kluchami, które w naszym domu są niemal wielbione i padło na kopytka. Przejrzałam kilka przepisów, i jak zwykle zaryzykowałam z własnym, bez jajek, tym razem jeszcze dodatkowo... Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłolubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki(...)wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypania blatu 1 jajko sól (jeśli ziemniaki były wcześniej solone, do obiadu, to nie przesadzajmy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajkiem na ciasto wyrobione, na paski pokrojone, w wodzie ugotowane, na pesto bazyliowym podgrzane, serem oprószone, pieprzem doprawione, jest propozycją dania jarskiego dla Ciebie koleżanko i kolego :) Składniki: kopytka: 400 g ugotowanych ziemniaków, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 6 zielonych oliwek bez pestek(...)całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca
Moniki SmakołykiAleż dzisiaj słonecznie!!! pięknie i wiosennie! a u nas w azylu sajgon, mycie okien, gra na cymbałkach, i chocki klocki Myszka Mickey... a ja działam w
Dzieje kuchennej WiewióryTradycyjne polskie kopytka z aksamitnym sosem ze śmietanki i suszonych pomidorów. Z odrobiną soku z cytryny i orzeszkami pinii. Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Będzie też ekspresowo, jeśli przygotujecie kopytka z wyprzedzeniem lub użyjecie dobrych kopytek sklepowych. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 porcji KOPYTEK z przepisu podstawowego lub GNOCCHI z ricottą(...)przez 2-3 minuty. Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, redukujemy płomień do minimalnego i dodajemy sok z cytryny (można dodawać stopniowo, do smaku). Dodajemy kopytka i natkę pietruszki. Podgrzewamy 1 minutę. Gdyby sos był za gęsty można dodać więcej śmietanki lub/i wody. Przed podaniem posypujemy piniolami i skórką otartą z cytryny
cool and mintyTradycyjne kopytka urozmaicone i podane inaczej. Smak? Pokochacie jak ja! Co nam trzeba? 400 g puree z dyni 6 dużych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli po 1/4 łyżeczki curry i kurkumy sos : kostka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka ziół prowansalskich(...)kurkumę i wymieszaj na jednolite ciasto-jak się lepi-dodaj mąki. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka – takie na 2-3 cm. Aby lepiej się kroiło i wałkowało raz po raz podsypuj mąką. Gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju i wrzucamy kopytka partiami
LatosiowydomKopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Lubicie proste i szybkie obiady? Tuż przed wyjazdem na urlop podałam rodzinie kopytka z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Proste i pyszne dania, które zniknęło z talerzy w mgnieniu oka Jeśli szukacie innych prostych pomysłów na obiad, to polecam Wam również: Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Pulpeciki(...)średnich pieczarek przyprawa gyros do oprószenia mięsa 0,5 szklanki śmietany 30% sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki mały kawałek pora (biała część) porcja domowych kopytek (mam zawsze zamrożonych kilka woreczków ;)) Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy. Chwilę smażymy, lekko doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy niewielką ilość tłuszczu. Wkładamy pokrojone mięso, oprószamy
Słodkie okruszkiśmietanę i dusić co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki. Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka. Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Wykonanie : Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie(...)którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde. Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać i gotować aż wypłyną
Pomysłowa kuchniaKopytka z kaszy jaglanej Kopytka jaglane w smaku bardzo przypominają te zwykłe, klasyczne kluski ziemniaczane, jednak ten przepis jest świetnym sposobem na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem i cukrem(...)masy dodajemy mąki oraz jajko i szybko wyrabiamy ciasto *** *** Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki z ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia *** *** Kluski podajemy na ciepło prosto z wody lub odsmażone *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemmiał taką ochotę, na robienie, to ja jak najbardziej za ha ha :-). Do recenzji dostałam najnowszą książkę Tomasza Jakubiaka (recenzja niedługo), mąż przeglądając trafił na jego pomarańczowe kopytka. Zrobił po swojemu, bo niestety mącznych ziemniaków nie mieliśmy, ale dodał do ciasta soku z pomarańczy i później kopytka gotowaliśmy również w soku rozcieńczonym z wodą. Wyszły bardzo delikatne, smak(...)dajemy na dwie szklanki soku 4 szklanki wody. U nas garnek był duży więc odpowiednio porcje soku i wody zwiększyliśmy. Wodę z sokiem doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy delikatnie nasze kopytka. Możemy delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, jak wypłyną na wierzch to gotujemy jeszcze z 1 minutę i wyjmujemy. U mnie do garnka w którym było roztopione masło. Przekładamy na talerz
kruche babeczkipuszce) przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Kopytka: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli Kopytka z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę(...)wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie. Kopytka: Ziem niaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy
Słodka StronaJeszcze przed moją chorobą, pewien Pan poprosił mnie o przepis na kopytka. Podobno nigdy nie zawiódł się na moich propozycjach, dlatego teraz stanęło na tej potrawie. Kopytka niby proste kluski, a jednak ile kucharek tyle przepisów, metod, sposobów wykonania. Pan miał jeden warunek.....żadne sosy, żadne skwarki. kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej jajko(...)mąka do podsypania Oraz: 2 łyżki masła 10 pieczarek szczypta soli Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia, a więc najlepiej sobie dziś przy obiedzie zaplanować, że jutro zrobimy kopytka. Takie ziemniaki mają czas odparować i dobrze ostygnąć, są wówczas dużo bardziej skore do współpracy. A więc takie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę
Dieta moja pasjaciasto w misce. Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale nie było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmt żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne(...)kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm. Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły
vaniliowoczekoladowa