Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę
Kolizje Smakówponownie napełnić, jednak dla chcącego nic trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty. Składniki: 5 jajek przepiórczych ½ łyżki masła ½ łyżki gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią Świeżo mielony pieprz Bułka tarta Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w zimnej wodzie i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po ugotowaniu jajka w skorupkach kroimy
Kolizje Smakówosoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia
Kolizje Smakówpewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku papierowym i ponownie umieszczamy w misce. Polewamy olejem
Kolizje Smakównajbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 małych kulek mozzarelli 50g masła 50g mąki 50g bułki tartej* 2 jajka Świeżo mielony pieprz. sól *ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz
Kolizje Smakówmięsa. Niezwykle ciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 10 boczniaków 50g mąki 50g bułki tartej Jajko 50g masła Świeżo mielony pieprz, sól Do trzech miseczek wsypujemy odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Patelnie stawiamy na średni gaz i rozpuszczamy masło. Grzyby obsypujemy solą i pieprzem. Następnie maczamy w mące
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość
Kolizje Smakówmoje oczekiwania: zupa była pyszna, a maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje się ją ekspresowo. Składniki: Główka kalafiora 3 marchewki 0,5 litra bulionu Sól, świeżo mielony pieprz Kalafior tniemy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Warzywa gotujemy aż będą miękkie w lekko osolonej wodzie. Bulion w osobnym garnku podgrzewamy i dodajemy ugotowane warzywa
Kolizje Smakówporcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Duża doniczka bazylii* 2 garści obranych orzechów włoskich 2 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób *Nasza bazylia jest naprawdę wyrośnięta więc jeśli kupujecie ze sklepu to proponujemy dwie doniczki. Po oberwaniu listków postawcie łodyżki na parapecie
Kolizje Smakówminut Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy Ok. 50g twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim
Kolizje Smakówlodówki Garść liści szpinaku/rukoli Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Szynkę kroimy w mniejsze części, a melona w kostkę. Oba produkty rozkładamy na talerzu. Całość obsypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Dodatkowo możemy podać ocet balsamiczny i oliwę do skropienia sałatki. Smacznego
Kolizje Smakówprzygotowania: 30 minut Składniki: 1 kg ziemniaków 200g serka śmietankowego 170g sera szwajcarskiego pokrojonego w małą kostkę 3 łyżki mąki 3 łyżki tłustej śmietany 2 jajka ½ łyżeczki soli Świeżo mielony pieprz 1 i ½ łyżki masła 1 i ½ łyżki oleju W dużej misce mieszamy jajka, serek śmietankowy, mąkę, sól oraz pieprz. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce
Kolizje Smakówubóstwia i zajada gorące często parząc język:) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 duże marchewki 2 jajka 3 łyżki mąki ½ pęczka szczypiorku Sól Świeżo mielony pieprz Olej rzepakowy do smażenia Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy i dorzucamy do marchewek. Dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy
Kolizje Smakówwęglowodany. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut
Kolizje Smakówziemniaków 500 g śliwek węgierek, małych 1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 łyżki masła mielony cynamon drobny cukier biały Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie nożem przekrawamy, ale nie do końca
Moja smaczna kuchnia