodyfikować i uzyskać zupełnie nowy pomysł i smak ciasta. Wystarczy że na bazę dodamy przepyszną kruszonkę owsianą, chyba jedną z moich ulubionych i zdecydowanie najbardziej chrupiących. U mnie takie ,,bochenek” idzie na jeden podwieczorek, moje głodomory(...)olej, jogurt, esencję waniliową oraz cukier – mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto powinno być gęste aby utrzymać kruszonkę.   Przekładamy ciasto do keksówki, na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę, możemy lekko wcisnąć pierwszą jej warstwę w ciasto. Wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Faworki – jak z dawnych lat 56

dowodzą, że niektóre kulinarne przepisy odporne są na zmieniające się trendy gastronomiczne i po latach wciąż są aktualne i przynoszą radość. Na koniec przypomnę Ci jeszcze sekrety udanych faworków: Ciasto należy wyrabiać przez około 10-15 minut, co zapewnia odpowiednią strukturę. Po wyrobieniu ciasto powinno „odpocząć” na kuchennym blacie, najlepiej pod przykryciem, co poprawia jego elastyczność. Im cieńsze(...)ciasto, tym bardziej kruche i delikatne faworki. Dodatek alkoholu zmniejsza chłonięcie tłuszczu podczas smażenia, dlatego warto z niego nie rezygnować. Charakterystyczny kształt z nacięciem w środku jest kluczowy dla zachowania tradycyjnego wyglądu. Odpowiednio dobrana temperatura smażenia (po czym poznać, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany? Po wrzuceniu faworka na tłuszcz, powinien on skwierczeć i po chwili napuszyć się i wypłynąć

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania