Moje dzieci dzieci uwielbiają karkówkę, a karkówka w warzywach, podana z kopytkami lub gnocchi to faworyt! Patrząc na obecne ceny to karkówka jest o wiele tańsza niż kurczak, przynajmniej u nas w Szwecji. Poza tym mięso w sosie z warzywami korzeniowymi też starczy na więcej obiadów, niż np. taka sama porcja mięsa w postaci kotletów . Chociaż karkówka na obiad(...)też mam obiad na dwa dni dla czterech osób. Karkówka w warzywach, czyli karkówka w potrawce, do którego pasują przystawki takie jak surówka , mizeria , czy buraczki . Wraz z kopytkami tworzy smaczne danie obiadowe, które bardzo polecam. Lubię przyrządzać karkówkę na obiad. Jest nieco tłuściejsza i dlatego sos nabiera przyjemnego dla podniebienia smaku. Tłuszcz przedłuża sensacje smakowe i sprawia
codojedzeniaLeciutkie i mięciutkie kopytka z dodatkiem ricotty. Dużo delikatniejsze i bardziej pulchne od tradycyjnych kopytek przygotowanych tylko z ziemniaków. Im mniej damy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Kluczem do sukcesu są tu ziemniaki odpowiedniej odmiany. Po ugotowaniu powinny być sypkie i mączyste, np. odmiany gala lub winieta. Takie ziemniaki zawierają sporo skrobi, co sprawia(...)winieta/ dobrze odparowanych i ostudzonych 250 g sera ricotta 1 jajko 1/2 szklanki mąki* 2 łyżeczki soli opcjonalnie: 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu * ilość mąki dodanej do kopytek może się różnić w zależności od użytej odmiany ziemniaków i stopnia ich odparowania. Najpierw dodajemy tyle mąki, ile jest w przepisie, a jeśli uznamy, że masa jest za rzadka, dosypujemy
cool and mintyProsty wiosenny obiad- kopytka z pesto z czosnku niedźwiedziego. Oczywiście można też przygotować kopytka z pesto bazyliowym lub pietruszkowym, ale to z młodych listków czosnku niedźwiedziego jest wyjątkowe! Szkoda że sezon na czosnek niedźwiedzi tak szybko się kończy. Do prezentowanych poniżej kopytek wykorzystałam resztę mojego tegorocznego pesto, na kolejne czekać będziemy do kolejnej wiosny. Lubię takie sezonowe(...)ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko i przeciśnięty przez praskę ser biały. Wszystko razem mieszamy. Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki, które kroimy na małe kopytka. Wrzucamy je partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisku. Przed podaniem odsmażamy je na maśle i mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyKopytka: z sosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kopytka Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce(...)sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką i kroimy kluseczki dowolnej wielkości (3-4 cm). Gotowe kopytka wrzucamy do sporej ilości, posolonej i gotującej się wody. Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego. Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamPropozycja na szybki, smaczny obiad. Jeśli lubicie kopytka to te z dynią z pewnością Wam posmakują, okraszone cebulką lub polane roztopionym masłem smakują wybornie. :) Idealne dla małych i dużych. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki dyniowe – kopytka Składniki 800 g świeżej dyni Hokkaido 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej mogą być 2 szklanki pszennej(...)wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze. Z gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”. Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle
To co lubię - gotuję i polecamkopytek trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię polską. Te kluski zna każdy od najmłodszych lat. Ja je uwielbiam w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Te klasyczne robimy tylko z ziemniaków, ale u mnie dzisiaj odmiana tych pysznych klusek. Do kopytek dodałam szpinakowy farsz. Spróbujecie? KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 3 ząbki(...)przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie studzimy. Szpinak odciskamy z nadmiaru soków i dodajemy do 200 g przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. kopytka: 300 g ziemniaków, jajko, sól oraz mąkę (zależnie od ziemniaków można dodać jej więcej jeśli ciasto będzie za lepiące) zagniatamy tak, aby powstała sprężysta, zwięzła kula. Kulę dzielimy
Bon appetit mon amieresztę składników i ugniatamy gładkie ciasto bez żadnych grudek. 2. Na obsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkujemy dłońmi ciasto na sznurek o grubości ok 1,5-2 cm i wycinamy nożem kopytka. W dużym garnku zaczynamy gotować wodę. 3. Do gotującej wody wkładamy partiami nasze kopytka. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe… Smacznego(...)Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu
karolgotujekucharzyć i wychodziły mi …albo i nie wychodziły. Teraz już zawsze wychodzą. Wystarczy zachować proporcje i pamiętać o tym, żeby ziemniaki porządnie wystudzić. Kiedy po raz pierwszy robiłam kopytka dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka(...)wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki. Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella Rosa albo Vineta. Notatki: * przykładowa proporcja: na 1 kilogram ziemniaków 0,25 dkg mąki + mąka do obtaczania
Pieprzyć z Fantazjąprzeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były twarde. Odrywamy porcję ciasta i na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałek o średnicy ok 2 cm. Ostrym nożem odcinamy ukośne kawałki o długości(...)dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kopytka porcjami delikatnie wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, pozostałe łodygi kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Szparagi powinny pozostać al dente
Smakowity Blog Kulinarnypodobne do polskich kopytek. Podawane z gęstym sosem szpinakowym i fetą stanowią prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Składniki na gnocchi są w zasadzie identycznie jak na kopytka, choć wiele osób robiąc polskie kopytka nie dodaje do ciasta jajka, natomiast gnocchi bezwzględnie go wymagają. Do robienia włoskich kluseczek użyjcie starych ziemniaków, młode są zbyt wodniste. Same(...)także o tym, że czas mieszania składników ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. Jak podawać włoskie kopytka? Świetnie smakują zarówno z ‘lekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej. Polecam również: Sos z maślaków
A to pestkawzględu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości, nic nie gniecie w żołądku(...)garnek z wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi na wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę delikatnie mieszając. W rondelku roztapiamy masło lekko je brązowiąc. Ugotowane pierożki vel kopytka polewamy roztopionym masłem i sypiemy cukrem. Smacznego
Kawa z mlekiemtylko ze względu na jej smak, ale także za to, że mając kilka gotowych produktów można zrobić szybki i naprawdę pyszny obiad. Pamiętacie przepis na kimchi bokumbap ? W przypadku kopytek tteokbokki jest podobnie. I tak gdy już napracuje się robiąc kleistą mąkę ryżową (przepis tutaj ), a z niej zapasy klusek garaetteok (przepis tutaj ), które przechowuję w zamrażarce, to później(...)łyzka brązowego cukru 2 łyżki koreańskiej pasty paprykowej chilli gochujang (lub wedle uznania) 150 g grubo pokrojonej świeżej kapusty białej (pekińska też może być) 3 cebulki dymki Wykonanie: Kopytka ryżowe robimy według tego przepisu . Jeśli macie możliwość kupić je w swoim miejscu zamieszkania, to też można W niewielkim naczyniu mieszamy pastę gochujang, cukier i sos sojowy. Cebulkę dymkę myjemy
Lamarida.plnieciekawym” wyglądem… Gdy pierwszy raz zaproponowałam Mężowi skosztowanie tego przysmaku to spojrzał na mnie podejrzliwie Zdecydowanie nie był entuzjastycznie nastawiony do ich spróbowania. Ale jak tylko ugryzł samo kopytko był pozytywnie zaskoczony A jak jeszcze okrasił je słodkim syropem, to do ich zjedzenia nie trzeba go było namawiać. Zresztą tak jak i reszty rodzinki I oczywiście zaraz usłyszałam zawiedzione głosy(...)rozbijamy ciasto aż będzie elastyczne o gładkiej konsystencji – tutaj zobaczcie jak Maangchi to robi Wyrabiamy ciasto rękami formując długi cylinder, który dzielimy na mniejsze o żądanej długości. Formujemy “kopytka” o preferowanej wielkości. W wersji na słodko podajemy z ulubionym syropem. Można też użyć domowego dżemu lub musu jabłkowego . A wersja kopytek na ostro pojawi się już wkrótce
Lamarida.plłyżek mąki kukurydzianej jajko, sól Przygotowanie : Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać obie mąki i wbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne(...)przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam
Proste Potrawyugotowaniu. Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy. Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego dnia. Ja sama najczęściej przygotowuję(...)obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków (nie młodych) 1 jajko
cool and mintylubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo mąki :/ ale i tak wyszły pycha :D Składniki: (na ok. 6 porcji) 1 kg ugotowanych, zgniecionych, ostygniętych (!) ziemniaków (np. z "wczoraj(...)rąk. Ja podzieliłam sobie ciasto na 8 części. Z każdej cząstki rolujemy wałeczki grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na skos. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kopytka partiami. Na początku mieszamy żeby nie przykleiły się do siebie i dna, potem czekamy ok. 2-3 min od wypłynięcia. Podajemy prosto z wody, smacznego ;) Kopytka oczywiście bardzo
W kuchni bez szafekKopytka na moim stole goszczą bardzo często. Jest to ulubione danie moich dzieci. Tym razem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki(...)kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną 1/4 część ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam
Amatorka kuchennamąka ziemniaczana cebula 2 szt wegeta cienka kiełbasa- 250 g PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę , dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować(...)jeszcze 5 minuty, wybierać cedzakiem na talerz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na tłuszczu . Gotowe kopytka polać tłuszczem z cebulką i kiełbaską (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiGnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większych rozmiarów i mają kształt rombu bądź prostokąta. W przeciwieństwie do kopytek, gnocchi są mniejszych rozmiarów i charakteryzują się karbowanym kształtem , który pozwala ugotowanym
MeCooksDziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto(...)dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gnocchi mieszamy z tapenadą, posypujemy serem. Podobne przepisy: Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem Gnocchi z kozim serem Kopytka Smażone kopytka Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym Artykuł Gnocchi z tapenadą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu(...)sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. ? Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. ? Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. ? Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek. ? Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna. ? Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę
To co kochamObiecywałam przepisy z dynią w roli głównej więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni ? 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków ? 2 szklanki mąki pszennej ? 1 jajko ? 1/2 łyżeczki soli ? 1/2 szklanki miodu ? 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: ? Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem. ? Połączyć(...)jajkiem i mąką, solą i zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. ? Rulony pociąć pod skosem. ? Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę. ? Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę. ? Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. ? Kopytka polać miodem i posypać płatkami
To co kochamstołówek PRL. No może nie takich lepszych stołówek, gdzie królowała tzw. "Sztuka mięsa" (parzony plaster schabu zalany sosem pieczeniowym z proszku), ale takich stołówek dla obywateli niższej kategorii - kopytka - czyli wczorajsze ziemniaki z mąką. Żeby danie urozmaicić, polewano tłuszczem z podsmażoną cebulą. Zdarzało się czasem, że kadra jadła co innego, ale nie można było przesadzić. Tzn. nie było(...)teraz o luksusie dania świadczy polanie go cienkimi strugami sosu, tak w czasach PRL dekorowało się talerz sypką papryką, co robiło robotę, bo była czerwona :) Dlatego nasze kopytka też zostały tak posypane. Wypadało tak zrobić skoro zostały zjedzone na stole przed domem kierownika kolonii :) Składniki: - "wczorajsze" ziemniaki - mąką - cebula - papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki ugniatamy z mąką. Zasada jest taka
Kryzysowa Książka KucharskaKopytka robię nie praz pierwszy;) ale TE! wyszły przepyszne. Miękkie w punkt. Zrobiłam je wczytując się w rady włoskiego kucharza. Nie robiłam ich "na oko" jak zawsze. Tym razem pilnowałam wagi składników. Moje kopytka zrobiłam w wersji mini. Ale Ty zrób takiej wielkości jakiej chcesz. Na 4 porcje: 600 gram sypkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 małe jaja(...)ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek podsypując mąką. Kroimy pod kątem dowolnej wielkości kluski. Przekładamy na deskę obsypaną mąką. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, solimy dwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy na talerz łyżką cedzakową. Dodatki: 4 łyżki oliwy świeży parmezan puszka białej fasoli lub grzyby sól i pieprz
AZgotuj!Kopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą. Składniki: Kopytka: 1200 g ziemniaków (waga po obraniu) ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Dodatkowo: 1-2 laski kiełbasy 1 cebula olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej(...)Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, oprószyć mąką, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną na wierzch - ok 3-4 minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą
Kuchnia domowa Aniparę ugotowanych ziemniaków, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Kolejny raz, coś mi w głowie świta, przeszłościowo. I chyba znowu wiąże się to z moją babcią. Ugotowane kopytka, przekrojone wzdłuż i smażone na żeliwnej patelni. Właśnie to: krojone wzdłuż, najbardziej pozostało mi w pamięci. Postanowiłam zrobić tak samo. Składniki: 1 kg ziemniaków około 2 szklanek mąki(...)gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę
Kardamonovypójściu na łatwiznę jeśli efekt jest tak pyszny, słodki i zachęcający, że zostaje tylko słuchanie zachwyconych mruczeń jedzących te pyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz(...)mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż puszczą sok i lekko zmiękną, ale dalej pozostaną w całości – około 5-7 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę do podgrzania kopytek, aby była już pod ręką. Możemy ją delikatnie osolić. Ubijamy także dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę – do tego dania lubię jak nie jest ubita całkowicie na sztywno. Przygotowujemy
Smaczna StronaKopytka cukiniowe! Idealny pomysł na "przemycenie" większej ilości warzyw do diety 🤤 w przepysznej formie! Wychodzą bardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja. Składniki na 4-5 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka (lub wcale) 1 cukinia ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)soli. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane
CzarnawisienkaKopytka to bardzo proste i bardzo smaczne danie z gotowanych ziemniaków. Jeśli pozostały ci ziemniaki z obiadu koniecznie wypróbuj przepis na kopytka z ziemniaków. Kopytka kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, mama często gotowała Artykuł Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Domowe kopytka to dla mnie coś w rodzaju włoskich gnocchi, z tym że w innym kształcie i z inną okrasą. Ja uwielbiam je po prostu jako samodzielne danie, z dodatkiem boczku i cebulki, ale z powodzeniem sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych zamiast na przykład ryżu, czy ziemniaków w tradycyjnej postaci. SKŁADNIKI: (4-5 porcji(...)osolonej wodzie do miękkości. Przecedzić i całkowicie ostudzić. Następnie przeciskamy przez praskę do dużej miski. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka i dodajemy mąkę (mąki można dodać mniej, wtedy kopytka będą delikatniejsze) . Całość ugniatamy w misce lub na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta formułować wałeczki o średnicy około 2 cm, lekko je spłaszczyć i kroić ukośnie na kawałki
Calzonella.comKopytka, kluski albo leniwe, każdy jakąś nazwę dla nich ma. Nawet mój Niejadek, który w przedszkolu zjada praktycznie albo kaszę albo suche ziemniaki (nie daj, żeby ktoś nieopatrznie sypnął na nie koperek albo polał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola i na pytanie(...)było na obiad, odpowiedział: "kopyta konia" :D ...czyli kopytka z sosem malinowym. A skoro mój Niejadek to zjadł, i to z dokładką!, to matka od razu postanowiła zrobić takie coś w domu. I zjadł :D Kopytka w sosie malinowym Składniki: Kluski 1) 250 g ugotowanych ziemniaków
Na kulinarnym poligoniebeztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni. Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 4 łyżki oleju 4 szalotki 1 jajko 200 g mąki sól Kapusta: 1/2 małej główki białej kapusty 1 marchew 1 łyżka masła 100 ml bulionu(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy
R'n'G Kitchenmleka olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania miód do polania (opcjonalnie) Jak przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne(...)kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy i kroimy po skosie na niewielkie romby (około 3 cm tak jak kopytka). Smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z każdej strony. Te pączki same się obracają na drugą stronę, więc nie ma obawy że się spalą. Pilnujcie tylko smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad. Lubimy je wszyscy i dorośli i dzieci. Dlatego gdy zostaje ziemniaków z obiadu, robię takie właśnie kluseczki. Jeśli natomiast tych ziemniaków nie jest wystarczająco dużo, wtedy można zrobić kopytka z dodatkiem np. kaszy jaglanej. I takie właśnie kopytka ziemniaczano - jaglane zrobiłam dziś na obiad. Można je podać z białym serem, sosem pieczarkowym lub mięsnym, lub na słodko(...)maszynce do mięsa. Dodałam jajka, sól oraz obie mąki i zagniotłam ciasto. Ciasto pokroiłam na kilka części. Każdą część formowałam w wałeczek i kroiłam w ukośne kluseczki jak kopytka. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluseczki. Gotowałam je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek
Waniliowe Improwizacjesosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony(...)minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki (odłóż 1 łyżkę natki pietruszki do posypania na końcu). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego ! Kurki smażone
Moja pasja smakuKopytka to danie, które jest bardzo uniwersalne. Można(...)jeść z cebulką i skwarkami, można obsmażyć, albo polać sosem pieczarkowym i podać z surówką. Każda z tych wersji jest uwielbiana w naszym domu a przepis na tradycyjne kopytka od babci sprawdza się zawsze
Prosty przepis nawody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę dobrze zblendować i zagnieść ciasto z mąką i jajkiem. Podzielić na części, uformować rulony i pokroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min od czasu wypłynięcia. Podawać np. ze smażoną cebulką, pieczarkami i cukinią. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami(...)pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kopytka z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinasosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony(...)minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki (odłóż 1 łyżkę natki pietruszki do posypania na końcu). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego ! Kurki smażone
Moja pasja smakuzakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem. Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje kopytka: * 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * około 1 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli sos pomidorowy: * 400 g Passaty pomidorowej(...)dosypać mąki. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch. Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem. Wpis powstał przy współpracy z marką Łowicz oraz Lubella
Kraina Miodem Płynącaprzygotować kopytka -film Dzisiaj chciałam pokazać jak przygotować kopytka – film. Jak przygotować kopytka -film Artykuł Jak przygotować kopytka -film pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniawszyscy znają ale zawsze można coś pokombinować aby było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek będzie intensywnie zielona. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 2 jajka 200 g świeżego szpinaku ok 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez(...)praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić
Monia miesza i gotujesłodko tzn, polane rozpuszczonym masełkiem i posypane najlepiej brązowym cukrem, ale świetnie sprawdzają się też z sosami i innymi dodatkami. Więc dziś zapraszam na danie "klasyk" a mianowicie - KOPYTKA. Składniki; 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli około 10 dag mąki pszennej Przygotowanie; Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy(...)stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski ( kopytka). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia
Radość kipiąca uśmiechem.składniki na kopytka z jarmużem: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g jarmużu 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g mąki orkiszowej lub pszennej (+,- , jeśli potrzeba więcej) wykonanie: Jarmuż przekładamy na patelnię i chwilkę dusimy aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie drobniutko siekamy lub rozdrabniamy przy pomocy robota kuchennego (im drobniej tym lepiej). Ugotowane ziemniaki ugniatamy(...)wyrabiamy do połączenia się składników. Odrywamy porcję ciasta i na oprószonej mąką stolnicy formujemy wałek. Delikatnie spłaszczamy, nożem po skosie odcinamy kluseczki. Partiami wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Kopytka gotujemy przez ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z roztopionym masłem, ulubionym sosem, masłem z czosnkiem
Domowy Smak Jedzeniamąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki. Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy(...)talerze. Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną. Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy. Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolimasy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody. Na małej patelni rozgrzej masło, podgrzewaj chwilkę (uważaj(...)przypalić!). Na talerzach ułóż kopytka, polej je masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym grana padano i ulubionymi orzechami. Smacznego ! Artykuł Kopytka z fioletowych ziemniaków pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuKopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego? Ponieważ im dłużej bawimy się z ciastem lub im dłużej leżakują pokrojone na stolnicy, tym chłoną więcej wilgoci, co wiąże się z dodaniem większej ilości mąki- a tego nie chcemy, ponieważ Nasze(...)kopytka powinny być miękkie, a równocześnie sprężyste, ale nie twarde! Drugim sekretem jest dobry twaróg! Bardzo ważne, aby nie był kwaśny, zatem polecam ser typu włoskiego (capresi/caprese), jego lekko słodki, kremowy i maślany smak sprawi, że kopytka będą po prostu boskie! 😋 3-4 porcje: * ugotowane ziemniaki- 400 g * twaróg typu włoskiego- 220 g * mąka pszenna
Kraina Miodem PłynącaKopytka Kopytka - to też słodkie? A czemu nie, mimo, że są przepyszne z gulaszem, to polane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację, jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk(...)stolnicę oprószoną mąką i formować wałeczki. Lekko spłaszczyć i kroić w rąby. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę wrzucać kopytka i gotować około 10 min, od czasu do czasu mieszając, Masło roztopić, dodać bułkę tartą i podsmażyć na złoty kolor. Kopytka podawać posypane cukrem i polane masłem
My sweet a lifedań. Ostatnio jem je częściej, bo moja córka również za nimi przepada. Z racji tego, że bardzo lubi również dynię, to wykorzystując zapas dyniowego puree przygotowałam razem z mamą kopytka dyniowe – czas odczarować trochę klasykę. Domownicy byli lekko zaskoczeni. Do przygotowania kopytek nadają się również ziemniaki pozostałe z obiadu. Wystarczy je wtedy przepuścić przez maszynkę(...)Składniki /dla 4-5 osób/: Czytaj dalej... Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuMoja propozycja na obiad - kopytka, z pyszną słodką podsmażoną cebulką, kotleciki mielone mocno naczosnkowane i do tego szklanka maślanki! Takie proste, a takie smaczne. Składniki: kopytka: ok 1,2 kg ziemniaków, ok 1 1/2 -2 szklanek mąki (wszystko zależy od ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej jajko sól mielone: 500 g mięsa 3 ząbki czosnku, mała cebula, sól, pieprz(...)ziemniaków dodajemy jajko, 1/2 łyżeczki soli mąkę ziemniaczaną i stopniowo mąkę pszenną. Zagniatamy na elastyczną masę. Dzielimy na mniejsze kawałki. Podsypujemy mąką i formujemy wałeczki, które kroimy na kawałki - kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Bułkę namaczamy w w wodzie i gdy zmięknie odsączamy dokładnie wyciskamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tartce do czosnku lub przeciskamy przez praskę
Lena GotujeKopytka są to kluski z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Jeśli mam ochotę na same kopytka uwielbiam je z cukrem. jako dziecko bardzo je lubiłam i tak zostało do dziś :) Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs(...)porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości. W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gotować partiami kopytka około 1 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch
Zrób to smaczniemakę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą 5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć(...)złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmoim rodzinnym domu leniwe zawsze nazywane były po prostu kopytkami. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja mam problem z nazewnictwem XD Generalnie, przyjmując definicję najpopularniejszej internetowej encyklopedii, głównym składnikiem klusek leniwych jest twaróg, a kopytek ziemniaki. Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy(...)niego kulkę i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako
PatiGotujePomysł na obiad. Jeśli zostały Wam kopytka albo(...)kluski śląskie i nie macie pomysłu jak je przygotować i w jakim produktowym towarzystwie je zaserwować - skorzystajcie z tego łatwego (i bardzo szybkiego) przepisu. Dodatek świetny! Chrupiące złociste odsmażone kopytka w takim towarzystwie to bardzo syte danie. Posypcie je natką lub koperkiem. Taki farsz z patelni można podawać także z kaszą, ryżem lub makaronem. Jak kto woli
Zasmakuj KuchniKopytka często przygotowywało się u mnie w rodzinnym domu. Przepis na kopytka dostałam kiedyś od babci i to z nią nauczyłam się, jak przygotować smaczne ciasto na kopytka. W skład ciasta wchodzą ziemniaki, mąka pszenna, jajka. A najlepsze ziemniaki są takie z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 jajko 2 szklanki mąki(...)łączymy z mąką pszenną, jajkami, solą i pieprzem, wyrabiamy delikatnie ciasto. Ciasto dzielimy na porcje ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinam kluski pod skosem około 2 cm szerokości. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiam łyżką cedzakową
Życie zaczyna się w kuchniPodstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy(...)dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody, ostrożnie żeby się nie pochlapać wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową
Życie zaczyna się w kuchniZawsze, gdy mam ochotę na kopytka , przychodzi mi na myśl smak tych, które przygotowuje moja mama. Zawsze są idealnie kształtne i leciutkie jak chmurka. Przez bardzo długi czas nie potrafiłam ich odtworzyć. Pewnego dnia za cel na najbliższy(...)czas postawiłam sobie przygotowanie kopytek , które mogłyby chociaż równać się tym maminym. Wymagało to wielu prób i spektakularnych porażek, na szczęście w końcu mi się udało. W przygotowaniu kopytek właściwie nie ma większej filozofii, gdyż to zaledwie kilka prostych składników , które znajdziecie w każdym domu. A jednak wymagają nieco wyczucia . Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem
Okolice Palnikazwiązki siarki w nim zawarty. Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami. Sos niedźwiedzi z kopytkami kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 150 g pszennej mąki 1 jajo szczypta soli sos: pęczek czosnku niedźwiedziego 15 dag boczku wędzonego 1 cebula 1/2 szklanki śmietanki sól, pieprz(...)świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku
Gotuj Sam!Zielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach(...)ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. • Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. • Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. • Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek. • Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły
To co kochamObiecywałam przepisy z dynią w roli głównej więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno(...)zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. • Rulony pociąć pod skosem. • Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę. • Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę. • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. • Kopytka polać miodem
To co kochamnastępnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem ,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyną gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna wodą, i polejcie masłem. Moje kopytka mają formę długą i mają również formę kwadracików. Ostatnio dzieci tak się rzuciły na kopytka długie, że wpychały po całym do buzi. Wpadłam na pomysł robienia kwadracików. Wiem(...)wtedy włożą sobie po jednym ,ale ....małym. Wsypcie kopytka na patelnię – potrzebną ilość- zalejcie gulaszem, lekko podgrzejcie. Wyłóżcie na talerze . Posypałam czarnuszką i natką pietruszki. Jest pysznie
Z Kuchni Do KuchniWielokrotnie próbowałam robić kopytka ale najczęściej mi rozpadały się podczas gotowania do momentu aż odkryłam sekret jak zrobić idealne kopytka delikatne, rozpływające się w ustach ale nie rozpadające się :) Otóż sekretem jest MASŁO! :) Niby nic ale działa :) Także zapraszam Was na szybki i skuteczny przepis na kopytka. Dodam tylko, że ja uwielbiam kopytka podawane z rozpuszczonym
Kuchnia Vikiodmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier(...)ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki i przesmażyć na patelni. Zrobić sos pomidorowy. Obrać i drobno posiekać cebulę. Przesmażyć
kuchniabellissima.wordpress.comCześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować ! Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)razie potrzeby – dopraw ponownie. Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Moja pasja smakunadzieja w piekle,bo czerwony ostry sos ,a zielone kopytka i jajko jako symbol nowego życia. Składniki 1kg sypkich ziemniaków (ugotowane w mundurkach) ok. 2 ½ -3 szkl. mąki pszennej 1 Jajko sól 100g świeżego szpinaku nitki chilli opcjonalnie jajka Wykonanie Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę ..Przestudzić. Szpinak umyć ,odcedzić i posiekać drobno Do ziemniaków dodać sól(...)posiekany szpinak. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta zrobić miseczki .W garnku do wrzątku z solą wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy. zaraz jak wypłyną i się zagotują, .odcedzamy kopytka na durszlaku
