robiłam często majonezu w domu , bo zawsze pasował mi mały słoiczek majonezu Winiary. Tyle było akurat na sałatkę i do kanapek. Jednak ostatnio staram się nie używać żadnych gotowych produktów i rezygnuję z ich zakupu. Z podanych w przepisie składników wychodzi dość spory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie(...)robię sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych majonezów , sosów czy ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia. Składniki
Magiczne Życie Martypracy w laboratorium. Tak też czuje się teraz, ale zamiast laboratorium - jej królestwem jest ciasna kuchnia, zamiast białego kitla - nosi biały fartuszek, a odczynnik zastępuje składnikami dań... Ten psedo "majonez", o dziwo, rzeczywiście majonez przypomina. Jeśli ktoś nie chce czosnkowego smaku, a zwykły taki, majonezowy, wystarczy pominąć dodanie czosnku. Po przygotowaniu jest dość rzadki, dlatego przed podaniem nieco schładza(...)Karmel-itka w lodówce, wtedy tężeje. Można go pomylić ze zwykłym Winiary, co się u mnie stało. Gdyby nie zapach czosnku, familia dałaby się nabrać! CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY /zmodyfikowany przepis klik ;/* na 2 słoiczki po 250 ml 4 łyżki oleju rzepakowego 150g jogurtu naturalnego 200g naturalnego serka twarogowego ** łyżka czubata musztardy sarepskiej 3 - 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku
W kuchni Karmel-itkiDOMOWY MAJONEZ Dzisiaj polecam przepis na domowy majonez. Majonez ten został przygotowany wg. przepisu Gordona Ramsay'a. Jak pisze autor Gordon Ramsay : " Świeżo ukręcony majonez jest o niebo lepszy od wszystkich, które kupisz w sklepie (i ma rację). Ma dobrą konsystencję, zawsze będzie gęsty. Jeśli wolisz lżejszy, rozrzedź(...)winegretem, biorąc dwie łyżki majonezu na jedną łyżkę winegretu." Najlepszy jest majonez, który został ukręcony ręcznie; można to również zrobić w blenderze - za radą autora : biorąc 1 całe jajko i 1 żółtko, a nie 2 żółtka, wolno wlewając olej przez otwór, gdy urządzenie pracuje - majonez będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Polecam przepis
Moja Książka KucharskaUwertura - rosyjska sałatka z wędzoną śliwką Gdybym miała ocenić, co moim zdaniem charakteryzuje sałatki zza naszej wschodniej granicy, to powiedziałabym, że przede wszystkim majonez, warstwowy układ, fantazyjne nazwy i składniki – jedne typowe również i dla naszej kuchni, inne bardziej popularne na wschodzie. Do składników tych należy mięso drobiowe, najczęściej gotowane, żółty ser, a także rzadko u nas spotykane w sałatkach(...)pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa się wyłącznie majonezu, ja jednak wolę kiedy część majonezu zastąpiona jest jogurtem naturalnym. Nie wszystkie przepisy na Uwerturę mają też w składzie marchewkę, dla mnie to jednak ważny składnik, który podnosi walory smakowe
Trzeci talerzmnie jogurtowo-majonezową) z dodatkiem jabłka i cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę.To jest naprawdę pyszne.Przepis bardzo stary,niegdyś bardzo często przygotowywałam je w ten sposób.Z powodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa.Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć,bo nie zawsze warto liczyć kalorie.Zapraszam zatem na pysznego śledzika! Składniki: 6 podwójnych matjasów 1 jabłko 1 cebula 3 łyżki(...)śmietany (bądź jogutrtu greckiego) 3 majonezu sól sok z 1/2 cytryny szczypta cukru pudru Wykonanie: cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolić jabłko obrać,pokroic w drobną kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniało jogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Obejrzałam w TV R. Makłowicza , który uroki Teneryfy odkrywał. Robił między innymi majonez z awokado. Przepis prosty, a sos wyglądał na bardzo smaczny. Dojrzałe awokado było w domu więc nie pozostało mi nic innego jak sprawdzić smak. Majonez wyszedł pyszny, świetnie sprawdza się jako dodatek do wędliny, jajek, no i oczywiście morskich stworów. Polecam! Przepis podany przez(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu. Sos doprawić ostrą papryką w proszku i solą. Całość dobrze wymieszać. Smacznego! Uwagi: Robiłam z połowy porcji, wyszło ok 200 ml majonezu, czyli spora porcja
