danie jednogarnkowe będące idealnym rozwiązanie gdy trzeba szybko nakarmić głodną rodzinę. Składniki - 2 duże białe cebule, 1 duża czerwona - 4 laski kiełbasy - 2 duże pomidory - puszka czerwonej fasoli - słodka mielona papryka - sól, pieprz - zioła prowansalskie Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed
Świat Smakupietruszki. Ja dałam natkę pietruszki kędzierzawej więc tylko porwałam ją na małe kawałeczki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać, całość skropić oliwą. Sałatkę podawać przybraną kwiatkiem nasturcji i lekko oprószoną świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Monia miesza i gotujeNajbardziej popularny fast food czyli hamburgery z mięsa wołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu. Składniki na 4 sztuki: 4 bułki hamburgerowe 500 g mięsa wołowego mielonego 2 łyżeczki musztardy łyżka majeranku sól morska, pieprz sałata pomidor cebula czerwona ketchup Do mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki
wyzwania kuchennesycącym obiadem. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 125 g boczku wędzonego 1/2 szklanki śmietany 2 żółtka 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz natka pietruszki - ewentualnie Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka i parmezan wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec
wyzwania kuchenneDietetyczne burgery przyrządzone z mięsa indyczego to zdecydowanie zdrowsza wersja hamburgerów i dobra propozycja na szybki obiad. Składniki: 6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu 850 g mielonej piersi z indyka 5 łyżek startego parmezanu łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz 2 pomidory 2 ogórki konserwowe sałata sos barbecue Do mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą
wyzwania kuchennePomidora i mozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, ewentualnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Lekko schłodzić przed podaniem
wyzwania kuchenneprzed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju. Składniki: 2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cm świeżo mielony pierz, sól olej Steki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, posmarować steki olejem i ułożyć na patelni. Aby były średnio wysmażone
wyzwania kuchenneuważając aby nie przebić spodu. Ułożyć je na blaszce. Na dnie każdej bułki ułożyć plaster szynki i plaster sera, a na wierzch wbić delikatnie jajko i posypać je świeżo mielonym pieprzem i solą. Ostrożnie przenieść bułki do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy otrzymać. Wyjąć z piekarnika, udekorować bazylią
wyzwania kuchenneErica Lanlarda. Składniki na 4 porcje: 1 l mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru muscovado 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej 1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu 100 ml śmietany kremówki do dekoracji: cynamon i gałka Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy. Wymieszać
wyzwania kuchennedzisiejsze danie podsunęła mi kiedyś mama, kiedy powiedziałam, że mam ochotę na gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorr suszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam
bastalenabyłabym sobą, gdybym czegoś nie spróbowała... 2-3 duże ugotowane ziemniaki mąka pszenna i ziemniaczana w proporcji 2:1 1 jajko suszone pomidory drobno pokrojone szczypta papryki mielonej (niekoniecznie) sól do smaku Standardowo ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Starłam na tarce, dodałam mąkę, sól, paprykę i suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto (jeśli jest kleiste delikatnie podsypujemy mąką, ale nie należy
bastalenazakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam
bastalenasalaterek ułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa oraz groszek konserwowy. Całość zalałam galaretką i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka śmietany starty ząbek czosnku 1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab 3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku
bastalenadziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam z solą oraz wodą. Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto
bastalenamiędzy innymi norweska "wielkaryba" w asyście szwabskiej kartoflanki i polskiego kiszonego. Grillowane kąski z wieloryba mięso z wieloryba ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) sól morska, pieprz mielony sok z cytryny oliwa Mięso pokroiłam na 2-3cm kawałki, opłukałam pod zimną wodą. Pozostałe składniki wymieszałam ze sobą i zamarynowałam w nich mięso (całą noc w lodówce). Następnie grillowaliśmy
bastalena