Kluski z kaszą kuskus 160Dziś kolejny pomysł na kluseczki w kształcie kopytek. Tym razem z ugotowanych ziemniaków i kaszy kuskus. Można je podawać jak tradycyjne kopytka, czyli na słodko np. z masełkiem i bułką tartą, lub ze skwarkami i cebulką. Mogą też stanowić dodatek do sosu pieczarkowego czy mięsnego gulaszu. Robi się je łatwo i szybko, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski, np.: kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano
Waniliowe Improwizacje
Kopytka z bakłażanem i pomidorkami 209przygotować to właśnie ten przepis zawsze mnie ratuje. Idąc za ciosem wymyśliłam kolejną kombinację smakową, która także została wychwalona i pochłonięta przez rodzinę ze smakiem. Do gotowych kopytek dodałam dobrze przesmażonego bakłażana, który przy dłuższej obróbce termicznej staje się aromatyczny i dymny. Do tego czosnek, słodki groszek i dwa rodzaje pomidorów – kolejna mistrzowska kompozycja. Składniki (na 2 porcje(...)opakowanie gotowych kopytek – 400g 1 średni bakłażan 5 suszonych pomidorów z oliwy i 4 łyżki oliwy spod pomidorów 2 garści pomidorków koktajlowych pół szklanki mrożonego groszku 1 średni ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone
Smaczna Strona
Kopytka z dynią na roślinny obiad :) 245mogłabym przygotować zdrowszą wersję kopytek. Nie było to dla mnie problemem i prędzej czy później (w tym przypadku później 😂) miał się taki przepis pojawić. I oto jest - kopytka na bazie mąki orkiszowej oraz dodatkowo z dynią. Muszę przyznać, że bardzo żałuję, że zabrałam się za ten przepis tak późno, bo finalnie kopyta wyszły niezwykle smaczne. Poniżej przepis(...)tylko na kopytka, ale pełne danie. To było coś pysznego, zdecydowanie przepis do powtórzenia. Kopytka: 100 g obranych i ugotowanych ziemniaków 100 g mąki orkiszowej 100 g pure z dyni (przepis tutaj ) szczypta soli Sos śmietankowo-warzywny: 1 cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 opakowanie
Zdrowie na języku :P
Bezglutenowe kopytka dyniowe 236prawda jadłam ją w towarzystwie buraczanych gnochci, ale jakoś tak nawet kolorystycznie bardziej pasowały mi do tego dyniowe koptka. Nie ma co ukrywać, sztuką jest zrobić te kopytka, poległam za pierwszym podejściem, a dokładnie w momencie ich gotowania. Na szczęście uparta jestem i już wiem co i jak, więc oczywiście podzielę się z Wami tym szczęściem. Te kopytka(...)pomoca łyżki cedzakowej. Po dłuższym gotowaniu rozpadną się. Możesz podać od razu lub je przestudzić (przeschną przy okazji) i podsmażyć je na patelni. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Bezglutenowe kopytka dyniowe pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 166zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe kopytka wędzonym serem, to było bardzo udane połączenie. Bao-ban z szarpaną wołowiną Pierogi z dziczyzną i żółtym burakiem Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się(...)groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi. Bardzo mi ta mięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree z cukinii, emulsyjnym sosem z małży i jarmużem Powiem Wam, że sandacz to było mistrzostwo świata! Soczysty, delikatny, z chrupiącą skórką. Idealnie
Kulinarne przygody Gatity
Kopytkowe caprese -obiad w stylu polsko-włoskim 212Obiad w stylu polsko-włoskim: smażone kopytka (nasz odpowiednik włoskich kluseczek gnocchi), z pomidorkami, mozzarellą firmy Galbani i bazylią. Prosto,smacznie, kolorowo i wakacyjnie. KOPYTKOWE CAPRESE Składniki: kopytka: 1 jajko 500 g ugotowanych ziemniaków ok.100 g mąki (może być potrzebne więcej w zależności od rodzaju ziemniaków) szczypta soli oliwa do smażenia dodatki: 1 opakowanie sera mozzarella Galbani(...)pomidorów koktajlowych garść świeżej bazylii sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. W ciasta odrywamy po kawałku, z którego formujemy wałek (rolując po blacie można podsypać trochę mąką, aby się ciasto nie przyklejało) o grubości ok. 2 cm. Wałek
Bon appetit mon amie
Kopytka z serem (leniwe kopytka) 348Kopytka z serem (leniwe kopytka). Zastanawiam się pod którą nazwą je znacie Ja stosuję obie Wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na słodko (ja i moje dzieci lubimy je właśnie w takiej wersji), jak i np. z bułką czy roztopionym masłem (tak woli je mój mąż). Bez względu na sposób podania są pyszne i sycące. Idealna(...)tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy całe jajko, mąkę ziemniaczaną i stopniowo ugniatając ciasto ręką wsypujemy mąkę pszenną (dajemy jej tyle ile się „wgniecie”, im mnie mąki tym kopytka będą bardziej miękkie). U mnie zazwyczaj wychodzi około 1 i 1/2 szklanki mąki (ale zależy to też od rodzaju ziemniaków). Blat podsypujemy mąką (u mnie więcej, bo dzieci pomagały
Słodkie okruszki
Podsmażane kopytka z warzywami 268przygotowania około 20 minut, bo niektóre czynności można robić jednocześnie – multi-tasking przy szybkich obiadach mile widziane. Kopytka z warzywami to pomysł na obiad ekspres – gotowe kopytka ze sklepu to nie hańba dla kucharza, zwłaszcza gdy w przygotowaniu liczy się szybkość. Do tego zdrowe dodatki – cukinia i pomidorki, które podczas smażenia puszczają swoje słodkie soki(...)dodania trochę białka – sos czosnkowo- jogurtowy, do zamoczania podsmażonych kopytek. Pestki dyni i szczypiorek to opcjonalne dodatki, ale czynią to danie jeszcze pyszniejszym. Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych kopytek – 400g 1 średnia cukinia 250g pomidorków koktajlowych – używałam truskawkowych 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Sos czosnkowo-jogurtowy: 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
Smaczna Strona
Kopytka ze szpinakiem bez ziemniaków 203KOPYTKA ZE SZPINAKIEM BEZ ZIEMNIAKÓW Szpinakowe kopytka to coś dla wielbicieli klusek ale tym razem w wersji fit! :) Składniki: - 250g chudego twarogu; - 100g świeżego lub mrożonego szpinaku; - 3 ząbki czosnku; - 3,5 szklanki mąki bezglutenowej (opcjonalnie: pełnoziarnistej); - 2 jaja; - 1 żółtko; - 0,5 szklanki ciepłej wody; - 3 łyżki oleju; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Sposób(...)sól morską oraz mąkę ziemniaczaną; - ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie, elastyczne i zwarte; - z oddzielonych porcji ciast wyrabiamy wałki, które następnie kroimy na wspak w małe kawałki; - kopytka można podsypywać podczas krojenia mąką, jednakże nie zbyt dużo aby po ugotowaniu nie były za twarde; - połowę z całej porcji kopytek wrzucamy do dużego garnka z wrzącą
MintTaste
Kopytka z bobu 241Kopytka z bobu Chociaż kopytka najczęściej kojarzą się z ziemniakami, to można robić je również z innych warzyw! Na blogu dużą popularnością cieszą się kopytka z batatów , a dzisiaj chciałbym przedstawić Wam przepis na kopytka z bobu . Jestem przekonany, że przypadną Wam do gustu i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie nie pożreć go zaraz(...)ugotowaniu, skuszą się na wstrzymanie się i ich przygotowanie. Kopytka z bobu zawierają dużo witamin z niego pochodzących oraz białka! Są mniej kaloryczne od klasycznych ziemniaczanych i świetnie sprawdzą się w diecie odchudzającej każdej osoby kochającej kluchy. Te z bobu nie przyprawią Cię o smutek i wyrzuty przy lustrze. Dzięki połączeniu strączka jakim jest bób i mąki orkiszowej, otrzymujemy
Blendman
Kopytka bezglutenowe 222Kopytka to, po pyzach, drugie kulinarne szaleństwo, które za mną chodziło od jakiegoś czasu. Bałam się trochę ich przygotowania ze względu na moje doświadczenia z gotowymi kopytkami bezglutenowymi, które kiedyś kupiłam. Po prostu rozpadły się w gotowaniu... Na szczęście mój wyrób miał fajną strukturę. Miękkie ale jednocześnie zwarte. No i smaczne:-) Składniki na kopytka(...)początek dodając mniejszą ilość wody. Jeśli ciasto będzie gęste można dodać więcej wody ale ostrożnie... ciasto musi mieć zwartą konsystencję. Z kolei dodawanie za dużej ilości mąki spowoduje, że kopytka będą twarde i gumiaste. Trochę trzeba to robić na wyczucie. Po zrobieniu ciasta zrobić z niego duży wałek, pokroić na równe krążki a każdy z krążków uformować
Ze smakiem bez glutenu
Razowe kopytka smażone z kapustą 230wczoraj powtórzyłam tę kombinację. Jakież było moje zdziwienie gdy nie znalazłam tego przepisu na blogu! Zdjęcia zrobiłam, przepis spisałam ale nie opublikowałam, ot co! Zawieruszył się między kopytkami. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska wg Karola Okrasy. Słone", odrobinę go zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki(...)pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy na omączonej stolnicy wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz by obeschły trochę. kapusta: 600 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule skórka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopytka 161Dziś zapragnęłam odmiany :) Dosyć grilla, dosyć mięs... Czas na kopytka! Moje ulubione polewam sosem pieczarkowym, ale na temat sosu powiem Wam jutro. Dziś skupmy się na kopytkach, które można jeść na wiele sposobów. Niektórzy preferują na przykład roztopione masełko i to im do szczęścia wystarczy. Składniki na kopytka (4 - 5 porcji): 1 kg ziemniaków 200 g mąki(...)Szybko zagnieść na ciasto. Podzielić na kilka części tak, aby wygodnie było formować wałki. Najlepiej, aby były one szerokości palca. Należy je lekko spłaszczyć i poprzecinać tak, aby powstały kopytka. Wrzucić do gotującej się wody. Wyławiać po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli kopytka chcemy zostawić na następny dzień warto polać je olejem, aby się nie pozlepiały
Karola gotuje
Kopytka z boczkiem 229które potem trzymając nóż pod kątem pociąć na kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju lub oliwy. Na wrzątek wrzucać partiami kopytka, gotować aż wypłyną, a po wypłynięciu jeszcze ok. 2-3 minuty (zależy jak duże wyjdą nam kluski). Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać również pokrojoną(...)kostkę cebulę i smażyć aż się zarumienią. Ja swoje kopytka przed podaniem podsmażyłam na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, ale można podać je tylko ugotowane z dodatkiem boczku i cebulki
Simply Food