chleb - 26084 przepisów (strona:19/1739)

Pierwszy chleb na zakwasie – porady 64

Witam Was serdecznie w tych nietypowych czasach. Zdecydowałam się na ten post, ponieważ coraz więcej osób zaczyna wypiekać chleb w swoich domach. Bardzo dobrze, bo nie dość, że taki chlebek jest bardzo tani, to jeszcze możemy do niego dodać wszelkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Są dwa podstawowe typy chleba w zależności od sposobu wyrastania: Pierwszy, bardzo popularny(...)wszystkich piekarniach, to chleb na drożdżach piekarniczych. Wadą tego chleba jest to, że trzeba mieć drożdże, a w sklepach ostatnio ich nie ma. Drugi sposób, to chleb na naturalnym zakwasie żytnim, który możemy sami wyhodować. Dziś skupimy się na drugim sposobie. Zacznijmy od zakwasu. Aby powstał nasz pierwszy chleb potrzebujemy 5 dni i trochę mąki żytniej chlebowej i razowej. Skupmy

moj przepis na
Płaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. 74

Płaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. Czy pozostały nam resztki ziemniaków po obiedzie ? Zamieńmy je w pyszny płaski chleb ziemniaczany . Chleb bez glutenu . Chleb jest bez drożdży i zakwasu. Jest to bardzo prosty przepis na chleb , który jest idealny do wykorzystania resztek puree ziemniaczanego . Chleb jest niezwykle miękki i łatwy do wykonania. Ziemniaki są znane każdemu(...)maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6. Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się

Zdrowy Styl Joanny
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem. 77

Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem. Kto powiedział, że chleb pszenno razowy musi być gęsty, suchy i bez smaku? Ten bochenek chleba w 100% pełnoziarnisty zawiera rozkoszny smak pszenicy i słonecznika . Chleb pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika , który pokochamy. Jest bardzo zdrowy i naprawdę łatwy do wykonania. Obfity, smaczny, pożywny i zdrowy chleb z domowej piekarni. Chleb jest miękki i idealny(...)minut by drożdże zaczęły pracować. Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, miękkie masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Mieszamy i wlewamy drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Następnie z ciasta formujemy kulkę, miskę przykrywamy folią spożywcza i ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką

Zdrowy Styl Joanny
Chleb paleo z ziarnami i orzechami. 78

Chleb paleo z ziarnami i orzechami. Zdrowy chleb z ziarnami i orzechami to czysta przyjemność jedzenia. Ten chleb nie jest przewiewny i delikatny, jest zbity, sycący i jest mega dużo żucia. Chleb jest zdrowy i łatwy do wykonania, a w środku znajdziemy: jajka , nasiona chia , pestki dyni i słonecznika , migdały . Kanapka z tym chlebem to rozkosz dla naszego podniebienia(...)jaki zdrowy dla brzuszka! Każde domowe pieczywo jest wyjątkowe na swój sposób i dobrze jest mieć w zapasie kilka fajnych przepisów na chleb . Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli

Zdrowy Styl Joanny
Chleb z mąki pełnoziarnistej 74

Czas czytania: 2 min Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Skórkę chleba możecie posypać mąką, ulubionymi ziarnami, można również posmarować upieczony, gorący chleb roztopionym masłem, wybór zostawiam Wam. Przygotowanie chleba(...)jest bardzo proste oczywiście jak to chleb na zakwasie i ten potrzebuje czasu na przerobienie zaczynu, ale nie jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie! Print Chleb z mąki pełnoziarnistej .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni delikatesowy 87

Czas czytania: 2 min Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w większości przepisów trójfazowych. Zakwas do chleba przygotowujemy z niewielkiej ilości mocnego, klasycznego zakwasu z dodatkiem jasnej mąki żytniej, który po 12 godzinach nadaje się do przygotowania ciasta właściwego. Chleb na bardzo łagodny kwaśny posmak(...)dość zwarty, ale nie gliniasty miękisz z mnóstwem maleńkich dziureczek. Chleb pachnie kminkiem, który dodałam do ciasta, ale można, zamiast dodawać go do ciasta obsypać nim wierzch chleba. Najlepiej zrobić to podczas formowania bochenków. Przygotowany bochenek chleba przykryjcie na chwilę bardzo mokrą ściereczką, a następnie posypcie zwilżoną część chleba kminkiem. Kminek dobrze przyklei się do ciasta i po upieczeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z garnka na zakwasie / Vermont Sourdough Dutch Oven Bread 94

Chleb z garnka na zakwasie Dziś zapraszam na pyszny chleb z garnka na zakwasie (żeliwnego/rzymskiego) - Vermont Sourdough. Jego przygotowanie trochę trwa, ale za to jest łatwe - chleb nie wymaga od nas wiele pracy, raczej czasu. W dobie pandemii, kiedy i tak jesteśmy w domu, warto wypróbować tego typu przepisy, których wcześniej nie moglibyśmy przetestować. Wiejski chleb z garnka żeliwnego(...)przygotowujemy na zakwasie żytnim lub pszennym . O tym, jak przygotować zakwas, pisałam dawno temu (przepis TUTAJ ). Ważne, by nasz zakwas był dość silny, a nie bardzo młody. Chleb jest pieczony bez drożdży, więc ciasto musi urosnąć tylko dzięki zakwasowi. Pamiętajcie, że zakwas możecie z powodzeniem mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu (u mnie to około 2 dni) nadaje się do pieczenia

Lekcje w kuchni
Chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie 136

Suchy chleb, woda i mąka bez grama dodatkowego startera zakwasowego i innych wspomagaczy. Już w niecałą dobę możemy poczuć smak chleba bez dodatku drożdży piekarskich. Smak tego chleba może zachęci osoby do zrobienia prawdziwego zakwasu.   Jest to również dobry sposób na wykorzystanie suchego pieczywa, aby ponownie upiec chleb. Oczywiście mam na myśli chleb domowy żytni, razowy, lub pszenny pełnoziarnisty(...)zakwasie. Nie wykluczam dobrego chleba na zakwasie, który można kupić. Suszymy kawałek chleba celowo lub używamy resztki pieczywa, którego nie zdążyliśmy zjeść.        Ważne ! Przygotowany zaczyn / zakwas / nie jest na tyle dojrzały, aby odłożyć część do lodówki do następnego wypieku. Jest w nim mało kwaskowatego zapachu, czyli bakterii kwasu octowego. Przeważają w nim bakterie kwasu mlekowego

Leśny Zakątek
Chleb z Vermont na mące orkiszowej! 223

Chleb na zakwasie z dużą ilością dziur!  Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont   Po przepisie na chleb  Pain au levain  i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb(...)mąki orkiszowej, już dzieliłam się z Wami moim autorskim przepisem na chleb orkiszowy , dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, tak aby chleb powstał taki jak chciałam, a mianowicie właśnie z maki orkiszowej a nie białej. Zwiększyłam też minimalnie ilość zakwasu do zaczynu, aby chleb miał po prostu ładne duże

SMYKWKUCHNI
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 144

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-) CHLEB WEDŁUG RECEPTURY  J. HAMELMANA   Jeffrey Hamelman, to bezkonkurencyjny guru w zakresie wypieków chleba. Jego książka pt. "Chleb", jest określana jako biblia wypieków chleba. Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain. Chleb jest chlebem z mąki(...)pszennej, tylko na zakwasie, ma bardzo cienką i chrupiącą skórkę. Miąższ ma o idealnej strukturze, bardzo miękki i idealnie lekko wilgotny. Chleb według tej receptury robię już trzeci raz, i za każdym razem wychodzi świetnie, dlatego mogę podzielić się z Wami przepisem, bo wiem, że jest sprawdzony. Ma jedyny minus jest czasochłonny, ale wart każdej poświęconej mu minucie ;-) Polecam

SMYKWKUCHNI
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 177

Pszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam(...)filmik o tym jak zrobić zakwas na chleb, omówiłam w nim wszytko co tylko wiem (filmik był dostępny na Insta stories). Jeśli ktoś z Was ma mimo to pytania odnośnie zakwasu na chleb, to śmiało piszcie. Zachęcam Was do śledzenia mojego profilu na Instagramie, bo tam jestem codziennie i jeśli tylko coś robię, to na gorąco pokazuje to aby móc

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 286

książce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto(...)fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba, wystarczy go posmarować świeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami

Grahamka, weka i kajzerka
Żytni zakwas na chleb 159

Żytni zakwas na chleb Upiekłam pierwszy chleb na zakwasie - i z miejsca się zakochałam! Ten smak! Ta świeżość! Wystarczyła kromka, bym się nasyciła. Chleb przeleżał 3 dni i nie stracił nic na świeżości!  Myśl o pieczeniu własnego chleba dojrzewała we mnie długo, aż którego dnia po prostu kupiłam niewielką książkę Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!" Krok(...)kroku wprowadza czytelnika w tajniki robienia zakwasu i pieczenia chlebów na zakwasie. Książkę pochłonęłam w godzinę, bo czyta się ją tak, jakby się Beaty Pawlikowskiej słuchało w radiu - z pasją i zaangażowaniem potrafi pisać nawet o żytnim zakwasie! Zachęcona opisami stwierdziłam, że to nie może być tak trudne, jak się wydaje. I nie było! Z pieczołowitością przygotowywałam swój siedmiodniowy zakwas

Moje Qulinaria
Chleb orkiszowy na drożdżach 314

Przepis znalazłam na stronie  Moje Wypieki  . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim  tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie(...)szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków  - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki awaryjny  - bardzo polecam, jako chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżość składniki: (na 2 foremki) 800 g mąki

Stare Gary
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 162

piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie!  Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem!  Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.   Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary