chleb - 26516 przepisów (strona:31/1768)

Chleb kakaowy z oliwkami, czekoladą i pistacjami 91

razem mam dla was przepis na chleb kakaowy , który jest nieco inny od wszystkich. Lekko słodki i jednocześnie wytrawny, jest świetnym dodatkiem do serów, chociaż sprawdza się równie dobrze zaserwowany z powidłem bądź z dżemem. Podstawą tego chleba jest mąka chlebowa , ciemne kakao oraz dodatki takie jak oliwki, pistacje i czekolada. Przygotowanie chleba kakaowego zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które(...)wyrasta od razu po wyrobieniu, a drugim razem po przełożeniu do formy do pieczenia. Wyrośnięte ciasto piekę nieco ponad 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczony chleb studzę i podaję jako dodatek to sera . Ten chleb idealnie pasuje do takich serów jak ser pleśniowy , cheddar, brie, camembert, ser kozi oraz wiele innych. Zachęcam was do wypróbowania poniższego

MeCooks
Puszysty i lekki chleb kanapkowy. 118

Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Jeśli szukasz przepisu na lekki, zdrowy i puszysty chleb , to mam dla Ciebie znakomity przepis! Ten domowy chleb rozpływa się w ustach, jest delikatny i mięciutki jak chmurka, smakuje niesamowicie. Od jakiegoś czasu ten przepis na chleb jest nr 1 w moim domu. Dzieci go uwielbiają, a kanapka z tym pieczywem smakuje cudownie. W końcu(...)nadszedł czas bym podzieliła się tym pysznym przepisem na chleb z Tobą. Nie ma nic lepszego niż domowy, zdrowy chleb kanapkowy. Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu

Zdrowy Styl Joanny
Chleb razowy ze słonecznikiem. 129

Chleb razowy ze słonecznikiem. Uwielbiam domowe pieczywo. Zrobienie smacznego chleba jest banalnie proste. Puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Domowy chleb to po prostu coś dobrego. Sądzę, że w każdym domu znajduje się mąka i drożdże, nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec pyszny razowy chleb ze słonecznikiem . Jest to przepis na chleb ze słonecznikiem , który pokochasz! Chleb jest(...)bardzo zdrowy i naprawdę łatwy do zrobienia. Zapach pieczonego chleba jest bezcenny. Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają

Zdrowy Styl Joanny
Prosty chleb na zakwasie 89

Dzisiaj szybki i łatwy przepis na prosty chleb na zakwasie. To za co lubię ten przepis, to duża swoboda jeżeli chodzi o mieszanie różnego rodzaju mąki. Ja zazwyczaj dodaję większą część mąki pszennej oraz pół na pół mąkę żytnią i orkiszową. Tutaj ważne jest, żeby po podsumowaniu waga zgadzała się z tą podaną w przepisie. Chleb zawsze wychodzi pachnący(...)chrupiącą skórką. Pachnie tak, że trudno mu się oprzeć. Jeśli jednak nie zniknie w mgnieniu oka… To wierzcie mi, że ten prosty chleb na zakwasie będzie pyszny i zachowa swoją świeżość nawet 4-5 dni! Jeżeli korzystasz ze stosunkowo świeżego zakwasu możesz dodać łyżeczkę suchych drożdży. Dodanie drożdży sprawi, że chleb na pewno pięknie wyrośnie. Ponadto jeśli dodamy drożdży

Gotujemywdomu.pl
Bardzo szybki chleb owsiany 92

Naszła mnie myśl na zrobienie takiego naprawdę szybkiego chleba, takiego ekspresowego. Bo czasami naprawdę nie ma w domu chleba, a i nie ma też nawet 3 godzin żeby samemu upiec. Dlatego taki przepis na ekspresowy chleb może być na wagę złota. Ale żeby to mogło się udać, to musiałem drożdże zastąpić proszkiem do pieczenia. Wiem, chleb na proszku(...)trochę nie bardzo. Bez drożdży (a najlepiej zakwasu) to nie chleb. Wiem, wiem. Ale jak chce się mieć ekspresowy przepis, to czasami trzeba iść na małe ustępstwa. Musiałem zatem coś zrobić żeby to jednak bardziej był chleb, a nie ciasto. Pomyślałem więc o dodatku płatków owsianych, które nadadzą temu wypiekowi charakteru. I to był naprawdę dobry pomysł. Mimo

