majonez - 14247 przepisów (strona:11/950)

Jajka w różowym majonezie 114

ajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych!), jeśli jednak(...)umieszczamy je w głębokim talerzu. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej, rozprowadzając go w żółtku za pomocą łyżki. (Jajko oraz olej muszą mieć tę samą temperaturę! Najlepiej pokojową).  Majonez ucieramy, rozprowadzając go po ściankach talerza. Można również wspomóc się blenderem. Gdy powstanie zbita emulsja, dodajemy sól, ocet i musztardę. Dokładnie rozprowadzamy w majonezie. Później wlewamy stopniowo sok z buraka, cały

Food Square
Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem 185

Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych to jedna z ciekawych kompozycji matiasowych. Szybka, bardzo wyraźna w smaku. My nie mogliśmy przestać jej jeść :) Lekko słona, chrupiąca od ogórka i jabłka, kremowa od majonezu. A że majonezu w niej niewiele, to także dość lekka. Świetna pozycja nie tylko na święta, ale też na szybką(...)mają właśnie ok. 200g) 1-2 jabłka (ja daję słodkie i kruche) 1 duża cebula czerwona 3-4 jajka ugotowane na twardo 3-4 większe ogórki kiszone 3 łyżki majonezu pieprz (sól raczej nie, bo matiasy są już słone) Wykonanie: Śledzie wymoczyć przed około pół godziny w wodzie, a najlepiej w mleku (chyba, że chcecie mieć takie mocno słone

Pociąg Do Kuchni
Sos tatarski 167

tatarski to jeden z bardziej znanych i zarazem uniwersalnych dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło(...)jajek lub czegokolwiek innego co nam w takim połączeniu odpowiada. Sos tatarski jest znany od dosyć dawna, ale nie ma tak naprawdę jednego przepisu na niego. Generalnie, jest to majonez wymieszany z kwaśnymi i pikantnymi składnikami, takimi jak kapary, korniszony, cebula, szalotka, szczypiorek, chrzan czy marynowane grzyby, a także ziołami i przyprawami. Nie mniej jednak wybór i kombinacje składników

Kulinarna Pokusa
7 sposobów aby nie przytyć w święta czyli lekki i zdrowy stół wielkanocny. Część II: Zrób Domowy Majonez Light. 160

Domowy Majonez Light czyli Wielkan oc 2015 Ekologicznie Majonez może nie jest produktem dietetycznym,  ale  w każdej kuchni czasami się przydaje. Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej.   Składniki: jedno kurze jajo ok 50g – 70kcal olej rzepakowy 200g – 1768kcal sok z cytryny (trzy łyżki stołowe) ok 18g – 6kcal przyprawy(...)trzymania miseczki) I tak mieszamy (a nawet trzepiemy) aż do uzyskania białawego koloru. Czas na skosztowanie i doprawienie.  Często jeszcze dodaję soku z cytryny i pieprzu. Z majonezu staram się korzystać sporadycznie  i zawsze mieszam go z jogurtem naturalnym. Jeśli chcesz otrzymać majonez "gęstszy i cięższy" użyj samych żółtek. Do majonezu można również wykorzystać inny olej roślinny

IzaGotuje
Majonez domowy z żółtek 210

roku, po raz pierwszy postanowiłam, zamiast kupować słoiki z majonezem, ukręcić sobie swój własny, domowy i jeszcze smaczniejszy majonez :) Wyszedł, był pyszny i zniknął tak szybko, jak się pojawił, aż nie mogę uwierzyć, że przez tyle lat kupowałam ze sklepu zamiast robić sama. Powiem tylko, że warto poświęcić te kilka minut. Nawet moje dzieciaki zgodnie stwierdziły, że jest najlepszy :) Jeśli(...)pory nie próbowaliście sami robić w domu majonezu, koniecznie musicie to zmienić, a na pewno nie pożałujecie:) Pamiętajcie tylko o jednej rzeczy: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie majonezu trwa dosłownie kilka sekund, a majonez jest przepyszny! Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny 2 szczypty soli 1 niepełna łyżeczka

Bea(u)ty kitchen
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 191

blog bierze udział w akcji „Przyjaciele Winiary” i od czasu do czasu przygotowuję przepisy z wykorzystaniem produktów tej marki. Przyszła paczka niespodzianka. W paczce znalazłam nowy produkt: majonez delikatny. Po otworzeniu słoiczka odbyła się degustacja, okazało się, że ten majonez ma delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję niż majonez dekoracyjny Winiary. W lodówce były zielone szparagi, obowiązkowe w moim(...)wielkopolskim domu o tej porze roku, szynkę mam zawsze w lodówce tak samo jak pomidory koktajlowe. Postanowiłam więc przygotować wytrawne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką na majonezie. Ten majonez doskonale w babeczkach/ muffinach zastępuje olej. Muffiny wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, wilgotne, a przede wszystkim smaczne. Te jaglane muffiny ze szparagami i szynką można zapakować i wziąć na majowy piknik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane pieczarkami 55

Sprawdzony przepis na jajka faszerowane pieczarkami , szczypiorkiem i żółtkiem. Idealny pomysł na pyszną przekąskę na stół wielkanocny. W naszym przepisie proponujemy proste nadzienie z pasty pieczarkowej z majonezem, który oczywiście możesz zastąpić serkiem śmietankowym i tym samym zadbać o mniejszą ilość kalorii. Do przygotowania farszu nie wykorzystaliśmy blendera, ponieważ lubimy wyraźny zarys pieczarek. Jeśli należysz do osób, które wolą bardziej(...)razem nafaszerować jajka. Przepis na jajka na twardo z pieczarkami , to świetna propozycja. Wykonanie ich nie zajmie Ci dużo czasu, a do przygotowania oprócz jajek potrzebne będą tylko grzyby, majonez i szczypiorek! Doskonała alternatywa dla jajek faszerowanych tuńczykiem lub łososiem. Nadzienie możesz przygotować dzień lub dwa dni wcześniej i przykryć folią spożywczą. Farsz przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku

Kuchnia Na Wypasie
Sos musztardowy na zimno 79

tradycja to i  odpowiednie potrawy. Żurek, biała kiełbasa, jajka pod każdą postacią, a to wszystko w towarzystwie pysznego sosu. Sos chrzanowy, musztardowy, tysiąca wysp i oczywiście majonez. Każdy z tych sosów możemy szybko sami wykonać w domu. Jeżeli używamy do sosu musztardowego majonezu, to najlepiej domowej roboty. Jak zrobić kremowy majonez przeczytasz w artykule pt.  '' Jak zrobić domowy(...)majonez ''. Dziś jednak skupiamy się na sosie  musztardowym. Jak zrobić sos musztardowy na zimno? Z czym podawać sos musztardowy?  Zapraszam na przepis 🙂 Przepis na sos musztardowy na zimno ostra musztarda 2 łyżeczki musztarda miodowa 2 łyżeczki majonez 2 łyżki serek kremowy 3 łyżki sok z cytryny 1 łyżka sól i pieprz do smaku  Jak zrobić sos musztardowy

Dieta moja pasja
Surówka z pora marchewki i jabłka 75

gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki. Podaję także 5 praktycznych wskazówek . 1 duży por 1 większe jabłko około 200g 2 średnie marchewki około 200g 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego lub śmietany 18% pół łyżeczki soku z cytryny garść orzechów Przyprawy do smaku: pół łyżeczki soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Zobacz jak krok po kroku wykonać(...)uniwersalną surówkę pora, marchewki i jabłka. Surówka z pora, marchewki, jabłka i orzechów zawiera około 115 kcal / 100g. Majonez nadaje wyrazistego i intensywnego smaku. Z pewnością możesz zamiast majonezu dodać jogurtu naturalnego lub śmietany. Potrawę wykonasz w 15 minut. Uniwersalna surówka pasuje zarówno do dań mięsnych jak i ryb. Często gości na moich stole. Dzieci bardzo lubią tą surówkę pomimo

Ania gotuje
Sos chrzanowy 87

świątecznym stole. Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkiejnocy bez jajek, a jak jajka to i sos chrzanowy. Sos  można przyrządzać na ciepło lub na zimno, z majonezem lub bez. Można także przygotować sos śmietanowo chrzanowy i chrzanowo musztardowy. Dziś skupimy się na sosie chrzanowym na zimno z jogurtem i cytryną. Pyszny, kremowy z prostym składem; chrzan, jogurt, cytryna, majonez ( opcjonalnie(...)zrobienia sosu chrzanowego na zimno potrzebna nam będzie łyżka, miseczka, dobry chrzan, jogurt naturalny, cytryna, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś lubi bardziej kremowe sosy, może dodać majonez.  Mój przepis na sos chrzanowy w większości bazuje na jogurcie. Kto chce może zrobić bardziej majonezowy sos i zamienić jogurt na majonez. Tylko po co? Sos chrzanowy podaje się

Dieta moja pasja
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem / Layered Tuna Salad with Rice 86

obaczcie przygotowanie sałatki krok po kroku na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Moja warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem zawiera sos koperkowy na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Taki sos jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż sam majonez, ale jeśli wolicie możecie użyć tylko majonezu. Sałatka przygotowana z samym majonezem ma wyraźniejsze warstwy - jogurt jest rzadszy(...)twardo, ok. 50 g startego sera, pół czerwonej papryki, kilka łyżek kukurydzy, ok. 3 łyżek posiekanego drobno pora, na sos koperkowy: kilka łyżeczek posiekanego koperku, 4 czubate łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz dodatkowo na warstwę serową: 2 łyżki majonezu i łyżka jogurtu, płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku), sól, pieprz i słodka papryka kilka łyżeczek posiekanego szczypiorku

Lekcje w kuchni
Domowy majonez 112

Prawdziwy domowy majonez – bez barwników, konserwantów i sztucznych aromatów Przygotowanie jest szybkie i łatwe – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Przepis ukradłam ze strony Ani Starmach (zobacz) z tą różnicą, że użyłam tylko jednej łyżki octu. Wyszedł wspaniale To idealny dodatek do kanapek, sałatek, past kanapkowych, jako składnik sosów (np. czosnkowy) oraz innych dań ( j ajka w majonezie , kotlety drobiowe(...)słonecznikowego sól i pieprz   Do głębokiego naczynia wbij jajko, dodaj sól, pieprz, ocet i musztardę – całość miksuj (początkowo na wolnych a później szybkich obrotach) powoli dolewając olej. Majonez będzie gotowy, gdy jego konsystencja będzie gęsta i kremowa. Przełóż go do słoika lub zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce do 7 dni.   Pamiętaj! Im więcej oleju dodasz w czasie

Kulinarne S.O.S.
„Grzeszne” udka w majonezie i ketchupie, pycha 121

Grzeszne ” udka w majonezie i ketchupie, pycha Kurczak , kurczak i raz jeszcze kurczak … Wszytko to już było , co zrobić żeby go odnowić ? Najlepiej dodać to co oficjalnie się potępia , a skrycie kocha całym sercem..majonez i ketchup. Czy ktoś może żyć bez tych dwóch grzeszków , na pewno nie ja i moja rodzinka Cóż w domu grzeszników ,powstał grzeszny(...)przepis, na niebiańsko dobre udka . Kiedyś już parę razy używałam majonezu do kurczaka , ale ten udoskonalony i dopracowany jest po prostu genialny . Polecam wszystkim , nawet tym na diecie , żeby po jednym grzesznym udku odzyskali zapał do dalszego katowania się brukselką A tak poważnie , może nie zdrowe ale bardzo , ale to bardzo smaczne Dobrze leczy zimową depresję Składniki na 3 osoby

Ogrodnik w podróży
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza 187

łatwiej je się smaży. Najlepsze pastéis de bacalhau jadłem o dziwo w Polsce we wrocławskiej restauracji Taszka , gdzie obtoczono je w japońskiej bułce tartej — panko i podano z kolendrowym majonezem, który również postanowiłem wykorzystać w moim przepisie, podkręcając go nieco ostrymi papryczkami piri-piri. Spróbujcie koniecznie; nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI na ok. 16 krokietów Pastéis de Bacalhau: 250 g solonego(...)czosnku 3 jajka 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu piri-piri lub Tabasco 1-3 łyżek mąki bułka tarta do obtoczenia olej do głębokiego smażenia sól, pieprz Majonez kolendrowy z piri-piri*: 1 żółtko 1-2 łyżki soku z cytryny ok. 200 ml dobrego oleju tłoczonego na zimo duża szczypta soli mały pęczek kolendry 2 papryczki piri-piri

Food Square
Surówka z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami 161

zielono-biały, a tak naprawdę zielono-biało-czerwony. Surówka doskonale chrupie, gdyż wszystkie składniki mamy surowe. Nie potrzebujemy tutaj również jakiś specjalnych przypraw. Wystarczy nam koperek, sól, pieprz i majonez lub jogurt, a równie dobrze ich połączenie Surówkę możemy zrobić w czasie duszenia/smażenia mięska, niejako przy okazji. Jeśli nie dysponujemy tarką, możemy warzywa posiekać. Ja ścieram kalafior i brokuły(...)formie posiekanej niż startej Takie moje dziwactwo. Surówka jest idealna do grilla lub ogólnie do cięższych mięs. Jeśli dbacie o figurę, możecie użyć jogurtu, lub mieszanki jogurtu i majonezu w proporcji 1:1. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, możecie do majonezu dodać czosnek. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/06\/bialo-zielona.jpg","recipeIngredient

Mieszam w Garnku