barszcz - 4003 przepisów (strona:25/267)

Tradycyjny zakwas z buraków 89

było powszechną metodą konserwacji żywności. Przez wieki sól była bardzo droga i jej użycie jako środka utrwalającego przydatność do spożycia nie było powszechne. Dlatego robiono kiszonki i zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka(...)XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 94

było powszechną metodą konserwacji żywności. Przez wieki sól była bardzo droga i jej użycie jako środka utrwalającego przydatność do spożycia nie było powszechne. Dlatego robiono kiszonki i zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka(...)XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem

smakowitehistorie.com
Kryzysowy barszcz ukraiński 103

Kryzysowy barszcz ukraiński to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. To przepis na duży 5 litrowy garnek zupy, który potem można w porcjach zawekować (większa(...)rodzina upora się z nim w dwa dni). Barszcz jest wegański, bez pszenicy – na kaszy pęczak jęczmiennej. Jeśli chcecie by był bezglutenowy użyjcie ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. PRZEPIS NA KRYZYSOWY BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki na kryzysowy barszcz ukraiński: 2 duże cebule 6 łyżek oleju 5 średnich buraków 6 dużych ziemniaków 2 marchewki 3 ząbki czosnku 4 litry wody

Dorota Smakuje
Barszcz grzybowy na zakwasie. 113

barszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znaleźć, ususzyć. Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Najpierw przygotowujemy zakwas na barszcz. Składniki na zakwas: -1 litr przegotowanej i wystudzonej wody, najlepiej(...)Może stać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce kuchennej. Potrzymaj tak minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubię bardzo kwaśny. Składniki na barszcz grzybowy: -200 ml lub więcej zakwasu na barszcz -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -sól i pieprz do smaku

Z Kuchni Do Kuchni
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 100

Jestem dość wybredna, jeśli chodzi o czerwony barszcz. Jak dla mnie, powinien być on dość pikantny, lekko kwaskowaty, wyrazisty i powinien mieć piękną, głęboką barwę. Poza tym, barszcz bez aromatu majeranku to nie barszcz, a brak uszek, pierogów, czy pasztecików do niego – to jak krupnik bez kaszy. U nas w rodzinie, na Wigilię zawsze przygotowujemy dwie zupy – grzybową(...)suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany, czeka na otwarcie 24.12, a grzybową przygotuję parę godzin przed Wigilią. A u Was, jakie zupy jada się na święta? Składniki: – 1kg buraków – 700ml zakwasu buraczanego – 6 marchewek – 2 pietruszki – 2 pory – 2 cebule – 1 seler – natka pietruszki – 20g suszonych grzybów

Be Fit Be Strong
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków 366

Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków - pyszny, aromatyczny, intensywny w kolorze. Idealny do picia, jak i do uszek . Jeśli chcecie, aby barszcz nie zmieniał koloru, we wszystkich fazach produkcji używamy tylko pieprzu w ziarnach (nie dodajemy pieprzu mielonego). Pamiętajcie, że zakwas trzeba zrobić przynajmniej tydzień wcześniej. Składniki na bulion warzywny: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały(...)zakrętką. Jednak zakrętki nie zakręcam, aby był dostęp powietrza.  Po tym czasie zakwas odcedzamy, przelewamy do czystych słoiczków lub butelek i wstawiamy do lodówki. Zużywamy podczas robienia barszczu. (W lodówce zakwas może stać nawet 2 miesiące.) Wykonanie bulionu: Do zimnej wody wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną

Smak mojego domu
Barszcz wigilijny 149

Dodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił on dla mnie pewne wyzwanie, ale myślę, że tym razem dałam radę. Przepisem na barszcz wigilijny żegnam stary rok i wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia(...)był jeszcze lepszym niż poprzedni. Składniki na barszcz wigilijny (3 l): 400 g buraków wywar jarzynowy 1.5 l zakwas na barszcz czerwony 1.5 l 2 łyżki suszonego majeranku łyżka octu spirytusowego kopiata łyżka cukru pieprz  sól Wywar jarzynowy ugotowałam na marchewce, pietruszce, selerze i porze. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez

Karola gotuje
Barszczyk Wigilijny II 156

cukru, opcjonalnie: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, 250 ml zakwasu z buraków. Chyba każda gospodyni poszukuje przepisu idealnego na konkretne danie. Dla mnie ostatnio priorytetem było znalezienie przepisu na barszcz wigilijny - lekko słodkawego, odpowiednio doprawionego i o idealnym bordowym kolorze. I znalazłam...  :) Dzielę się nim z Wami poniżej. Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku(...)goździki, cynamon i anyż jeśli ich używamy. Po zagotowaniu trzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia. Do barszczu warto dodać 250 ml  zakwasu z buraków . Barszcz odstawić na około godzinę. Do barszczu dodać sól (do smaku), pieprz świeżo mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić

Świat Domowej Kuchni
Żur ze Zboisk – kuchnia podkarpacka 175

Żur ze Zboisk - kuchnia podkarpacka W północnej części Podkarpacia, na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej, gotuje się barszcz na zakwasie o delikatnym smaku, doprawiany jedynie solą i pieprzem. Im dalej na południe regionu, tym smak barszczu jest bardziej intensywny. Czosnek dodany do zakwasu, jak również do samego barszczu, wyostrza jego smak i zamienia go w danie typowo obiadowe, a nie śniadaniowe(...)żur zabiela się śmietaną i dodaje do niego swojską kiełbasę, boczek i szynkę. Podczas Wigilii podaje się tam żur postny, przygotowany na wywarze z warzyw, a zamiast wędlin, do barszczu dodaje się suszone grzyby. Żur ma lekko kwaśny smak, a aromatu dodają mu czosnek i kminek. Przepis na żur wigilijny udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zboiskach (gmina Dukla

Trzeci talerz
Domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny 427

Domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny Czym była by Wigilijna wieczerza bez pysznego, czerwonego barszczu ? Na pewno straciła by znaczną część swojego czaru Od kilku lat robię własny zakwas z buraków , specjalnie z myślą o czerwonym barszczu na święta i nie wyobrażam sobie tej zupy na jakimś gotowym koncentracie . Barszcz na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych . Jest bardzo(...)Przechowywać w lodówce aż do użycia . Mój najstarszy miał rok i był bardzo dobry , tylko dość kwaśny ale ja kwasiorki też czasami lubię Smacznego ! Artykuł Domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Terrina z jajkiem i barszczem 397

Lekka, delikatna terrina z barszczu z jajkami. Zrobiona z prostych składników. Dzięki barszczowi który wcześniej zrobiłam przygotujemy ją bardzo szybko. Barszcz już jest doprawiony, także nie musimy za wiele robić i wysilać się. Skracamy sobie czas pracy. 400 ml jogurtu greckiego 3 jajka 160 ml barszcz z przyprawami sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżeczki pełne żelatyny 1 łyżeczka chrzanu tartego(...)tarty, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Wylewam masę do foremki aluminiowej, układam jajka i wstawiam do lodówki. Z pozostałego jogurtu odkładam łyżkę. Do większej części jogurtu dodaję 30 ml barszczu koncentratu, łyżeczkę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny i wylewam na masę jasną. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Do odłożonej łyżki jogurtu, dodaję 130 ml barszczu, łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny

wesoła kuchnia
Barszcz ukraiński 187

Opis barszcz ukraiński: Barszcz ukraiński – na tradycyjny barszcz nie ma 1 stałego przepisu. Każdy jest inny i pyszny. Sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach. Nie ma znaczenia jak go przygotujemy. Najważniejsze żeby zawsze dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor – intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy! Składniki: 500 g mięsa wołowego z kością 4 średniej(...)dodajemy ją do wywaru. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy na ciepło i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Barszcz ukraiński - Przepis 184

Biały barszcz i czerwony barszcz tylko takie pamiętam z dzieciństwa. Nie wiem na czym polega różnica pomiędzy barszczem czerwonym, a ukraińskim - dla mnie obydwa są czerwone... Jaka jest różnica pomiędzy jednym i drugim na pewno wie Agnieszka. A skoro zna odpowiedź na to pytanie to zapytajmy: -Aga jaka jest różnica pomiędzy barszczem czerwonym, a ukraińskim? Agnieszka: - Barszcz ukraiński to potrawa(...)dodatkiem różnych warzyw, a barszcz czerwony to zupa, której podstawą jest zakwas żytni (w wielu domach używa się też kapusty kiszonej lub ukwaszonych buraków ćwikłowych). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 małe buraki czerwone 4 ziemniaki 1,5l rosołu lub bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 1-2 łyżki soku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 142

Wigilia – co powinno być na stole i tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej.   Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata(...)talerzy i potwierdzamy kto będzie. Dobrze się też upewnić czy mamy wszystkie prezenty. Dziś bardzo intensywny dzień, ale jutrzejsze wyzwanie to prościzna.   18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie

Ugotowane pozamiatane
Barszcz ukrański na zakwasie 165

Barszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw. Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. W zależności od upodobań barszcz można przygotować(...)wersji wegeteriańskiej lub na wywarze mięsnym. Ja wykorzystałam wywar z gotowania wędzonki. Barszcz odgrzewany, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 duże buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 1 cebula 3-4 ziemniaki 1/8 kapusty włoskiej 1 puszka białej fasolki 1,5 litra bulionu 1 szklanka zakwasu z buraków ( z tego przepisu ), ocet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 296

Barszcz czerwony to tradycyjna wigilijna potrawa . Niektórzy gotują go na zakwasie, który najlepiej zrobić samemu, ale jeżeli go nie mamy, to nic straconego :-) Ten barszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku(...)odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Barszcz czerwony z tortellini 198

powodu chronicznego braku czasu, wymyślam dania na szybko. Szczególnie takie, które można przygotować dzień wcześniej. Zupy wiodą w tej dziedzinie prym! Tym razem w roli głównej barszcz czerwony. O tej porze roku mamy super soczyste i kolorystycznie piękne buraki ćwikłowe. Dlatego też barszcz wychodzi bardzo aromatyczny o pięknej barwie. A więc do dzieła! (function(...)Potrzebujemy: -3-4 duże buraki -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -2-3 ząbki czosnku -łyżka majeranku -łyżeczka cukru -1-2 łyżki octu (wg. uznania ) -sól, pieprz -ewentualnie łyżka barszczu instant -opakowanie tortellini z grzybami Buraki dokładnie szorujemy, obieramy, kroimy w plastry i zalewamy w garnku wodą ( ok. 1,5 l ). Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. godziny

Kulinarne przemyslenia
BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKA I MLODYMI WARZYWAMI 145

BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKĄ I MŁODYMI WARZYWAMI Barszcz z młodymi buraczkami, marchewką, fasolką szparagową i ziemniakami...dużo warzyw i wszystkie takie pachnące, kolorowe...wprost z ogródka...cudne  :) Jak przygotować barszcz czerwony z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Polecam pięknie! Korzystajcie z tego przepisu i oczywiście ulepszajcie go :) Buziaki : ) K.K. SKŁADNIKI: 2,5 litra lekkiego bulionu jarzynowego ok. 200g(...)Krok 3. Do gotującego się wywaru dodajemy marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, buraczki oraz posiekany seler, doprawiamy do smaku - gotujemy na wolnym ogniu do 15 minut. Krok 4. Następnie do barszczu dodajemy makaron, botwinkę i koperek, po 3 minutach zestawiamy garnek z ognia i wlewamy koncentrat barszczu z buraków ( tak do smaku ), mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy i gotowe. Barszcz

Moja Książka Kucharska
Barszcz wielkanocny 156

Taki barszcz wielkanocny robiło się w moim domu rodzinnym od zawsze. To nasza tradycyjna, wielkanocna  potrawa na Zamojszczyźnie. Robimy go raz w roku i zawsze kojarzy nam się ze świętami. A po świętach jeszcze przez kilka dni zjadamy go ze smakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone(...)biały, jajko i chrzan - obowiązkowo skrobany z korzenia, nie ze słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka wędzona/kości wędzone (do przygotowania wywaru) 0,5 litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska) kawałek pieczonego mięsa kawałek ugotowanego schabu ugotowane jajka (jedno na talerz) kawałek twarogu chrzan sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 173

UKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku.   Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie(...)500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z  warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten  mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną

Moja Książka Kucharska
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 152

cierpliwości i ogrom miłości jeszcze gotuje tak, ze ACH! A że pochodzi z maleńkiej wsi pod Lwowem, to możecie sami sobie wyobrazić jak wygląda jej tradycyjna kuchnia. Za jej barszcz ukraiński… no dałabym się pokroić. A że ktoś mi kiedyś powiedział, że mam niebywałą pamięć smaków, ich wyobraźnię i umiejętność nie tylko tworzenia, ale i odtworzenia to usiadłam na kanapie(...)zamknęłam oczy, a teraz … oddaję w Wasze ręce bardzo wyjątkowy przepis na najprawdziwszy barszcz „ukraiński”, zaserwowany również bardzo tradycyjnie z pampuchami z sosem czosnkowym. Smak malutkiej, ukraińskiej i tradycyjnej wsi na talerzu. Składniki: Kurczak zagrodowy 0,5 kg żeberek wieprzowych 300 g wędzonki 2 marchewki 1 duży korzeń pietruszki Mały kawałeczek selera 4-5 dużych buraków 4 ziemniaki 1 cebula

