ciasto - 162322 przepisów (strona:2130/10822)

Biszkopt z kremem kajmakowym 56

biszkopt wyszedł mi taki, że podzieliłam go tylko na 2. Trzy byłyby zdecydowanie za cienkie. Z kolei na dwa blaty miałam już przyszykowane za dużo kremu. Dlatego to ciasto, dosłownie modyfikowałam na miejscu. Trzecią warstwą, zamiast biszkopta, stały się herbatniki. Zapomniałam też nasączyć spód, czyli dolnego biszkopta. Ale to okazało się całkiem trafionym błędem. Krem wystarczająco go nasączył. Gdybym jeszcze(...)dodatkowo to zrobiła, to obawiam się, że ten spód totalnie by się rozmiękł. Koniec końców, okazało się trochę pracy przy tym cieście, w sensie kombinowania. Ponieważ składnikowo ciasto jest bardzo proste no i wyszło przepyszne Biszkopt z kremem kajmakowym, przepis na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 0,3 szklanki mąki czubata łyżka kakao

Relaxtime
Ekspresowe rogaliki na słono 136

wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę. Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego na wieczór. Serdecznie polecam wypróbować! ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS Składniki 1 arkusz ciasta francuskiego 12 plastrów(...)żółtego sera 12 plastrów szynki kilka łyżek ketchupu 1 jajko czarnuszka Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane kawałki podzielić na małe trójkąty (takie jak na rogaliki). 2. Każdy z trójkątów posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć plaster sera oraz szynki. 3. Kawałki ciasta zawinąć, zaczynając od szerszego końca. 4. Rogaliki przełożyć

Alle Dobre!
Chleb z gara 4036

którym bardzo często piekło się domowy chleb.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na chleb z gara jest bardzo prosty a sam proces przygotowania chleba łatwy i przyjemny. Wystarczy przygotować ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę i piec. Proste prawda? Jeśli macie ochotę na pyszny i szybki chleb, gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Chleb z gara jest naprawdę pyszny! Mięciutki(...)oraz letnią wodą (około 125 ml). Odstawiamy na chwilkę, by drożdże zaczęły pracować (10-15 minut). Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, olej, resztę wody i wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta formujemy chleb i przekładamy do naczynia żaroodpornego

Przepiski.pl
Grzybolaki 734

gdyż jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą naprawdę pyszne! GRZYBOLAKI – PRZEPIS Składniki ROZCZYN 120 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży CIASTO 250 g mąki pszennej 1 jajko 20 g masła 0,5 łyżeczki soli FARSZ 2 duże cebule 300 g pieczarek 1 łyżka oliwy DODATKOWO jajko do posmarowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą, roztopionym masłem oraz jajkiem. Kolejno dodajemy rozczyn i mieszamy do momentu połączenia składników. Z otrzymanego ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w piórka, przekładamy

Przepiski.pl
Tarta z powidłami i kremem cynamonowym 67

mnie zapach Świąt Bożego Narodzenia, ale ta tarta to doskonały deser nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale każdego innego dnia.   Tarta z powidłami i kremem cynamonowym Spód ciasta: 1)       160 g mąki pszennej 2)       130 g zimnego masła 3)       1 żółtko(...)cukru pudru   Dodatkowo: 1)       Powidła śliwkowe 2)       Kandyzowana skórka pomarańczowa   Sposób przygotowania: 1.    Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty (35x11 cm) wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy na nie obciążenie

Na kulinarnym poligonie
Drożdżowy placek robiony robotem planetarnym 47

moje pierwsze ciasto, które zrobiłam nowo nabytym robotem... Wyszło tak smaczne, że może uchodzić za ciasto świąteczne:) Składniki : 600 g mąki pszennej - u mnie typ 500 60 g drożdży 6 żółtek ok. 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 150 g miękkiego masła Przygotowanie: Do miski wbiłam żółtka, wsypałam cukier- włączyłam robota z końcówką zwaną mieszadłem- ucierałam masę Za grzałam mleko(...)drożdże zalałam je ok.połową szklanki letniego mleka, dodałam łyżeczkę cukru i mąki i czekałam aż zaczną "rosnąć" Do miski dodałam odmierzoną mąkę, wyrośnięte drożdże, mleko ( dodawać stopniowo by ciasto nie było zbyt lejące, może nie trzeba będzie dodać 1/2 l.)- włączyłam mieszadło Gdy masa się połączyła dodałam bardzo miękkie masło- ponownie całość krótko wymieszałam Przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem

Proste Potrawy
MAKOWIEC ZWIJANY + FILMIK 62

Makowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.  MASA  MAKOWA :  200 g mielonego maku  garść rodzynek 2 szklanki mleka 3/2 % 1/2 szklanka cukru  1 łyżka masła  2 łyżki miodu  3 łyżeczki powideł 4 łyżki kaszy manny  1 olejek rumowy  CIASTO(...)PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zwate, jednolite ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło.  Do maku dodajemy mleko i zagotowujemy mak, nakrywamy pokrywką i parzymy go 1 godzinę, po tym czasie dodajemy resztę składników, mieszamy i masę mamy gotową.  Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na ciasto rozkładamy masę

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec japoński + film 57

Makowiec japoński to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z masą makową i jabłkami dzięki, którym jego konsystencja jest przyjemnie wilgotna. To doskonały wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.     składniki na tortownicę 26 cm 3-4 średnie jabłka starte na tarce o dużych oczkach 5 jajek 200 g masła 1 puszka masy makowej z bakaliami(...)szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 10 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy wsypujemy kaszę, mąkę, cukier wanilinowy oraz

Smakowite Dania
piernik czekoladowy z powidłem śliwkowym 55

składniki na ciasto piernikowe: 120 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g miodu 4 jajka 150 g masła 150 g czekolady (90 g mlecznej + 60 g gorzkiej) 40 g przyprawy do piernika 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło, miód, czekolady oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki (ok. 10×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczony piernik odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczny torcik makowy z wiśniami 61

Świąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka

Kuchnia MagdaLeny
Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka 59

Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Krzywe, gmina Dydnia, powiat brzozowski Tradycyjny miodownik, jak sama nazwa mówi, to ciasto warstwowe pieczone z dodatkiem miodu. W naszym regionie najczęściej pieczono 3 cienkie placki na sodzie oczyszczonej, które przekładano masą grysikową (z kaszy manny). Masę tę przygotowywano na dwa sposoby – na gorąco, albo na zimno. Masa gorąca miała postać budyniu z dodatkiem(...)wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą grysikową na zimno. Ogromną zaletą ciasta jest jego trwałość. Przygotowuje się je dzień

Trzeci talerz
Piernikowa rolada z czekoladowym kremem 56

Pyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem Lubicie szybkie, słodkie ciasta? Dziś polecam Wam jedno z nich. Pyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem . Szybka i prosta w przygotowaniu. Słodko, smacznie… Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej Zgodzicie się? Roladę posmarowałam prostym dwu składnikowym kremem. Kto chętny na kawałek? Ta piernikowa rolada sprawdzi się idealnie jako deser do popołudniowej kawy(...)przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki naturalnego kakao 250 serka ricotta 3-4 pełne łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Jajka dokładnie miksujemy aż będą “puszyste”. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy wymieszane

Słodkie okruszki
ciasto kakaowe z gruszkami... 84

spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto. Keksówka silikonowa 22 cm i foremka silikonowa (do pracy męża) , ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch i delikatnie wcisnąć nie za głęboko połówki gruszek bez ogonków. Piec w nagrzanym piekarniku(...)200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić. Do pojemnika wsypać puder cukier, dać sok z cytryny i gorącą wodę, wymieszać na gładki i nie mocno gęsty lukier, polać nim po wierzchu ciasta - wyjątkowo smaczne ciasto ucierane kakaowe z gruszkami i lukrem, ciasto jest jest puszyste, aromatyczne, wilgotne, doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto seromakowiec 247

Przepis na ciasto seromakowiec bez pieczenia Dzisiaj kolejna obiecana słodka nowość na świąteczny stół. Prosty przepis na pyszny seromakowiec bez pieczenia. Ciasto seromakowiec na herbatnikach to połączenie jasnej masy sernikowej i ciemnej makowej. Proste ciasto gotowane na herbatnikach bez ryzyka zakalca i innych niepotrzebnych niespodzianek. Seromak dla wielu osób to obowiązkowy wręcz tradycyjny świąteczny wypiek. Ciasto z makiekm i serem(...)poradzi. Seromakowiec z gotowej masy makowej Seromakowiec z gotowej masy makowej lub z maku mielonego wybór należy do Ciebie. Masa makowa ma tylu zwolenników co przeciwników, jeżeli chcesz zrobić ciasto z gotową masą makową, nie widzę problemu. Masz prawo wyboru, nie jestem adwokatem – obrońcą ani oskarżycielem gotowej masy makowej. Kto chce niech używa, kto nie chce niech innym pozwoli

Dieta moja pasja
Ekspresowe paszteciki z pieczarkami 147

Ekspresowe paszteciki z pieczarkami Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu!     Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego ok 0,5 kg pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella) 1 jajko sól i pieprz(...)patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem *** *** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem *** *** Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Na cieście układamy porcję farszu i wyrównujemy łyżką *** *** Na farszu pieczarkowym rozsypujemy starty lub drobno pokrojony ser żółty *** *** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania