mielone - 47549 przepisów (strona:2133/3170)

MIDDLE EASTERN ETHNICITY 163

bliskowschodnim przyjemnościom. Z tej okazji, mocno gwałcąc izraelsko-arabskie tradycje kulinarne, lecimy w kulki. Mięsne. Wieprzowe. Choć mogą być cielęce albo baranie. składniki: kulki mięsne 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula kilka ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz do smaku 2 kajzerki namoczone w mleku (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej

GRUBY WAŁEK
Placki z kaszy manny 265

Dzisiaj manna przybrała formę placuszków :) ~ Cynamonowe placuszki z kaszy manny ~ Składniki:  60g kaszy manny razowej orkiszowej 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 80 ml maślanki cynamon 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie słodzidło + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy placki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony

Kuchenny Skrawek Nieba
Wykwintna pasta serowa 171

łyżka masła 1 cebula czerwona 1 mała śmietana 12% 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kminku sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sery delikatnie łączymy ze sobą blenderem dodajemy masło i śmietanę. Obrane ze skorupek jajka, obraną cebulę kroimy w bardzo małą kosteczkę dodajemy do sera. Po połączeniu wszystkich składników dorzucamy

kgwjanczewo
Bigos z kurczakiem 310

marchwi 1/2 kg pieczarek 1/2 kg kapusty świeżej 1/2 kiełbasy  3 łyżki ketchupu pikantnego  olej sól 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę i czosnek w kostkę, marchew i pieczarki w paski, a kapustę poszatkować. Piersi z kurczaka umyć i pokroić

Kuchcik gotuje
SERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY" 887

się prezentuje.  Na pewno świetnie nada się na nadchodzące Walentynki i może być uroczym, słodkim prezentem dla ukochanej osoby (o ile zasłużyła :DDD). Polecam! SKŁADNIKI: 500 g sera mielonego z wiaderka (użyłam naturalnego "Delfiko") 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 2 tabliczki białej czekolady

Słodko-Słony Świat Ilony
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM 4145

sklepu Piątnica 20 dag piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych 1 większa papryka sól pieprz mielony Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy usmazone  wcześniej małe kawałki piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do gyrosa, dociskamy łyżką,  wykładamy 4 łyżki majonezu

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak na żeberkach 219

ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 0,8 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 marchew pół pietruszki 0,7 kg ziemniaków 0,8 kg kiełbasy  2 łyżeczki kminku mielonego 2 łyżeczki majeranku  pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać ziele angielskie

Krakowskie smaki Ani
Kartacze Iglotex 164

grzybami rodzynki Skworcu suszona włoszczyzna liść laurowy pieprz zielony czosnek oliwa z oliwek Uduś kapustę z podanymi składnikami, aż nabiora aromatu i przejdą sobą wzajemnie. Do zagęszczenia kapusty użyłam...mielonego siemienia lnianego ! Gdy kapusta już będzie gotowa, to zabieramy się za kartacze. Ugotuj wodę i wrzuć kartacze na wrzątek. Gotuj około 8 minut od wypłynięcia. Są pyszne, nadziane mięskiem

Z Kuchni Do Kuchni
Marynaty i przyprawy do steków 202

marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Uniwersalna przyprawa do steków Składniki: 2 łyżeczki papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka nasion kopru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki musztardy w proszku ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W małej misce połączyć wszystkie

naRuszcie
Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami 269

szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek  drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić. Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski

Stare Gary
Szaszłyki z kurczaka i wiosenna sałata 166

Składniki: Szaszłyki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 czerwone papryki 25 dag boczku wędzonego 2 cebule Sałata: 1 sałata 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Piersi

A Ty Smakuj Mnie
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 169

Składniki:     1 opakowanie makaronu spaghetti      Klopsiki:   500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej

A Ty Smakuj Mnie
Naleśniki z pikantnym farszem 122

Składniki: Farsz: 1 cebula 2 papryki (np. czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta) 2 pomidory 1 papryczka chili 500g mięsa mielonego (np. z indyka lub wieprzowego) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kostka rosołowa lub warzywna delikat do mięs sól, pieprz Naleśniki: 1 litr mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3 łyżki oleju sól

A Ty Smakuj Mnie
Papryka faszerowana mięsem, świeżą natką pietruszki i ryżem 136

Składniki: 6 papryk ( czerwone lub żółte ) 200 g mielonego mięsa ( z indyka, kurczaka lub wieprzowe) 2 torebki ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki delikat do mięs sól, pieprz 1 kostka warzywna lub rosołowa Sposób przygotowania: 1. Paprykę dokładnie umyć, wydrążyć. 2. Ugotować ryż, ostudzić. 3. W misce doprawić mięso delikatem, solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ryż

A Ty Smakuj Mnie
Gołąbki z kaszą gryczaną 141

Składniki: 1 duża biała kapusta 2 woreczki kaszy gryczanej 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego) 2 cebule sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. 2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki. 4. Zawinięte gołąbki ułożyć

A Ty Smakuj Mnie