drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana(...)podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku
Proste PotrawyPrzepisem na chleb Młynarza dołączam do 8 edycji Światowego Dnia Chleba 2013 , kiedy to blogerzy z całego świata właśnie 16 października pieką chleby, a przepisy publikują na swoich blogach. Akcje tę prowadzi Zorra ma swoim blogu Kochtopf . Chleb jest bardzo łatwy do wykonania, dla początkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego(...)bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;). Chleb dołączam również do listy Na zakwasie i na drożdżach . Chleb młynarza (wg. przepisu Renaty Sh.) Składniki: Zaczyn 65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g maki pszennej chlebowej* 20 g mąki żytniej razowej 2000 250 g wody 1/2 łyżki soli cały zaczyn *Ostatecznie użyłam
Kulinarne przygody GatityPora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga Gotuje bo lubi . Chleb, dzięki swoim dodatkom ma bardzo oryginalny smak. Bardzo szybko zniknął i od razu żałowałam, że upiekłam go tylko z połowy porcji. Drugi raz już nie zrobię tego błędu :). Chleb pięknie wyrósł(...)koszyku i o dziwo nie wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się(...)udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do chleba dodawać aktywny zakwas, to znaczy taki, który był dokarmiony 12 godzin wcześniej. To bardzo istotny element przy pieczeniu chleba na zakwasie, Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Składniki I etapu: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej razowej
Kulinarne przygody GatitySałatki z czerstwego chleba Historia i Pochodzenie Sałatki z czerstwego chleba to fascynujący kulinarny fenomen, który pojawia się w różnych kulturach na całym świecie. Choć mogłoby się wydawać, że czerstwy chleb to produkt mało atrakcyjny, jego wykorzystanie w sałatkach nie tylko zapobiega marnotrawieniu jedzenia, ale także przekształca zwykłe składniki w wyjątkowe dania pełne smaku i historii. Historia i Pochodzenie Tradycja(...)używania czerstwego chleba w kuchni sięga starożytności. Chleb, będący podstawowym pożywieniem wielu kultur, był zbyt cenny, by go marnować. W czasach, gdy konserwacja żywności była ograniczona, kreatywność kucharzy pozwalała na tworzenie smacznych potraw z dostępnych resztek. W ten sposób powstały różne regionalne warianty sałatek, które dzisiaj możemy znaleźć w kuchniach całego świata. Kilka Rodzajów Sałatek z Czerstwego Chleba 1. Panzanella
RafalCookczego służy mączka chleba świętojańskiego? Do czego służy mączka chleba świętojańskiego? Wielu z nas słyszało o tradycji wypiekania chleba świętojańskiego, który jest nieodłącznym elementem obchodów Nocy Świętojańskiej. Jednak niewielu z nas wie, do czego dokładnie służy mączka chleba świętojańskiego. W tym artykule przyjrzymy się temu tradycyjnemu składnikowi i jego znaczeniu w polskiej kulturze. Tradycja wypiekania chleba świętojańskiego W Polsce(...)Świętojańska, obchodzona w noc z 23 na 24 czerwca, jest jednym z najważniejszych świąt ludowych. W ramach tej tradycji, wiele osób wypieka chleb świętojański, który ma szczególne znaczenie i moc magiczną. Symbolika chleba świętojańskiego Chleb świętojański jest symbolem obfitości, płodności i dobrobytu. Wierzono, że wypiekając ten chleb, można przyciągnąć do domu szczęście i powodzenie. Mączka chleba świętojańskiego, używana do wypieku
Żyję by jeśćPamiętam jak parę lat temu mówiłam, że w życiu nie zabiorę się za robienie chleba w domu. W życiu! A jak usłyszałam słowo „zakwas na chleb”, robiło mi się słabo. A teraz proszę bardzo jakie cudawianki robię. Jedyne chyba jeszcze czego nie piekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj(...)przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca i gotowe. No nie. Przygotowywanie takiego chleba musi potrwać. Więc… przypomniałam sobie o chlebie
KardamonovyChleb na maślance to bardzo smaczny, wilgotny i długo zachowujący świeżość chleb na drożdżach. Kilka prosty składników stworzą niesamowity smak domowego pieczywa. Chleb możecie również przygotować z ulubionymi dodatkami – ziarnami, pestkami dyni, czy tak ja w tym przepisie do ciasta dodałem suszoną żurawinę. Jeśli myślisz, że chleb nie może być lepszy, czas spróbować chleba na maślance. Ten upieczony bochenek(...)chleba jest miękki i puszysty. Delikatnie rumiana i chrupiąca skórka połączona z dodatkiem żurawiny tworzy niezwykłą kompozycję. Chleb przygotowuję zawsze w naczyniu żaroodpornym, bo dzięki temu mam pewność, że chleb będzie idealnie upieczony. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne domowe wypieki chlebów. Zobacz przepis na chleb z naczynia żaroodpornego, albo jeśli wolisz pieczywo razowe to znajdziesz również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego nie jest tak trudny do przygotowania, jak się może wydawać. Dzięki odpowiednim składnikom możesz upiec pyszny, świeży i zdrowy chleb bezglutenowy w zaledwie kilku prostych krokach. Bez względu na to, czy szukasz przepisów bez pszenicy, bez glutenu, ten przewodnik pomoże Ci upiec smaczny bochenek chleba, który pokochają wszyscy. Przygotowanie własnego chleba bezglutenowego to jeden(...)najlepszych sposobów, aby cieszyć się pysznymi smakami, a jednocześnie uzyskać pełne wartości odżywcze. Jeśli nie chcesz rezygnować ze wspaniałego, smacznego bochenka chleba i chcesz spróbować czegoś zdrowszego, to chleb bezglutenowy jest dla Ciebie idealny! Rezygnacja z glutenu nie oznacza już, że musisz rezygnować z ulubionego pieczywa! Wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowia, chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego to świetny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chleb żytni na zakwasie. Podstawowy chleb na zakwasie. Chleb żytni na zakwasie Chleby na zakwasie pojawiły się w moim domu wcale nie tak dawno. Nie wierzyłam w siebie po prostu. Pomijam, że poprzez liczne i długie wyjazdy uśmiercałam notorycznie moje zakwasy, ale od czego się ma Przyjaciółkę? Wysyłała mi kurierem nowy zakwas i to niejeden raz. Dzięki temu mogę kontynuować(...)swoją przygodę z chlebem. Przepis na ten chleb oczywiście jest z bloga Kulinarnej Maniusi bo co jak co, to ona robi chleby pyszne i genialne! Dacie wiarę, że wysyła mi chleb kurierem? Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni na zakwasie Ale przejdźmy do chleba na zakwasie. Potrzebuje on miłości i cierpliwości. To na pewno, no i dobrego zakwasu
Z Kuchni Do KuchniDomowy chleb ze słodkich ziemniaków “chodził” za mną od jakiegoś już czasu. Co weekend, a czasami nawet w trakcie tygodnia piekę domowe pieczywo . Są to przeróżnego rodzaju bułki, bułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni(...)blogu kulinarnym znajdziecie przepisy na poniższe wypieki z dodatkiem warzyw. Bułeczki dyniowe Bułki szpinakowe Bułeczki z burakiem ćwikłowym Jako, iż nie dzieliłam się z Wami jeszcze przepisem na chleb ze słodkim ziemniaków , robię to poniżej. Ten chleb ze słodkich ziemniaków jest lekki, bardzo puszysty i rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest banalnie proste i tak naprawdę nie musimy się
MeCooksdziś wiadomo, że chleb upieczony w domu jest najlepszy! Ja piekę go bardzo często, z reguły jest to chleb na zakwasie ( chleb razowy pszenny na zakwasie , chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem , chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ) , ale w moim piekarniku lądują też chleby drożdżowe (. Tym razem przygotowałam chleb tostowy pszenny. Uważam, że taki(...)sklepowy, który zawiera niestety różne zbędne dodatki. Jeśli obserwujesz mnie również na Instagramie - zostawiam link → kulinarne_przygody_gatity , to wiesz, że od kilku miesięcy moje chleby piekę w formach korzeniewscy24.pl . Są idealne do chlebków na zakwasie, ale nie tylko. Upieczemy w ich każdy rodzaj chleba, a także ciasta, pasztety i mięsa. Formy ze stali kwasoodpornej
Kulinarne przygody GatityMieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany(...)minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe! Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki. Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać je na zdjęciu powyżej), ale wychodzi tak samo dobre bez nich. Jedna porcja ma 11-12 g węglowodanów (w tym skrobię
PaleoSMAKSkoro udało mi się wyhodować zakwas, przyszedł czas na pierwszy chleb. Wybrałam przepis na Vermont Sourdough ze strony Dorotus. Pierwsze próby (i pierwsze błędy)mam już za sobą, wiem, że jeszcze nie mam wystarczającej wprawy, by otrzymać idealny wypiek, ale już mogę się z Wami podzielić nie tylko przepisem, ale również swoimi doświadczeniami. Piekłam ten chleb już 3 razy. Dzisiaj(...)każdym razem poprawiałam technikę pieczenia. Będę ćwiczyła dalej, jeśli dojdę do jakichś wniosków, uzupełnię przepis. Na razie przekazuję Wam swoje doświadczenia, które zdobyłam w ostatnim tygodniu. Do pieczenia chlebów w domu przygotowałam się, kupując kamień do pieczenia oraz koszyki do wyrastania chleba. Czy się przydały? Hmmm… posłuchajcie. Pierwszy raz upiekłam ten chleb bez żadnych dodatkowych akcesoriów. Chleb wyrósł, upiekł się
W mojej kuchni