ciasto - 162907 przepisów (strona:2130/10861)

New York rolls z musem czekoladowym i malinami 53

sączysz ją w ciszy poranka lub z ulubionymi ludźmi. Miłość mieszka w kuchni, oblizuje łyżki po czekoladowym kremie i kocha się z czasem. Za każdym razem, gdy zagniatasz drożdżowe ciasto i odstawiasz je do wyrastania, ona uprzejmie wślizguje się do każdego bąbelka, wypełniając go troską i zapewniając puszystość bułeczkom i chlebowi. Gdy mieszasz kolejną godzinę owocowe konfitury, a potem zamykasz(...)namiętny ślad w kącikach ust, jak ten po czekoladowym musie z malinami :) Nadziałam nim po samie brzegi złociste ślimaczki, znane ostatnio jako New York rolls z listkującego, maślanego francuskiego ciasta, które rozkosznie chrzęści przy każdym kęsie, osypując się lekko złocistymi drobinkami. Całości dopełniają soczyste maliny, które rozjaśniają smak musu z ciemnej czekolady i dodają kolejnej warstwy tekstury. Letnia słodka przekąska

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików 60

solą. Do masy wrzuć wiśnie i całość wymieszaj łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 24 x 24 cm). Wyrównaj powierzchnię ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch ciasta przestanie być płynny.   Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików   Zobacz(...)inne przepisy na ciasta czekoladowe: Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal) Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę Artykuł Mega czekoladowe brownie – deser dla czekoladoholików pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką 55

doskonale nadają się na każdą okazję – od śniadania po podwieczorek. Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 17 minut / 180℃ Ilość porcji: 8 sztuk Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI CIASTO: 360g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 180ml mleka 70g cukru 60g masła 2 jajka (1 całe +1 zółtko) SKŁADNIKI KRUSZONKA: 75g mąki pszennej 60g masła 85g cukru 16g cukru waniliowego DODATKOWO(...)500g truskawek 1 jajko +1,5 łyżki mleka do posmarowania 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W Rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy również rozczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru trochę mleka i mieszamy. Po rozpuszczeniu drożdży dodajemy 3 łyżki mąki, również mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. W tym czasie możemy

karolgotuje
Pierogi zbójnickie – przepyszne! 41

Pierogi zbójnickie – przepyszne! Ten farsz to prawdziwa petarda! Pierożki najlepiej smakują podsmażone na masełku, rumiane i chrupiące. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Farsz: 20 dkg boczku wędzonego 1 duża cebula ok 0,5 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (mogą być(...)słodka i ostra 1 łyżka masła Dodatkowo: masło do podsmażenia pierogów     *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące

Blog z Apetytem
CIASTO BALLADYNA + FILMIK 114

Ciasto Balladyna to ciasto przekładane, bardzo smaczne idealne na urodziny i nie tylko, polecam przepis.          CIASTO :  5 jajek 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )  1 szklanka mąki pszennej tortowej  3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki ciemnego kakao           MASA(...)szczyptą soli, dodaję cukier, żółtka i chwilkę ubijam. Następnie przesiewam sitkiem mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.  Blaszkę 23/33 cm wykładam papierem do pieczenia, na to wylewam ciasto i piekę 40 minut temperatura 180 %.  Biszkopt po upieczeniu przecinam na dwie równe połówki. Są cienkie.  2 galaretki malinowe rozmieszałam w 3 szklankach wrzątku. Można do niej wrzucić

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezsernik z kruszonką – pyszne ciasto na jogurcie 265

kawy czy herbaty. Robi się go dość szybko i nie powinien sprawić większych trudności. Bardzo lubię jego lekką, puszystą konsystencję i kremowy smak. To pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich deserów. Sernik bez sera jest idealną alternatywą dla tradycyjnego sernika, szczególnie dla osób, które szukają lżejszego i mniej kalorycznego deseru. Składniki(...)Masę wylej na blaszkę ze spodem z herbatników. Kruszonka Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miski. Ręką mieszaj je i rozcieraj, aż powstaną niezbyt duże grudki. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Pieczenie Bezsernik włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez godzinę i 20 min w trybie góra-dół. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na około

e-PrzepisyKulinarne
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 38

morele - jest ciasto drożdżowe 😍 Tym razem pod postacią pysznych, mięciutkich drożdżówek. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki do rozczynu drożdżowego 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 3/4 szklanki ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Na nadzienie morelowe: ok. 300 g moreli(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, starając się nie podsypywać ciasta mąką.  Następnie

Walijskie Pichcenie
ROŻKI Z MURAT 55

uważam, że fajnie  się  komponują  smakowo z rożkami i bitą śmietaną, dodając im lekko kwaskowatego smaku. Porcja dla 4 osób (około 12 rożków): Składniki na ciasto : ● 2 białka jajek ● 100 g drobnego cukru ● 60 g mąki T 55 ● 60 g masła ● 1 łyżka ciemnego rumu Składniki na krem : ● 6 dl schłodzonej śmietanki kremówki 30% ● 1 cukier(...)ubijaj ich na sztywno). Domieszaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i rum, ubijając szybko trzepaczką. Wylewaj łyżką do zupy ciasto na blachę, powinno lekko się rozlewać, formując na blasze małe okrągłe placuszki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.  Wyjmij z piekarnika

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rogaliki drożdżowe z rabarbarem 54

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Puszyste i ekstra maślane rogaliki nadziewane aromatycznym rabarbarem. Świetne połączenia słodkiego i delikatnego ciasta z lekko kwaskowym owocem (choć rabarbar to chyba warzywo ;))     Składniki: 3 pełne szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży – 1 opakowanie 1 jajko pół szklanki cukru szczypta soli 130g masła 1 szklanka mleka Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, sól, jajko oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste *** *** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Ciasto z masą serowo-jogurtową i truskawkami 54

truskawki więc trzeba to wykorzystać i powstało ciacho pełne truskawek. W sam raz na upalne dni. Do ciasta można wykorzystać inne sezonowe owoce i dobrać do nich odpowiednie smaki galaretki. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju masa serowo-jogurtowa(...)potrzebna do posmarowania drugiego blatu). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałej masy, wymieszać. Masę wstwić do lodówki aby delikatnie stężała i dała się ładnie rozprowadzić po cieście. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć jeden blat ciasta. Na ciście rozsmarować tężejącą masę z truskawkami, przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki aby masa bardziej stężała

Monia miesza i gotuje
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa 56

pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 500 g truskawki   Kruszonka: 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki) 50 g masła (miękkiego) 50 g cukru (4 łyżki)   Przygotowanie Ciasto drożdżowe Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie(...)mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży, wbij jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Białko odstaw do posmarowania bułeczek. Ze składników wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw

e-PrzepisyKulinarne
Biała dama z ananasem 378

Biała dama z ananasem to ciasto, które spisałam do swojego zeszytu z przepisami tuż po ślubie. Wtedy robiłam je stosunkowo często, aż całkiem o nim zapomniałam. Ostatnio wertując kartki zeszytu, w poszukiwaniu innego ciasta, trafiłam właśnie na ten przepis i postanowiłam go sobie przypomnieć. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne. Jak dla mnie punktem obowiązkowym jest tutaj dodatek rodzynek, choć(...)koniec masę mieszamy z rodzynkami i ananasem. Wykładamy od razu na przestudzony biszkopt, wyrównujemy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta

Smaki Na Talerzu
Chlebek czosnkowo-ziołowy 54

pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać 50 ml letniego mleka. Odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować. Ciasto posmarować przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym i pokroić na paski. Każdy pasek ciasta zawinąć

Alle Dobre!
PYSZNE CIASTO MAŚLANO - JOGURTOWE Z RABARBAREM 45

Ciasto ucierane z masłem i jogurtem jest wyjątkowo smaczne. Owoce do ciasta dodajemy sezonowe. Polecam przepis :)          SKŁADNIKI :  5 gałązek rabarbaru + 4 łyżki cukru  4 jajka  1 szklanka cukru łącznie z 1 cukrem waniliowym  szklanka ma pojemność 250 ml  190 g naturalnego jogurtu  200 g rozpuszczonego masła  2 łyżeczki(...)pieczenia 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej          PRZYGOTOWANIE :  Rabarbar kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odkładamy na moment przygotowywania ciasta.  Całe jajka ubijamy mikserem, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilkę ucieramy.  Dodajemy jogurt, roztopione masło, miksujemy tylko aż składniki się wymieszają. Następnie wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Kajmakowiec 67

Ciasto kajmakowiec bez pieczenia z keksówki to idealny deser dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie przepisy bez konieczności używania piekarnika. Deser ten to idealna propozycja na różnego rodzaju okazje, od rodzinnych spotkań, po większe domowe imprezy. Artykuł Kajmakowiec pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl