Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 224gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną
ClauditteMissCooking
Domowy budyń i ciasteczka owsiane z chilli 178szklanka miękkiego masła 3 łyżki śmietany 1 szklanka brązowego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1 1/2 łyżeczki mielonego chilli 3 łyżki ciemnego kakao E.Wedel 1 łyżka siemienia lnianego 3 szklanki płatków owsianych PRZYGOTOWANIE: W średniej misce wymieszać razem masło, śmietanę, i brązowy cukier. Rozbełtać jajka, a następnie
ClauditteMissCooking
Grillowane Kotlety z Indyka 175czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka- utarta na dużych oczkach 1/2 kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy harisa
ClauditteMissCooking
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 224podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami Tao Tao Przygotowanie: Mięso nacieramy
ClauditteMissCooking
Duszona wołowina z pomocą Multicooker Redmond 259ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca świeżo zmielony pieprz sól himalajska 1 czubata łyżka papryki mielonej ostrej 700-800 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka lubczyku PRZYGOTOWANIE: Mięso obmywamy i kroimy na kawałki (kostki takie na 1.5-2cm). Warzywa myjemy. Cebulę pokroiłam
ClauditteMissCooking
Gulasz z Jelenia 245marchewka 1 papryczka chilli 1 czerwona papryka 5 ogórków kiszonych pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 4 ziarenka owoców jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatelowej świeżo mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki
ClauditteMissCooking
Wołowina z sosie słodko ostrym. 217SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku sól himalajska pieprz Składniki na marynatę zmiksowałam blenderem
ClauditteMissCooking
Indyk Tikka Masala 195KLIK KLIK produkt dostępny w Tesco 1 cebula - posiekana 4 ząbki czosnku- drobno posiekane 3 liście laurowe 10 orzechów włoskich 8 goździków 6 papryczek chilli- suszonych 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki świeżo zmielony pieprz sól himalajska 800 ml wody Przygotowanie: Mięso zamarynować w przyprawach i oliwie. Odstawić do lodówki na godzinę. W misie multicookera podsmażyć
ClauditteMissCooking
Zupa pomidorowo- paprykowa z brukselką 188SKŁADNIKI: porcja rosołowa włoszczyzna 3 duże marchewki 4 pomidory 2 duże papryki 3 ząbki czosnku suszony lubczyk 4 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlewamy 1.5 litra wody. Wkładamy porcję rosołową, umyte warzywa tj. włoszczyznę i marchewki. Najlepiej pokroić warzywa w kostkę, por zostawić w całości. Dodajemy przyprawy i czosnek. Zamykamy misę
ClauditteMissCooking
Rosołek dla choróbka. 150pokrojonego w kostkę) 3 listki kapusty włoskiej 1 ziemniak 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do małego garnka należy włożyć na początek mięso. Zalać ok. 1-1,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę
ClauditteMissCooking
Wegański Bigos 245oliwek 2 szklanki wody 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 1 owoc jałowca świeżo mielony pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 180 g KLIK i KLIK PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy grzyby i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na cała noc. Do misy multicookera wlewamy oliwę
ClauditteMissCooking
Jagodowa owsianka 204zauważyłam. Mam nadzieję, że ten minie trochę wolniej. Jagodowa owsianka z niespodzianką w środku :) ~ Jagodowa owsianka z serkiem w środku ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 100g jagód + 50g serka twarogowego 20ml maślanki miód Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jagody i gotujemy aż do zgęstnienia. Pod koniec
Kuchenny Skrawek Nieba
Makaron z pieczarkami i serami 291pieczarek białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente. Gotujemy
Moniki Smakołyki
Kołocz z serem 478Kołocz z serem Ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru 200g masła 2jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Ser: 500g niemielonego pełnotłustego twarogu 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany skórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: Z mąki, cukru i proszku do pieczenia usypać
Zapiski Młodej Żony
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 208Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 łyżki oleju świeży tymianek, rozmaryn, pieprz, 4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy ) 1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami
Gaździnka warzy