barszcz - 4003 przepisów (strona:13/267)

Zakwas z buraków 69

Zakwas z buraków to podstawa świątecznego barszczu czerwonego oraz jedno z superfood do picia. Polecam codziennego shota buraczanego, który smakuje, wzmacnia odporność. Zakwas na barszcz czerwony to u mnie jedna z obowiązkowych pozycji przedświątecznych, z którego przygotowuję wigilijny barszcz czerwony. Zakwas będzie gotowy po 7-10 dniach. Po tym czasie, przelewam go przez sito do mniejszych słoików i trzymam(...)banalnie prosty w przygotowaniu, możesz sięgać po niego całorocznie, nie tylko od święta. Zapraszam po mój sprawdzony, prosty i domowy przepis na zakwas z buraków. Poniżej także przepis na barszcz czerwony z domowym zakwasem. Zakwas z buraków SKŁADNIKI: 1,5 kg buraków (3 bardzo duże) 1 główka czosnku – 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 12 kulek pieprzu 12 kulek

Zasmakuj Kuchni
Barszcz z kwaśnych jabłek 69

Barszcz z kwaśnych jabłek.  Regionalna zupa z jabłek z okolic Grójca. Barszcz z kwaśnych jabłek jest prostą i szybką do przygotowania zupą, którą podawano w okresie żniw. Dobra i tania zupa z papierówek z ziemniakami i koperkiem, okraszona boczkiem przyjemnie orzeźwiała i dodawała sił do pracy w polu. Przepis na barszcz z kwaśnych jabłek pochodzi z biednej kuchni chłopskiej(...)okolic Grójca, ale bardzo podobna zupa jabłkowa popularna była także w świętokrzyskim. Smakiem przypomina nieco biały barszcz, stąd zapewne pochodzi jej nazwa. Żeby przygotować zupę z kwaśnych jabłek będziesz potrzebowała kilka jabłek, odrobinę masła, mąki i śmietany, kilka ziemniaków oraz boczek i koperek. Nie mam niestety dostępu do papierówek, więc do przygotowania tej zupy użyłam najlepszych, moim zdaniem, Jabłek Grójeckich

Cztery Fajery
Zakwas na barszcz biały robiony w butelce. Bez porównania lepszy niż gotowiec ze sklepu. PRZPIS 79

spróbuje barszczu białego na własnym zakwasie, nie będzie chciał już korzystać z gotowców. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest bardzo proste, choć czasochłonne. Tak naprawdę zupę trzeba zacząć przygotowywać… tydzień wcześniej. Przekonacie się jednak, że warto. Przepis na zakwas na barszcz biały w butelce Składniki: mąka pszenna pełnoziarnista*, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, woda, będziesz potrzebować też czystą butelkę(...)użyliśmy takiej po winie o pojemności 650 ml, akurat do przyrządzenia średniej wielkości garnka barszczu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Do butelki przy pomocy lejka wsyp mąkę – jedną łyżkę na każde 100 ml wody. Dodaj przekrojone wzdłuż ząbki czosnku (na naszą butelkę użyliśmy czterech), kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Butelkę wypełnij wodą, potrząsając, dokładnie wymieszaj

Kulinarna Polska
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 100

Nastawiliście już zakwas na barszcz wigilijny? Jeśli jeszcze nie, to ze spokojem - zdążycie z pewnością. Gwarantuję :) Barszcz wigilijny króluje na polskich stołach, obok zupy rybnej bądź grzybowej. W naszym domu co roku przygotowujemy inną zupę, w zeszłym roku mieliśmy zupę migdałową na mleku kokosowym , dwa lata temu - rybną . Tym razem postawiliśmy na czysty barszcz czerwony na prawdziwym, domowym zakwasie, który(...)notabene robiłam pierwszy raz. I żałuję wielce, że tak późno poznałam domowej roboty zakwas na barszcz wigilijny. Ten ze sklepu musi się schować! Podstawą takiego zakwasu na barszcz wigilijny są oczywiście buraki, ale oprócz nich czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Bez tych składników to nie będzie prawdziwy zakwas, a i sam barszcz nie wyjdzie aż tak aromatyczny. Czas oczekiwania

W kuchni Karmel-itki
Barszcz ukraiński 157

Barszcz ukraiński to najlepsza zupa z buraków, którą u mnie wszyscy uwielbiają. Barszcz jest bardzo zdrowy i bogaty w smaku. Ile by się go nie zrobiło, zawsze jest za mało i każdy chce więcej. Buraki są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, dlatego powinny je jeść szczególnie osoby mające anemię. Burak zawiera dużo witamin z grupy(...)niezbyt kaloryczne, gdyż w 100 g zawiera tylko 43 kcal. Najsmaczniejsze buraki są jędrne, lekko podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne, wtedy ich smak i kolor jest bardzo intensywny. Barszcz zachowa piękny kolor, jeśli po dodaniu buraków będzie powoli i dość krótko gotowany. Podgrzewając go, nie należy dopuszczać, aby się zagotował, gdyż straci kolor. Do barszczu ukraińskiego można fasoli