w mojej kuchniKopytka z takim sosem grzybowym bardzo często goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych. Składniki: Kopytka: 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule(...)mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby
Bajeczna Kuchniamasłem i cukrem, z cynamonem, ze słodką śmietanką czy owocami, j ednak zapewne nieraz spotkaliście się z leniwymi z dodatkiem ziemniaków, wtedy takie leniwe nie są już kopytkami, a kluskami! :) Trochę to zagmatwane (i na pewno dyskusyjne), ale zwał jak zwał, czy to kopytka czy to kluski- smakują zawsze fenomenalnie :) Tak więc dzisiaj zapraszam(...)kluski- nie kopytka ;)- leniwe z dodatkiem chrupiącego boczku i cebulki, ot taki tani, prosty i przepyszny obiad. * ziemniaki- 500 g * twaróg- 250 g * mąka pszenna- 1,5 szklanki (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 1/2 szklanki * jajko- 1 szt. * sól, pieprz- wedle uznania * cebula- 1 szt. * wędzony boczek w plastrach- kilka szt. * olej ryżowy- 3 łyżki Ugotowane ziemniaki zmielić
Kraina Miodem Płynącadomowych bitek, najlepsze są domowe kopytka z przepisu babci. <3 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 300g pszennej mąki (tyle ile się wgniecie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej odrobina soli Ziemniaki (ostudzone) dobrze ugniatamy/przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy do nich 1 jajko i mieszając dosypujemy mąkę. Ugniatamy delikatnie rękoma. Powinno to trwać jak najkrócej(...)połączyć się z mąką i stworzyć masę o dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części tworzymy rulonik i kroimy go w kopytka (na ukos). Kopytka układamy na blacie wysypanym mąką i delikatnie oprószamy je po wierzchu. W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody. Gdy zawrze, wrzucamy kopytka i zmniejszamy
Kuchenna Kontrrewolucyaziemniaków). Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałeczki, lekko spłaszczyć i na ukos wycinać kopytka. Zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka. Od spodu lekko zamieszać, by się nie przykleiły do spodu. Od wypłynięcia gotować ok.2min. W międzyczasie podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową(...)Dodać do nich cebulę z tłuszczem i delikatnie zamieszać. Posmarowane tłuszczem nie będą się sklejać. Jeżeli kopytka będą podawane z sosem, nie ma potrzeby dodawać do nich podsmażonej cebuli. Smacznego
W kuchni u Monikiziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy(...)żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia. Kopytka możemy przechowywać w pojemniku w lodówce, skropione niewielką ilością oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały
Kulinarne przygody Gatitynestorzy rodu tak doradzają, i jeszcze ciepłe ugniatamy, czy jak wolimy rozgniatamy praską. Honorietta nie miała czasu i pomyślunku dzień wcześniej więc ziemniory gotowała tego samego dnia, co wcinała kopytka. Szpinak mieć najlepiej świeży i liściasty. Jeśli nie mamy do takiego dostępu, to możemy spróbować z produktem mrożonym,ale koniecznie liściastym. Kroimy w paseczki szpinakowe liście i papryczki(...)mąkę i jajko. Wyrabiamy. Dodajemy zieleninę i podziwiamy. Po chwili zachwytu dzielimy gotowe ciasto na mniejsze porcje z których tworzymy wałeczek i od którego odkrajmy mniejsze kawałki, zwane kopytkami. Kształtujemy dowolnie i wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. I tak aż kopytka wypłyną na powierzchnię i chwilkę się na niej pounoszą. Odcedzamy. Podajemy z czym lubimy
Karczma Honoriettyjuż do zmiany typowych kopytek przez dodanie brokułów - Brokułowe kopytka , a dzisiaj zaproponuję to samo, tylko w wersji marchewkowo-groszkowej. A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;) KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu) - 2 jajka
Życie zamknięte w smakusię prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to ' bobytka '). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas(...)Możesz podawać je od razu z odrobiną masła i listkami bazylii lub usmażyć na maśle, co gorąco polecam. PS. Przed smażeniem na rozgrzane masło wrzuć kilka listków bazylii. Wtedy kopytka uzyskają wspaniałego aromatu
Food Squaremasła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. I jeszcze dodatek czyli kopytka : 500 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli(...)Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i tak po kolei ze wszystkimi kopytkami robimy. Całość podajemy w sosie, posypane
Marder&Marder ManufactureBataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków(...)rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz i ostudź. Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby
codojedzeniaprzy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula(...)połączą. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić je na mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 – 5 min od momentu ich wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na smalcu doprawionym solą i pieprzem, aż zmięknie. Koperek posiekać. Kopytka polać cebulą ze smalcem i posypać koperkiem
