piękny wygląd i smak będzie wzbudzać zachwyt gości. Rolada z chleba z szynką i pastą jajeczną ma kilku warstw. Głównym składnikiem jest chleb tostowy, na nim znajduje się warstwa majonezu, szynki, pasty jajecznej z pieczarkami, ser żółty i znów majonez. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości szynkę. Rolada została udekorowana majonezem, szczypiorek imitują trawę, a kwiatki z marchewki i pomidorków sprawiają(...)szynką i pastą jajeczną 1 opakowanie chleba tostowego, potrzeba 15 kromek 8 jajek kilka marynowanych pieczarek 200 g dobrej jakości szynki gotowanej w plasterkach 150 g żółtego tartego sera majonez (ok. 10 łyżek) szczypiorek sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku do dekoracji: marchewka , pomidorki koktajlowe cienki szczypiorek majonez Przygotowanie dania rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną: Jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie w śmietanie i majonezie – to pyszny pomysł na śledzie wigilijne , ale nie tylko :) Równie świetnie sprawdzą się na Sylwestra, czy jako zakąska z okazji innej imprezy. Czasami lubię je sobie zjeść na zwykła kolację, tak bez okazji, z kawałkiem świeżego pieczywa z masełkiem. Wedle uznania takie śledzie w śmietanie i majonezie można również zaserwować na obiad wraz(...)ziemniakami w mundurkach. Śledzie z majonezem i ogórkiem konserwowym są tak pyszne, że koniecznie musicie je wypróbować w najbliższym czasie :) Więcej przepisów na smaczne śledzie wigilijne znajdziecie tutaj: Śledzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie i majonezie – Składniki: 200g śledzi Matjas w oleju 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku 1 mała cebula – ok. 60g 3 ogórki
Kulinarne PrzebojeDziś domowy majonez na kanapki. Majonez jest mniej zwarty niż ten tradycyjny, jednak dobrze rozsmarowany na kanapce nie spływa, świetnie smakuje. Polecam ze świeżym ogórkiem, pomidorem z cebulką, wędliną czy serem. Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański(...)jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje zadania i gra główną rolę w moim majonezie! Składniki: fasola biała aksamitna z puszki 400 g (po odsączeniu 220 g) Jamar 50 ml oleju rzepakowego, może być z winogron 2 łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki
Zasmakuj KuchniŚwięta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy(...)babki z majonezem. Niestety po zjedzeniu wszystkiego ze stołu na brzuch jest pełny i ciężki dlatego w trakcie jedzenia należy wziąć Es pumisan Max . Dzięki wysokiej dawce symetykonu (140 mg) produkt jest wysoko skuteczny ale również symetykon nie wchodzi w reakcję z innymi reakcjami chemicznymi więc może być stosowany z innymi lekami. Może być również stosowany przez osoby chore
Kuchnia w oparachStara, dobra sałatka jarzynowa. Ktoś jej nie jadł? Chyba nie ma takiej osoby 😂 Zrobiona z ogólnodostępnych warzyw, jajek i majonezu. To właśnie ten ostatni składnik wpływa szczególnie na jej kaloryczność. Dlatego, aby odchudzić taką sałatkę wystarczy jedynie zrezygnować z majonezu lub dodać go w mniejszej ilości , a pozostałą część zastąpić jogurtem naturalnym. I to cały sekret fit sałatki jarzynowej(...)wygląda to tak, że jeżeli jest robiona sałatka jarzynowa i faktycznie mam na nią ochotę to część zostaje dla mnie odłożona, abym mogła ją zrobić po swojemu - czyli zastąpić majonez jogurtem naturalnym i taka wersja jest dla mnie najlepsza. Jeżeli chodzi o majonez to nie jem go już od bardzo dawna i jakoś nigdy go za bardzo nie lubiłam, przez