Gotuj w domu
POTRAWY NA WIELKANOC : sprawdzone przepisy na tradycyjne barszcze i żury 461

Staropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Oto 4 wypróbowane przepisy na pyszne domowe żury i barszcz biały na Wielkanoc.    Wśród wielu smakowitych potraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy(...)żur albo barszcz biały :)     Zobaczcie kilka wypróbowanych, pysznych przepisów na domowe żurki i barszcze na Wielkanoc. Korzystajcie z nich i ulepszajcie :) Polecam. Wielkanocny żur na zakwasie: przepis, jak zrobić . Wielkanocny żurek na pszennym zakwasie z wędzonym boczkiem. Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek

Moja Książka Kucharska
Tradycyjny barszcz ukraiński 135

Prawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze z wołowiny lub drobiu, albo na żeberkach wieprzowych, które przed ugotowaniem podsmaża się na patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym(...)boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych

Cztery Fajery
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 162

Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście barszczu(...)kilka godzin (najlepiej na całą noc, minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Do barszczu wykorzystamy z 3 grzybki i wywar z grzybów. Co zrobić z resztą ugotowanych grzybów? Wykorzystajcie je do farszu na pierogi, paszteciki itd. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce

Słodkie okruszki
Prawdziwy barszcz ukraiński. Przekonaj się, czy robisz go właśnie tak [PRZEPIS] 771

Ciężki byłby los człowieczy bez barszczu, szczególnie zaś zimową porą. Zrobiony według oryginalnego domowego przepisu z Ukrainy pokrzepi każdego. Ukraińcy są dumni ze swojego barszczu. Gotuje się go tam w każdym domu. Znawcy tematu potrafią doliczyć się go kilkadziesiąt rodzajów. Oczywiście dla każdego Ukraińca najlepszy jest też u mamy. To trochę tak jak z naszym bigosem. W każdym domu robi(...)się go nieco inaczej i to właśnie ten jeden jest najlepszy na świecie. Barszcz to też ukochana zupa Polaków. Najczęściej gotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają

Kulinarna Polska
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 227

Żurek i barszcz biały to jedne z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Barszcz biały w smaku bardzo przypomina żur, jednak nie używa się do niego zakwasu na mące żytniej – jego rolę pełni inny zakwas (i to wcale nie ten z mąki pszennej!) – jest nim woda z kiszonych ogórków. Historycznie barszcz biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej(...)kiszone ogórki ma pod ręką niemal każdy (a jeśli nie – to mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego w zupie niesie za sobą kolejną różnicę – barszcz będzie zawsze rzadszy od żurku, dlatego ja podaję barszcz z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taka wersja jest bardzo sycąca i po porządnej porcji takiego barszczu nie będzie trzeba przygotowywać drugiego

Poezja smaku
Klasyczny zakwas na barszcz czerwony 183

już ostatni moment na przygotowanie zakwasu na barszcz! Musi on bowiem spędzić około 4-5 dni w ciepłym miejscu. Jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to czas najwyższy Ten przepis na zakwas na barszcz czerwony jest bardzo tradycyjny. Nie zawiera on żadnych przypraw (te bowiem dodajemy dopiero podczas gotowania barszczu) ani soli. Dokładnie w taki sam sposób zakwas przygotowywała moja prababcia(...)kontynuuję rodzinną tradycję i nic w nim nie zmieniam. Bo przecież jak coś jest smaczne to po co to zmieniać Klasyczny zakwas na barszcz czerwony Składniki: około 1 kg buraków czerwonych średniej wielkości główka czosnku kromka razowego pieczywa Buraki obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (ćwiartki). Wrzucamy je do dużego słoika (około 2 l) lub kamionki. Dodajemy czosnek podzielony

PatiGotuje
Barszcz ukraiński 182

Uwielbiam barszcz! I to w każdej formie. Oczywiście najlepszy jest zawsze na Wigilię z uszkami Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Oczywiście jest na niego tyle przepisów ile autorów. Każdy dodaje coś od siebie Ja starałam się połączyć to co najlepsze XD Zazwyczaj ziemniaki gotuje się w barszczu, ale ja osobiście bardzo tego nie lubię ponieważ często(...)dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście

PatiGotuje
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55850

kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami...  Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie(...)dziś? Wolę szybko przygotować kolację wigilijną, by pozostały czas spędzić z rodziną - szczęśliwa, zadowolona, a nie zmęczona, zabiegana całodziennym przebywaniem w kuchni i gotowaniem... Bigosu nie ugotuję, prawdziwego barszczu buraczanego też nie, uszek lepić nie będę! Nie chcę, nie zdążę, nie, bo nie... I w takim razie będę korzystać z półproduktów, bo półprodukty są ok (a na pewno warto mieć

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wigilijny barszcz 462

rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno(...)tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Kiszenie buraków na wigilijny barszcz odbywało się na długo przed świętami. Choć barszcz jest potrawą bardzo popularną i często gości na naszych stołach,  to jednak ten wigilijny smakuje zawsze wyjątkowo. Przygotowanie dobrego barszczu jest sztuką, niemniej jednak każdy powinien sobie z tym poradzić

Smakowity Blog Kulinarny