mocno zainspirowane z blogu "gotowanie cieszy". Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy. Składniki: Ciasto 200 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem 3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT 150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn
Symfonia smakowaprzypadła jej do gustu, dlatego staram się wykorzystywać ją na różne sposobu. Tutaj propozycja budyniu jaglano- jabłkowego. Coś dla niemowlaka: jaglany budyń Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy 0,5 średniego jabłka 1 szklanka wody listonic_name = "Coś dla niemowlaka: jaglany budyń (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 łyżki(...)kaszy jaglanej (mielimy w młynku do kawy) 1 łyżeczka glukozy 0,5 średniego jabłka 1 szklanka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłko obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy jabłko oraz glukozę, gotujemy aż zacznie wrzeć. Do pozostałej wody dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, mieszamy. Dodajemy do gotujących się jabłek i energicznie mieszamy
CoolinarniePLSkładniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 pomidor 1 marchewka 1/4 pietruszki plaster selera 1 mały ziemniak 100g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego jarzynka bez soli pieprz sól mielona ostra papryka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie woda Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy
Truskawkowa FiestaSkładniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe 3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki
Gaździnka warzyzajadali :) Tradycyjna lazania. Grillowana rybka z surówka z gotowanej marchewki, groszku z ziemniakami. Trzeba przyznać, że ryby były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował
Kolejny blog o gotowaniugryczane ze szpinakiem, a do tego zabieram ze sobą kiełki i kilka przekąsek :) ~ Placuszki gryczane ze szpinakiem ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 70g rozmrożonego szpinaku (nie odlewać wody) 5g świeżo mielonego siemienia lnianego przyprawy: sól, pieprz, i zioła 2-3 łyżki wody (do konsystencji) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy i smażymy placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) na rozgrzanej
Kuchenny Skrawek Niebazawsze będzie zdrowszy niż ten z puszki! Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marchewki średniej wielkości 50 g ryżu 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie mięsa makreli od ości, ale efekt końcowy i smak
upichcicnajłatwiej uformować w kulki łyżeczka jogurtu pieprz mała, drobno posiekana czerwona cebula 3 łyżki posiekanego koperku ½ łyżeczki oregano 2 pęczki szczypiorku ¾ szklanki białego sezamu uprażonego na patelni łyżka słodkiej, mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki szklanka zmielonych orzechów Do miseczki wkładamy ser i rozdrabniamy widelcem na gęstą masę. Nie robimy tego blenderem, bo nam wyjdzie trudna do uformowania ciapa. Dodajemy
ladykitchenPieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym Składniki: około 1,5 kg łopatki baraniej 0,5 szklanki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 czerwone cebule 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka (50g) sardeli (anchovy) Mięso opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy pieprzem i solą i dodajemy obrany
UgotujmyTo.plłyżki oliwy z oliwek 1/2 bardzo drobno posiekanej papryczki chili lub chili w płatkach (opcjonalnie) 1 soczysta limonka – skórka i sok 1 filiżanka posiekanych liści mięty sól morska świeżo mielony pieprz Opłukany bób gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodając sól. Gotowanie trwa w przypadku świeżego bobu około 15 minut, jeśli bób jest starszy to dłużej. Ugotowany bób przelewamy
UgotujmyTo.plmasło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (boki przesmarowane masłem). Rozłożyć równomiernie na całym spodzie. Wstawić do lodówki. Masa serowa: - 1kg sera twarogowego (użyłam twaróg mielony Piątnicy) - 100g miękkiego masła - 5 dużych jajek - 1 szklanka ksylitolu (lub cukru) - 1 proszek budyniowy waniliowy (lub śmietankowy) - 16g ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) - 2 łyżeczki ekstraktu
Smaczne ZdroweSkładniki: ziemniaki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4 łyżeczki, otręby żytnie 2 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba przygotowanie placków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90
W Mojej Kuchni Lubiępasującą do grillowanego łososia. Tą suchą przyprawę można również wypróbować z wieprzowiną i drobiem. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka brązowego cukru ¼ łyżeczki musztardy w proszku szczypta mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kakao 2 łyżeczki chili ½ łyżeczki zmielonego kminku ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ – 1 łyżeczki koszernej soli ½ – 1 kg fileta łososia Przygotowanie: Przygotować grilla
naRuszcienaczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie się chrupiąca. PIECZARKI: Dokładnie umyte pieczarki
ClauditteMissCookingnakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Dodatki: sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią, 0,2 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem 1 pomidor świeża bazylia 0,5 kg sera mozzarella - wiórki 1 cebula czosnkowa 0,4 kg mieszanki owoców morza - polecam
ClauditteMissCooking