Zdrowie na języku :PSałatka Mimoza to jedna z moich ulubionych. Warstwy sałatki przełożone majonezem nie tylko pięknie się prezentują, ale wspaniale smakują. Bardzo szybko znika. Idealna na imprezę, święta lub na przekąskę. Ostatnio mam wielką ochotę na sałatki, dlatego na blogu jest ich coraz więcej i więcej. Dzielę się z Wami przepisami, bo może i Wy przygotujecie sobie takie pyszności w najbliższym czasie(...)Składniki 4 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 300 g pieczarek 1 długi ogórek 150 g sera żółtego 400 ml majonezu 2 łyżki oleju 1 mała cebula koperek sól pieprz Ziemniaki w mundurkach i marchewkę ugotować, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Pieczarki zetrzeć
O kuchni z uczuciemTradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Przepis na mini babki(...)Składniki na 12 mini babek: ciasto na mini babki 4 jajka 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki domowego majonezu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego kilka kropelek aromatu waniliowego składniki potrzebne do przygotowania domowego majonezu 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego Miksu z Kokosem 1 jajko 1 łyżka
Ugotowaćburgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami(...)naturalnie wzmacniającymi ich smak i z magicznym składnikiem – marynatą z pikli! Bazą tego sosu jest majonez – najbardziej bogaty w tłuszcz (bo majonez to przecież tłuste, słoneczne żółtka i jeszcze bardziej tłusty olej), czyli główny nośnik smaku w wypadku większości zimnych dodatków. Do majonezu – musztarda i ketchup w odpowiednich proporcjach. Suszona cebula, suszony czosnek i ostra papryka tylko podbijają smak – cebula
Karo in the KitchenWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Jego podstawą są jajka. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie - ozdobione odrobiną majonezu, chociaż podaje się je także na inne sposoby, np. faszeruje różnymi pastami. Ja dzisiaj proponuję farsz tuńczykowy, złoty z żółtym serem, z chrzanem oraz z kiełkami. JAJKA FASZEROWANE 1) Farsz tuńczykowy Składniki: 4 żółtka(...)puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Tuńczyka odsączamy z zalewy, łączymy widelcem z ugotowanymi na twardo żółtkami oraz majonezem. Masę doprawiamy do smaku sola i pieprzem, a następnie nakładamy do połówek ugotowanych białek. 2) Farsz żółty z kiełkami Składniki: 4 żółtka 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanych drobno kiełków rzodkiewki
Bon appetit mon amiedoprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki. Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często podaje się ją ułożoną(...)mrożonego groszku Hortex i mini marchewek z tej samej firmy, można ich też użyć do dekoracji dania, wyglądają słodko ;) Zamiast aji dodałam żółtą papryczkę pepperoni, a limonki zastąpiłam cytrynami. Majonez zabarwiłam sokiem z kiszonych buraków, bo akurat stoją u mnie na stole w słoju, więc mnie podkusiło i dobrze ;). Nie mogło zabraknąć quinoy, tym razem czarnej, bardzo fajnie przełamuje kremową
Quinoa Raz!Bazą tego sosu jest majonez, oczywiście domowy majonez. 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 250 g liści młodego szpinaku. Szpinak przebrać, umyć, zalać niewielką ilością wrzącą wody, lekko osolić i ugotować do miękkości. Garnka nie przykrywać. Szpinak odcedzić, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać gęstą papkę(...)szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny (sok wlewamy powoli) i łyżeczkę musztardy, następnie wlewać olej „cienkim strumieniem - po kropelce”. Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka
królestwo garówbardzo uwielbiam wszelakie smarowidła, wie tylko ten, kto ze mną czasem jada obiady w Vege Mieście. Jestem znana z tego, że zawsze domawiam majonez. Kofta z wegańskim majonezem to moja największa miłość! Dipy i majonezy najbardziej lubię podane w miseczkach. Wtedy mogę sobie je dawkować w ilościach, które mi odpowiadają… Lubię mieć kontrolę nad własnym talerzem! Jestem o tyle(...)dziwna, że czasem proszę o podanie sosów osobno, w miseczkach obok burgerów. Tak, tak, taka to dziwna ja! Jest tylko w tym wszystkim jedno ALE… Większość wegańskich majonezów jest robiona na mleku sojowym, którego powinnam unikać, dlatego w domu stawiam na wszelkie warzywno-orzechowo-kaszowe dipy. Dziś przepis na majonez, bo wielkanoc zbliża się wielkimi krokami
Fill The Bowlskładniki: - 6 filetów,płatów śledziowych - 3 buraki - czerwona cebula - 3 ziemniaki - 1 jabłko -4 łyżki groszku konserwowego - 250 g jogurtu gęstego - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - sól i pieprz do smaku na marynatę: - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć(...)Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych) - dwa , trzy buraki
Kubki smakuWielkanoc nie może rzecz jasna zabraknąć gwoździa programu, a mianowicie: jaj! :) Prócz doskonale znanych jajek na twardo w majonezie, chciałam zaproponować Wam bardzo smaczną alternatywę z innymi dodatkami : łososiem, krewetkami i serem pleśniowym. Są banalnie proste w wykonaniu i wyglądają bardzo wykwintnie. Obiecuję, że zrobią furorę podczas świątecznego śniadania! Składniki: 12 jajek na twardo (po 4 jajka na 1 wariant(...)obranych i przekrojonych na pół Jajka z pastą z sera pleśniowego: 50 g sera rokpol lub lazur 20 g majonezu 4 plastry świeżego ogórka 4 plasterki pomidora (lub 8 plasterków pomidorków koktajlowych) 1 łyżka szczypiorku Jajka z pastą z łososia: 50 g wędzonego łososia 20 g majonezu 1 plasterek cytryny gałązka koperku Jajka z majonezem i krewetkami: 8-16 krewetek
MyCookBook.plCiąg dalszy sałatek marchewkowych... Sałatka marchewkowa w majonezie z bananem Składniki: ½ kg marchewki 1/3 szklanki mleka 2 mięsiste pomidory 1 banan Sól, pieprz Majonez, szczypiorek Wykonanie: Marchewkę umyć, obrać, zlać osolonym wrzątkiem z mlekiem- następnie ugotować. Wystudzić, pokroić dowolnie z bananem i sparzonymi pomidorami. Przyprawić do smaku i wymieszać z majonezem i szczypiorkiem. Sałatka marchewkowa w majonezie z pieczarkami Składniki(...)marchewki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki kaparów 15 dag pieczarek Sól, pieprz Majonez, szczypiorek Wykonanie: Marchewkę umyć, obrać zalać osolonym wrzątkiem z mlekiem i ugotować. Pieczarki oczyścić , opłukać, pokroić w plastry i również ugotować. Następnie ugotowane i ostudzone warzywa dowolnie posiekać, połączyć z kaparami i doprawić do smaku. Całość polać majonezem, posypać szczypiorkiem. Sałatka marchewkowa w majonezie z szynką Składniki
Tradycyjna KuchniaFaszerowane jaja z tuńczykiem Składniki : 7 jaj 1 konserwa tuńczyka rozdrobnionego (200 gr w wodnej zalewie) 1 łyżeczka musztardy d'jon 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli dymki 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odciskamy z wody i przekładamy do misy. Do osobnej(...)kuchni ------------------------------------------ 3. Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat śledzia słonego matias (ok 80gr) 1 nieduży burak czerwony 2 łyżki majonezu natka cebuli pieprz Przygotowanie: Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy w zimnej wodzie co ułatwi zdjęcie skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śledzia moczymy w wodzie zmniejszając