Kate's Kitchen
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 129

Jeżeli nie macie w zwyczaju, nie lubicie, lub zwyczajnie po prostu nie przychodzi Wam do głowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden barszcz kupiony w sklepie(...)obranie buraków, a potem tylko musimy od czasu do czasu cały zakwas zamieszać i ściągnąć białą pianę, która czasem może tworzyć się na jego powierzchni. U mnie w domu, barszcz kisiło się bardzo często, a już od chwili gdy moja mama wyleczyła anemię pijąc go codziennie, zostałam jego prawdziwą fanką. Ponownie o zaletach zakwasu, o jego wspaniałym działaniu na jelita

Moja Mama Gotuje
Barszcz z uszkami (wigilijny) 226

świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo przy moim roztrzepaniu mogłabym o nim po prostu zapomnieć 😁 Barszcz przygotowałam na Wigilijny wieczór, ale teraz także możecie ugotować podobny, ale np na wywarze mięsnym.  Składniki: Na barszcz: 1 kg buraków ćwikłowych 50g suszonych grzybów (borowików) 4 ząbki czosnku(...)szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Barszcz: Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki- możemy także zetrzeć na tarce. Przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną, grzybkami, liśćmi laurowymi, czosnkiem i zielem angielskim. Zalewamy wodą- tyle by wszystko pokryło

Kuchnia w czekoladzie
Szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach 171

Dziś zapraszam Was na szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach . Idealny w takie zimowe, mroźne dni. Po powrocie z sanek dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny(...)gotowania i… już można się cieszyć czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać do niego ziemniaczki i podać jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie. Warto mieć taką szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również

Słodkie okruszki
Wigilijny barszcz na grzybach 150

Potrawa bez której w moim domu kolacja wigilijna nie miała by smaku. W moim rodzinnym domu takiego żuru się nie gotowało. Był tylko czysty barszcz czerwony z uszkami. Jednak kiedy wprowadziłam się po ślubie do domu męża, dopiero poznałam ten smak. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy grzyby suszone i zakwas na barszcz. Ja na 2 l barszczu używam(...)grzybów. Jednak nie ma ścisłych proporcji. Im więcej grzybów, tym bardziej wyrazisty barszcz. Grzyby zawsze moczę przez całą noc. Następnego dnia wyciągam grzyby, a wywar przecedzam przez gazę. Grzyby przepłukuje jeszcze zimna wodą na sitku, aby dokładnie usunąć ewentualny piasek, po czym wrzucam ponownie do wywaru w którym się moczyły. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy już są ugotowane

Kulinarne przemyslenia
Zakwas na barszcz czerwony 131

Bardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy Składniki na zakwas: 0,6kg buraków(...)całości przykryła buraki . Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni. Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu. Przepis na barszcz na zakwasie znajdziesz TUTAJ . Artykuł Zakwas na barszcz czerwony pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 188

barszczu zakochałam się bez reszty. Nazwałam go Last minute ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Barszcz ma mocny akcent grzybowy, który jest wyczuwalny wyraźnie po schłodzeniu. Smak barszczu zaostrzyłam sokiem z cytryny, po czym doprawiłam solą i czarnym pieprzem. Czy można chcieć czegoś więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka  i mamy kompletne danie na wigilijny(...)stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól, czarny pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP

Szybko Szybkowar
Barszcz grzybowy 169

Odkąd pamiętam, to właśnie barszcz grzybowy gościł na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Choć część osób (być może nawet zdecydowana większość) przygotowuje na ten uroczysty wieczór barszcz czerwony z uszkami, to u mnie króluje ON. Gotowany na całych kapeluszach borowików i podgrzybków, cebuli oraz z niewielkim udziałem włoszczyzny (w porównaniu do innych zup), zabielany śmietaną. Bardzo esencjonalny. Podczas gotowania(...)kawałek selera 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200-250 ml śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający jego gotowanie. Grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je przykryć (1/2 litra powinno wystarczyć). Odstawiamy

MyCookBook.pl
Barszcz czerwony 395

Opis: Barszcz czerwony to nieodłączny element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie(...)części. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru. Całość gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy żeberka i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Barszcz przecedzamy i usuwamy wszystkie warzywa. Pozostaje nam jednolity wywar. Pod koniec gotowania do zupy wyciskamy sok z połowy cytryny. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Barszcz podajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami 184

Barszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :) Składniki na 4 osoby: około 6-7 średnich buraków 1/2 cytryny tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;) warzywko majeranek sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 cytryny 3 łyżki mleka(...)łyżki śmietany 30 % 1 płaska łyżka barszczu białego w proszku ja daje  Winiary 1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki ) 2. Wstawiamy wodę i zagotowujemy ją z kiełbaskami, następnie dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut. 3. W tym czasie

Gotowanie...to proste !
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 207

ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami . Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi(...)barszcz doprawić z buraczkami w środku, ostudzić go, schować do lodówki i dopiero w kolejnym dniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 120 g zimnego

Moja Delicja
BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 219

minut, odstawić na 30 minut i po tym czasie odcedzić. Cebulę przetrzeć przez sito, przelewając pozostałym wywarem z włoszczyzny, dodać wywar z buraków, grzybów i zakwas z buraków.  Barszcz podgrzać, osolić do smaku, dodać resztę masła, wymieszać. Barszcz jarski podaje się z uszkami z grzybów lub białą fasolą ugotowaną na sypko. Porcje barszczu posypać drobno usiekaną zieloną pietruszką

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Barszcz wigilijny 187

mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej. Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba(...)się trudzić, by go przygotować na jakiś czas przed świętami. Barszcz zawiera wywar z grzybów suszonych, który nadaje mu TEN smak. Grzybów na wywar gotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:)   Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki

Posadzone i zjedzone
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 149

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   U mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie(...)wpadam w ostatniej chwili, więc w tym przypadku idealnie sprawdza się proszek.   1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 5 ziemniaków (średnich)   kawałek pora 1 torebka białego barszczu   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu śmietankowego (ze słoika; opcjonalnie) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski

Di gotuje
Biały barszcz na zakwasie i śmietanie 165

Wielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami i białym barszczem lub żurkiem. Rzadko w którym domu nie ma jednej z tych pysznych zup. W moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a  nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie(...)sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem 160

Zawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się(...)małe kuleczki z tuńczykiem i soczewicą, trochę zbliżone do tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta

FitKot
Barszcz czerwony Knorr 160

Barszcz czerwony Knorr Dzięki uprzejmości marki Knorr i portalowi Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania barszcz czerwony ekspresowy. Byłam bardzo zadowolona, ponieważ uwielbiam barszcz czerwony. Przygotowałam go według opisu na opakowaniu a żeby dopełnić całości smaku podałam ze smażonymi pierogami z kapustą i grzybami. Przyznam, że barszcz jest aromatyczny dzięki ziołom i można poczuć magię świąt pijąc go. Jedynym zastrzeżeniem(...)jest to, że opakowanie jest przewidziane na pięć osób a tak naprawdę wychodzą z niego cztery porcję. Mimo takiego małego minusa bardzo polecam ten barszcz, ponieważ pod innymi względami jest bez zarzutu i nie trzeba doprawiać jak inne barszcze dostępne na rynku

Kulinarne życie
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 152

roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops w kuchni , za dodanie 6 przepisów, mikimamie, autorce bloga(...)oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz wigilijny na zakwasie 168

czuję zapach świat. Najlepsze aromaty czuć jednak tuz przed sama Wigilią. Od tego wszystkiego człowiek robi się głodny.  Na kilka dni przez świętami mam dla Was przepis na barszcz na zakwasie. Przyznam, że pierwszy raz taki barszcz zrobiłam rok temu i nawet nie wiem kiedy się skończył. Miałam wrażenie, że rozszedł się w oka mgnieniu. Tym razem też taki(...)przygotuje i mam nadzieję, że wyjdzie tak samo smaczny jak ten przed rokiem. Wigilijny barszcz na zakwasie składniki 3 kg buraków 1 litr zakwasu 3 litry wody 3 cebule  garść suszonych grzybów 2 liście laurowe  2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku cukier do smaku wykonanie: Obrane buraki kroimy na ćwiartki i zalewamy wodą. Dokładamy suszone grzyby

Przysmaki Karolki
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 408

Barszcz ukraiński   pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Gęsty, pożywny i pełen smaków. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Jest wiele sposobów na jego przyrządzanie. Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich. Składniki: żeberka wędzone 2 szt. marchewek(...)należy ją najpierw kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej na noc)  po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.  Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa.    Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.     Zalałam je 2 l wody. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka

potrawyregionalne
Barszcz czerwony z uszkami 148

Dzisiaj zapraszamy Was na wigilijny barszcz czerwony z uszkami Składniki na barszcz: - 1,5 kg czerwonych buraków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 1 łyżka masła - 1 por - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier - ocet - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli(...)wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę drobno pokrojoną. Gdy cebula się

Kuchenne Wariacje
Mało Obiektywna Recenzja - Bufet Schronisko Skrzyczne 252

Przeżyłem. I tu bym też przeżył, ale do jasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli tzw. radler. Zaznaczę, że zapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem(...)Woda z jakąś zawiesiną, z grudkami, z połówką przegotowanego jajka i może z 1/3 pokrojonej w plasterki na pół białej kiełbasy. Dostrzegłem z biedą majeranek.Tyle w temacie. Najzabawniejszy był barszcz. Bo przyszedł ze znośnej wielkości krokietem (farsz z pierogów i również miękki, bo odgrzany w mikrofalówce), ale barszczu dostałem 1/3 szklanki z tzw. arcorocu. I tu się wkurzyłem. Nie dość

BaRepas
Barszcz czerwony inaczej 136

skomponowanie „czegoś” z wykorzystaniem trzech składników: marchewki, ogórka kiszonego i jajka. W zasadzie nie miałam żadnego problemu, bo pomysł od razu mi się wyklarował. Moja Mama do zakwaszania barszczu czerwonego używa… soku z ogórków kiszonych, więc dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać z jajkiem. Tak właśnie powstał – barszcz czerwony inaczej(...)ogórków (do smaku, więc lepiej dodać porcjami) oraz ścieramy (bezpośrednio do zupy) buraki. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać trochę cukru), dodajemy posiekany koper. Barszcz czerwony inaczej podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Barszcz czerwony inaczej to bardzo smaczna i nieskomplikowana zupa. Podana z gotowanym jajkiem będzie pożywnym i wartościowym posiłkiem. W smaku nutę wiodącą

mojewypiekiinietylko
Zakwas na Barszcz Czerwony 176

Najlepszy na świecie barszcz czerwony jest to barszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik(...)próbować go co jakiś czas jak bardzo jest ukiszony i dostosować stopień ukiszenia do swoich upodobań. Po ukiszeniu odcedzić zakwas od buraków i czosnku i wykorzystać do ugotowania barszczu, wypić bez gotowania lub włożyć do lodówki na kilka dni aż będzie nam potrzebny. Smacznego

Mama Gotuje
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 187

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje(...)się także dla dzieci. Za to uszka są z mrożonymi grzybami leśnymi. Podobno im mniejsze uszka, tym lepiej świadczy to o kunszcie kulinarnym pani domu ;) Barszcz 1 ½ kg buraków 4 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ korzenia selera 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszorować, każdego zawinąć w folię aluminiową. Upiec

Pełny talerz
Kiszenie zakwasu orkiszowego na biały barszcz wielkanocny 256

barszcz biały potrzebny jest zakwas. Jest on inny niż na żurek. Na żurek przygotowuje się zakwas na bazie mąki żytniej razowej, na barszcz biały na bazie mąki pszennej razowej. Wykorzystałam do zakwsu makę pszenną, ale orkiszową z otrębami. Pewnie teraz zastanawiasz się jaka jest właściwie różnica między żurkiem, a białym barszczem. Użycie mąki pszennej czyni barszcz subtelniejszą i delikatniejszą wersją(...)żurku. To jego świąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych. Przygotowanie jest łatwe i nie powinno przysporzyć problemów nawet początkującym kuchcikom. Zachęcam, bo warto ! Składniki : 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej 500-600 ml wody 2-3 listki laurowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na barszcz czerwony 571

Dzień dobry! To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku! Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy(...)czuć było w nim przyjemny kwaśny aromat, czosnek, już nigdy nie zdecyduję się na "zwykły" barszcz. Taki zakwas wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Potrzebne będą nam dobrej jakości buraki - muszą być jędrne, z wiarygodnego i sprawdzonego źródła. Chleb na zakwasie - najlepiej przygotowanego samodzielnie, jeśli jednak nie wypiekacie chleba, to można kupić, ale również z dobrego źródła

Pora coś zjeść
Zakwas na barszcz czerwony 2083

Zakwas na barszcz czerwony... Intensywnie czerwony i... buraczany. Pachnący czosnkiem i przyprawami. Bez dodatku konserwantów i chemii. Idealny do wigilijnego barszczu. Zapraszam!   Składniki: 2 kg czerwonych buraków; 3 litry wystudzonej, przegotowanej wody; 3 łyżki soli; 4 ząbki czosnku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego.   Sposób przygotowania: Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Buraki(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z gotowego zakwasu należy ściągnąć pianę i przez gazę/lub sito zlać go do butelek czy słoików. Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez max. 14 dni. Zakwas można również poddać pasteryzacji. Do przygotowania zakwasu nalepiej użyć garnka kamionkowego lub dużego słoja, przy czym słój

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 501

ognia. Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 5 litrów barszczu. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w zupach. Z dodatku octu nie radziłabym rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor(...)Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo, bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Źródło przepisu:  Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 899

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 899

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek

Walijskie Pichcenie
Zakwas buraczany z majerankiem idealny na Wigilijny barszcz 97

votes ) Zakwas buraczany z majerankiem, idealny na Wigilijny barszcz Barszcz Wigilijny to pyszna potrawa bez której nie ma świąt w naszym domu. Zrobiony na własnym, aromatycznym zakwasie nie ma sobie równych. Musisz wiedzieć, że właśnie dobry zakwas to cała tajemnica i gwarancja sukcesu. W sklepach nie brakuje koncentratów itp.. tylko czy na pewno jest to, co chcesz zaserwować swojej(...)szkole i niekoniecznie muszą ją odbierać z etykietki sklepowego koncentratu. Warto się zastanowić nad kwestią wyrobu własnego zakwasu z jeszcze kilku powodów. Po pierwsze buraki są tanie, jak barszcz Tak, właśnie tak powstało to przysłowie, własny zakwas jest tańszy od kupnego , zdrowszy i banalnie prosty do wykonania. Jeśli się zmobilizujesz zdążysz z nim akurat na święta, a uwierz, że warto

Ogrodnik w podróży
Barszcz czerwony na wędzonce zabielany + film 98

Barszcz czerwony na wędzonce zabielany to klasyczna potrawa, która może stanowić pyszne i pożywne danie obiadowe. Taki barszcz to pełnowartościowy posiłek a zarazem proste w wykonaniu danie.     składniki na 4-5 porcji 4 średnie buraki czerwone 1 kość wędzona włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera, cebula ) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sok z jednej(...)również włoszczyznę marchewkę, pietruszkę seler, cebulę oraz czosnek, wlewamy sok z cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20- 30 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania barszcz doprawiamy solą. Do miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z 2 chochlami gorącego wywaru. Zupę zabielamy wcześniej przygotowaną zawiesiną ze śmietany, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia

Smakowite Dania
Zakwas z buraków 336

Jeśli lubicie barszcz czerwony i gotujecie go dość często to podejrzewam, iż robicie własnoręcznie zakwas z buraków. Zakwas z buraków ćwikłowych Jeśli jednak tak nie jest i sięgacie po ten kupny to od dzisiaj się to zmienia i zaczynacie robić własny zakwas w domu. Przygotowanie kwasu buraczanego jest proste a smak tego domowego znacząco odbiega od smaku tego sklepowego(...)wspomnę już nawet o tym, iż w ogóle nie powinniście sięgać po barszcz z torebki. Jak dla mnie smakuje on bardzo sztucznie i na pewno nie burakami. Zmobilizujcie się już teraz i zróbcie swój pierwszy zakwas. Na święta będziecie mieć już wprawę i podacie gościom prawdziwie domowy barszcz czerwony. Nie wystarczy oczywiście tylko zakwas aby ugotować barszcz czerwony. Nadal potrzebujemy

mecooks
Barszcz wigilijny 513

Każdy ma swój ulubiony, najlepszy przepis na barszcz wigilijny.  I ja również taki posiadam :) Taki barszcz robię już przez kilka lat na każdą wigilię. Tak więc dziś dzielę się z Wami przepisem na mój pyszny, esencjonalny, aromatyczny  barszcz na zakwasie buraczanym z suszonymi grzybami. Składniki: 1,5 kg buraków 500 ml  zakwasu z buraków 15 g suszonych(...)woda oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i  całość zalewamy 2-2,5 L wody. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie przecedzamy barszcz i dolewamy zakwas buraczany, kontrolując odpowiednią kwaśność barszczu. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zakwas buraczany Uszka z grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami

magiczna kuchnia Kasi
Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku. 144

mnie to znak, że należy nastawić zakwas z buraków. Nie jestem jakimś wyjątkowym kulinarnym ortodoksem ale nie wyobrażam sobie świat z barszczem na bazie kupnego zakwasu.   Przy wielu okazjach staram się w kuchni iść na skróty i ułatwić sobie życie, wszak z natury jestem leniwy. Jeżeli chodzi(...)święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest to pracochłonne zajęcie i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ukiszone buraki można potem

kuron.com.pl
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ZE SKWARKAMI 125

Barszcz czerwony z przepisu mojej mamy. Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu, pozostałego z dnia poprzedniego. Jest to barszcz zabielany podawany z ziemniakami ze skwarkami. Proste danie a jakie dobre! Pamiętam, że była to jedna z moich ulubionych zup. Całkiem o niej zapomniałam i ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis...   Składniki(...)wywar buraczany. Następnie odcedzamy przez sitko, aby otrzymać czysty wywar. Podgrzewamy rosół i łączymy go z wywarem buraczanym. Dodajemy kwasku cytrynowego do smaku. Śmietanę łączymy z mąką i zabielamy barszcz. Koperek myjemy, drobno siekamy i dodajemy do barszczu. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Odcedzamy i tłuczemy

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1434

Czas świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka(...)małym ogniu. Obrane buraki kroimy w plastry i dodajemy do gotującego się wywaru, wlewamy sok z cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20- 30 minut, pod koniec gotowania barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowany barszcz przecedzamy.   Artykuł Barszcz wigilijny bez zakwasu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 211

Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zakwas buraczany (bez soli). Przygotowanie jest proste. Potem już tylko trzeba spokojnie czekać, przelać do butelek i w święta przygotować na nim pyszny barszcz dla swoich bliskich Oczywiście(...)kucharka, to inny przepis. A Wy jak robicie swój zakwas na świąteczny barszcz? Składniki – na 3 litrowy słój: buraczki – ilość określam na „oko”, po przekrojeniu na ćwiartki mają zająć 3/4 słoja 2 główki czosnku (i tu ilość zależy od preferencji smakowych) 6 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) 4 większe liście laurowe (u mnie Skworcu) przegotowana

Słodkie okruszki
Zakwas na biały barszcz 129

już ostatnia chwila na przygotowanie zakwasu. Chyba, że wolimy kupować gotowy w sklepie lub żurek czy barszcz biały gotować na bazie proszku z torebki (brrrr...). Ja od dawna nie używam proszkowych dań, często jednak kupuję gotowe zakwasy w znajomym warzywniaku. Święta to czas, kiedy zależy mi, aby stół zastawiony był przysmakami, które przygotowałam od początku do końca sama. Święta(...)powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej pracy, ale pomyślcie o własnym zdrowiu. Czym różni się zakwas na biały barszcz od zakwasu na żurek?   Oba zakwasy różnią się rodzajem mąki, na bazie której je przygotowujemy. Zawsze jest to mąka razowa, lecz w przypadku białego barszczu - pszenna, a w przypadku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony 148

Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-) Barszcz czerwony BARSZCZ CZERWONY 1 kg buraków 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa szczypta cukru szczypta kwasku cytrynowego(...)Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu). Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną. Barszcz czerwony SMACZNEGO

peggiwkuchni
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 240

Barszcz biały i żur. Obie podstawy tych zup – zakwasy – możecie przygotować sami, w domowej kuchni, bez żadnych wymyślnych narzędzi, trudnych do zdobycia produktów i nawet nie mając żadnych kulinarnych umiejętności. Po co kupować gotowce w proszku czy w butelce, skoro to aż tak proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych(...)wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica?   Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się na aromatycznej wędzące, najczęściej na wędzonych kościach i żeberkach, kiełbasie. Zupę dodatkowo zabiela się gęstą, kwaśną śmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem

Karo in the Kitchen
Barszcz śledziowy 213

niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej chłodnik niż barszcz, ale tak go nazywała babcia Józia, od której mam ten przepis, więc nazwy nie zmieniam. Składniki: - filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy) - gęsta śmietana 18% - 1 – 2 cebule(...)odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Barszcz śledziowy podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku . Jest to potrawa wybitnie dla smakoszy

mojewypiekiinietylko
Świąteczny barszczyk 166

Barszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste(...)ugotowanie rosołu. :) A tutaj przepis na prościutkie uszka do barszczu !  Składniki (na ok. 10 małych porcji): duża włoszczyzna (co najmniej 2 pietruszki i 4 marchewki) 1,5 kg buraków woda pozostała z gotowania grzybów (na uszka) kilka grzybów 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sproszkowany majeranek sól i pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę i buraki

Zakręcony Widelec

Proponowane wyszukiwania