salatkami dzis postanowilam wykorzystac zielone jabluszko. skladniki dla 2 osob: kilka srodkowych lisci salaty karbowanej 1 jablko zielone kilka rzodkiewek orzechy wloskie ser gorgoncola sol, pieprz czarny swiezo mielony sos: sok z cytryny, miod, oliwa proporcje powinny byc takie by sos nie byl zbyt kwasny Wykonanie: Salate rozdzieramy na kawaleczki i ukladamy na talerzach. Na salate kladziemy pokrojone
Przysmaki Karolkibalsamiczny i wychodzi niecodzienne danie, ktorego warto sprobowac. skladnki dla 2 osob: kilka lisci salaty salami po 3 plasterki na osobe truskawki okolo 10 sztuk parmezan pieprz czarny, swiezo mielony sos: 1 lyzka octu balsamicznego 1 lyzka miodu 3 lyzki oliwy sol Salate rwiemy na kawalki, salami kroimy na paseczki, a truskawki w plasterki. Ulkadamy skladniki na talerzach zaczynajac
Przysmaki Karolkiwskazuje po kolei osoby, ktore otrzymuja swoj kawalek ciasta. Zapraszam wiec na moj Galette des rois.. . skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kola o srednicy 20cm. Najlepiej w tym celu wykorzystac
Przysmaki Karolkikwiatuszki i serduszka. W miedzy czasie podjadala ciasto, ktore swoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe. Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa wykonanie: Make, migdaly, sol, cukier, 1 jajko
Przysmaki Karolkiskladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku 0,5 lyzeczki kurkumy 50ml mleka 1 lyzka swiezej kolendry 1 ostra, zielona papryczka sok z polowy cytryny sol wykonanie: Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy. Soczewice
Przysmaki Karolkiczasu. Mimo to makaroniki i tak sa bardzo dobre, chociaz z prawdziwej czekolady maja tylko kakao ;) skladniki: 3 bialka 200g cukru 1,5 lyzki maki 25g kakao 150g mielonych migdalow wykonanie: Bialka ubijamy na sztywna piane dodajec do nich po trochu cukru. Piana powinna byc gladka i blyszczaca. Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia
Przysmaki Karolkicebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki) wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmazamy cebule pokrojona w piorka. Po okolo 3 minutach dodajemy posiekany czosnek oraz
Przysmaki Karolkipomidorami i bazylia skladniki: 2 puszki bialej fasoli (2x250g) 10 lyzek sosu sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie: Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa i octem. Pomidory zaparzyc we wrzatku, przelac zimna woda
Przysmaki Karolkipodwojnej porcji, bo wszyscy prosili o dokladke. Placuszki cukiniowo-ziemniaczane skladniki: 2 cukinie 2 duze ziemniaki okolo 1 szklanki maki 1 duza cebula 2 jajka 1/4 lyzeczki ostrej papryki mielonej 1 lyzka tymianku peczek pietruszki (ja zapomnialam dodac) 2 zabki czosnku 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach, odciskamy z nich
Przysmaki Karolkiminut w piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem
Przysmaki Karolkimaki pszennej 100g masla plaska lyzeczka proszku do pieczenia sol 4-5 lyzek wody nadzienie: 400g pomidorkow koktajlowych 300g sera feta 3 jajka swieza bazylia pieprz czarny, swiezo mielony wykonanie: Make wymieszac z proskizm do pieczenia i 0,5 lyzeczki soli. Do maki dodajmey platki masla oraz wode i zagniatamy jednolite casto. Nastepnie walkujemy je i wykladamy forme
Przysmaki Karolkisycaca i rozgrzewajaca w sam raz na chlodne dni. Zupa marokanska z dynia i soczewica skladniki: 1 lyzka oliwy 1 cebula - drobno posiekana 1 roztarty zabek czosnku 2 lyzki mielonego kminu 1 lyzka przyprawy marokanskiej 6 szklanek bulionu warzywnego 1 kg dyni pokrojonej w kostke 1 duzy pokrojony ziemniak 1 szklanka czerwonej soczewicy sol, czarny pieprz szczypiorek do dekoracji
Przysmaki Karolkiprzygotowalam to danie. Podgląd Mini zapiekanki z cukinia skladniki dla 4 osob: 300g cukini 2 jajka 100ml smietany 80g sera gorgonzola 2 lyzki posiekanych orzechow - dalam wloskie 2 lyzki mielonych migdalow tymianek sol, pieprz oliwa z oliwek maslo do wysmarowania foremek wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy w polksiezyce. Na oliwie z oliwek podsmazamy je przez okolo 3 minuty razem
Przysmaki Karolkipieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie: Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki
Przysmaki Karolki