jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 2 duże słodkie jabłka 1 łyżeczka brązowego cukru szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu (zastąpiłam ziarenkami z nasion) Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej
My Culinary Artjabłka średniej wielkości(Jonagold); 4 łyżki płatków gryczanych błyskawicznych ( Melvit/Szczytno ); 1 łyżka miodu gryczanego; 1 łyżeczka żurawiny; 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich; 1/2 łyżeczki cynamonu; szczypta kardamonu mielonego (na każde jabłko jedna szczypta). Do dzieła ! Myję dokładnie jabłka, ucinam górną część (tak 2cm) i pozbywam się środka. Należy uważać żeby nie wydrążyć
Życie na widelcudodatkiem cukru. Warzywa powinny być pół twarde i chrupiące. Dzielimy je na małe różyczki. Dodajemy jogurt naturalny, posypujemy pestkami dyni i płatkami papryki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do salaterki lub na talerze. Dekorujemy kilkoma różyczkami brokuła, płatkami papryki i pestkami dyni
Pyry na Gazszczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki
Pyry na Gazpiwa + butelka 2 łyżki suszonego rozmarynu sól, pieprz do dekoracji: gałązki rozmarynu, cytryny Sposób przygotowania Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Przed pieczeniem kurczaka nabijamy na butelkę
Pyry na GazZąbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Łyżka maki Łyżka masła Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby
Pyry na Gazpokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać. Przesmażamy Cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy na talerze i przykrywamy kremowymi grzybami z cebulą i cukinią. Dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazczosnek. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy kilka minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy ostra papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą i redukujemy nieco płyn. Robimy w warzywach cztery wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Czekamy aż jajka się zetną i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Posypujemy
Pyry na Gazpełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust. Składniki (na 24 sztuki) szklanka mąki pełnoziarnistej 110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 110g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru trzcinowego jajko ½ laska wanilii łyżeczka gorącej wody 160g czekolady
Pyry na Gazpokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować udekorowane listkami oregano
Pyry na Gazpieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku. Składniki: 1kg szynki sól ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny oaz przyprawy: sól, czarny pieprz
Pyry na Gazgotujemy na pól miękko w osolonej wodzie. Kroimy w słupki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem oraz z jednej strony tymiankiem. Paprykę i cukinie kroimy w słupki. Na każdym kawałku mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz
Pyry na Gazmojego 1 kg cukinii zostało po odciśnięciu około 500g). Dodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą (uwaga cukinia już jest słona!) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki świetnie
Pyry na Gaz500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną
Pyry na Gaztego sami możemy modyfikować proporcje składników pod swój gust. SKŁADNIKI: 2 ziarna kardamonu 3 laski kory cynamonowej (po około 10cm) 2 anyże gwieździste 1/2 gałki muszkatołowej płaska łyżeczka mielonego imbiru WYKONANIE: Wszystkie składniki umieścić w młynku do kawy i rozdrobnić na pył. najlepiej zużyć na bieżąco lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku
Pyry na Gaz