macie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz(...)wierzchu układamy kromkę chleba. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Na wierzchu utworzy się kożuch, który delikatnie ściągamy i przecedzamy barszcz. Tak przygotowany przechowujemy w lodówce
Kuchnia w opałachCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi jednak, że nic straconego... Do takiego barszczu można dodać łyżkę lub dwie zwykłych tłuczonych ziemniaków, takich jak do drugiego dania. Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny(...)Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem. I obowiązkowo musi być zabielany. A już za chwilę będzie botwinka. W przepisie wystarczy tylko podmienić ją z burakami :) Czytaj więcej
bistro mamabarszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znalezć, ususzyć. Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja! Składniki -uszka z kapustą(...)grzybami Iglotex -garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz ZAKWAS TU -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -maggi do smaku -sól i pieprz do smaku Najpierw uszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć na kilka godzin w niewielkim garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować
Z Kuchni Do KuchniBarszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)litrów gęstej zupy. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem
Gospodyni MiejskaNaszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie(...)dokładnie przecedzamy zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelewamy do czystych butelek i szczelnie zamykamy. W lodówce możemy przechowywać go przez kilka miesięcy. Kwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy, bo straci kolor. Własny domowy barszcz bez sztucznych dodatków - radość pani domu a i uśmiech na twarzy gości murowany
Basia w kuchniSzybkie pierożki z pieczarkami do czerwonego barszczu Dziś mam dla Was pomysł na błyskawiczne pierożki z pieczarkami . Idealne na obiad, przyjęcia lub jako dodatek do kubka czerwonego barszczu. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Podstawą jest świeży spód do pizzy. Do tego szybki pieczarkowy farsz, chwila przygotowań i już można piec pierożki. Spróbujcie. Jak przygotować szybkie pierożki z pieczarkami? Składniki(...)posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia około 12-15 minut. Podajemy same, w towarzystwie domowych sosów lub jako dodatek do kubka czerwonego barszczu. Smacznego Wpis we współpracy z Henglein.pl The post Szybkie pierożki z pieczarkami do czerwonego barszczu first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkiBarszcz ukraiński jadłam po raz pierwszy, będąc z mężem u znajomych. Bardzo nam smakowało, zapytałam więc o przepis i postanowiłam sama przygotować tą pyszną zupę w domu. Barszcz jest rozgrzewający, a przez dodatek fasoli i ziemniaków – pożywny. I bardzo aromatyczny! Naprawdę polecam, ja na pewno będę wracać do tego przepisu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na barszcz ukraiński(...)kosteczkę buraki oraz 2-3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy żeberka i gotujemy około 30 minut. Dodajemy pozostałe warzywa, fasolę oraz poszatkowaną kapustę i gotujemy do miękkości. Barszcz doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i majerankiem. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z PrezesemZbliża się wiosna, dlatego trzeba zrobić czyszczenie. Mrożenie botwinki to obowiązkowa pozycja w zadaniach wiosenno-letnich. Dzięki temu w zimie kiedy tylko najdzie mnie ochota mogę mieć mój ulubiony barszcz. Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki 1,2 litra bulionu (u mnie zrobiony jak zwykle z moich domowych kostek rosołowych ) mały woreczek mrożonej botwinki (może być również świeża - pęczek(...)Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie. Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru. Do barszczu z botwinki oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka :) To najpyszniejszy sposób podania. Smacznego
