składniki * 1 paczka okrągłych biszkoptów * 1 kg sera mielonego na serniki * 4 łyżki cukru pudru * 2 galaretki leśne * 200 g jagód * 2 galaretki o dowolnym smaku Sposób wykonania 2 galaretki leśne rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jagody umyć i wysuszyć. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Ser wyłożyć do naczynia i utrzeć
Mix smakuczerwone cebulki * 1/2 szklanki oliwy z oliwek * 1 łyżka octu winnego * sok z 1/2 cytryny * przyprawa do zup typu magii ok. 3-4 łyżki * pieprz naturalny najlepiej świeżo mielony, ok. 2 łyżeczki Sposób wykonania Składniki na sos połączyć w szklance i odstawić. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, pieczarki i szynkę również pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w drobne piórka
Mix smakuskładniki * 1 kg sera trzykrotnie mielonego * 4 dag mąki ziemniaczanej * 20 dag cukru * 6 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek * 5 dag kandyzowanej mieszanki skórek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej * kilka kropli olejku waniliowego beza * 3 białka * 20 dag cukru pudru * 5 dag wiórków kokosowych polewa czekoladowa * 10 dag mlecznej czekolady * 5 dag gorzkiej
Mix smakuskładniki * 90 dag mąki pszennej * 3 jajka * 30 dag cukru * 30 dag miodu * 25 dag margaryny * 5 dag smalcu * 3 dag kakao * 1 opakowanie przyprawy do pierników * 2 łyżeczki mielonego cynamonu * 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej * 12 g proszku do pieczenia Sposób wykonania Do rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować. Zestawić
Mix smakuskładniki * 1 kg kapusty kiszonej * 1/2 kg grochu łuskanego * pieprz ziołowy * sól * pieprz czarny świeżo mielony Sposób wykonania Groch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę, nieco ostudzić i zmiksować. Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, wypłukać, wrzucić do garnka zalać wodą, zagotować i odcedzić, następnie wlać niewielką ilość wody i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać
Mix smakusurowej szynki wieprzowej marynata * 1/2 opakowania soli peklowej * kilka liści laurowych * ziarna jałowca * ziele angielskie * kilka ząbków czosnku przyprawy do mięsa * czosnek , granulowany * przyprawa do pieczeni wieprzowej * mielona papryka słodka * czosnek niedźwiedzi * suszone pomidory bez skórki * tymianek Sposób wykonania Umyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić
Mix smakuschabu * 1 średnia marchewka * 1 średnia pietruszka * kawałek selera * 1/2 brokuła * 1 nieduża papryka czerwona * 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie) * przyprawa do pieczeni wieprzowej * pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszki marynata * 4 łyżki oleju * 5 łyżki sosu sojowego * 3 łyżki miodu * 1,5 łyżki majeranku lub oregano * 1 łyżka octu winnego * 3 ząbki czosnku Sposób wykonania
Mix smakuskładniki * 200 g mielonego maku * 3 łyżki miodu * 100 g margaryny * 200 g cukru * 6 łyżek kaszy manny * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 średniej wielkości jabłka * 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane) Sposób wykonania Zagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia. Jabłka
Mix smakuskładniki biszkopt * 1 jajko * 35 g mąki pszennej * 30 g cukru * olejek waniliowy masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g cukru pudru * sok z 1/2 cytryny * 5 łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera
Mix smakumąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa 1/2 kg malin 4 jajka 15 dag miękkiej margaryny 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 75 dag chudego twarogu mielonego (może być z wiaderka sernikowy) 2 kisiele ananasowe (lub inne) Sposób wykonania Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą
Mix smakutemp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone. Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi, siekanymi lub krokantem, czy czym się uważa
Mix smakuskładniki * 1 kg szynki wieprzowej * kminek mielony marynata * liście laurowe *sól * pieprz * 1 łyżeczka tymianku * 1 łyżka musztardy * 4-5 ząbków czosnku * olej Sposób wykonania Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą. Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić
Mix smakułyżki oleju * 5-6 rozgniecionych ziaren jałowca * 1 łyżeczka soli * 1 łyżka sosu piri piri * po 1 łyżeczce tymianku i majeranku * 1 łyżka sosu sojowego * 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego dodatkowo * 1 mała cebulka * 4-5 ząbków czosnku * 1 łyżeczka cząbru Sposób wykonania Schab umyć, osuszyć i górę lekko naciąć w skośną kratkę. Składniki marynaty
Mix smakucienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej łopatki wieprzowej * przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory * sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy * pieprz cayenne * kminek mielony * cząber * tymianek * rozmaryn * ziele angielskie * owoce jałowca * vegeta Sposób wykonania Kapustę poszatkować, obgotować, odcedzić. Wlać 1,5- 2 szklanki wody, dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojone mięso, żeberka
Mix smakuwieprzowiny (szynka, łopatka) * 1 duża marchewka * 1 cebula * 10 dag pieczarek * przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany) * koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem. Kiełbasę pokroić
Mix smaku