barszcz - 4003 przepisów (strona:9/267)

Zakwas na barszcz 195

Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i

prawdziwe jedzenie
PRZEPISY NA WIGILIĘ: NAJPROSTSZY BURACZANY ZAKWAS 75

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać

Niedzielny kucharz
Barszcz a'la ukraiński 129

Barszcz w Polsce niejedno ma na imię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną(...)bywa w przypadku innych potraw - co dom to obyczaj, zatem znalezienie jedynego słusznego przepisu na barszcz ukraiński jest niemożliwe. Dlatego swój barszcz nazwałam a'la ukraiński:) Barszcz a'la ukraiński  Składniki : 0,5 kg mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka

Obiad gotowy
Świąteczny czerwony barszcz z ziołami 144

Świąteczny czerwony barszcz z ziołami Kto lubi czerwony barszcz? Przyznam Wam szczerze, że będąc dzieckiem omijałam go szerokim łukiem. Dla mnie w święta istniała wówczas tylko ryba Ale teraz… teraz jest zupełnie inaczej i nie wyobrażam sobie Świąt czy przyjęcia bez czerwonego barszczu. Do tego oczywiście paszteciki, uszka czy pierożki… Ach, po prostu pysznie A jak barszcz(...)Baziółka, jak: majeranek, lubczyk (kocham!) czy też oregano. Ten zapach, smak, ta piękna zieleń… Coś cudownego Uwielbiam świeże zioła Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na czerwony barszcz, to polecam Wam spróbować ten Pyszny świąteczny barszcz na pieczonych buraczkach z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie, że barszcz najlepiej smakuje następnego dnia Składniki: 1 opakowanie suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki

Słodkie okruszki
PRZEPISY NA WIGILIĘ: NAJPROSTSZY BURACZANY ZAKWAS 135

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)buraków” płucze, obiera, przekrawa większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać

Niedzielny kucharz
Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis 150

Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis. Czy Wy również lubicie czerwony barszcz? Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste(...)Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec gotowania spróbujcie barszcz i doprawcie go według własnego gustu. Ja wolę wyraźniejsze smaki Składniki: 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem (zakwasem) /przepis na końcu wpisu 1,5 litra wywaru warzywnego (opcjonalnie warzywno-mięsny, jeśli barszczu nie przygotowujemy na święta ;)) 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego świeżo

Słodkie okruszki
Barszcz na zakwasie 147

Właśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne ilości. postaram się Wam dokładnie wytłumaczyć. Obrać buraczki i pokroić w plasterki. Przygotować duży garnek to jest bardzo duża porcja barszczu. Marchew, seler, por, korzeń pietruszki obrać i pokroić na kawałki. Nie musi być(...)ładnie, wykorzystamy tylko czysty barszcz. Do garnka wlać wodę, dodać buraki, warzywa, kości, boczek wędzony i zagotować. Zdjąć szumy. Barszcz powinien być czysty bez piany. Następnie dodać grzyby suszone, czosnek,majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, gotować na bardzo małym ogniu 2 godziny. Smak powinien być lekko pikantny przez dodanie pieprzu. Zakwas odcedzić i zostawić tylko czysty

Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony 159

Czysty barszcz czerwony Kiedy pierwszy raz robiłam ten barszczyk, byłam zachwycona - smakiem i aromatem.  Teraz już tylko tak będę robić czysty barszcz czerwony, mocno czerwony, idealnie smaczny :) W okresie świątecznym idealny z uszkami, na co dzień do picia w kubku, a jako krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk(...)spróbuje, na pewno nie będzie żałował.  przepis na uszka znajdziecie tutaj :  Uszka przepis na krokiety znajdziecie tutaj:  Krokiety A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :) Przepis: Składniki: 2 kg buraków 6 marchewek 3 korzenie pietruszki 1 seler 3 białe części pora 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków

Mój pomysł na
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 214

Barszcz czerwony czysty na zakwasie... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na domowym zakwasie , bez octu czy kwasku cytrynowego. W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków. Pełen aromatu czosnku i majeranku. Niezbędny na wigilijnym stole. Składniki: 1 kg buraków; 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony ; 2,5 litra zimnej wody; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera(...)Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito. Barszcz podawać z uszkami czy krokietami, jak u mnie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 4 litrów barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 234

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym... Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego. Całość o słodko-kwaśnym posmaku. Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam!   Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody(...)starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie.  Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku. Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu. Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie

Gospodyni Miejska
BARSZCZ BIAŁY NA DOMOWYM ZAKWASIE + FILMIK 50

Bardzo smaczny barszcz biały na domowym zakwasie. Wyrazisty, kwaskowy i pyszny. Polecam zamemu przygotować zakwas i ugotować pyszny barszcz.  SKŁADNIKI :  2 i 1/2 litra wody 15-20 dkg boczku wędzonego 3-5 białych, surowych kiełbas 1 liść laurowy  2 ziarnka ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu 1 łyżka naturalnej jarzynki  lubczyk suszony do smaku  3 ziemniaki(...)selera, por - mały kawałek  sól, pieprz do smaku  1 łyżka majeranku  1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę  3 łyżki śmietany 12 %  PRZYGOTOWANIE :  Na barszcz biały potrzebujemy białą surową kiełbasę i surowy wędzony boczek boczek do wody tu jest 2,5 litra wody dodajemy 5 surowych kiełbas skórkę, ponacinałam nałożę aby ta kiełbasa soki oddawała

Kulinarne Fantazje Marioli
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka 79

Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kobylnica Ruska, gmina Wielkie Oczy, powiat lubaczowski Jedną z zachwycających cech kuchni podkarpackiej jest wykorzystanie prostych składników w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zakwaszanie zupy wodą z kiszonych ogórków czy kwasem z kiszonej kapusty jest powszechne. Jednak użycie kwaśnych jabłek czy żytniego zakwasu do zakwaszenia czerwonego barszczu już nie. Takie dania są nie tylko(...)smaczne i zaskakujące. Są unikatowe i to one stanowią o wyjątkowości naszej regionalnej kuchni. Przepis, który dzisiaj przytaczam, zaintrygował mnie wykorzystaniem żytniego zakwasu w połączeniu z zabielaniem śmietaną. W barszczu tym dominuje smak warzyw, w tym oczywiście czerwonych buraków i lekko kwaśny smak żytniego zakwasu. Smaczne, zdrowe i niepowtarzalne danie. Wypróbujcie koniecznie :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kobylnicy Ruskiej pochodzi

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania