glinianym wielkim garnku, aż nabierze mocy. Ukiszoną kapustę należy lekko sparzyć i zawijać w nią farsz tak samo jak w zwykłą lub włoską kapustę. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki 3 woreczki ryżu 2 duże cebule 1 ząbek czosnku garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może
Kuchnia w opałachśrodka, włączyć ............ zająć się pozostałymi czynnościami domowymi, a po godzinie do półtorej smaczne i soczyste mięsko może powędrować na talerz. SKŁADNIKI: 12-14 udek z kurczaka czosnek granulowany papryka mielona słodka sól pieprz A jak to zrobić: Nic prostszego :) Udka umyć i odciąć z nich zbędny tłuszcz. Dokładnie obtoczyć w przyprawach i ułożyć w prodiżu. Urządzenie podłączyć do prądu
Kuchnia w opałachskarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić: Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Mięso
Kuchnia w opałachusłyszałam. Może być leczo - i oto jest :) SKŁADNIKI: 1 kg białej papryki 1 duża cebula 500 g kiełbasy 2 średnie cukinie 4 średnie pomidory sól, pieprz, papryka słodka mielona olej A jak to zrobić: W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i lekko podsmażyć. Z papryki usunąć nasiona
Kuchnia w opałachstrąka żółtej papryki 1/2 strąka białej papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty ser 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól ziołowa pieprz kolorowy papryka słodka mielona oliwa A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w mundurkach, pomidora sparzyć i obrać se skórki. Z przestygniętych ziemniaków ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wydrążyć środki. Wszystkie warzywa pokroić
Kuchnia w opałachtradycyjnych gołąbków. Myślę, że taka forma jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu. A smak, mmmmm pycha. Cały farsz nabiera aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki umyć i usunąć
Kuchnia w opałachcudownej przesyłce od Świadome odżywianie , zaprezentuję Wam to pyszne warzywo w cieście sezamowym. SKŁADNIKI: 6 plastrów cukinii (o grubości 1-1,5 cm) 1 jajko sól morska pieprz świeżo mielony 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka piwa 1 łyżka ziaren sezamu olej rzepakowy do smażenia A jak to zrobić: Plastry cukinii ułożyć na desce i wykroić z nich
Kuchnia w opałachlubiane przez moja córkę, postanowiłam je jednak przygotować na prośbę mojego męża. Dzięki mięsistym i aromatycznym pomidorom, zakupionym na rynku wyszło boskie. SKŁADNIKI: 800 g pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia do smaku sól, pieprz 4 ząbki czosnku makaron spaghetti parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi / ulubiony
Kuchnia w opałachprzetestowane, będzie pysznie :) SKŁADNIKI: 1 kg kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek 40 dag wędzonego boczku sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek kminek mielony 1 łyżka smalcu makaron łazanki
Kuchnia w opałachZrobienie ich wymaga cierpliwości i samozaparcia (bo ciasto nie jest "wdzięczne", gdy się je wałkuje), ale warto. SKŁADNIKI: ciasto 15 dkg mąki 7,5 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów (laskowych) 12,5 dkg margaryny 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego masa marcepanowa 20 dkg marcepanu 12,5 dkg cukru pudru
Kuchnia w opałachtylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg margaryny mak 30 - 40 dkg maku (mielonego) 1 szkl cukru 3 jajka olejek rumowy 300 ml mleka A jak to zrobić: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do białości. Do utartego ciasta dodać sok z obu cytryn
Kuchnia w opałachboczku ziemniaki 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/3 pora sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek słodka papryka (mielona) A jak to zrobić: Z żeberek i włoszczyzny (z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego) ugotować wywar. (Podczas gotowania na wierzchu utworzą się "szumy", które najlepiej zdjąć
Kuchnia w opałachsurowego (bardzo cienko pokrojonego) papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona papryka A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i przy pomocy własnej pięści, delikatnie je rozbić. Wszystkie posolić, popieprzyć i posmarować cienko musztardą. Na środek wyłożyć paprykę
Kuchnia w opałachlodówce (najlepiej przez całą noc). Ze schłodzonej masy formować kulki i odstawić do schłodzenia. Następnie obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia. Część trufli obtoczyłam w mielonych migdałach, to wersja dla mniej cierpliwych
Kuchnia w opałachKochani dzisiejszy post powstał dzięki zaangażowaniu blogerów z Opolskiej Blogosfery Kulinarnej. Niestety nie wszystkich, bo jest nas większa grupa, ale myślę, że pozostali będą jeszcze mieli swoje 5 minut na moim blogu. Póki co ich kuchenne zmagania, możecie śledzić między innymi na naszym fanpejdżu na Facebooku . Choć każdy z nas jest inny, każdy lubi inne smaki, to w Wielkanoc(...)widok jakiegoś zdjęcia Twoje ślinotoki zaczną bardziej intensywnie pracować, kliknij na nie, przejdziesz do przepisu, później to już tylko biegnij do kuchni i gotuj. Spraw, aby Twoi bliscy mieli smaczne Święta
Kuchnia w opałach