smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe
OstryKęsdodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY
OstryKęsciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki
OstryKęsgarście kurek Listki z kilku gałązek estragonu posiekany koperek 2 średnie białe cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% (lub więcej) sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia klarowane masło WYKONANIE Kaszę zalewam w garnku dwoma dużymi kubkami wody. Wrzucam przekrojony czosnek w łupinie i liście laurowe. Gotujemy aż wchłonie wodę. Kasza powinna
OstryKęswyrobów od sprzętu po przyprawy. Tutaj znajdziecie produkty od Dobrej Kiełbasy . Oto jak przygotować soczystą wędzoną karkówkę. SKŁADNIKI • 1 kg karkówki wieprzowej • 6 ząbków czosnku • 2 łyżki majeranku • świeżo mielony pieprz • 2 łyżeczki przyprawy sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) • sól • saletra WYKONANIE Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja ziół: kolendra, owoc
OstryKęsnajlepiej drobnego, makaronu razowego * pół kostki fety * garść listków świeżej bazylii Dressing : * saszetka oleju kujawskiego pomidory, czosnek i bazylia * 3 łyżki soku pomarańczowego - najlepiej świeżo wyciśniętego * świeżo mielony czarny pieprz * szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie : Sałatę drobno pokroić bądź porwać, ogórka, paprykę oraz rzodkiewki pokroić w paseczki i mniejszą kostkę. Kurczaka przyprawić, obsmażyć na patelni teflonowej, pokroić
Magiczne Życie Martykruchych ciastek lub herbatników w czekoladzie ok. 100 g miękkiego masła Sernik jagodowy (składniki w temp. pokojowej) : 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego * 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany
Poezja smakunajlepiej i tak też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk * kilka plasterków cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą
Magiczne Życie MartyCiekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami. Składniki: opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej) 1 woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, cukier
Gotuj z Misiemprzez około 5-7 minut, do miękkości groszku. Ciepłą zupę zmiksować na gładko. Posypać świeżymi ziołami bądź w wersji nie dietetycznej podawać z grzankami czosnkowymi . Obowiązkowo z czarnym, świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Martyząbki czosnku - aromatyczny majeranek (po ok.2-3 łyżeczki na miseczkę) Produkty świeże myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Gdy przygotowuję większą ilość smalcu, to po prostu wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa. Jest równie smaczny choć inny, a nie ma przy nim aż tyle pracy, ale jest również godny polecenia. Jednak najlepszy jest drobno pokrojony, wówczas skwareczki
Smaczne Zdrowenadzieję że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest trzykrotnie mielony ma gładką, kremową konsystencję więc na sernik na zimno nadał się idealnie. Możecie również polubić ich profil na fb klik. Składniki: Spód 240 g herbatników szkolnych
Ala piecze i gotujeGorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam tutaj , tylko proporcje trochę zmieniłam. Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę
Ze smakiem i z pasjąsmakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka kropli ekstraktu z wanilii (można pominąć) Przygotowanie: Owoce obieramy, kroimy na cząstki i zamrażamy. Zamrożone miksujemy w malakserze
Ze smakiem i z pasjąskładników. Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu 4 płaskie łyżki konfitury różanej 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko cukier puder do posypania konfitura do przełożenia ciasta
Ze smakiem i z pasją