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-orkiszowy z gara 139

Dzisiaj zapraszam na kolejny wypiek w garnku żeliwnym, tym razem na tapetę trafił chleb pszenno-orkiszowy. W domu zabrakło chleba, więc trzeba było coś upiec. Przepis pochodzi z książki, jak dla mnie genialnej, Kena Forkisha “Mąka, woda, drożdże, sól”. Ponieważ potrzebowałam chleba na kolację, wiadomo było, że chleb musi być w miarę szybki w przygotowaniu. Padło na Sobotni(...)chleb biały. Z modyfikacjami jak to u mnie zwykle. Piekłam go nie w sobotę i dodałam trochę pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz nieco więcej wody z powodu mąki orkiszowej. No i piekłam chleb z połowy porcji i taką podaję w tym przepisie. Z takiej ilości mąki wychodzi całkiem zacny bochenek chleba, Z tej oryginalnej, dwa bochenki. Ja do pieczenia chleba używam

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowo – żytni 119

Czas czytania: 2 min Chleb orkiszowo – żytni, pyszny to mało powiedziane, on jest rewelacyjny! Delikatnie wilgotny miąższ i pyszna cienka skórka, która zaraz po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. Kanapki ze świeżego chleba z kozim serem, papryką, majonezem i tuńczykiem są obłędne i znikają błyskawicznie! Chleb na zakwasie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga długiego wyrabiania, jedyne czego(...)potrzebuje to czasu. Jak zwykle przy robieniu chleba na zakwasie proponuję rozpocząć „produkcję” wieczorem przed pójściem spać. Należy wymieszać składniki na zaczyn, to zajmie wam nie więcej niż 2 minuty, następnie trzeba przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Rano wystarczy dodać resztę składników i ponownie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Chleb można przygotować w większej

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji 100

Czas czytania: 2 min Kolejna propozycja na chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych oraz jagodą goji. Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji jest niezwykle sprężysty i bardzo smaczny, pasuje do każdego rodzaju dodatków. Skórka chleba zaraz po upieczeniu jest chrupiąca, na drugi dzień delikatnie mięknie. Można by pomyśleć, że jagoda goji sprawi, że chleb będzie słodki(...)jest. Z pewnością dzięki jagodzie goji chleb jest zdrowszy. Więcej o tej maleńkiej bombie witamin, jaką jest jagoda goji możecie przeczytać tutaj . Polecam! Print Chleb żytnio - pszenny z jagodą goji .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wilgotny i bardo smaczny chleb z jagodą goji. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword jagoda goji Prep Time 20 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą 113

Czas czytania: 2 min Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest tak cudowny, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem gorącej kromki świeżego chleba. Prażona cebulka daje wspaniały, lekko słodkawy smak pieczywu. I musi tutaj być właśnie prażona cebulka, a nie surowa lub duszona! Prażoną cebulę możecie kupić lub przygotować sami, ważne, żeby była(...)chrupiąca i słodka. Chleb ten jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu, ale nie jest pracochłonny. Wystarczy kilka chwil poświęcić na wymieszanie ciasta, a reszta w zasadzie zrobi się sama. Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami, suszonymi pomidorami , awokado i kiełkami. Pyszności, koniecznie spróbujcie. Print Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą .wprm

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb ziołowy 112

Czas czytania: 2 min Puszysty, delikatny i bardzo smaczny chleb na drożdżach z dodatkiem ziół, które sprawiają, że pieczywo pięknie pachnie i wspaniale smakuje. Miąższ chleba jest bardzo puszysty, lekki i wilgotny, a to dzięki dodatkowi oleju. Zioła, które dodałam do chleba można, dowolnie dobierać i komponować, a ich ilość zwiększyć lub całkowicie pominąć. Choć namawiam, żebyście piekąc(...)pierwszy, spróbowali w oryginalnej wersji. Skórka chleba jest lekko błyszcząca, miękka i dość cienka. Błyszcząca skórka to zasługa wody z solą, którą smarujemy wierzch chleba, kiedy jest jeszcze w piekarniku. Przygotowanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do wymieszania wszystkich składników, wyrobienia ich i odstawienia do wyrośnięcia. Pozostaje już tylko upieczenie pysznego chleba, czy może być coś lepszego niż

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z figami 125

Czas czytania: 2 min Chleb w Polsce jest podstawowym składnikiem śniadania i kolacji w związku z tym pieczywa jemy bardzo dużo! Warto więc zadbać o to, aby było to pieczywo najwyższej jakości. Bezwątpienia najlepszy będzie chleb upieczony we własnym piekarniku! Dziś zapraszam na wspaniały przepis na chleb z figami . Chleb przygotowany na zakwasie żytnim z lekkim wspomaganiem drożdży. Drożdży jest(...)dodałam tylko dlatego, żeby przyspieszyć fermentację i zjeść pyszną kromkę jeszcze tego samego dnia. Jeśli nie zależy Wam na błyskawicznej wersji, możecie pominąć drożdże. W takiej wersji ciasto na chleb najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Chleb jest obłędny , ma bardzo miękki, sprężysty środek z dużą ilością dziurek no i ta wspaniała chrupiąca skórka! Nie zapominajmy

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami 110

Czas czytania: 3 min Chleb z orzechami włoskimi to pieczywo, którego koniecznie trzeba spróbować! Upieczony w garnku żeliwnym ma wspaniałą grubą i chrupiącą skórę. Bardzo smaczny miąższ z dodatkiem prażonych orzechów włoskich, które nadają mu wspaniałego, wyszukanego smaku to sedno smaku. Chleb z orzechami może być upieczony, jak już wspomniałam w garnku żeliwnym lub w keksówce. Z ciasta możecie też(...)przygotować bagietki , lub duże bułki i upiec je na blaszce. W każdej wersji pieczywo jest wspaniałe ! Chleb bardzo dobrze smakuje ze wszystkimi rodzajami sera lub po prostu z masłem. Koniecznie spróbujcie kanapki ze świeżego chlebka z kozim lub pleśniowym serem, rukolą i soczystą gruszką skropioną octem balsamicznym, smakuje obłędnie! Chleb wspaniale nadaje się również na chrupiące i rumiane tosty

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb gryczano-orkiszowy 111

Czas czytania: 3 min Dziś mam dla Was wspaniały chleb gryczano-orkiszowy upieczony w garnku żeliwnym, chlebek dzięki temu zyskał wspaniałą, grubą i bardzo chrupiącą skórkę. Wnętrze chleba ma ciemny kolor, a to za sprawą dodatku gryki. Miąższ chleba jest lekko wilgotny i bardzo sprężysty z charakterystycznym gryczanym smakiem i aromatem. Chleb gryczano-orkiszowy jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy(...)glutenowych, a co za tym idzie osłabienie ciasta chlebowego. Czynność powtórzcie raz jeszcze. Jeśli nie macie czasu na składanie ciasta, to też nic nie szkodzi, można pominąć ten etap, chleb uda się i bez tego, ale warto to zrobić, aby chleb był smaczniejszy. Życzę smacznego!   Print Chleb gryczano-orkiszowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill

SprawdzonaKuchnia.pl
Zdrowy chleb z nasionami i goji 162

Zdrowy chleb z nasionami i goji jagodami jest to chleb wolny od glutenu, nie zawierający mlecznych produktów i rafinowanego cukru. Zdrowo…Co właściwie należy rozumieć przez słowo zdrowo ? Często się nad tym zastanawiam. Zdrowie jest to bardzo indywidualne pojęcie. Dla jednego człowieka zdrowy chleb z nasionami i goji może być idealnym wyborem na poprawę samopoczucia. Osoby, które są uczulone(...)które należą do roślin psiankowatych. Okey, jeśli więc zrezygnujemy z goji i dodamy inne suszone jagody np. morwę lub jagody, zamiast białka użyjemy chia jajka to będzie całkiem zdrowy chleb? No jeszcze trzeba by było pomyśleć o miodzie, z którego muszą zrezygnować osoby cierpiący na alergie pokarmowe, wrażliwe na jady owadów jak i cukrzycy. Kromka zdrowego chleba mogłaby mieć

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania