majonez - 14247 przepisów

Domowy majonez z wariancjami co dnia 96

Przedstawiamy uniwersalny przepis na domowy majonez z różnymi wariancjami. Tylko z żółtkiem lub z całym jajkiem. Z olejem rzepakowym lub oliwą. Z musztardą różnych gatunków, z octem lub bez. Słodzony cukrem lub miodem. Zachęcamy do eksperymentowania. Majonez zrobimy w 3 minuty, więc próbujmy, testujmy, mieszajmy składniki i miksujmy swój własny domowy majonez w poszukiwaniu idealnego smaku! Majonez jest jednym(...)najpopularniejszych dodatków do potraw w Polsce. Ten delikatny smak kojarzy się z dzieciństwem. Często wówczas przygotowywane przez nasze babcie lub mamy. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów majonezu. Można wybrać swój ulubiony. Jednak zdrowiej i smaczniej wykonać go samemu w domu. Własnoręcznie zrobiony majonez może wydawać się czymś bardzo trudnym. Żeby się o tym przekonać warto najpierw spróbować

ProstePesto.pl
Domowy majonez 248

Majonezu używamy w naszej kuchni dość często. Kiedy zabraknie masła, albo zbyt późno jest wyjęte z lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często sięgamy własnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował ;) Ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego majonezu, ale to pójście(...)skróty, prawda? A w naszej kuchni skrótów nie ma ;) Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego. Choć nie przeczę, czasem lenistwo wyciągnie rękę na sklepową półkę ;) Dzisiaj jednak będę namawiać do przygotowania własnego, domowego majonezu - zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony :) Święta już niebawem, fajnie byłoby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy majonez-zawsze sie udaje 280

Sprobuj raz zrobic majonez samodzielnie,a skoncza sie dylematy Winiary,czy moze Kielecki? Naprawde warto go zrobic, bo plyna z tego same korzysci.Teraz w okresie Swiat Wielkanocnych jest na niego szczegolny popyt.Jesli zrobisz go sam,nie musisz obawiac sie niechcianych dodatkow i srodkow konserwujacych.Sam decydujesz jakiego oleju uzyjesz ,bo masz wplyw na jakosc uzytych produktow.A poza tym smak i satysfakcja(...)bezcenne. A zastanawiales sie nad nazwa- dlaczego majonez,dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny.Majonez moglby nazywac sie calkiej inaczej,gdyby ksiaze Richelieu nie podbil portu Mahon na Minorce.Wedlug wiekszosci historykow jego nazwa pochodzi wlasnie od portu Mahon na Minorce.W XVIII wieku oblegal ja francuski ksiaze Richelieu.Gdy zdobyl wyspe,okazalo sie ,ze ubodzy mieszkancy Mahon w spizarniach maja pod dostatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Majonez curry 61

Majonez curry domowy majonez z przyprawą curry.  Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że lepiej przygotować go samodzielnie. Twój domowy majonez będzie znacznie smaczniejszy, bardziej kremowy i bez zbędnych konserwantów. Zazwyczaj robię ten majonez z surowych jajek, ale możesz też zrobić majonez z gotowanych jajek z przyprawą curry(...)Obie wersje są tak samo pyszne. Przygotowanie majonezu z curry zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Taki domowy majonez pasuje do jajek, kanapek, frytek, sałatek, mięsa z grilla i wielu innych dań. Przepis na tradycyjny domowy majonez znajdziesz w artykule Sosy do jajek na zimno . Natomiast na  końcu tego artykułu zamieściłam też przepis na sos majonezowy z curry

Cztery Fajery
Majonez domowy 166

Uwielbiamy majonez. A w zasadzie kto nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jajka z majonezem, majonez do sałatek, czy surówek no i do kanapek, nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sos majonezowy, zwany(...)majonezem do najlżejszych nie należy, za to do tych najsmaczniejszych i owszem. Ponieważ ostatnio jestem na etapie uważnego studiowania etykietek ze składem produktów ze smutkiem, musiałam zrezygnować z kupowanego przez lata majonezu. Ponieważ ten, reklamowany jako „bez konserwantów” w smaku dla jest nieakceptowalny pozostało zrobić majonez samemu. Nie jest to skomplikowane, kilka składników i możecie cieszyć się domowym

Mieszam w Garnku
Majonez 261

majonezach dostępnych w sklepach rzadko można powiedzieć wiele dobrego. Nawet jeśli znajdziemy taki majonez produkowany przemysłowo, którego smak i wygląd nam odpowiada, a wcale nie jest to łatwe, to nadal duże wątpliwości może budzić jego „chemiczny” skład. Tymczasem zrobienie własnego majonezu w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Daje nam przy tym zarówno możliwość precyzyjnego dopasowania smaku majonezu do naszych(...)indywidualnych gustów, jak również daleko idącą kontrolę nad składem tego popularnego sosu. Sposobów na przygotowanie majonezu jest wiele. Przepis poniżej był z niewielkimi modyfikacjami stosowany w mojej rodzinie od dziesięcioleci, ale oczywiście to tylko jeden z możliwych wariantów. Wspólne dla wszystkich majonezów jest jednak to, że stanowią emulsję żółtek jajek i oleju roślinnego, więc nie inaczej jest też w przepisie

Kulinarna Pokusa
Majonez z gotowanych żółtek 94

Majonez z gotowanych żółtek brzmi dla niektórych egzotycznie, niektórzy dostaną pewnie palpitacji serca, bo jakże to tak, szargać świętość majonezu. Lecz majonez z gotowanych żółtek to taka próba zakończenia wojen majonezowych. Wojny majonezowe to jak wojna w Wietnamie, dzień po dniu, tydzień po tygodniu i żadnych efektów. Po obu stronach dzikie tłumy i każdy ze swoją „najmojszą” racją(...)dawna jestem w drużynie Majonezu Kieleckiego. Ze wzruszeniem wspominam dzień, kiedy ogłosiłam na forum Lady Kitchen, że tylko Kielecki i ubyło mi trochę czytelników. Jeden pan uzależnił swojego lajka od moich preferencji majonezowych, na szczęście pozytywnie przeszłam testy i pan dołączył do grona czytelników, serdecznie pozdrawiam. Więc, żeby pogodzić wszystkich, tych od majonezu kieleckiego, tych od majonezu domowego, tych

ladykitchen
Babka z majonezem 402

wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek(...)sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej

Smakołyki Bereniki
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1290

Bardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje(...)albo soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodajemy również cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek majonez Winiary. No chyba, że chce nam się przygotować domowy majonez . Wszystko dokładnie mieszamy. Polecam mój przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na mini babeczkach. albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonez z gotowanych jajek 81

Majonez z gotowanych jajek Przepis na domowy majonez bez surowych jajek Majonez z gotowanych jajek smakuje tak samo, jak tradycyjny majonez domowy . Jeśli obawiasz się jedzenia surowych jaj, to przepis na majonez z gotowanych jajek będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Zero konserwantów, zero surowizny i pyszny domowy majonez gotowy w 10 minut. Przepis na majonez domowy bez surowych jajek jest(...)bardzo prosty. Poniżej znajdziesz dwa sposoby, na jego przygotowanie, a na blogu kilka propozycji na sosy do jajek na zimno . Domowy majonez z gotowanych jajek obficie doprawiony młotkowanym czarnym pieprzem.   Majonez z gotowanych jajek wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 małe jajka (rozmiar S), na końcu przepisu znajdziesz dodatkowe informacje na temat gotowania jajek innych rozmiarów

Cztery Fajery
Domowy majonez w ... słoiku 194

Wypatrzyłam ten przepis na  cincinie . W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny(...)białego octu winnego 2 szczypty soli (3-4 g) 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Do zrobienia majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik. Ważne ! Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie.  Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku w takiej kolejności

Kulinarne przygody Gatity
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 258

Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez(...)wygląda pod mikroskopem? To malutkie cząsteczki tłuszczu, otoczone emulgatorem – lecytyną, unoszące się w wodzie. Emulgator , czyli żółtko, źródło lecytyny, ma cudowną właściwość – jedna jego część przyciąga tłuszcz, druga – wodę. Majonez to trójkąt idealny Przynajmniej chemicznie.   Aioli to majonez który powstał w Prowansji, na południu Francji. Rolę zakwaszacza, zamiast musztardy, pełni w nim sok z cytryny lub ocet winny

Karo in the Kitchen
Sałatka „grzybowa polana” 818

się przy przekładaniu na talerz, ale jak widać moje obawy okazały się bezpodstawne. Inna moja obawa również się nie sprawdziła, mianowicie zastanawiało mnie czy przy takiej ilości warstw majonezu, nie będzie go zbyt dużo, ale wyszło pysznie…. idealnie wręcz. Z pewnością będę do niej wracać. Gorąco polecam! duży słoik marynowanych pieczarek (lub 3 małe) 3 marchewki 2 duże(...)mniejsze ziemniaki 8-9 korniszonów (u mnie prawie cały słoik, ale ja lubię jak ogórków jest dużo) filet z kurczaka – 3 pojedyncze piersi 3 jajka ser żółty majonez sól, pieprz Posiekana drobno natka pietruszki/koperek Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie kebab-gyros) i odkładamy do lodówki – najlepiej na około

Smaki Na Talerzu
Jajka faszerowane z estragonem i majonezem z awokado 210

razem przepis na  jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z jajkami. Do tego majonez z awokado i pyszna przystawka gotowa składniki 4 jajka 2 - 3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 2 łyżki pokrojonego szczypioru dymki 3 spore łyżki majonezu(...)sól, pieprz, papryka  do smaku przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Pietruszkę  drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać estragon, szczypior, majonez. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie  papryką do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Przybrać listkami estragonu. Smacznego! Uwagi: Jeżeli nie mamy chęci robić majonezu z awokado

Stare Gary
Pieczarki w majonezie na ciepło 473

Pieczarki w majonezie na ciepło... Plasterki podduszonych na maśle pieczarek. Kawałki zeszklonej cebuli. Wszystko oblepione majonezem. Mocno przyprawione pieprzem. Pyszny i szybki dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżka majonezu; 1 łyżeczka zimnej wody; 1/2 łyżeczki białego cukru; Sól; Pieprz czarny; Pieprz ziołowy. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić(...)plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody. Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu do miękkości. Podduszone pieczarki z cebulą przyprawić solą, i dość mocno pieprzem (ziołowym i czarnym). Do pieczarek dodać majonez z wodą. Wymieszać. Chwilę razem

Gospodyni Miejska