Mechanik w kuchniDziś przepis na śląską sałatkę warstwową z natury bezglutenową . Nie potrzebujemy do niej żadnych przypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków. Niestety, nie wygląda ona tak jak to sobie wyobraziłam, ale smakuje zaskakująco i bardzo ją polecam :-) * * * Składniki: 1 słoik selera konserwowanego 4 jajka ugotowane na twardo 4 jabłka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy kilka(...)plastrów szynki 1 por 1 duży słoik majonezu Wykonanie: 1. Na dno szklanej miski dajemy odsączony seler. 2. Kładziemy warstwę majonezu. 3. Następnie kładziemy jajka pokrojone w kostkę. 4. Następnie warstwa majonezu. 5. Następnie warstwa obranych jabłek pokrojonych w kostkę. 6. I warstwa majonezu. 7. Następnie warstwa ananasów pokrojonych w kostkę. 8. I warstwa majonezu. 9. Następnie warstwa kukurydzy
Kawa z mlekiemWegański majonez light Gdy jeszcze byłem wszystkożercą, bardzo często na moim stole witał majonez. Do kanapek, sałatek, parówek… do wszystkiego. Po przejściu na weganizm trochę mi go brakowało. Wtedy własnie poznałem sojonez . Wegański majonez vel sojonez jest naprawdę świetny i niemal identyczny w smaku jak tradycyjny. Pojawił się tylko jeden problem… – A co z majonezem na redukcji(...)Przecież, np. sałatka jarzynowa czy wegańskie burgery, najlepiej smakują z majonezem. Jak by to zastąpić… – Wystarczyło trochę pogłówkować, poszukać po sieci co ludzi wyprawiają, żeby otrzymać produkty light i pyszne rozwiązanie pojawiło się po kilku chwilach w moim blenderze. Teraz już nie ma znaczenia czy się odchudzasz czy nie. Nie musisz rezygnować całkowicie ze smaków, które tak bardzo
BlendmanMajonez z płatków jaglanych Co prawda nie jest to klasyczny majonez, który wielu z Was zna z domu czy sklepów, w którym mamy masę oleju i jajca… Tutaj chcę Wam przedstawić, drugi już na blogu, wegański majonez . Tym razem wykonany z płatków jaglanych i mleka sojowego. Poprzedni, czyli sojonez , również jest godny polecenia, ale niestety jest tłustszy. Majonez(...)pojęcia co z nią zrobić, bo to tak potwornie wali jajcem. Przepisów z jej wykorzystaniem jest wiele, ale tych, które można powielać niemalże codziennie, dosłownie garstka. Na szczęście wegański majonez spełnia te dwa warunki, ponieważ zawiera czarną sól i można go jeść naprawdę często… może nie z dietetycznego punktu widzenia, ale smakowego. To zdanie podzieli na pewno niejeden majonezoholik
Blendmanpotraw, łatwość ich wykonania i krótki czas w jakim możemy je przyrządzić sprawi, że uda Wam się wygospodarować w ciągu dnia kilka chwil, żeby zrobić sobie pyszny posiłek. Pasztety, majonezy, zupę i kotlety spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce. Większe porcje pozwolą nam cieszyć się potrawami przez dłuższy czas, a my nie będziemy musieli sterczeć godzinami w kuchni(...)wersję tej pasty z kaszą jaglaną . Ilość: ok. 400 ml Koszt: ~2,50 zł Dla porównania: za pasztet sojowy 113 g zapłacimy ok 3-4 zł. Majonez z białej fasoli Przepis: Majonez z białej fasoli - banalnie prosty przepis do przygotowania w 5 minut. Koniecznie wypróbujcie :) Ilość: ok. 400 ml Koszt: ~ 3,00 zł Dla porównania: za majonez
Bananowe Polemoim rodzinnym domu majonez robiło się zawsze do sałatki jarzynowej, do jajek faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek. Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki(...)Przełożyć do wyparzonego słoika. Zakręcić. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce. ps. jeżeli po dodaniu oleju do żółtek zrobi nam się „woda” – to nie martwcie się, majonez da się uratować! Wystarczy w misie miksera umieścić żółtko z łyżeczką musztardy, utrzeć na jasny krem i powoli, ciurkiem wlewać tą „wodę” jednocześnie miksując na najwyższych obrotach, dodać
moj przepis na