Kuchnia moimi oczamivotes ) Barszcz „Ukraiński” Uwielbiam wszelakie barszcze, żurki i inne kwasiorki Moja familia niestety już tak elastyczna nie bywa więc zdarza się że na coś kręcą nosem lub nawet okiem nie chcą rzucić. Nie dotyczy to oczywiście barszczu ukraińskiego on bezapelacyjnie zawsze jest przyjmowany z entuzjazmem. Nie będę się tu jakoś szczególnie rozwodzić nad tą pyszną zupą, gdyż większość(...)ugotowaną fasolę, dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Warto przed dorzuceniem warzyw obrać mięso z kości ułatwi to nakładanie Serwuj na gorąco z kleksem śmietany. Smacznego! Artykuł Barszcz „Ukraiński” pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyTaki barszcz czerwony jadam tylko w święta. Podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami jest po prostu wyśmienity. Obok zupy grzybowej jest to moja ulubiona świąteczna potrawa. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony Składniki 1 kg buraków 2 litry wody 2 dkg (garść) suszonych grzybów leśnych 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 3 goździki 4 ząbki czosnku(...)odstawiamy na 2 godziny. Przecedzamy przez gazę. Dodajemy sól, sok z cytryny, majeranek i kwas buraczany . Cytrynę i kwas (wg uznania). Podgrzewamy całość około 20 minut uważając, żeby barszcz się nie zagotował, ponieważ straci kolor. Podajemy z uszkami lub pasztecikami. Artykuł Barszcz czerwony pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecambarszcz to smak dzieciństwa, właśnie tak najczęściej przygotowywała go nasza babcia pochodząca ze wschodniej Polski. Na pewno wam też posmakuje. Przepis na barszcz kresowy Składniki: porcja rosołowa (np. skrzydło z indyka albo kilka skrzydełek z kurczaka, może też być kość wołowa), 2 cebule, 4 średnie buraki, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 200 ml śmietany 18 proc., ziele angielskie, liście laurowe(...)Śmietanę wymieszaj w miseczce z chochelką zupy, następnie wlej do garnka i zagotuj. Zupę dopraw, jeśli trzeba. Podawaj z łyżką utłuczonych ziemniaków i świeżym koperkiem. Rada: czasem babcia do barszczu podawała też kawałki ugotowanych jajek. Do zupy możesz też dodać oddzielone od kości mięso, na którym gotował się bulion. Artykuł Barszcz kresowy. Właśnie taki robiła nasza babcia. PRZEPIS pochodzi
Kulinarna Polskavotes ) Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu Zakwas buraczany z nutka chrzanu, daje niesamowity barszcz. Dzięki niemu ta zupa wkracza w trzeci wymiar, ma głęboki aromat i jest po prostu obłędna. Do tego wszystkiego jest tez bardzo zdrowa. Sam zakwas można tez pić, bez gotowania. Ta kiszonka ma całe mnóstwo witamin i mikroelementów, zdrowa tak że aż trudno(...)dokręcamy i wstawiamy, najlepiej w woreczkach, które obronią półki przed wyciekiem, do spiżarki. Taki zakwas u mnie stoi nawet dwa lata, im dłużej tym bardziej kwaśny i aromatyczny, a barszcz lepszy Używamy wedle potrzeb Smacznego ! Artykuł Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyŚwięta coraz bliżej, a ty ciągle nie nastawiłeś buraków na zakwas? Spokojnie, jeszcze przed Wigilią będziesz miał cały słój wspaniałej esencji do przygotowania najlepszego barszczu na świecie. Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów na przyśpieszenie procesu fermentacji. Potrzebujesz: dobrej jakości buraki, najlepiej małe, czosnek (kupujemy polski w warzywniaku), sól, liście laurowe, ziele angielskie, duży słój lub naczynie kamionkowe – (stalowe(...)sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody surowej i wychodzi doskonały. Jeśli oczywiście chcecie, możecie gotować, ale to zbyteczny trud. Aby przyśpieszyć kiszenie barszczu: Buraki obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Dzięki temu szybko wypuszczą sok. Z tego samego powodu przekrój wzdłuż ząbki czosnku. Lubimy, gdy zakwas jest nim mocno nasycony. Dlatego używamy jednej główki
Kulinarna Polskaplasterki buraki. Gotujemy przez ok 10 minut. Dorzucamy do barszczyku dwa pokrojone na plasterki ząbki czosnku i 2 łyżeczki octu. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut Dorzucamy do barszczu śmietanę. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut. Dorzucamy do barszczu liść laurowy. Sprawdzamy smak barszczu i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przecedzamy barszcz
KUCHNIA POLSKABiały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam! Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny(...)liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, lubczyk suszony woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan zakwas, butelka, u mnie 500 ml barszczu białego z butelki opcjonalnie: śmietana 18% Przygotowanie: Mięso myję, układam w garnku razem z obraną i przygotowaną włoszczyzną, zalewam zimną wodą, dodaję liście i ziele, zagotowuję. Zbieram szumowiny, przykręcam
Zasmakuj Kuchni