mielone - 47549 przepisów (strona:2139/3170)

sos pomidorowy wg Gessler 168

posiekana   30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego       pęczek pietruszki posiekanej        2 łyżeczka papryki słodkiej   1 łyżeczka mielonego kuminu      1 puszka pomidorów     1 łyżeczka oregano    sól, pieprz (może być cayenne)     wiórki masła

w mojej kuchni
Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami 306

średnia główka białej kapusty; 2 duże marchewki; 3 ząbki czosnku. Sos: 1 szklanka zimnej wody; 4 łyżeczki cukru; 1/2 szklanki oleju; 1/4 szklanki białego octu winnego; 4 czubate łyżeczki mielonego imbiru; 2 - 3 łyżki warzywka . Do posypania po wierzchu: 200 g orzeszków ziemnych niesolonych. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce

Gospodyni Miejska
Koreczki caprese 218

szybkie koreczki :) Mogą być również świetną przystawką na romantycznej kolacji w Walentynki :) SKŁADNIKI 15 pomidorków koktajlowych 15 mini kuleczek mozzarelli 15 świeżych listków bazylii oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz kolorowy    PRZYGOTOWANIE Pomidorki i bazylię myjemy i osuszamy. Nadziewamy na wykałaczki w kolejności - pomidorek, listek bazylii, kuleczka sera. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy pieprzem. Gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Oszukane gołąbki z wolnowaru 280

naprawdę super pomysł,,ja używam dość często..kilka przepisów już na blogu jest  [ klik ], kilka czeka w kolejce na opisanie.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu  2 jajka pomidory suszone Piątnica bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego woda 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki

Moje domowe kucharzenie
Świąteczny barszcz biały 193

drobiowego mięsa mielonego 2-3 niewielkie cebulki 2 jajka 2 kostki rosołowe   kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka kwasku cytrynowego łyżeczka cukru cząber około 2 łyżek sól (do smaku) 2 ząbki czosnku ostra papryka sól czosnkowa 2 łyżeczki suszonej cebuli pieprz koperek świeży lub mrożony Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać

Humanistka w kuchni
Ziołowe grzanki 132

bochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać przyprawy i olej. Wymieszać, najlepiej ręką. Wsypać na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec około 15-20 minut w temperaturze

Humanistka w kuchni
Zupa pomidorowo-cukiniowa 187

cukinia   8 pomidorów   2 litry wywaru drobiowego pół łyżeczki imbiru   pół łyżeczki kurkumy   pół łyżeczki mielonego listka bobkowego   pół łyżeczki czubrycy   kilka ziaren pieprzu i ziela   pół łyżeczki ostrej papryki   4 krople tabasco sól, pieprz Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę. Pomidory kroimy na cztery części i wrzucamy do wywaru. dodajemy kabaczka pokrojonego

Humanistka w kuchni
Kotlety w otrębach 203

Porcja dla 4 osób: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego 2 cebule 1 jajko 10 łyżek otrąb owsianych łyżeczka czosnku w proszku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Mięso mieszamy z jajkiem i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy ze wszystkich stron w otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni

Humanistka w kuchni
Murzynek wg starej receptury 329

cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady Powyższe składniki gotujemy. Na koniec dodajemy cukier wanilinowy. 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku pół łyżeczki mielonego kardamonu Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę z proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek. Pieczemy   w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez

Humanistka w kuchni
Owsianka z cukinią 153

szkoły tym razem mam tylko 4 godzinki biologii :) ~ Kakaowa owsianka z cukinią i orzechami włoskimi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka kakao naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego pół małej cukinii startej na grubych oczkach + orzechy włoskie Wszystkie składniki, prócz siemienia, umieszczamy w rondelku, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dodajemy siemię

Kuchenny Skrawek Nieba
Fasolowe burgery z pieczarkami 225

burgerów): - 3 szklanki ugotowanej fasoli, - 6 dużych pieczarek, - 1 cebula, - 1 jajko, - 1/4 szklanki sezamu, - 1/4 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki otrębów pszennych (lub innych) albo siemienia lnianego mielonego, - 1/4 szklanki oleju + trochę oleju do smażenia pieczarek z cebulą, - przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej), łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku, 2 szczypty czerwonej

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Szisz kebaby 210

Idealne na imprezę! Przepis zaczerpnięty od  Chef Arkady . Polecam :) Składniki: 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę

Pudełko rozmaitości
Makaroniki - Macarons 224

Makaroniki  – słodkie  ciastka  przyrządzane z białek  jaj ,  cukru pudru  i mielonych  migdałów . Przez kilka miesięcy podziwiałam zdjęcia przepięknie upieczonych makaroników,  nie miałam na tyle pewności siebie żeby spróbować zrobić te cudowne maleństwa. Czytałam wiele wskazówek i co raz bardziej byłam przerażona .. ale strach ma wielkie oczy i chyba tylko tyle . Wiadomo

Wypieki Uli
Fasola po bretońsku 243

uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Fasolę należy przepłukać wodą, a następnie umieścić ją w garnku, w którym będziemy gotować. Zalewamy

upichcic
Bigos bezmięsny 244

marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie, bo może się przydać

Moniki Smakołyki