smaku. Możesz dosmaczyć pieprzem prosto z młynka.Dodaj susznych pomidorów. Zamknij pokrywę i gotuj na małym ogniu minimum 15 minut. Ja mojej zupy nie zagęszczałam śmietaną, ale dodałam mielonego siemienia lnianego jako zagęstnika. Jest zdrowszą alternatywą śmietany! Podałam z parmezanem! Zupa aromatyczna, smaczna i niezwykle dobra- gotowa! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniciasteczek): - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 żółtka - 4 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki cynamonu - 1,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta soli Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki. Ponownie wrabiamy (tylko pół minuty
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam je. Składniki (1 porcja): - 2 marchewki, - łyżka oleju, - po szczypcie mielonego kminku, soli, pieprzu, czerwonej słodkiej papryki, suszonego czosnku Przygotowanie: 1. Marchewkę kroimy na bardzo wąskie talarki. 2. Przekładamy je do miski, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, a następnie mieszamy ręką, tak aby każdy z nich był pokryty przyprawami i olejem. 3. Rozkładamy na blachę
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisychciałam pokazać kotlety, których nie wyparł by się żaden wegetarianin :p Nie biorąc pod uwagę mojego sosiku. W zasadzie skład i wykonanie ich są identyczne jak zwykłych dobrych kotletów mielonych tylko, że bez mięsa a z ugotowanymi ziemniakami :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 suszonych grzybów mun 100 g makaronu ryżowego 1 marchewka 400 g mięsa mielonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 opakowania papieru ryżowego do sajgonek olej
kulinarnyswiatdomikilka nasion szafranu sól 1Łyżeczka pieprz 1Łyżeczka bulion drobiowy 1Litr maggi 2 łyżeczki czosnek granulowany 1Łyżeczka chleb 2Kromki ser żółty 20Dekagramów (do posypania) papryka ostra mielona łyżeczka masło 2Łyżki białe wino wytrawne 1/2Szklanki Gałka muszkatałowa Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy nasze masełko i dodajemy pokrojona w plastry cebulę, smażymy do czasu zarumienienia się przyprawiając
pichcisztoSkładniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 125 g masła 4 łyżki płaskie brązowego cukru 2 żółtka 5 czubatych łyżek płatków jaglanych 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Soje mielimy na puree. Płatki jęczmienne mielimy w młynku na mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i cukrem brązowym. Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto nakładamy porcjami
Moje pyszne gotowaniepołowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę biały pieprz 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia składniki na pieczone bataty: 2 bataty sól morska świeżo mielony pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu składniki na sałatkę z jarmużu: kilka liści jarmużu 1 garść botwiny sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę
Bon Appetit MałgorzatyDwojga potrzebujemy : 2x pojedynczą pierś z kurczaka (może być 1 podwójna) 1x cebula dymka 2x pomidor (średniej wielkości) Główka sałaty masłowej Serek feta (feto podobny) Sól pieprz papryka ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś lubi ostra papryczka :) A więc
Wspólne smakicurry warzywne inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to danie "jednogarnkowe" które ja osobiście jadłem z dodatkiem grzanek. Składniki : Czerwona pasta curry : 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżki nasion kolendry 2 szalotki posiekany 1 cm korzenia imbiru 2 małe czerwone papryczki chili 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżki oleju
Wspólne smakidaktyli. Agnieszko,ten przepis jest dla Ciebie!Lusia i Helenka na pewno chetnie Ci pomogą. Polecam wszystkim łasuchom! Składniki na 15 trufelków: 15 daktyli 3 łyżki pasty tahini szczypta mielonego kardamonu do obtoczenia: 2 łyżeczki orzechów nerkowca 2 łyżki wiórków kokosowych nasiona sezamu-opcjonalnie Wykonanie: z daktyli usunąć pestki.Daktyle,tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty,choć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!resztki i porządnie odcisnąć. Potem druga część orzechów tak samo a na koniec do odcedzonego płynu ewentualnie dolać wody, żeby uzyskać pożądaną ilość mleka (1 litr). Pozostałe z mielenia resztki orzechów można wykorzystać do upieczenia pysznych ciastek :) Jeśli jest to super blender taki jak mój ;) z dużym kielichem, mielący wszystko bez pozostawiania jakichkolwiek resztek, wystarczy wsypać do niego wszystkie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzjeść ale nie miałam ochoty obierać fasoli... Zrobiłam więc raz bez obierania i - tak jak autorka przepisu sugeruje, zdecydowanie warto jednak się poświęcić :) chyba że macie super blender, który mieli wszystko na miał, wtedy oczywiście skórkę zostawiamy bo zawsze to więcej błonnika... I na tym właściwie mój wpis mógłby się zakończyć, jest link do przepisu, bierzcie i korzystajcie(...)ogóle. WIĘC - zmodyfikowałam nieco powyższy przepis, po drodze uprościłam go jeszcze (ale przyznam się od razu, że to właśnie dlatego, że już mamy super blender, który mieli wszystko na miał) i teraz to jest NASZ SMALEC Z FASOLI :)) Fasolę - dużą białą - moczę tak samo, przez noc. Noc plus kilka godzin następnego dnia to idealny czas, żeby fasola porządnie napęczniała
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :) Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżki cukru , pół szklanki mleka , 50 ml oleju , szczypta soli , 1 jajko . Dodatkowo: kilka łyżek syropu klonowego (ewentualnie płynnego miodu), 1 łyżka cynamonu , 1 łyżka mielonego kardamonu . Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść
Codzienna kuchnia niecodzienna