chleb - 26176 przepisów (strona:14/1746)

Chleb pszenno żytni na zakwasie 149

Już pisałam wcześniej, że bardzo mi się spodobało pieczenie chleba, mimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski ( http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html(...)ciepło jest warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny i czeka spokojnie w lodówce na swój następny raz! Na pewno będę go systematycznie wykorzystywać, a co   Chleb pszenno-żytni na zakwasie – składniki: 240 g zakwasu żytniego razowego – dokarmionego 12 godzin wcześniej 1 szklanką mąki razowej + 1/2 szklanki wody 90 g mąki żytniej razowej

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy 164

Uwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba mieć(...)garnek żeliwny… Jeśli akurat nie jest się szczęśliwym posiadaczem owego garnka, to można na początek pożyczyć jakiś na przetestowanie od kogoś znajomego a jak nam chleb zasmakuje to dopiero kupić….;) Jak każdy chleb pieczony w garnku ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Do przepisu będę jeszcze wracać a jak uda mi się kupić gdzieś mąkę jasną orkiszową

UgotujmyTo.pl
Jesienny chleb 184

tylko zobaczyłam ten chleb na blogu  Co do jedzenia  wiedziałam, że muszę go upiec. Po prostu muszę . Zabrało mi to chwilę, a jeszcze dłuższą przygotowanie posta. Ale - co się odwlecze... I w końcu jest: pierwszy poważny chleb - na poolish... A co to takiego...? Dla laików, takich jak ja, najprostszym wyjaśnieniem może być: niedorobiony zakwas... Miesza się bowiem taką(...)cieple lub całą noc w lodówce, by w następnym kroku dodać jeszcze trochę drożdży i wszystkie pozostałe składniki: resztę wody i mąki, sól, dowolne dodatki smakowe. Tak przygotowany chleb ma nieco inną konsystencję niż zwykły na drożdżach, ma fantastyczne dziury i dłużej zachowuje świeżość. Dla niewtajemniczonych (jak ja) w magię pieczenia chleba na zakwasie, poolish może być pierwszym krokiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 198

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem... Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce. O pięknym aromacie suszonego estragonu. Z dodatkiem zielonych oliwek. Smakowity wyrób domowej piekarni!   Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1 czubata łyżeczka estragonu. 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody(...)podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego

Gospodyni Miejska
Chleb razowy na maślance 229

Chleb razowy na maślance... Złocista, chrupiąca skórka. Miękkie, pełne ziaren wnętrze. I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu. Smacznego!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 500 ml maślanki naturalnej; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie(...)obsypać otrębami (rodzaj dowolny). Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić na samą grzałkę dolną, aby wierzch

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 308

Chleb Graham na zakwasie... Podłużny chleb z chrupiącą skórką. Upieczony z mąki pszennej Grahama. Na bazie zakwasu żytniego. Pyszny, zdrowy, domowy. Polecam! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 ml przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki(...)folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 239

Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty. Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła(...)temperaturze pokojowej, 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej 50 g roztopionego i ostudzonego masła 100 g pesto (tutaj zielone) odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania  Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 207

Nowy Rok wchodzę ze świeżo upieczonym chlebem ! Czego i Wam życzę ! Dom pachnący chlebem od samego rana to jest to ! A smak najprostszego pszennego na zakwasie bezcenny. I nic  nie szkodzi, że chleb na zakwasie wymaga czasu, cierpliwości... Tutaj żaden pośpiech nie jest wskazany, w dzisiejszym świecie to trudna sprawa(...)daję radę :-). To mój ulubiony pszenny chleb na zakwasie ! I nie tylko mój, bo wielbicieli tego jednego z najpopularniejszych chlebów Jeffreya Hamelmana jest wielu. Przepis pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi 68

Oryginalny przepis jest ze świeżymi drożdżami, ale ja postanowiłam te zastąpić suszonymi. Mam ich w nadmiarze w domu, więc dokładam je ostatnio do większości chlebów. W ogóle zaczęłam łączyć drożdże z zakwasem, ale może o tym napiszę Wam kiedy indziej. W tym momencie akurat wyrasta chleb z tego połączenia. Z mąki pszennej i orkiszowej 3000 (z którą mam do czynienia(...)pierwszy raz). Chleb rośnie dość opornie, ale rośnie, myślę że się uda. Dziś przepis z książki Piotrka Kucharskiego, którą przypadkiem wygrzebałam z szafy. Książka miała być prezentem dla mnie, ale szczęście chciało, że natknęłam się na nią wcześniej. Przymierzałam się do niej od dłuższego czasu. W końcu ją mam. Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi jest drugim podejściem do przepisów

Kardamonovy
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 48

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi. Parę tygodni temu wspominałam Wam o książce, którą sobie kupiłam i ten dzisiejszy przepis jej właśnie z niej. „Chleb” Jeffrey’a Hamelmana. Kiedy w końcu miałam ją przed sobą i zobaczyłam w jakiej formie jest ta książka, złapałam się za głowę(...)parą, to znaczy na pewno, ale na pierwszy strzał chciałam wypróbować mojej metody. Pierwszy przepis, który wpadł mi w oko to właśnie ten dzisiejszy. Specjalnie chciałam zacząć od chleba na suchych drożdżach, bo jest po prostu najłatwiejszy. Dodatkowo mogę do woli teraz używać mojego prezentu urodzinowego, który jest wprost stworzony do wyrabiania ciast. Zresztą jak go dostałam, od razu wiedziałam

