Pyszny majonez, który możemy przygotować sami w domu i to bardzo szybko. Kiedyś myślałam, że przygotowanie majonezu jest pracochłonne - nic bardziej mylnego. Wystarczy odpowiedni sprzęt np. mikser lub elektryczna trzepaczka od blendera (którą bardzo polecam). Ręczną trzepaczką też ukręcimy dobry majonez, ale troszkę dłużej nam to zajmie. Domowy majonez jest o wiele smaczniejszy od sklepowego i sami możemy modyfikować jego(...)oleju rzepakowego szczypta soli szczypta pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajko umyć i zalać wrzątkiem, by wyparzyć skorupkę. Oddzielić białko od żółtka, żółtko przełożyć do miseczki, w której będziemy ucierać majonez. Do żółtka dodać musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Rozetrzeć trzepaczką albo mikserem. Następnie powoli, wąskim strumieniem, wlewać olej i ciągle ucierać. Majonez ładnie zgęstnieje. Gdy skończymy wlewać olej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju rzepakowego, dodałam też trochę kurkumy, aby nadać mu ładny żółty odcień. Zawsze na Wielkanoc przygotowuję samodzielnie majonez i zawsze używam do tego oleju rzepakowego. Trzymam(...)się tego z kilku powodów, a mianowicie - olej rzepakowy ma neutralny smak, dzięki czemu mój majonez pasuje do każdego dania, po drugie cenię ten olej za wysoką zawartość witaminy K, o której ostatnio dużo się mówi w kontekście przyswajalności wapnia. Dla osób chorych na celiakię, nie jest to bez znaczenia, ponieważ są narażone na osteoporozę. Ponadto, nie można zapomnieć
Quinoa Raz!hamuje rozwój choroby i wpływa na obniżenie ciśnienia . Warto również pamiętać, że czosnek wspomaga pracę układu pokarmowego- wspomagając trawienie. Sos czosnkowy możemy przygotować w wersji fit – bez użycia majonezu , bądź w wersji troszkę bardziej kalorycznej z użyciem majonezu. Mi osobiście dużo bardziej odpowiada wersja z majonezem . Wybór pozostawiam już Wam. Sos czosnkowy – składniki 3 ząbki czosnku 4 łyżki(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu (w wersji fit, zrezygnujcie z majonezu) sól pieprz cukier Sos czosnkowy – przygotowanie Czosnek drobno siekamy i ucieramy nożem z dodatkiem soli. Następnie mieszamy go z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smacznego! Post Sos czosnkowy – jak przygotować pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wschodnich sałatka śledziowa, znana też pod nazwą ШУБА "szuba". Ta wielowarstwowa sałatka przyrządzana jest na wiele sposobów. Tradycyjnie przygotowuje się ją ze śledzi, cebuli, ziemniaków, buraków, jajka i majonezu. Są też wersje z marchewką i kiszonymi ogórkami. W mojej sałatce ziemniaki zastąpiłam korzeniem pietruszki i muszę przyznać, że ta wersja bardzo mi odpowiada. Składniki: 6 solonych filetów śledziowych(...)cebule 5 ogórków kiszonych 2 ugotowane korzenie pietruszki lub ziemniaki 3 buraki, upieczone lub ugotowane do miękkości 5 jajek ugotowanych na twardo pieprz majonez Przygotowanie: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godzin. Odsączone filety kroimy w 1 cm kostkę. Pietruszkę, buraki, ogórki, cebulę kroimy w drobną kostkę. W szklanym naczyniu (jednym większym lub kilku mniejszych np szklankach
Smakowity Blog KulinarnyNiezastąpiony w sałatce jarzynowej, kremowy, domowy najlepszy. Kojarzy mi się z latami 90., urodzinami, na których królowały jajka w majonezie. Majonez tak łatwo i szybko można przygotować tuż przed imprezą. Wystarczy odrobina cierpliwości, blender i za kilka chwil otrzymujemy najlepszy na świecie majonez! Nie ma porównania z tym sklepowym! Przekonaj się sam i zmiksuj majonez w domu już teraz! Majonez(...)mieć temperaturę pokojową. Wbijamy do pojemnika blendera, dodajemy musztardę i ocet oraz sól i pieprz. Miksujemy, stopniowo dodajemy olej rzepakowy, aż powstanie gęsta i jasna masa. Jeśli chesz, aby majonez był gęstszy, dodaj więcej oleju rzepakowego. Tak przygotowany majonez przechowujemy w lodówce
Moja smaczna kuchniazarówno na surowo, jak i lekko podgotowany. Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. Składniki: - 1 brokuł - 6 jaj ugotowanych na twardo - ok. 300g szynki - chleb żytni z ziarnami - majonez ( przepis ) - czarnuszka - sól morska - 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: - kostki lodu W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki soku z cytryny. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy(...)miski z lodowatą wodą i kostkami lodu. Po minucie wyjmujemy i odcedzamy. Jajka obieramy, oddzielamy białka od żółtek. Do jednej miski ścieramy na tarce jarzynowej białka – mieszamy z majonezem. Do drugiej miski ścieramy na tej samej tarce żółtka – mieszamy z majonezem. Różyczki brokuła drobno kroimy i również mieszamy z majonezem. Szynkę kroimy na cienkie plasterki, następnie w paski
mojewypiekiinietylkoKupujecie majonez czy raczej robicie sami? Ja różnie ale częściej robię sama w domu i zajmuje mi to około 2 - 3 minut. Jak to robię zapytacie? zaraz wszystko opiszę. Majonez tak zrobiony jest gęsty, aromatyczny i doprawiony tak jak lubicie i to od Was zależy czy będzie on bardziej czosnkowy czy bardziej kwaśny albo słony. Każdy najlepszy ze sklepu(...)daje rady z domowym pysznym majonezem. Kiedyś majonez robiła moja babcia ale trwało to bardzo długo i ubijała i ubijała trzepaczką a potem jej się zważył bo dodała za dużo oleju na raz i pracę zaczynała od nowa by w rezultacie wyszło jej dużo majonezu a potrzebowała tylko trochę. Teraz jak już mamy blendery ręczne sprawa ucierania majonezu będzie błyskawiczna