Mama GotujePoniedziałek :) Hmmm, ale już za pięć dni weekend hihi. Dzisiaj klasycznie w nieco zmienionej formie. Pewnie większość z Was lubi kopytka. W końcu to danie, które chyba każdy wspomina z dzieciństwa jako jedno z ulubionych. Postanowiliśmy zrobić je trochę w innej formie. Wyszły nam takie ładne żółte z zielonymi plamkami, a wszystko(...)sprawą kurkumy, czosnku niedźwiedziego i imbiru. Do tego na dodatek warzywa na ciepło i danie wyszło przepyszne. Zapoznajcie się z przepisem poniżej i czekamy na komentarze :) Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim, kurkumą i imbirem. (4 osoby) Składniki: Ciasto jak na zwykłe kopytka, przepis TUTAJ Oprócz klasycznych składników dodajemy łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę imbiru, sporo czosnku niedźwiedziego, pieprzu
vegetaniebędzie pasować do dnia dzisiejszego ! A mianowicie mamy tutaj na myśli Gulasz wołowy z kopytkami i znalezionymi w zamrażalce skarbami czyli Kurkami. Do przygotowania obiadu będziemy potrzebowali : Kopytka : 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 jajko 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól 2. Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny(...)moje pyrki. Kroimy ciasto na 4 części i po kolei je rolujemy w celu uzyskania cygara o grubości 1 cm , następnie przyciskamy płaską częścią noża w celu lekkiego spłaszczenia kopytek i kroimy je pod skosem. Postępujemy tak przy każdym "cygarze" a później gotujemy je w osolonej wodzie, czas gotowania to około 2-3 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy
Wspólne smakiKopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem i pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele(...)tracicie. Naprawdę warto wypróbować to danie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 12 minut ( bez czasu na przyrządzenie kopytek) Ilość porcji:4 Składniki: ½ porcji kopytek z tego przepisu Ok. 300g wędzonego boczku ½ słoika suszonych pomidorów ½ pęczka pietruszki (chyba, że mamy niezbyt okazały pęczek wówczas dajemy całość) 3 łyżki oliwy z pomidorów 2 żabki czosnku
Kolizje SmakówZapewne zdarza Wam się czasami nadmiar nieskonsumowanych ziemniaków po obiedzie i wtedy zadajecie sobie pytanie: 'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka!!!' :) Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku. Danie proste, pospolite, a równocześnie(...)stopni. Spród oraz boki naczynia do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć kopytka do naczynia do zapiekania , polać sosem i zapiekać przez około 25-30 minut. Smacznego! :) * jeżeli chodzi o kopytka, to wcale nie musicie trzymać się moich proporcji, bardziej kierujcie się swoim wyczuciem, bo każdy lubi inną strukturę, jedni twarde, mniej twarde, a jeszcze inni wolą miękkie 'kluchy
Kraina Miodem PłynącaKopytka-kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich.Do przygotowania ciasta ziemniaczanego nalezy uzywac ziemniakow sypkich,rozsypujacych sie w czasie gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga(...)Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo sie je formowac rekami,dodac make,jajko i wyrobic gladkie,sprezyste ciasto.Pamietac nalezy ,ze tajemnica udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze cieplego ciasta.Maka wchlonie wowczas mniej wody i idealnie polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne. Mate silikonowa (stolnice) posypac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut. Wskazówki: Pamiętajmy, żeby dodawać mąkę stopniowo. Lepiej dołożyć jej za mało i podsypywać, niż dodać(...)dużo, bo wtedy kopytka wyjdą za twarde. Kopytka można podawać z masłem, cukrem bądź cynamonem albo podać jako dodatek do dania głównego zamiast ziemniaków, kasz czy ryżu
upichcicKopytka : 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka sol Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna(...)miesa woda ( tak aby zakryc mieso) Dusimy pod przykryciem na malym ogniu ok 30 min Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia Kopytka z sosem: Kopytka wykladamy na talerz Polac sosem kopytka I danie gotowe Smacznego
Klaudynkowa kuchniaodmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich wody itd. Z ciasta uformować wałki grubości około 2 cm, pokroić skośnie aby otrzymać kształt kopytek. W międzyczasie zagotować wodę w szerokim(...)garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju. Wrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty. Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać: żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego) czerwone - łyżkę koncentratu pomidorowego Na zdjęciu poniżej kopytka szpinakowe
głodny alergikKopytka na trzy sposoby…. Kopytka to szybkie i super smaczne danie!. Moje trzy sposoby: na słodko z białym serem i cukrem, podsmażane, oraz z masłem i pyszną marchewką. To tylko trzy sposoby, bo jest ich jeszcze wiele, ale to innym razem. Składniki; 1 kg ziemniaków 2 szk mąki pszennej 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej jajko(...)Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej podłużne wężyki. Spłaszczamy nożem każdy kawałek i w poprzek tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną stolnicę. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną
Apetyczna babeczka