Kardamonovy
Chleb pszenno-żytni z żurawiną i pestkami dyni 48

Skoro wracam powoli do siebie, od razu siadam na bloga i piszę dla Was nowy post. Nie miałam zbyt dużego wyboru, jeżeli chodzi o przepis, zabieram się więc za chleb. Chyba jeden z moich ulubionych. Pod kątem smaku i sposobu wykonania. Robi się go w mig, jest przepyszny, nie kruszy się. A właśnie, a propos tego ostatniego. Od przynajmniej roku(...)większość chlebów robię w ten sam sposób. Te same proporcje, czas i temperatura pieczenia, zmieniam tylko czasami zakwas na drożdże. I czytając w internecie różne przepisy na chleby, postanowiłam zmienić nieco proporcje, zmniejszając ilość wody, zwiększając mąki (nie wiem w sumie po co, po co, po co, po co?). No nie, nie o to mi chodziło. Chleb wyszedł za bardzo

Kardamonovy
Auschwitz. Dieta z obozu koncentracyjnego Auschwitz 104

czym poniżej. Czytając o życiu codziennym w Auschwitz, w tym o wyżywieniu, mamy przed sobą pewne cyferki i dane typu “więźniowie otrzymywali litr zupy ziemniaczanej i 200 gram chleba”. Z takimi danymi można powiedzieć sobie, że litr zupy ziemniaczanej (uważanej za pożywną) to dużo. Do tego wielki kawał chleba. To przecież więcej niż jemy na co dzień. Jednak(...)Białko 30 g 60 % * Wartość dzienna przedstawiona dla diety osoby dorosłej odpowiadającej 2000 kalorii. Dodatkowo, składniki z których przygotowywano jedzenie były najgorszej jakości. Ziemniaki i brukiew były zgniłe. Chleb spleśniały, najgorszej jakości, często wręcz zawierał trociny. Podobnie kiełbasa, sery i marmolada – również były spleśniałe. Dieta w Auschwitz – codzienny przepis Poniżej przedstawiamy przepis na codzienne posiłki w obozie Auschwitz

ProstePesto.pl
Pyszny duński chleb z orzechów i ziaren 117

Prosty przepis na duński chleb z orzechów i ziaren, za to bez mąki i bez drożdży. Nie ma nic łatwiejszego i smaczniejszego. Zawsze kupowałam lub piekłam w domu ciemne pieczywo pełnoziarniste. Aż do dnia, w którym trafiłam na przepis na chleb z orzechami i ziarnami słynnej blogerki kulinarnej, specjalistki od holistycznego odżywiania, Sarah Britton. Ona nazywa go “chlebem zmieniającym(...)zamieszkała z Danii, był kilka lat temu hitem na blogu Sarah –  My New Roots , na którym pisze ona o odżywianiu holistycznym i proponuje zdrowe i proste codzienne przepisy. Chleb z ziaren i orzechów nazwała “chlebem zmieniającym życie” z kilku powodów. Po pierwsze, po przestawieniu się na takie bogate w składniki odżywcze i błonnik pieczywo po jakimś czasie zobaczymy

smakowitehistorie.com
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 159

prośbę czytelniczki bloga powstał chleb z samych mąk pełnoziarnistych: płaskurki, samopszy i orkiszu. Piekłam już nie raz chleby na bazie tych 3 mąk, jednak dodawałam do nich zawsze także mąki jasne, tym razem chleb upiekłam na samych mąkach pełnoziarnistych. Wyszedł bardzo wilgotny, o charakterystycznym smaku chleba razowego. Bardziej ciężki, ale smaczny i z pewnością zdrowy. Ja co prawda piekłam(...)dłużej, niż piekłam kiedyś swoje chleby. Nauczona doświadczeniem, że chleby na tych mąkach są bardziej wilgotne niż na samym orkiszu, dołożyłam mu jeszcze 5 minut, ale myślę, że w moim piekarniku przydałoby się jeszcze kolejne 5... To już następnym razem, wówczas obsypię go też mąką, by się tak nie spiekał od góry. Ten chleb jest trochę inny od pozostałych chlebów

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach 141

Naszło mnie któregoś dnia na pieczenie chleba. Nie piekę chleba codziennie, ale powiedzmy raz w tygodniu. Postanowiłam upiec chleb, problem w tym, że godzina nie była już zbyt wczesna, a dobry i prawdziwy chleb, lubi sobie podrosnąć Zawsze jak przeglądam Instagram, zapisuję sobie ciekawe przepisy na chleb czy bułki, jednak jak przychodzi co do czego, to zwykle nie piekę(...)danego przepisu, a bo to za mało czasu, a bo to trzeba chleb nastawić dzień wcześniej, a ja przecież potrzebuję chleb na już. Szukałam i szukałam, z usypiającą Zośką na rękach i trafiłam na stronę KingArthur Flour. To strona producenta mąki, z wieeeeeeeloma genialnymi przepisami. Szkoda trochę, że żaden rodzimy producent mąki, nie pokusił się na stworzenie czegoś podobnego

Mieszam w Garnku