mielone - 47549 przepisów (strona:2294/3170)

No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 202

dodatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego  (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg z patelni na maśle 245

świeżych ziół. Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi  sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej  gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano) sól, pieprz mielony do smażenia: masło klarowane albo oliwa z oliwek Oczyszczonego i dokładnie umytego pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skropić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drugie życie pieczonego kurczaka - pasta do chleba 212

miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych upodobań) i potraktowałam thermomixem (może być blender) do uzyskania jednolitej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 184

drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 169

czosnku sól, pieprz,  papryka ostra, papryka słodka, curry,  2 łyżki oleju  ok. 1,5 litra wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić  solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce i mbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z cukinii 264

młodej cukinii 1  cebula biała 7 pomidorów suszonych 150 g sera żółtego startego 1  jajko 3 łyżki bułki  tartej 8  oliwek czarnych sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Młodą cukinię umyć odciąć końce   (nie obierać)   i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła

Monia miesza i gotuje
Leczo z kiełbaską 174

składniki: 1,3 kg cukinii 1 duża  papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony  do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula  2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 220

często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują.  Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady gorzkiej

Monia miesza i gotuje
Chlebek ziołowy z ziarnami 154

składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 900 ml letniej wody 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii Kamis 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3/4 szklanki otrąb pszennych 1/2 szklanki słonecznika Kresto 1/2 szklanki sezamu Kresto 1/2 szklanki siemia Kresto Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać ziarna - słonecznika, siemia, sezamu i otręby

Monia miesza i gotuje
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i cebulką 166

makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1  mała cebula  2 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem. Jajka i cebulę pokroić w drobna lub średnią kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem

Monia miesza i gotuje
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i makiem 283

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego. Doskonałe jako dodatek do zup, sałatek ale również jako przekąska. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 9-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżeczka mielonego maku Back Mit do smaku sól wędzona Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić

Monia miesza i gotuje
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 642

Idealnie pasują do czerwonego barszczyku. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 1 cebula 400 g pieczarek 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 jajko olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje

Monia miesza i gotuje
Ryba po grecku 787

świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5  dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka słodkiej papryki Kamis pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania ryb majeranek do oprószenia

Monia miesza i gotuje
Kremowa zupa z pora 206

również wkruszyć do zupki. składniki: 400 g porów - biała i jasnozielona część 1 cebula 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100 g serka topionego 4 łyżki śmietanki 30 % Pory  umyć i pokroić w pasterki. Cebulę obrać i też pokroić w plasterki. Warzywa zeszklić

Monia miesza i gotuje
Łosoś zapiekany ze szpinakiem 161

wrócę jak znowu kupię łososia. składniki: 300 g świeżego łososia bez skóry 2 garście świeżego szpinaku 4 łyżki śmietany 18 % 2 małe jajka sól prowansalska Kamis czosnek granulowany ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo

Monia miesza i gotuje