Kopytka buraczkowe 241Kopytka to kolejny przepis resztkowy. Na blogu pojawiły się już kopytka brokułowe oraz marchewkowo-groszkowe . Tym razem coś z wykorzystaniem przetworów. Buraki przydadzą się szczególnie w okresie zimowym, ponieważ pomagają w walce z chorobami wirusowymi ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOPYTKA BURACZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 260 gram buraczków (mały słoiczek) - 1 jajko - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 1 cebula czerwona - masło - sól Przygotowanie: Ugniatamy ziemniaki z buraczkami. Doprawiamy solą
Życie zamknięte w smaku
Kopytka marchewkowe z kurkami 248śmietanowym sosie z kurek można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie z jego dodatku- to ono dodaje wyrazistości i charakteru! Wręcz doskonałe zestawienie, które polecam wypróbować :) Kopytka: * ziemniaki- 300 g * marchewka- 250 g * mąka pszenna- 300 g (+ 2 czubate łyżki do podsypania) * jajko- 1 duże * sól- do smaku Kurki: * kurki- 220 g * cebula- 1 duża * wino białe(...)słodkie- 150 ml * masło- 40 g * olej ryżowy- 2 łyżki * świeży koper posiekany- 2 łyżki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Kopytka: Ziemniaki ugotować wraz z marchewką. Ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić w blenderze. Dodać jajko, mąkę, doprawić i dokładnie wyrobić. Jeżeli masa będzie rzadka, dosypać mąkę (ale nie przesadzajcie, bo inaczej wyjdą
Kraina Miodem Płynąca
kopytka z domowym twarogiem 204pomocą noża dzielimy każdy z wałków na niewielkie kilkucentymetrowe kawałki. Duży garnek napełniamy do wysokości dwóch trzecich wodą, wsypujemy do niej szczyptę soli i zagotowujemy wodę. Kopytka przekładamy ze stolnicy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy je czekając aż wypłyną na wierzch, wtedy gotujemy jeszcze przez minutę a następnie wyjmujemy cedzakową łyżką(...)samym czasie na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy już będzie gorące dodajemy do niego tartą bułkę i smażymy ją przez dwie trzy minuty. Ugotowane kopytka rozkładamy na talerze dodając do każdej porcji przesmażoną na maśle bułkę
Miód i pieprz
Łososiowe kopytka z bryndzą z masłem czosnkowym 187Zrobiłam wczoraj kopytka z batatem. Tak. Został mi ostatni i nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Połączyłam go z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami a efekt wyszedł wspaniały. UWAGA! Ugotuj batata w skórce, bo jeśli ugotujesz obranego będzie wodnisty i nie nada się(...)dania! kilogram ziemniaków batat mąka pszenna ok 3/4 szklanki i do podsypywania jajko sól pieprz ząbek czosnku 2 - 3 łyżki masła bryndza Robimy jak zwykłe kopytka. Gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Rozpuszczamy masło i wciskamy ząbek czosnku. Polewany kopytka. Kruszymy bryndzę i dekorujemy pietruszką. Kolor obłędny
AZgotuj!
Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem 204Zanudziły mi się ziemniaczane kopytka dlatego po wersji łososiowej z patatem przyszła kolej na pure z zielonego groszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską(...)Przełóż na stolnicę i z mąką i jajkiem zagnieć ciasto. Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka. Gotuj 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj z serem i natką lub z masełkiem estragonowym (masło zmiksuj ze świeżym estragonem lub wymieszaj łyżką z suszonym
AZgotuj!
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 304Ciąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie(...)obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już nie kleiło się do rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem
MarciochaKucharzy
Kopytka z surówką z białej kiszonej kapusty 158mąkę, sól i jajko. Należy pamiętać, aby ciasto szybko formować, bo nie lubi ono ciepła dłoni ludzkich. Na podsypanej mąka stolnicy formujemy wałeczki, które nożem przecinamy w romby. Wrzucamy kopytka do wrzącej osolonej wody. Opadną na dno. Kiedy tylko wypłyną bez zastanowienia od razu wyjmujemy je z wody i wykładamy osobno do przestudzenia. Kiszoną kapustę myjemy i odsączamy. Marchewkę(...)tarce do kapusty. Cebulke drobno kroimy w kosteczkę i lekko solimy. Dodajemy ją do kapusty i wszystko razem mieszamy. Pieprzymy do smaku i dolewamy łyżkę oliwy. Na zdjęciach kopytka ugotowane i dodatkowo podsmażone na masełku. Pycha
ChilliJemy
Męskie żarcie: kopytka z kiełbasą, cebulą i kiszonym ogórem 274dogi. Zapewniam, że prezentowanie danie jest 100% wegańskie! Przepis na kopytka pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/kopytka-ze-skwarkami-weganskie-wiadomo/ tym razem użyłam mąki pszennej razowej i dodałam gałki muszkatołowej. Kopytka dodatkowo poprzecinałam na pół. Do tego opakowanie białych kiełbasek wegańskich. Na patelnię najpierw wrzuciłam kopytka, smażyłam 3 minuty po czym dodałam kiełbasę- ta bardzo szybko się przyrumienia. Na drugiej
greenscarf
Kopytka 219Blueberry Corner by "jagodzianka" Kopytka robi się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Jeśli zostaną nam ziemniaki z obiadu, można wykorzystać je na drugi dzień. Kopytka … Przeczytaj cały artykuł Post Kopytka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Kopytka z pietruszką w sosie pieczarkowym 231Muszę zacząć zużywać moją hodowle ziół:) Dlatego też, dziś zrobiłam Kopytka z pietruszką w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI: kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól garść świeżej posiekanej pietruszki szynka pieczarki czerwona papryka cebula 400ml śmietany 18% sól, pieprz, lubczyk, musztarda Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, wystudzić. Zmielone ziemniaki umieścić w dużej misce(...)dosypać mąki oraz posiekane zioła. Ciasto Ugnieść na jednolitą masę,taką by odchodziła od rąk, nie kleiła się. Utworzyć wałki i pokroić je kluseczki około 2-3cm. Kopytka gotować w osolonej wodzie, wyciągać od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. W międzyczasie pokroić wszystkie składniki sosu. Na początek zeszklić cebulkę na oleju, następnie sukcesywnie
MarciochaKucharzy
LUNCH BOX 196wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy kawałek. W połowie czasu dorzucamy ugotowane uprzednio kopytka. Wymieszać i podsmażyć tak aby stały się lekko chrupiące (skórka). Przełożyłam do pojemniczka (2 porcje). Do całości dodałam szpinak i marchewkę. na patelni rozgrzać olej i dodawać rozdrobnione mięso(...)Obsmażyć dokładnie każdy kawałek, wtedy dodać kopytka i również dobrze podsmażyć
ClauditteMissCooking
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 277można sobie z pewnością pozwolić. Do cytrynowo-szafranowego sosu podałam włoskie kluseczki gnocchi (czyt. nioki) w mini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią się niczym od naszych polskich kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy(...)części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną dłoni cztery wałeczki o średnicy 1,5 cm i tniemy nożem na mniejsze ok. 1 cm części – otrzymamy małe kopytka (podczas wałkowania podsypujemy odrobiną mąki). Aby otrzymać gnocchi (z wgłębieniem na sos), każdej klusce robimy wgłębienie wewnętrzną stroną widelca. Gotujemy w osolonym wrzątku około dwie minuty. Sos szafranowy: Szalotki
Poezja smaku
Kopytka 267kopytka sprawdzają się idealnie jako pyszny dodatek do dań mięsnych, a także jako samodzielne jarskie danie :) Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -2 jajka -2-2,5 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sól do smaku -20 g masła -1 średnia cebula Wykonanie: Ciepłe, ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w drobną(...)wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle cebulką
KasiekGotuje
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 201Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 232jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać z wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/ wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć(...)oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku i podsmażyć na złocisty kolor cebuli co jakiś czas mieszając kopytka podać okraszone boczkiem z cebulką, są smaczne, syte i też smakują później odsmażane..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię