chleb - 26516 przepisów (strona:22/1768)

Chleb pszenny z garnka, z pomidorami 210

Dzisiaj zapraszamy na pszenny chleb z pyszną, chrupiącą skórką. Dodatkowo chleb jest pieczony z suszonymi pomidorami, dla urozmaicenia smaku. Ci, którzy czytają bloga wiedzą, że ja niezwykle rzadko piekę chleby pszenne. Dzisiaj jednak mnie naszło na jasne pieczywo. Chlebek jest doskonały. Nie wiem czy widać to zna zdjęciach, ale skórka niesamowicie chrupie. Smak chleba był tak doskonały, że ledwie zdążyłam(...)zrobić zdjęcia a już 2/3 chleba nie było. Kto by się przejmował czekaniem z krojeniem chleba 20 min, jak wskazywał autor przepisu? Ten nóż tnący skórkę i ten odgłos… aż mi ślinka leci na samo wspomnienie. O zapachu chleba nie mówię. Doskonały sam, my jednak wcinaliśmy go z serem z czarnuszką. Bardzo, bardzo gorąco polecam. Do pieczenia chleba, użyłam

Mieszam w Garnku
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 245

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu(...)przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj lub jej lżejszą drobiową wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną ozdobą wielkanocnego stołu. Dzisiaj podam Wam przepis na domowy chleb do żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cała prawda o pieczywie, czyli jak wybrać to najlepsze 247

znaleźć wskazówki odnośnie tego, jak spośród wielu produktów, wyłonić naprawdę zdrowie pieczywo.  Na początku chciałabym wam ułatwić wybór dobrego pieczywa i przytoczyć kilka cennych rad :   1) Wybierajmy chleb z jak najkrótszą listą składników   Im wyższy będzie rodzaj mąki podany na etykiecie produktu, tym więcej zdrowych składników zawiera pieczywo.  Mąka żytnia, zakwas, woda i szczypta soli(...)się na etykiecie. Pieczywo pełne spulchniaczy , sztucznych kwasów, wybielaczy, konserwantów, emulgatorów, ulepszczaczy smakowych i środków zapobiegających pleśnieniu pieczywa  najlepiej omijać z daleka. Dobrze też sprawdzić, czy ciemny kolor chleba to efekt naturalnych składników, czy sztucznego barwienia mąki pszennej karmelem.   2)Pieczywo powinno być ciężkie, przede wszystkim chleb żytni   Produkty pełnoziarniste nie są nigdy pulchne i specjalnie wyrośnięte

Fit & Healthy Life
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 240

Już jakiś czas temu kupiłem książkę o włoskich chlebach i słodkich wypiekach , ale dopiero teraz z niej skorzystałem. Właściciwe zmotywowała mnie Amber proponując w sierpniowej piekarni chleb toskański. Postanowiłem wcześniej upiec ten chleb wg przpisu dwóch włoszek z Bolonii, Margherity i Valerii Simili. I tym samy w końcu skorzystać z nowej książki. Chleb toskański jest włoskim chlebem najbardziej ubogim(...)składniki. Mąka, woda i szczypta drożdży. Na cały ponad kilogramowy chleb zużyłem tylko 7 g drożdży. Mimo tego chleb okazale urósł, również podczas wypiekania. No i niespodzianka - całkowity brak soli. Ale dzięki temu chleb pozostawia główna rolę w decydowaniu o smaku tym produktom, którym towarzyszy.  No i prawie w ogóle się chleba nie wyrabia. Na każdym etapie składniki miesza

Grahamka, weka i kajzerka
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 168

Niedawno byliśmy na warsztatach poświęconych domowemu wypiekowi chleba pod wiele mówiącym hasłem „Chlebem i solą”.  Zostaliśmy zaproszeni przez markę Bosch do ich Akademii Smaku, gdzie owe warsztaty się odbywały. Prowadzącym był Tomasz Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni i muzyki. Prowadzący warsztaty Tomasz Morawiecki Najpierw było krótkie i treściwe wprowadzenie, parę słów o chlebie, parę słów o mące. Przedstawiliśmy się sobie(...)zapoznaliśmy się nawzajem i podzieliliśmy na 4 grupy. I w tych grupach mieliśmy przygotować kilka rzeczy zaplanowanych na dzisiejsze spotkanie, mianowicie: chleb żytni razowy z figami i orzechami, bułki orkiszowe z dodatkiem mąki graham, chleb bezglutenowy z mąki ryżowej, gryczanej i z dodatkiem mąki z tapioki i włoski placek socca. Zatem, korzystając ze wskazówek prowadzącego, ochoczo zabraliśmy się do dzieła

Marder&Marder Manufacture
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 233

Chleb przygodowy. To znaczy z przygodami odbył się jego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był(...)drożdże typu instant , drobno zmielone, a więc nie muszą być rozpuszczane w wodzie. Do drożdzy tych są dodawane enzymy i inne dziwne dodatki, których celem jest przyspieszenie rozrostu drożdży. Chleby wykonane z użyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny 167

jakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to  ten , ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość.  Przepis(...)chleb znalazłam w książce Sary Levis "Bread the definitive guide to make bread by hand or machine"  składniki ( na 1 kg ) 625 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru (dałam 1 łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 suchych drożdży 2 łyżki mleka w proszku 400 ml ciepłej wody przygotowanie wszystkie

Stare Gary
Chleb z makiem 164

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chleb z makiem. Przepis znalazłam na blogu http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-makiem-na-zakwasie/ . Chleb nie wymaga praktycznie żadnej pracy poza mieszaniem, ale za to jest czasochłonny. Trzeba poczekać około 12 godzin na zaczyn, a później około 12 godzin na wyrastanie chleba. Jednak zdecydowanie warto upiec ten chleb z makiem, bo smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku(...)chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam :)! Chleb z makiem Składniki na zaczyn: 6 łyżek zakwasu żytniego 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki wody Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin. Składniki

UgotujmyTo.pl
Drożdżowy chleb razowy. 255

Jakiś czas temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z suszonymi drożdżami. Chlebek wyszedł mocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko(...)dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :) Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni. 1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni 1 łyżka oleju roślinego 1 łyżeczka soli

Z butelką mleczka w tle
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 202

Chleb z pszenicy to „pszenny", z jęczmienia to „jęczmienny", z żyta - „żytni", zaś z dodatkiem mąki z gryki nazywamy „gryczanym". Czy zatem chleb z prosem będziemy nazywać „prosianym"? :) Bo „chleb prosowy" brzmi sztucznie. Może jednak po prostu nazywajmy go „chlebem z prosa" lub „ jaglanym", kwestię nazewnictwa zostawmy filologom lub życiu, a sami zajmijmy się pieczeniem chleba.  Przepis bazuje(...)prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś całość dopełniła czarnuszka (w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy na zakwasie 195

Przepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki . Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wody ok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe(...)minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego. Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 263

razem zapraszam do słodkiej lutowej piekarni. W kolejnej odsłonie wspólnego pieczenia dostałyśmy od Amber  propozycję upieczenia czekoladowego chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z  Beą w kuchni . W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko(...)odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u  Bei . Drożdżowy chleb na  poolish   z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 70

używałam go sporadycznie, teraz trochę częściej, ale zawsze wyzwalał okrzyki zachwytu wśród domowników. Chlebek ten jest pyszny w smaku, a uroku dodaje mu chrupiąca skórka . O Przepisie i Wykonaniu Chleba Pszennego Poniższy chlebek jest wykonany z mąki pszennej , najlepszą mąką do wyrabiania chleba jest mąka zawierająca dużo glutenu. Z artykułu o rodzajach mąk pszennych wiemy, że im wyższy typ mąki(...)więcej glutenu i substancji mineralnych ona zawiera. Mąką najlepszą do wyrobu chleba jest mąka pszenna o typie 750 , jednak ja użyłam mąki typu 650 i uważam, że był to bardzo dobry wybór. Im wyższy typ mąki tym chleb bardziej zbity , niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam

SmartBake.pl
Chleb domowy 94

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku Pyszny chleb domowy na drożdżach. Domowy chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Dawniej przepis na chleb naszych babć był długo przygotowany, opierał się zaczynie i długim wyrabianiu. Dziś mamy raczej ochotę na szybki chleb domowy pieczony w piekarniku, najlepiej jeszcze chleb bez wyrabiania. Dziś zdradzę Ci czym smarować chleb żeby skórka była(...)chrupiąca. Tradycyjny chleb na drożdżach z ziarnami. Prosty sprawdzony przepis krok po kroku jak zrobić chleb domowy na drożdżach. Na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów na domowe pączki, bułki, rogaliki i inne pieczywo. Dziś polecam przepis na pyszny, chrupiący chleb pszenno żytni. Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką Przepis na chleb na świeżych drożdżach, ale równie dobrze możesz zrobić chleb

Dieta moja pasja
Chleb błyskawiczny 108

Czas czytania: 3 min Chleb błyskawiczny na podstawie przepisu Dana Leparda. Jest to wyjątkowe w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu pieczywo. Mój mąż był nim zachwycony! Prosząc o kolejną kanapkę powiedział „chleb jest tak dobry, jak ten z lat 80” co uznałam za duży komplement! Pieczywo z tamtych czasów rzeczywiście było dobre, bo przygotowywano je z tego(...)późniejszych latach zaczęło się zmieniać to na gorsze, bo przyszła do nas cała masa niepotrzebnej chemii spożywczej, która zniszczyła klasyczne receptury. Zaprzyjaźniony piekarz, który w latach 80 wypiekał podobny chleb do tego z dzisiejszego przepisu, miał każdego ranka niekończące się kolejki. Dziś pyszny chleb możecie przygotować sami w swoim domu, bo kupić taki jest ciężko. Nie ma wymówek

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania