mielone - 47549 przepisów (strona:2163/3170)

Chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami 150

opakowanie serka śmietankowego (naturalnego) inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta)  2 plasterki zielonego ogórka do dekoracji świeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka myjemy i obieramy ze skórki. Do blendera dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, kefir, pieprz, sól, ziołowy pieprz, oraz zioła a także serek

Bon Appetit Małgorzaty
Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku 186

Składniki: 2 - 4 golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek  granulowany mielona papryka  rękaw do pieczenia Golonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 232

zupą. składniki na zupę: 700 g czerwonej i żółtej papryki oliwa do pieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 207

zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze Czarne Ogród botaniczny w Bałczyku Ogród botaniczny królowej Rumunii Ogród w Bałczyku Półwysep Kaliakra wschód Słońca Cerkiew Katedralna

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 226

Planowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane) 1  kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka świeżego albo

Bon Appetit Małgorzaty
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 219

cała skórka z cytryny 650 ml wody składniki na farsz I: 50g margaryny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 dojrzały pomidor 30g boczku 30g chorizo 3 liście laurowe 500g mielonej wołowiny Składniki sos: 70g margaryny 80g mąki 625 ml mleka sok z cytryny natka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa składniki na panierkę: 4 jajka jajka bułka tarta olej

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 232

mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 254

dorsza 2 filety ze śledzia 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1 mały kartonik pasty pomidorowej sól, pieprz cytrynowy suszony cząber (lub inne ulubione zioła) olej do smażenia mielona gorczyca suszony estragon świeży koperek świeża bazylia Rybki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i pieczemy an papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 224

następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.  Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe frytki po wiedeńsku 401

kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem. frytki przed upieczeniem

Bon Appetit Małgorzaty
Do diabła z dietą! Pieczony boczuś :-P 231

czerwonej cebuli, przepis tutaj:  przepis na konfiturę Składniki: 1 kg boczku surowego 1 łyżka suszonego majeranku świeży tymianek świeży rozmaryn główka czosnku 4 łyżki oleju sól, świeżo mielony pieprz Boczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone risotto z gorgonzolą 214

sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz sól pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam :) ) W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi

Bon Appetit Małgorzaty
Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 210

średnie ziemniaki  1 mały por (cała część) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży) 2 łyżki oliwy 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek 1 szklanka kaszy Quinna Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 203

duży (białe i zielone części) 4 ziemniaki 1 cebula 2 l bulionu z włoszczyzny 2 listki bobkowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól morska świeżo mielony pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 252

posmarowania pasztecików przed pieczeniem  pół szklanki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki ciepłego mleka 5 g świeżych drożdży ziarna kminku świeży rozmaryn składniki na farsz: 1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego) 1 duża cebula 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz, suszony majeranek  Zaczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i z 3 łyżkami mąki + cukier. Miseczkę

Bon Appetit Małgorzaty