Stare Garyzdecydowanie najpopularniejsza sałatka w naszej rodzinie, nie licząc tradycyjnej jarzynowej. Tak bardzo nam posmakowała, że pojawia się nawet częściej niż jarzynowa. Spróbujcie koniecznie! Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Składniki: 400 g brokuła 5 jajek ugotowanych na twardo cebula majonez sól pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Obrane ze skorupek(...)jajka kroimy razem z cebulą w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Ugotowane brokuły odcedzamy i przekładamy do miski z jajkami i cebulą, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaPisałam przy okazji robienia pierwszego majonezu , że mam już zaplanowany kolejny. I oto jest :) Smakowo również nam odpowiada, za to konsystencja jest dokładnie taka jak lubię - chyba ten właśnie majonez na dłużej zagości w naszym domu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli(...)laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza olejem umieszczamy w blenderze i miksujemy dokładnie na wysokich obrotach. Następnie nadal miksując dolewamy powoli olej. Miksujemy do momentu, aż majonez stanie się puszysty. Przyznam szczerze, że robiłam go późnym wieczorem i jakoś nie skupiałam się na tym, dodałam olej z resztą składników i też wyszło, więc chyba nie ma wielkiej
chwile dla mnieMetodą prób i błędów doszłam do wersji idealnego domowego majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno octu winnego, spirytusowego jak i soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada). Oleju użyłam rzepakowego (olej z pestek winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo dziwnego posmaku(...)dodać musztardę i delikatnie zamieszać. Dodać ocet, szczyptę soli i mieszając dodawać cienką strużką olej. Ja mieszałam silikonową rózgą. Mieszając (ucierając) dodajemy powolutku całą oliwę, trwa to ok.5 minut. Majonez ma być gęsty i mieć aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku ksylitolem, szczyptą soli i białym pieprzem. Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowejest mnogość i ciągle mi przychodzą do głowy nowe! Dzisiaj jedna z najprostszych, choć nie oznacza to wcale że mało smacznych! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 jajka Łyżeczka majonezu Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie przecinamy na pół i wyciągamy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, posiekany szczypiorek oraz przyprawy. Wszystko ugniatamy widelcem i napełniamy białka(...)jajek. Ozdabiamy szczypiorkiem i kapką majonezu. Zajadamy
Kolizje Smakówjakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i zdrowy. Nie dodaję do niego żadnych konserwantów, a przydatność w lodówce to około dwóch tygodni. Składniki są zazwyczaj w domu, więc dlaczego kupujemy majonezy w sklepach skoro są naprawdę łatwe w wykonaniu. Czas przygotowania majonezu to max 5 minut :) Składniki: 2 jajka 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska
Niezły Młynekwszystko jest ok. I jakoś łatwiej być optymistą w kwietniu :) Pora odczarować ten "brzydki" listopad... Dziś ciasto z jabłkami - nikt mi nie wierzy, że z dodatkiem majonezu i octu :) Ciasto jest wilgotne, choć nie ma w nim masła, margaryny czy oleju. Tylko ten zawarty w majonezie. Jest pyszne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Lista składników jest krótka(...)raczej wszystko powinniście mieć pod ręką, dlatego jest to fajne ciasto, np. na niedzielną wizytę niezapowiedzianych gości ;) Ciasto biszkoptowe (na majonezie) z jabłkami Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówDzień dobry! Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu. Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole. Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu. Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-) Przepis(...)majonez znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSkładniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki majonezu sól, pieprz 2 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól, pieprz i żółtka. 2. Z białek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Smacznego!!! Przepis ponoć
Kuchnia domowa Animnie chilli, kminek zmielony, granulowany czosnek, sól, słodka papryka, pieprz) olej do smażenia (u mnie sezamowy) ogórek 1 szkl. ryżu do sushi przyprawy do ryżu 2 płaty nori majonez sezam jasny i czarny Ryż przyrządzić według przepisu . Mięso pokroić w dość grube paski, doprawić, usmażyć pilnując, by nie poskręcały się na patelni, ale zachowały prosty kształt. Ogórka także pokroić(...)paski. Matę bambusową owinąć folią spożywczą, Ułożyć ryż na matowej stronie nori i delikatnie odwrócić, tak by ryz znajdował się na dole. Posmarować płat nori dość grubo majonezem w odległości ok. 2 cm od brzegu robiąc pas szerokości o takiej szerokości jaką zajmą nam składniki naszego nadzienia i rozłożyć na nim paski mięsa i ogórka. Zwinąć sushi,a następnie
chwile dla mnie