Sklepowy majonez to na ogół prawdziwa tablica Mendelejewa. Warto więc pokusić się o zrobienie go samemu by mieć pewność co do makro i składu. Otrzymamy k remowy, jedwabisty, domowy a przede wszystkim taki, jak lubimy, bo doprawiony pod nasze preferencje smakowe i z użyciem tłuszczu oraz dodatków na jakich nam zależy Pamiętajcie tylko by uzbroić się w cierpliwość bo majonez trzeba długo ubijać żeby zrobił się puszysty. Ponadto należy przestrzegać kilku złotych zasad aby nie powstał rzadki sos majonezopodobny... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF i ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Ola la LCHF to blog o odżywianiu wg modelu LCHF (low carb high fat). Znajdziecie tu zatem wszelkie informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna czy optymalna.