ciasto - 162907 przepisów (strona:2258/10861)

Tarta z jabłkami i orzechami 201

Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować?:) Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi:D Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę(...)szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej - użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Zasmakuj Kuchni
Jabłecznik z kremem z białej czekolady. 211

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z jabłkami przełożone sosem karmelowym i delikatnym kremem z białej czekolady. Cisto jest soczyste, pachnące, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na jesienne popołudnie ;) Bardzo polecam! Składniki na jabłecznik z kremem z białej czekolady:  na formę o średnicy 20 cm KREM: 150 g białej czekolady 100 g śmietany(...)śmietany 30%      Cukier topimy na patelni o grubym dnie, następnie dodajemy masło i zalewamy śmietanką, mieszamy do połączenia (aż cukier się ponownie roztopi).  CIASTO: 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki mleka 130 g brązowego cukru 120 ml oleju

Rozpustne gotowanie
Sernik z ananasami 145

naprawdę nie pożałujecie. Dzisiejsza pogoda nie nastraja, żeby wyjść na zewnątrz i warto ten czas poświęcić w kuchni. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20   Do przygotowania ciasta użyłam Ananasów z puszki firmy Dole, które otrzymałam do testowania. Ananasy są pyszne i nie rozwalają się podczas pieczenia i krojenia ich na mniejsze kawałki, przez co wyglądają ładnie(...)smaku i zapachu- są jak prawdziwe ananasy. Warto zatem więc wybrać firmę Dole.   Sernik z truskawkami CIASTO 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka MASA SEROWA 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe

Gotuję Testuję
Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 144

albo jabłka, albo śliwki albo....gruszki. Ten owoc daje naprawdę wiele możliwości, tak na słodko jak i na słono, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i pozwolić jej zaszaleć. W tym cieście nie ma nic szaleńczego, mało tego to ciasto jest dla leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy to ja naprawdę bardzo, bardzo lubię(...)uwolnić glutenu, wiadomo ten gość jest złośliwy i może nam zaszkodzić. Spód tortownicy 27 cm  smarujemy tłuszczem i posypujemy obficie bułką tartą. Boków nie smarujemy, aby ciasto miało się pod czym wspinać.  Obrane gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wierzch nacinamy kilka razy nożem i układamy na cieście, lekko dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni

Dieta moja pasja
Prosta przekąska z ciasta francuskiego. 133

przysłowiowe pudło, a z nią i ja. ;) I tak zyskałam komplet garnków Tefal. Sam przepis zaprezentuję jak dotrze do mnie nagroda.  Ja jak pewnie większość z Was uwielbiam ciasto francuskie. Napisał do mnie Pan Andrzej, prosząc o słoną przekąskę na męskie spotkanie, która nie sprawi mu większych problemów. Nie będę ściemniać, że jestem taki pracuś i sama robię ciasto(...)zwyczajnie kupuję w Biedronce i zawsze mam mały zapas w zamrażarce. A za co je tak bardzo lubię? Za moc możliwości jakie ma w sobie. opakowanie ciasta francuskiego szklanka orzeszków ziemnych szklanka startego żółtego sera jajko jeśli orzeszki nie były solone to szczypta soli Rozwijamy ciasto, przecinamy na pół, aby powstały dwa długie paski ciasta. Równomiernie każdy  posypujemy serem

Dieta moja pasja
Proste, szybkie ciasto na upalne dni. 154

zawalona robotą, że mnie nie widać. Jak się ogarnę postaram się być na bieżąco. Ten przepis obiecałam w piątek, a dopiero dziś mam chwilę, aby się za niego zabrać. Ciasto jest jak banał....proste, szybkie i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności ani sprzętów. Wystarczy pomieszać i to nie za długo, a później upiec. 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżka soku z cytryny cukier waniliowy łyżka kakao + łyżka wody Polewa Przepis ----->   TU Tortownicę 25 cm smarujemy ( tylko spód) masłem i wysypujemy bułką, boki pomijamy, aby ciasto miało lepszą przyczepność i się ładnie wspinało do góry. Mąkę przesiewam z sodą. W naczyniu mieszamy mokre składniki, a następnie dodajemy  mąkę z sodą. Jak wspominałam, mieszamy krótko

Dieta moja pasja
Sypane ciasto ze śliwkami i budyniem. 180

Jakiś czas temu, napisał do mnie Pan Arek z prośbą o przepis na proste ciasto ze śliwkami. Pan sobie zażyczył proste w pełnym tego słowa znaczeniu i najlepiej aby nie trzeba było go zagniatać i wałkować. I tak to, wyszło na to, że to proste ciasto wcale nie jest takie proste. Biorąc pod uwagę wszystkie  wymogi, łatwy plan(...)lekka się zakręcił. Pan Arek najbardziej boi się zakalców, ma złe doświadczenia  w pieczeniu ciast z owocami. Napisał, że odpadają ucierane, drożdżowe itp oraz , że najlepiej aby był to przepis na tortownicę 20 cm. Takową właśnie Pan Arkadiusz psiada, a więc sami widzicie, że powstała niezła lista. Tak sobie pomyślałam, że znów trzeba się zwrócić w kierunku ciasta sypanego

Dieta moja pasja
Ciasto marchewkowo-buraczane z orzechami. 163

Ostatnio moim dzieciom smakuje ciasto marchewkowe, dzisiaj dodałam buraka, chociaż w taki sposób mogę go przemycić :) Powiem Wam że ciasto wyszło pyszne a burak nie wyczuwalny. Polecam bo jest zdrowe z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam :)  Składniki : 2 kopiaste szklanki  mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier(...)waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą,cynamonem i przyprawą do piernika, mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę,buraka i posiekane orzechy.Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka,moje ciasto piekło się około 5o minut. Ciasto polewamy lukrem lub polewa czekoladową, ja polukrowałam

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ 191

Kiedy zobaczyłam zdjęcia tego pysznego ciasta na blogu  ilovebake  wiedziałam, że koniecznie muszę wypróbować przepis. Wilgotne, mocno czekoladowe, z pięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie ciasta :-) Troszkę obawiałam się, czy za sprawą  dodania 2 szklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie.  Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam(...)przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną (suchą), aromat i cukinię. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie 184

Tytuł mówi sam za siebie Poważnie mówiąc przepis jakim chcę się dzisiaj z Wami podzielić jest rewelacyjny. Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie Pierwszy raz to ciasto zrobiłam około dwa lata temu. Od tamtego czasu zmieniłam trochę proporcje i składniki. Myślę, iż teraz przepis jest kompletny i nie mam zamiaru w nim już nic zmieniać. Podzieliłam się nim też jakiś czas(...)jest źle ). Co najważniejsze efekty jej pieczenia wypróbowały także jej dzieci niejadki. Jak mi sama powiedziała, jej dzieci są bardzo wybredne i mało co im smakuje a to ciasto pochłaniały Nie pamiętam aby kiedykolwiek ciasto to mi nie wyszło. Nigdy nie udało mi się upiec zakalca Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Szarlotka z pomarańczą i bezą 178

miski, łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórką i gałką muszkatołową. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło. Siekamy wszystko razem aż powstaną drobne okruchy ciasta.  Dodajemy żółtka i zagniatamy rękoma ciasto na jednolitą masę. Wkładamy ciasto od lodówki na około 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy(...)wyciekającym sokiem). Całość smażymy na dużym ogniu około 8 minut do momentu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Obklejamy ciastem dno formy i boki do wysokości około 1 cm. Spód nakuwamy widelcem i przykrywamy jabłkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia spodu przygotowujemy bezę. Białka wlewamy

Qchnia po prostu
Brownie maksymalnie czekoladowe 164

wrażenie, że brownie stało się popularne w naszym kraju dzięki zachodnim kawiarniom, które utworzyły swoje placówki w Polsce. A znacie historię powstania tego ciasta ? Ponoć Pani Brown, bibliotekarka z USA zapomniała dodać proszku do pieczenia do swojego ciasta czekoladowego. Pomimo to podała je swoim gościom. Jakie było jej zdumienie, jak ciasto bardzo im posmakowało. Nie wiem ile prawdy(...)historii :) Ale ja uwielbiam to ciasto ! Jest tak słodkie, że zawsze podaje je w towarzystwie kwaśnych owoców, dla przełamania tej słodyczy.    Składniki: 4 czekolady gorzkie min. 60% kakao (ok. 80 gram każda) 1 kostka masła 1 szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 jajka szczypta soli opcjonalnie: kwaśna konfitura, ja użyłam wiśnie ( Naturalnie Owocowe- Stovit ) Wykonanie: Masło

Tradycyjna Kuchnia
Tarta jabłkowa z kratką 226

Zapraszam dziś na prostą tartę z jabłkami, ozdobioną sympatyczną krateczką na wierzchu. Ciasto robi się bardzo prosto i w miarę szybko - bo trzeba tylko poczekać na jabłka. Przepis dodaję do akcji   Jesienne wypieki . Ciasto kruche: 330 g mąki pszennej 200 g margaryny 110 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe(...)kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już miękkie dodać cynamon. Wymieszać i ostudzić. Mąkę połączyć z margaryną i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ciasta. Posypać bułką tartą

Ewusiowe Smaki
Jesienne ciastka - grzybki 362

Będą potrzebne metalowe foremki do babeczek. Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, dodać pokrojone zimne masło i posiekać wszystko nożem jak najdokładniej. Dodać śmietanę i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na trzy części - dużą, średnią i najmniejszą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Dużą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm Wycinać szeroką(...)szklanką 15 krążków i układać je na odwróconych "do góry nogami" foremkach do babeczek. Warto je wcześniej wysmarować masłem, żeby ciasto nie przywarło. Nadać krążkom z ciasta kształt grzybowych kapeluszy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Średnią część ciasta rozwałkować na grubość 3 mm. Przy pomocy foremki do babeczek wycinać ząbkowane kółka

Kulinarne Inspiracje
Jabłecznik z budyniem i kruszoną (ciasto z jabłkami) 176

Dziś zapraszam na jabłecznik, który jest cudownie wilgotny i wprost rozpływający się w ustach ;-) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 1 jajko - 150 gram margaryny do pieczenia - 100 gram cukru trzcinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - szczypta soli budyniowa masa: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały(...)kubeczek jogurtu naturalnego  jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Do chłodnego już dodaję jogurt naturalny i dokładnie

Wielopokoleniowo