domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków :) Składniki: - 125 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki płynnego miodu - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy
Zainspirowana w kuchnisłodkim smakiem suszonej żurawiny. Składniki: - 1 szklanka suszonych żurawin - 3 szklanki mąki - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżeczki imbiru mielonego -1 i 1/4 szklanki mleka - 2 jajka - 250 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir przesiewamy. Masło roztapiamy
Zainspirowana w kuchniSkładniki: Na ciasto - 2 białka - 5 dag cukru pudru - 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych - 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa - 1 kg mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 4 łyżki soku z pomarańczy - 3 białka - starta skórka z 1 pomarańczy - 200 ml śmietany 12 % Przygotowanie: Na początku przygotowujemy
Zainspirowana w kuchniszklanki letniej wody - szczypta soli Nadzienie - 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku) - 2 żółtka - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru - 50 dag mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy
Zainspirowana w kuchnikostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Ciasto rozkładamy na dużą blachę, smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań),następnie przekładamy na nią gorące, uduszone pieczarki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaku sól czosnkowa do smaku pieprz czarny mielony Szpinak odmrażam i podsmażam na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę. Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalitry bulion warzywny (może byc z kostki) do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku sól do smaku pieprz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajka, 1,5 szklanka cukier puder, 1 kg jabłka kwaśne, 1 kg jabłka słodkie, 2 szt pomarańcza, 1 szt cytryna, do smaku cynamom, do smaku gałka muszkatołowa mielona 2 łyżki masła Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaimbirowym sosie Składniki: 1 duże mango 2 okrągłe ciemne śliwki 1/2 puszki brzoskwiń sok z 1 limonki 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku szczypta chili Sok z limonki, cukier, ocet ryżowy, imbir i chili wymieszać razem do rozpuszczenia cukru. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w paseczki owoce. Mniam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić w paski
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarazem wkładamy do pojemnika dokładnie nacierając go solą. Odkładamy do lodówki również na 36 godzin. 3. Odlewamy płyn, schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: majerankiem, czosnkiem, pieprzem i mieloną papryką. Wkładamy do lodóki na dobę. 4. Schab wraz z przyprawami przekładamy do pończochy (ewentulanie dużej skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu (u mnie kuchenny karnisz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam od przygotowania sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagodzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Smaczego!:) *wpis zawiera lokowanie produktu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajogurtem Składniki (ok. 5 porcji) 6 średnich ziemniaków 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru papryka mielona słodka pieprz canney mały jogurt naturalny ok. 2 litrów wody Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała