Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 8 osób Składniki: 600 g wątróbki z dzika 2 szalotki 100 g masła + 2 łyżki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki mielonego jałowca 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Szalotki obieramy, drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej
Kulinarne przygody Gatityklimat. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;)) Składniki: 300g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu 2 łyżki śmietany ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny mielony sól papryka słodka czosnek granulowany Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
Czerwona PorzeczkaSernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki: -1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową -6 jajek -125 g stopionego masła -300 g cukru pudru -budyń w proszku -2 łyżki mąki pszennej -aromat Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder
Maminek kulinarnySkładniki: 2 polędwiczki z dzika ok. 800 g, tłuszcz z gęsi, Marynata: 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, Szczypta cynamonu, Świeżo mielony pieprz, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki macierzanki, Gałązka szałwii. Przygotowanie: Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino
SzczyptaSmaQpsikusy...? Makowa panienka Składniki: (na formę 32x40 cm) ciasto makowe: 115 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g mielonych migdałów 8 białek 4 żółtka krem: 2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny 80 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeakcent na jaki mnie stać to syrop piernikowy. Śniadanie. Niby klasyka. Ale w świątecznym wydaniu. Syrop piernikowy 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu W rondelku połączyłam wszystkie składniki. Zagotowałam, do momentu wrzenia. Następnie zmniejszyłam gaz i gotowałam ok. 10 min. mieszając w międzyczasie. Gotowy wystudziłam
bastalena300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka * cebula * ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka * jajko * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * woda Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone
Magiczne Życie Martyuważacie? :) Składniki: 4-5 płatów solonych śledzi , 2 średnie cebule , 1 większa pomarańczowa papryka , 1 szklanka soku pomidorowego , 1 łyżka cukru , 3-4 łyżki oleju , ostra mielona papryka - do smaku. Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca, nie powinny być całkiem "odsolone". Pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennamożna sobie pozwolić ^^ ~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~ Składniki: 200g serka naturalnego 2 łyżeczki gorzkiego kakao słodzidło 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżeczka kremu czekoladowego + pyłek pszczeli banan syrop klonowy Mieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego
Kuchenny Skrawek Niebapokusą także i dla Was. Składniki (na 6-8 porcji) : 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 150 g sardeli, np. w formie anchois (Szwedzi dodają ich podwójną ilość) świeżo mielony biały pieprz 300-400 ml śmietany 30% masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski. Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw
Food SquareSpicy gingerbread Składniki. 45 dag maki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miodu 15 dag masła 15 dag cukru brązowego 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki anyżu 1/2 laski wanilii
Kulinarny karnet Christopherasmaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki: Spód: 220 g ciastek kakaowych 50 g masła 20 g margaryny Palma „Bielmar” Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g czekolady deserowej 6 jajek 2 łyżki mąki
Oryginalny smakDziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :) Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :)) Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić. Nie tracą one na swoich walorach smakowych. Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać
Walijskie Pichcenieprzestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi