mielone - 47549 przepisów (strona:2273/3170)

SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 261

pieprzem kawałki mięsa. Po obsmażeniu z obu stron przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na tę samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 544

Mega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 212

sałaty:   - 1 łyżeczka musztardy Dijon   - 1 łyżeczka musztardy francuskiej   - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego   - 6-12 łyżek oliwy z oliwek*   - świeżo mielony pieprz   - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Sałatę(y) rozdrobnić (można powykładać na talerze i polać ją sosem, my wolimy wymieszać

Smaczne Zdrowe
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 249

jeżeli nie, zawsze można go zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo

Smaczne Zdrowe
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 176

być chrupki. Ugotowane brokuły odstawiamy na kilka minut. Następnie dokładnie miksujemy całą zawartość garnka, używam do tego ręcznego blendera. Dolewamy gorącą wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zagotowujemy. Dorzucamy wysmażony boczek (ja dodałam całość z wytopionym tłuszczem, było go niewiele, a nie dodawałam już bulionu). Dodajemy także trochę słodkiej śmietanki

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 206

piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 1369

dokładnie wybrać żółtka, które dorzucić do wystudzonych pieczarek, dołożyć natkę pietruszki i całość zmiksować. Ja użyłam do tego ręcznego blendera. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowym farszem napełniać połówki wydrążonych jajek. Najlepiej użyć do tego mocniejszy woreczek (np.na mrożonki) z lejkiem od dekoracji ciast. Niezawodny, sprawdzony wielokrotnie sposób. Po nadzianiu woreczek wyrzucamy

Smaczne Zdrowe
DELIKATNA ZUPA MARCHEWKOWO-SZPINAKOWA 190

miękkości marchewki (ok.10-15 minut). Pod koniec gotowania do garnka dorzucić szpinak baby. Odstawić z palnika i zmiksować (u mnie ręcznym blenderem).  Następnie dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, mielonym chili i dolewamy wody (wg uznania). Zagotować i można podawać. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 182

Przepis na keksówkę 26cm, znaleziony tutaj . Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-) Składniki:  - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650) - 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych) - 50ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską

Smaczne Zdrowe
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 481

temp.pokojowej - 280-300g erytrytolu - szczypta soli - 5 białek, w temp.pokojowej - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g) Dodatkowo: - 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców) - mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta  W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli erytrytol łyżka po łyżce cały czas ubijając

Smaczne Zdrowe
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KOPERKIEM 1558

koperku (zależy od wielkości) - por (mały kawałek białej części) - 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) - 2 szczypty kwasku cytrynowego lub sok z cytryny - sól do smaku (ok.1/2-3/4 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz (nie trzeba) - olej rzepakowy lub inny (ok.1-2 łyżki) Kapustę zszatkować lub drobno pokroić. Dodać do niej kwasek, sól , ksylitol, pokrojony koperek i por oraz pieprz (gdy dajemy), dokładnie

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1097

mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego: ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Najlepszy Gyros 3807

tutaj surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj Przyprawa do mięsa: 2 łyżki suszonej cebulki 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki oregano 1,5 łyżki suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka suszonej pietruszki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki papryki Wszystkie przyprawy miksujemy razem. Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski

Smaki Edyty
Tradycyjny barszcz ukraiński 313

suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę z kością wkładamy do garnka i zalewamy wodą z moczenia fasoli, wsypujemy napęczniałą fasolę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, kilka kulek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak duszony w pieprzu syczuańskim 192

krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso na trochę natrzeć przyprawami , obsmażyć , a potem udusić do miękkości. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni