kopytka - 2368 przepisów (strona:25/158)

Kopytka 141

kroić pod kątem. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju, masełku, lub z gulaszem, lub porcją mięsa (np. schabu w sosie własnym). Uwielbiam kopytka.   Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Kopytka ziemniaczane 152

Często zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę(...)wymieszać i zagnieść wszystko w kulę. Małymi porcjami rozwałkować ciasto, formując wałeczki o grubości 1 cm. Następnie pociąć na 1.5 cm kawałeczki. Zagotować wodę, lekko osolić i wrzucać porcjami kopytka. Od momentu wypłynięcia na powierzchnie gotować jeszcze 3 minuty. Wyjąć kopytka na durszlak, odcedzić. Podawać gorące. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kopytka z kurczakiem z sosie śmietanowym 219

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kopytka z kurczakiem z sosie śmietanowym to szybkie, smaczne danie. Kopytka najlepiej smakują z wszelkiego rodzaju sosami, więc ten zestaw … Przeczytaj cały artykuł Post Kopytka z kurczakiem z sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kopytka smażone 169

Coś na szybko...i bez żadnego wysiłku..kopytka , dla odmiany podsmażone po ugotowaniu i odcedzeniu. 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dkg mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajo sól Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca(...)lekko spłaszczyć, pokroić i wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.Cebulkę i boczek pokroić i podsmażyć.Kopytka wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię.Podsmażyć, podawać z boczkiem i cebulką

Moje domowe kucharzenie
policzki wieprzowe z kopytkami 256

strony na brązowy kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości pod przykryciem aż sos się zredukuje, przyprawiamy do smaku. kopytka 2 średnie ziemniaki  2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól(...)delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony. cebula marynowana w burakach kilka średniej wielkości cebule 1 średni burak zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru 2 łyżki soli kolorowy pieprz w całości Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę. Na dno słoika wkładamy startego buraka

na gazie
Zrazy wołowe 349

łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 4-5mm. Następnie rozbijamy je dokładnie tłuczkiem na grubość(...)minut, sprawdzamy szpikulcem lub wykałaczką). W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą lub rozcieńczonym bulionem. Zrazy podajemy najlepiej na ciepło, razem z sosem i warzywami oraz ulubionym dodatkiem – np. kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Uwagi Do zrazów dodajemy mniej lub więcej soli, ale róbmy to raczej ostrożnie – jest już ona w boczku, musztardzie oraz bulionie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa   #gallery

Kulinarna Pokusa
Kopytka dyniowe 212

ugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, gałka muszkatołowa (ewentualnie papryka ostra i pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej) 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste nale ży je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i mąkę, posiekać(...)Dodać jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku. 2. Stolnicę podsypać mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać od razu na wrzątek i gotować ok 1 minuty od wypłynięcia. Inspiracja: Kwestia smaku

Kto ugości moich gości?
Kopytka polane masłem miętowo-tymiankowym 144

Kopytka - proste danie, które można podać w bardzo wykwintny sposób. Są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, wszelakich gulaszów i pieczystych ...ale co rzadko się zdarza same w sobie stanowią niebanalne jarskie danie.. W mojej wersji zostały polane masełkiem z dodatkiem tymianku i mięty. Biorąc do ust kluseczkę czujemy najpierw delikatny miętowy posmak, następnie po języku rozpływa się dominujący(...)zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach.  Dodać obie mąki, olej i żółtka. Sprawnie zagnieść zwarte ciasto. Podzielić na 4-5 części. Formować wałeczki, które należy pokroić w małe kopytka. Gotować w dobrze osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. *  ugotujmy ziemniaki w całości -mają one inną konsystencję niż te ugotowane w kawałkach - są bardziej zwarte ** dodatek oleju sprawia

kawawszklance
Kopytka pietruszkowe 176

Zostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak wystygną robimy kopytka. Polecam serdecznie i zapraszam gorąco. Kopytka pietruszkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe kopytka ziemniaczane 152

starszego syna i podczas jednej z ostatnich wizyt, mama kolegi poczęstowała nas kopytkami z cebulką podsmażanymi na maśle – smak niesamowity. Po powrocie do domu zapragnęłam zjeść domowe kopytka ziemniaczane które przygotowywała zawsze moja mama: podsmażane na oleju z odrobina soli, chrupkie, złociste – mogłam […] The post Domowe kopytka ziemniaczane appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Kopytka marchewkowe z gulaszem 197

Wpadłam na pomysł, by do zwykłych kopytek dodać startą na tarce marchew. Kopyta nabrały ładnego koloru  oraz smaku. Polecam, bardzo fajna propozycja :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 jajko 1 szklanka marchwi startej na tarce sól pieprz Gulasz: 1/2 kg mięsa na gulasz 2 cebule liść laurowy ziele angielskie(...)laurowy i dusiłam, aż zmięknie. Kukurydze osączyłam, dodałam do gulaszu, doprawiłam koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem i zagotowałam. Mąkę wymieszałam ze śmietaną i zaprawiłam gulasz.  Na talerze nałożyłam kopytka i polałam gorącym gulaszem  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Kopytka 177

znudzą Ci się ziemniaki, to proponuję kopytka – pasują doskonale do pieczeni, najlepiej z dobrym, pieczeniowym sosem … Potrzebujemy : ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie dusimy (przeciskamy przez praskę, lub mielimy maszynką) – staramy się zrobić to bardzo dokładnie, aby nie zostały żadne grudki. Dodajemy mąkę i 1 jajko(...)wyrobić je bardzo dokładnie – jak będzie się bardzo kleić dosypać odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy na stolnicy wałki i odcinamy nożem porcje o wielkości kopytek, jakie chcemy uzyskać. Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody – 2 minuty od wypłynięcia, będą gotowe.   Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Kopytka z kopytkomanii 260

Kopytka można zrobić tradycyjnie..robiąc wałeczki z ciasta , a potem je pokroić w kawałki..ale można użyć kopytkomanii ..fajny sprzęt..kopytka wychodzą idealnie równe..i można pokroić w dowolnej wielkości kawałki, używając specjalnej maty z podziałką..Kopytkomania służyć może nie tylko do kopytek..posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek. • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków • 1 łyżka

Moje domowe kucharzenie
Leniwe z cebulką 202

Zarówno leniwe , jak i kopytka to jedne z ulubionych przysmaków mojej babci. Nikt nie robił ich tak pysznych jak ona! Kopytka zjadałam kilogramami , posypane cukrem , polane masełkiem … i za każdym razem wołałam o dokładkę! Dziś mam dla Was przepis jednak nie na kopytka , a na leniwe – czyli takie z dodatkiem twarogu. Podane z przyrumienioną cebulką

Ostra na Słodko
KOPYTKA DYNIOWE 160

roku goszczą na moim stole. Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka ! Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * miąższ z dyni – 300 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna(...)Dodajemy jajko, mąki i przyprawy. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką. Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię, podsmażamy , by wydobyć aromat. Wkładamy kopytka i przesmażamy kilka minut

Ostra na Słodko