Moje Małe CzarowaniePiersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – pomysł na szybki i smaczny obiad. Więcej pomysłów na dania z kurczakiem znajdziecie w kategorii: kurczak . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz, czosnek, papryka słodka czerwona do przyprawienia kurczaka kawałek pora (ok. 10 cm) 2 czubate łyżki majonezu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na plastry. Doprawić do smak solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Pora pokroić w talarki. Kurczaka, pora i majonez wymieszać ze sobą dokładnie. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok. 20-30 minut. Jeśli mięsko
Kulinarne PrzebojeZbliżają się święta, a to będzie doskonała okazja, aby go wypróbować i zaskoczyć swoją rodzinę. Kubki smakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości(...)wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pieczarki , posyp natką pietruszki . Na pieczarki ułóż wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki . Posmaruj majonezem delikatnie ugniatając łyżką. Następnie dodaj usmażoną i przyprawioną pierś z kurczaka . Posmaruj majonezem. Kolejna warstwa to ogórki (pokrojone w kostkę) - posmaruj majonezem lekko ugniatając łyżką. Na majonez wyłóż ugotowaną
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWiosna to często kanapki i sałatki z wykorzystaniem warzyw, ale także jajek, serów i zdrowych olei. Tym razem powstała u mnie na śniadanie pasta jajeczna z domowym majonezem . A majonez powstał na bazie wiejskiego jajka i oleju rzepakowego, co trwało niecałą minutę. Składniki: - 2 jajka - 2 rzodkiewki - natka pietruszki - sól, pieprz majonez domowy: - 1 jajko - 125ml oleju rzepakowego - 1/3 łyżeczki(...)soli himalajskiej - 1/3 łyżeczki cukru - szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka musztardy dijon - 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Gotuję jajka na twardo, a w tym czasie przygotowuję majonez domowy. Do wąskiego naczynia niewiele szerszego od blendera, dodaję składniki na majonez. Pamiętajcie! Zanim dodamy jajko, należy je zawsze jeszcze w skorupce sparzyć wrzątkiem. Końcówkę blendera umieszczam na samym dnie i blenduję
Kuchnia co dniaPolana" Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dość małą(...)równej miski o takiej samej średnicy i wyłożyć najpierw folią aluminiową, następnie spożywczą). Siekamy pietruszkę. Marchewkę, ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez (ok. 8-10 łyżek) łączymy ze śmietaną. Układamy kolejno w tortownicy: pieczarki kapeluszami w dół posiekana pietruszka marchewka posypujemy solą i pieprzem cienka warstwa majonezu ziemniaki cienka warstwa majonezu
Pelusiowa KuchniaMajonez – gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego lub octu winnego i musztardy. Obowiązkowy dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko.... 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny(...)wlewamy powoli) i łyżkę musztardy, następnie wlewać olej „cienkim strumieniem - po kropelce”. Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej. Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Na koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem. Gdyby majonez się
królestwo garówbliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny i delikatny w smaku i jednocześnie doskonale nadaje się do smażenia(...)aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki gryczanej 1 łyżka miodu 2 jajka 100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia 200 ml mleka 250 g tartych buraków 1 łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka musztardy 200 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu Dodatki
Smakowity Blog Kulinarnymarchewki 100g żółtego sera 2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić(...)ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić dolą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną. Tortownicę lub metalową obręcz o średnicy 18-20 cm wyłożyć na dnie i po bokach folią spożywczą. Układać kolejne warstwy: pieczarki kapeluszami do dołu natka pietruszki
Ala piecze i gotujenaszym stole świątecznym . Składa się ona z niewielu składników i przygotowuje się ją bardzo prosto. Ugotowane jarzyny idealnie komponują się ze słonym śledziem, a dzięki przełożeniu warstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna . Jest po prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula(...)łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego ) Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchew w różnych garnkach, nie obierając ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu do miękkości. Zazwyczaj ugotowanie marchwi zajmuje 30 min, a ziemniaków 25 min. Po ugotowaniu studzimy. Jaja gotujemy na twardo. Polecam przeczytać poradnik jak ugotować
Kuchnia Łukasza