Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki majonezu sól, pieprz 2 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól, pieprz i żółtka. 2. Z białek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Smacznego!!! Przepis ponoć
Kuchnia domowa Animnie chilli, kminek zmielony, granulowany czosnek, sól, słodka papryka, pieprz) olej do smażenia (u mnie sezamowy) ogórek 1 szkl. ryżu do sushi przyprawy do ryżu 2 płaty nori majonez sezam jasny i czarny Ryż przyrządzić według przepisu . Mięso pokroić w dość grube paski, doprawić, usmażyć pilnując, by nie poskręcały się na patelni, ale zachowały prosty kształt. Ogórka także pokroić(...)paski. Matę bambusową owinąć folią spożywczą, Ułożyć ryż na matowej stronie nori i delikatnie odwrócić, tak by ryz znajdował się na dole. Posmarować płat nori dość grubo majonezem w odległości ok. 2 cm od brzegu robiąc pas szerokości o takiej szerokości jaką zajmą nam składniki naszego nadzienia i rozłożyć na nim paski mięsa i ogórka. Zwinąć sushi,a następnie
chwile dla mnieopakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
Praktyczna plTeż tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć? Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe(...)sami się przekonacie jak ciastka na majonezie Was zaskoczą. Czytaj więcej
FarmażonySamodzielne zrobienie majonezu jest prostsze niż Wam się wydaje. Aż dziw bierze, że większość osób woli kupować gotowy. Kiedyś kręciłam taki domowy majonez razem z Mamą na każde święta czy przed wizytą gości - do jajek, do sałatki, do kanapek. Jest bardzo gęsty i można go sobie doprawić tak jak nam będzie najbardziej smakował. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko
Smaczna Pyzaduże zęby czosnku do gotowania : 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki majonezu 3 - 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 - 2 łyżeczki majeranku 3 litry wody Wykonanie : Schab po umyciu i osuszeniu natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe(...)przyprawy bardziej wnikły w mięso i włóż do lodówki na 1 - 2 doby. Do garnka o grubym dnie wlej 3 litry wody, dodaj wszystkie składniki jak wyżej i wymieszaj (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Do otrzymanej zalewy włóż mięso ( po zdjęciu folii, ale pozostawiając przyprawy, w których leżakował). Postaw
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŚwięta kojarzą mi się m.in. z sałatką jarzynową, która w tym okresie gości niemalże w każdym polskim domu. A co jest niezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest to produkt(...)się także nie będzie sprzyjał. Dlatego pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zebrać kilka przepisów na zamienniki, np. niskokaloryczny czy wegański. Każdy z nich wypróbowałam i gorąco Wam polecam Fit majonez – do sałatek i kanapek Ten majonez to coś genialnego! Nie dość, że świetnie imituje prawdziwy majonez, to jeszcze ma ponad 6-krotnie mniej kalorii. Po prostu musicie spróbować
Powiedz dietom nieOdkąd pamiętam unikałam majonezu jak ognia. Dokładnie od momentu gdy postanowiłam się odchudzać, a miałam wtedy naście lat. Nie jestem pewna dlaczego padło akurat na majonez, a dokładniej majonez i frytki, ale zaczynając swoją odwieczna przygodę z odchudzaniem te dwie rzeczy poszły w odstawkę. Frytek w czystej postaci, czyli smażonych w głębokim tłuszczu do dziś nie tknę (po pewnej przygodzie(...)młodości) zresztą tak samo nie lubię specjalnie pączków, tj. nie że nie lubię w sensie nienawidzę, ale nie jestem ich szczególną fanką. Odnośnie majonezu to mam zakodowane w głowie, że jedna łyżka ma 100 kcal i oczyma wyobraźni widzę jak od razu idzie mi w dupsko, na tyle, że równie dobrze mogłabym od razu sobie go wsmarować. Nawet nie jadłam
greenscarfDziś przepis na majonez, czyli jeden z najpopularniejszych sosów świata. Ludzie używają go co dziennie prawie do wszystkiego. Sałatki z majonezem, kanapki z majonezem, nawet wypieki na bazie majonezu! Przyznam się, że majonez jem tylko w sałatkach i czasami w nim marynuję mięso. Domowy majonez jest o niebo lepszy od kupowanego. Jest wg. mnie bogatszy w smaku(...)robimy go w domu, to wiemy co się w nim ,,kryje", bo sklepowe majonezy są często robione z słabej jakości produktów... Chcę dodać, że majonez jest bardzo kaloryczny i zawiera prawie 70 % oleju, dlatego nie polecam go używać zbyt często. Przepisy na moje ulubione sałatki z majonezem: Sałatka słonecznik Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z tuńczykiem Sałatka ziemniaczana
Kuchnia ŁukaszaDługo szukałam zdrowego zamiennika majonezu i wreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do Wielkanocnych smakołyków :-) Składniki: jeden serek wiejski jajko ugotowane na twardo (ciepłe) duża łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka soku z cytryny łyżeczka octu jabłkowego pieprz sól Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam
Kulinarny PamiętnikPost Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDomowy majonez smakiem nie dorównuje nawet najlepszemu półkowemu egzemplarzowi. Idealnie doprawiony octem i musztardą, wyrazisty, o kremowej konsystencji, naturalny. Lata doświadczeń i eksperymentów doprowadziły mnie do sukcesu, wreszcie mam majonez jaki mi smakuje. Po pierwsze : zawsze używam ręcznego miksera, nawet nie zawracajcie sobie głowy ręcznym ubijaniem, prawie zawsze się zwarzy, chyba, że macie niebywałą siłę w rękach ;) Po drugie(...)extra vergin to już na pewno nie jest dobry wybór, klasyczny olej rzepakowy o neutralnym smaku moim subiektywnym zdaniem jest najlepszy. Po trzecie : zawsze ogrzewam żółtka przed przygotowaniem majonezu, dużo łatwiej się łączą. Po czwarte : dodatkowo doprawiam majonez octem winnym i miodem, poza klasycznym sokiem z cytryny i musztardą, ta zawsze Dijon. Jeśli zaczniecie już sami "kręcić" majonez nigdy
Słodki KompromisDomowy majonez Domowy majonez, szczerze z tym przepisem jakoś się zbierałam i zbierałam .. aż proszę jest :) Domowy majonez .. hmm, od zawsze lubiłam majonez Kielecki i ten majonez jeśli już zajmuje główne miejsce w naszym domu, aż do teraz. Teraz koniec z kupowaniem majonezu, jemy teraz majonez robiony przeze mnie z jajek od naszych własnych kur :) Zrobienie domowego(...)majonezu zajmuje tylko chwilę, a jaka radość z pysznego smaku później i czasami też zadziwienie rodziny, znajomych to tak się da ? Da się, to naprawdę proste :) Domowy majonez 2 żółtka 2 szczypty pieprzu 1 łyżka musztardy 250 ml oleju rzepakowego Do misy od blendera daję żółtko, dodaje musztardę i pieprz i lekko blenduję, po chwili
Kuchnia na wzgórzuoctu. Nadal stopniowo dodawać pozostały olej, ciągle ubijając. Doprawić szczyptą soli, sokiem z cytryny i resztą octu. Sok z cytryny i ocet wlewać stopniowo, próbując co chwilę , aby majonez nie stał się zbyt kwaśny. Według J.O można przechowywać w sterylnym słoiku w lodówce przez okres do jednego tygodnia. Robiłam z połowy porcji, do ubijania używałam blendera z odpowiednią końcówką
Stare GaryKiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie mi to wcale nie jest trudne, a dzięki temu wiem co jem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrzodkiewkami i zielonym ogórkiem Jajka faszerowane rzodkiewkami to także ciekawy pomysł na wiosenne śniadanie. Do ich zrobienia potrzebujemy: -3 jajek -kilku rzodkiewek -małego ogórka -około łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczki majonezu -soli do smaku Jajka gotuję na twardo. Najpierw obieram je ze skorupek i dzielę na pół. Ostrożnie wyjmują żółtko, które rozdrabniam widelcem. Rzodkiewkę oraz obranego ze skórki ogórka ścieram(...)tarce o małych oczkach. Łączę z żółtkiem. Dodaję jogurt, majonez i sól. Mieszam i nadziewam tym jajka. Dekoruję np. szczypiorkiem albo natką pietruszki. Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami to (prze)pyszna propozycja na świąteczny stół. Najlepiej zrobić je tego samego dnia, bo potem pieczarki ciemnieją. Do ich zrobienia potrzebujemy: -150g pieczarek -3 jajek -połowy cebuli -około łyżki masła
ArbuziakiPrzepis na domowy majonez light, który z powodzeniem może zastąpić kaloryczny, tradycyjny majonez. Świetna alternatywa sosu do świątecznych jajek, szczególnie dla osób, które akurat są na diecie. Prawdziwy domowy majonez jest pyszny. Przygotowuje się go banalnie prosto, jednak ma milion kalorii. No może nie milion, ale na prawdę sporo. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój domowy majonez(...)kuchniach świata. Możecie go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Nasiona selera mają bardzo intensywny, lekko słodki smak. Wspaniale komponują się w tym oryginalnym sosie. Mój majonez nadaje się również dla kobiet w ciąży. Ze względu na zawartość surowego żółtka jaja kurzego, domowy majonez nie jest zalecany ciężarnym. Surowe jajka mogą zawierać groźną dla zdrowia bakterię
DietologWigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem. Śledzie zawsze goszczą u nas na wigilijnym stole. Każdego roku staram się wymyślać nowe przepisy, aby zrobić wrażenie na gościach. Polecam śledzie w oleju , w cytrusowej marynacie, po sułtańsku , czy z marynowanymi grzybami . Przepis na te śledzie jest bardzo prosty, śledzie są pyszne i łatwe do przygotowania, a do tego(...)Wielkopolsce niezbyt daleko od Trzcianki, w Śmiłowie produkowane są niesamowite w smaku oleje tłoczone na zimno. Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i pysznym sosem na bazie domowego majonezu z chrzanem smakują rewelacyjnie! Składniki (na 4 porcje) 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kosteczkę i skropiona octem jabłkowym, aby ją zamarynować, ma piękny różowy kolor) 1 awokado (drobno pokrojone i skropione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest obowiązkowym punktem każdych większych, rodzinnych spotkań. W Wigilię zaczynamy nią dzień – rano obchodzimy imieniny mamy i nigdy nie może jej zabraknąć. Do sałatki warto użyć dobrej jakości majonezu – przekłada się nim każdą warstwę i jest tutaj kluczowy. Polecam czytać etykiety i sprawdzać skład. Ja użyłam Majonezu Kieleckiego – ma bardzo krótką listę składników(...)marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej
Poezja smakuPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWyciągnięte z mojego archiwum.Zdjęcia pochodzą z 2007 roku, więc wybaczcie ich jakość.Przypomniałam sobie o nich, bo wczoraj na jednym z blogów zobaczyłam bardzo podobne.Do
bistro mamaMiałam wielką ochotę na pałki z kurczaka z bloga Green plums , nie udało mi się jednak kupić kuminu, a wydawał mi się on dość ważnym elementem
Zdrowa Kuchnia Sowy