mielone - 47549 przepisów (strona:2151/3170)

Placuszki z granatem 245

jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka  1/2 granatu 10 g otrąb 30 g mąki pełnoziarnistej 1 duże jajko 10 g syropu z agawy 8 g  lnu mielonego 5 ml oliwy z oliwek Przygotowanie: Jajko rozbełtać, dodać syrop, oliwę, mleko i jogurt. Wymieszać z granatem, mąką, lnem i otrębami. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia

Czarnawisienka
Sałatka z kaszy gryczanej 416

selera naciowego 2 garści  kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej  1 op sera feta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie: Do miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku

kgwjanczewo
KASZOTTO MARCHEWKOWE 234

porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam

W kuchni Karmel-itki
Makowiec babuni 253

czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 156

pomarańczy 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski 500 g mąki Nadzienie: 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pączki pączusie:) 163

tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączusie ostygną, posypuję je cukrem pudrem.       Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE   Składniki: 800 g mąki 800 g twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli  Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek)  Nadzienie

Zdrowo i kolorowo
JOGURTOWY ZAWRÓT GŁOWY 165

ciekawej formie. Dobrze smakuje i ładnie się prezentuje. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Zapraszam serdecznie !!!! Składniki 1 Jabłko 1 Śliwka 1 Jogurt naturalny Otręby granulowane żurawinowe Cynamon mielony Wykonanie Jabłko i śliwkę umyć pokroić w kostkę. Do wysokiej szklanki na dno kładziemy łyżkę jogurtu, następnie łyżeczkę śliwek i jabłek. Owoce posypujemy łyżeczką otrąb. Czynność powtarzamy do momentu

Zdrowo i kolorowo
Owsianka kokosowa 140

wyczerpujące. A więc jogurtowa owsianka o smaku kakaowo-kokosowym :) ~ Jogurtowa owsianka z kakaem i wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka naturalnego kakao 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka wiórków kokosowych 150g jogurtu naturalnego Płatki, wiórki i otręby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dodajemy kakao, siemię i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej

Kuchenny Skrawek Nieba
Szynka pod czerwoną pierzynką 172

cebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków  Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona cebula, sól, majeranek) Wykonanie: 1 dzień: Szynkę myjemy i osuszamy. Mięso obsypujemy mieszanką ziołową, wierch szynki smarujemy majonezem, w ten sposób mięso odstawiamy

kgwjanczewo
Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI 181

kuchni hinduskiej. Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli bez pestek 1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego 1 łyżeczka nasion kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 cytryny sól,pieprz 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie Mięso pokroić w kostkę

O kuchni z uczuciem
Sękacz z foremki 211

trzeba zadowolić się wersją zastępczą.     Składniki: -7 jajek -1 szklanka mąki typ 450 -2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -1 i 1/2 szklanki cukru pudru -5 dkg mielonych migdałów -15 dkg masła -5 dkg margaryny -2 łyżki kwaśnej śmietany 30% -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy lub waniliowy    Masło i margarynę roztapiamy i studzimy

Maminek kulinarny
Polędwica wołowa - stek idealny 170

Składniki na jeden idealny stek z polędwicy wołowej: 1 stek z polędwicy o grubości ok. 2-3 cm w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suszonego zielonego pieprzu (można użyć czarnego mielonego) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina whiskey 1 łyżka masła szczypta soli smakowej (tutaj: grzybowa) 1. Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Dokładnie nacieramy

My Culinary Art
KURCZAK Z POMARAŃCZAMI 242

podaję: dziś kurczak pieczony z  pomarańczami. Zapraszam   Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5 kg 1 duża pomarańcza 2 łyżki masła rozmaryn świeży- 2 gałązki papryka słodka mielona sól,pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Nacieramy w środku i na zewnatrz solą i pieprzem. W srodku  nacieramy też słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Pomarańczę obieramy

Z Majeczką w kuchni
SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 221

SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * cukier puder – 80 g * masło – 200 g * jajko – 2 szt MASA SEROWA : * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * śmietana kremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka

Ostra na Słodko
Gotowana rolada 180

obaw. Składniki: 1 kg łopatki 0,5 boczek chudy 0,25 kg fileta z kurczak 0,5 udziec z dzika (można zastąpić wołowiną) 4 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta gałki muszkatołowej majeranek 2 łyżki 0,5 łyżki tymianku sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy osuszamy i mieliny w maszynce do mięska na sitku o  grubych oczka. Zmielone

kgwjanczewo