karkówka do chleba --pane di maiale 228Składniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2-3 łyzki tymianku 1 łyżka-, vegeta,olej, Dodatkowo: garnek gliniany Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy. Suche składniki : pieprz, sól, majeranek podgrzewamy na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i taką miksturą nacieramy mięso. Odstawiamy
w mojej kuchni
babeczki z dyni -- muffin di zucca 202żółty - 100-200 g u mnie ser Grana Padano- link tutaj sól, pieprz, przyprawy do smaku zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić
w mojej kuchni
KECZUP POMIDOROWO-ŚLIWKOWY-- PLUM di pomodoro 185ząbków czosnku-ilość zależy od gustu każdego kawałek świeżego imbiru, długości 3-4 cm, obrany i drobno posiekany 5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki zaprawy cytrynowej sól i świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny, lub olej z pestek winogron
w mojej kuchni
Papryka ze słoika-z kardamonem=Peperoni da un vaso-con cardamomo 194szkl. wody 2 płaskie łyżki soli 5 łyżek cukru lub 4 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki bazylii 2 łyżeczki estragonu pół łyżeczki carry 2 łyżeczki kardamonu mielonego, Gotową zalewa zalać papryke. . Pasteryzować 10-15 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu,okryć kocem i zostawić do wystygnięcia
w mojej kuchni
Kremówka----Fondant 487temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta Sfoglia : • 30 grammi di farina • 30 grammi di burro o margarina • 1 uovo e 1 tuorlo d'uovo • 1 cucchiaio di aceto
w mojej kuchni
Bulgur 175łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz liść laurowy, majeranek
w mojej kuchni
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 684Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ
w mojej kuchni
Fałszywe foie gras ---- False foie gras ricetta 182400g wątróbka kurza 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony Pietruszkowe gelee
w mojej kuchni
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 427CIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka
w mojej kuchni
Jajka po hiszpańsku 192posiekana 30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego pęczek pietruszki posiekanej 2 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano sól, pieprz (może być cayenne) wiórki masła
w mojej kuchni
sos pomidorowy wg Gessler 201posiekana 30 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego pęczek pietruszki posiekanej 2 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano sól, pieprz (może być cayenne) wiórki masła
w mojej kuchni
Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami 355średnia główka białej kapusty; 2 duże marchewki; 3 ząbki czosnku. Sos: 1 szklanka zimnej wody; 4 łyżeczki cukru; 1/2 szklanki oleju; 1/4 szklanki białego octu winnego; 4 czubate łyżeczki mielonego imbiru; 2 - 3 łyżki warzywka . Do posypania po wierzchu: 200 g orzeszków ziemnych niesolonych. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce
Gospodyni Miejska
Koreczki caprese 274szybkie koreczki :) Mogą być również świetną przystawką na romantycznej kolacji w Walentynki :) SKŁADNIKI 15 pomidorków koktajlowych 15 mini kuleczek mozzarelli 15 świeżych listków bazylii oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE Pomidorki i bazylię myjemy i osuszamy. Nadziewamy na wykałaczki w kolejności - pomidorek, listek bazylii, kuleczka sera. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy pieprzem. Gotowe
Moje Kuchenne Rewelacje
Oszukane gołąbki z wolnowaru 326naprawdę super pomysł,,ja używam dość często..kilka przepisów już na blogu jest [ klik ], kilka czeka w kolejce na opisanie.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu 2 jajka pomidory suszone Piątnica bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego woda 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki
Moje domowe kucharzenie
Świąteczny barszcz biały 239drobiowego mięsa mielonego 2-3 niewielkie cebulki 2 jajka 2 kostki rosołowe kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka kwasku cytrynowego łyżeczka cukru cząber około 2 łyżek sól (do smaku) 2 ząbki czosnku ostra papryka sól czosnkowa 2 łyżeczki suszonej cebuli pieprz koperek świeży lub mrożony Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać
Humanistka w kuchni