Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 196jadłospisie były i są zawsze przyjmowane z wielkim entuzjazmem, a kiedy sięgam pamięcią do moich czasów stołówkowych, jak dziś widzę euforię, z jaką były witane po szarych i bezpłciowych mielonych, bigosie i innych "daniach-wrzutach". Wakacje są nie tylko dla dzieci. Podobnie jak naleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi
KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 234pokroić na kawałki - kroiłam dość duże, bo chciałam, by w serniku były wyraźnie odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można obsypać je lekko mielonym kolorowym pieprzem i/lub imbirem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo doprawić. Trzymać na ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 219pieczonego chleba zagościł w Waszym domu na wieeeele godzin. "Pumpernickel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec, z Westfalii. Według dawnej receptury pumpernikiel powinien być zrobiony jedynie z grubo mielonej mąki żytniej razowej, zaparzanej przez kilka godzin, a potem pieczony w zamkniętych formach metalowych w temperaturze około 100 stopni przez 16 do 24 godzin. Właściwie nie jest to pieczenie
KUCHARNIA
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 252kardamonem /przepis cytuję za Lo / 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 100 g cukru pudru (lub drobnego) + dodatkowy do posypania wierzchu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 jajka lekko ubite 700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g rodzynek (pominęłam, bo nie lubimy;) 30 g płatków migdałowych opcjonalnie
KUCHARNIA
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 229miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej gałki muszkatołowej Orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce (nie za drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao i przyprawy
KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 214miękka. Maseczka polecana jest do każdego typu cery ze szczególnym naciskiem na skórę kobiet kochających czekoladę. MIGDAŁOWO-MIODOWY PEELING DO TWARZY ALMOND&HONEY FACE SCRUB 1 garść mielonych migdałów 1 garść soli morskiej 2 łyżki miodu Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Stosować według potrzeb. MIODOWO-MLECZNY PEELING DO CIAŁA HONEY and MILK BODY SCRUB 1/4 filiżanki
KUCHARNIA
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 181start! MROŻONY SERNIK MALINOWY Na spód 1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego/ 350 g śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki
KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 213ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/3 szklanki mielonych migdałów Do posmarowania: 1 jajko 50 gr cukru 50 migdałów w płatkach Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki
KUCHARNIA
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 217czasie ubić na sztywno pianę z białka oraz w osobnym naczyniu kremówkę. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtko i energicznie ubić, a następnie dodać matcha zmieszaną z mielonym imbirem i również dokładnie wymieszać. Masę połączyć delikatnie z ubitą śmietaną i na końcu z ubitą pianą. Jeśli trzeba, dodać jeszcze matchę. Przełożyć do naczynek i odstawić do lodówki
KUCHARNIA
Pęczak i pomarańcze. Poezja. 249PĘCZAK Z FETĄ, CZERWONYMI POMARAŃCZAMI I SZALOTKOWYM VINAIGRETTE /proporcje na 3 osoby/ 1 szklanka pęczaku 2 czerwone pomarańcze kostka fety Na vinaigrette 2 szalotki 1 ząbek czosnku świeżo mielony czarny pieprz - do smaku 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki octu balsamicznego sól do smaku Pęczak ugotować na sypko. W czasie, gdy się gotuje przygotować vinaigrette. Szalotkę
KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 224dużo słów, by w końcu podać to co, najważniejsze - przepis. Zajadajcie na zdrowie! BATONY GRANOLA (Granola bars) 3 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanki płatków żytnich błyskawicznych 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki otrębów /użyłam porzeczkowych/ 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/8 szklanki brązowego cukru (jeśli wolicie słodsze, można dodać więcej) w sumie 2 szklanki
KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 240zdjąć z ognia. W czasie, gdy rzodkiewki się podsmażają opłukać liście szpinaku, a awakado pokroić na plastry (grubość wg uznania). Szpinak i awokado rozłożyć na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Ugotować jajko w koszulce (gotować nie dłużej niż 3 minuty, aby żółtko zachowało płynność). Rzodkiewki przełożyć z patelni na wyłożony szpinakiem
KUCHARNIA
Sycylijskie klimaty per l'amore della pasta. Penne ze szparagami i mascarpone 215Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie dokładamy szparagi i całość łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Polewamy oliwą i dekorujemy parmezanem. Polecam także sporą ilość świeżo mielonego pieprzu
KUCHARNIA
Rolada z brokułami. 342Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 brokuł 100 g sera gouda 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Brokuła zalać wrzątkiem na około 3 min , wyjąć
O kuchni z uczuciem
Ciasteczka orzechowe 183bardzo kruche, bardzo dobre :) Składniki: (ok. 40 sztuk) -300 g mąki pszennej -150 g cukru -150 g mielonych orzechów włoskich -170 g margaryny -1 jajko -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Schłodzoną margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki. Następnie rozcieramy ją w placach
KasiekGotuje